By Luke Sumpter


Als je een fan van dabbing bent, heb je alle handelingen waarschijnlijk wel zo geperfectioneerd dat je er niet meer bij na hoeft te denken. Je spiergeheugen zorgt dat je snel je gasbrander aan kunt steken en je dabbing-tool in de hete banger kunt laten zakken. Deze routine heeft altijd goed gewerkt en biedt elke keer een betrouwbare en krachtige high. Dus, waarom zou je het veranderen?

Nou, door de volgorde van handelingen te veranderen (en een iets lagere temperatuur te gebruiken), verbeter je de smaak van je concentraat. Daarnaast is het minder scherp om te roken en behoud je zelfs die waardevolle cannabinoïden en terpenen. Ontdek hieronder alles wat je moet weten over 'cold-start dabbing', inclusief een stapsgewijze handleiding!

Wat is cold-start dabbing?

Bij cold-start dabbing, ook wel 'reverse dabbing' genoemd, stel je cannabisextracten bloot aan lagere temperaturen dan bij traditioneel dabben. Normaal gesproken wordt eerst de banger of nail tot een hoge temperatuur verwarmd voordat je er een extract op aanbrengt.

Bij cold-start dabbing gaat het precies andersom. Door het extract eerst in de banger te doen en het vervolgens te verhitten, kun je een hijs nemen op het moment dat de cannabinoïden en terpenen beginnen te verdampen. Daarbij heb je geen extreem hoge temperaturen nodig. Simpel gezegd: cold-start dabbing maakt gebruik van lagere temperaturen, om terpenen en cannabinoïden te behouden.

Wat zijn de voordelen van cold-start dabbing?

Maar moet je meteen de overstap naar cold-start dabbing maken? Veel dabbers hebben dat wel gedaan, en geven daarvoor een aantal redenen. Hieronder vind je enkele voordelen van cold-start dabbing.

 • Je behoudt kostbare fytochemicaliën. Extracten zitten boordevol cannabinoïden en terpenen, de stoffen die dabbing juist zo fijn maken. Deze stofjes zijn echter erg vluchtig, met name terpenen. Als je tijdens het dabben lagere temperaturen gebruikt, kun je er het maximale uit halen en verspilling minimaliseren.
 • Je krijgt zachtere trekken. Bij traditioneel dabben lopen de temperaturen op tot ongeveer 500°C. Deze hitte veroorzaakt chemische reacties die tot een verhoogde afgifte van kankerverwekkende verbindingen en andere gifstoffen leiden.
 • Het is minder belastend voor je banger. De meeste dabbers zijn het erover eens dat het temperatuurbereik bij cold-start dabbing tussen de 190 en 215°C ligt. Door je banger bloot te stellen aan lagere temperaturen, verleng je de levensduur ervan. Verschillende materialen, waaronder borosilicaatglas, staan erom bekend dat ze breken en barsten wanneer ze langere tijd aan zeer hoge temperaturen worden blootgesteld.
 • Het bespaart tijd. Deze techniek is ideaal wanneer je snel weg moet en geen tijd hebt om je banger eerst met een gasbrander goed te verhitten.
Wat is cold-start dabbing?

Hoe werkt cold-start dabbing?

Nu je de voordelen van cold-start dabbing kent, wil je het vast en zeker eens proberen. Hieronder vind je een lijstje met alles wat je nodig hebt en het stapsgewijze proces.

Benodigdheden

Gelukkig heb je geen extra dingen nodig, afgezien van je standaard dab rig en bijbehorende tools. Zorg ervoor dat je het volgende in huis hebt:

 • Dab rig
 • Banger
 • Gasbrander
 • Dabbing tool
 • Concentraat naar keuze

Je ziet dat we een banger aanbevelen in plaats van een nail. De komvorm van een banger werkt namelijk veel beter bij cold-start dabbing. Bovendien stelt het je in staat om de zijkanten gelijkmatig te verwarmen en de warmte beter te verdelen.

Cold-start dabbing: stap voor stap

Je hebt alles wat je nodig hebt, dus is het tijd om met cold-start dabbing te beginnen! Volg de onderstaande stappen voor de lekkerste en soepelste trekken die je ooit zult ervaren.

Stap 1: zorg ervoor dat je banger brandschoon is

Voordat je je eerste cold-start dab neemt, moet je je banger goed schoonmaken. Alle resterende olie die zich aan de binnenkant bevindt, zal samen met je verse extract verbranden en de lekkere smaak van de terpenen beïnvloeden. Gebruik wat ontsmettingsalcohol en een wattenstaafje om de binnenkant schoon te vegen. Spoel de banger vervolgens af met water en droog het geheel met keukenpapier.

Hoe werkt cold-start dabbing?

Stap 2: doe je extract erin

Vervolgens moet je je extract in de banger doen. Je hebt veel keus wat extracten betreft, waaronder wax, crumble en budder. Waar je ook voor kiest, gebruik je dabbing tool om je banger met de gewenste hoeveelheid te vullen.

Hoe werkt cold-start dabbing?

Stap 3: verwarmen

Nu het belangrijkste: je moet het extract verhitten, maar niet te veel! Steek je gasbrander aan en beweeg de vlam langs de zijkanten van de banger. Zo voorkom je dat je te veel warmte op één plek concentreert. Als vuistregel geldt dat je tijdens een cold-start dab de vlam maximaal acht seconden op één plek houdt.

Hoe werkt cold-start dabbing?

Stap 4: adem in

Tijdens deze korte verhittingsperiode zie je het concentraat smelten en in damp veranderen. Als je damp ziet verschijnen, plaats je de carb-cap over je banger, leg je je vinger op het carb-gat, draai je de cap en neem je een trek.

Hoe werkt cold-start dabbing?

Kun je met een e-nail cold-start dabben?

De meeste dabbers zijn blij met de eenvoud van een gasbrander. Maar er zijn ook mensen die graag met gadgets, zoals e-nails, experimenteren. Deze apparaten hebben een nail die is aangesloten op een controllerbox waarmee je de gewenste temperatuur kunt selecteren.

Voor cold-start dabbing met een e-nail, doe je eerst je concentraat op de nail. Stel vervolgens je apparaat in op een temperatuur tussen de 190 en 215°C. Houd terwijl het apparaat opwarmt je extract goed in de gaten, en bereid je voor op een trek als je ziet dat er zich damp begint te vormen. De eerste hijs zal vooral terpenen bevatten. Naarmate het apparaat verder opwarmt, neemt ook de cannabinoïde-concentratie toe.

Bonustips voor cold-start dabbing

Je bent nu klaar om je eerste cold-start dab te nemen. Maar voordat je begint, helpen deze aanvullende tips je om de methode naar een nog hoger niveau te tillen:

 • Laat het extract afkoelen: wacht even nadat je je gasbrander hebt uitgezet en de carb-cap hebt geplaatst. Als je 10-20 seconden wacht voordat je een trek neemt, ervaar je nog minder scherpte. Dit benadrukt die smakelijke terpenen nog meer.
 • Vraag een vriend om te helpen: deze tip is niet voor iedereen. Maar als je bijzonder nerdy bent en wat geld over hebt, koop dan een draagbare infraroodthermometer. Geef het apparaat aan een vriend en vraag hem of haar je te laten weten wanneer de doeltemperatuur in de banger is bereikt.

Cold-start dabbing versus traditioneel dabben: wat moet je kiezen?

Cold-start dabbing biedt verschillende voordelen ten opzichte van traditioneel dabben. Het produceert namelijk zachtere trekken en behoudt die smakelijke terpenen. Bovendien creëert het minder schadelijke kankerverwekkende stoffen en andere ongewenste chemische bijproducten. Het produceert echter geen dikke dampwolken en ook biedt het niet die scherpte waar sommige dabbers juist van houden. Hoe dan ook, de cold start-methode stelt je wel in staat om deze krachtige gebruiksmethode eens op een andere manier te ervaren. Dus ook als je er niet volledig op wilt overstappen, is het altijd een goede optie als je zin hebt in smakelijkere en snellere trekjes!

DisclaimerWiet-extracten en -oliën bevatten veel THC en zijn heel sterk. Wees er daarom voorzichtig mee bij het dabben. Neem het beetje bij beetje en bouw je gebruik langzaam op, zodat je er steeds meer aan went.

En onthoud: set en setting zijn uitermate belangrijk.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.