Kweekverslag Power Flower

X

Hieronder een kweekverslag van Power Flower van RQS, een sativa met een fruitig terpeen-profiel en indrukwekkende eigenschappen. Mijn opstelling is bescheiden, maar je zult zien dat zelfs een kleine kweekruimte en beperkte apparatuur goede resultaten kunnen opleveren.

Ik heb elk aspect van het proces, van zaad tot oogst, grondig beschreven. Voordat we echter beginnen, nog even snel wat details over de gekozen soort en teeltconfiguratie.

De Genen en Karakteristieken van Power Flower

Power Flower, een vrijwel pure sativa (88%), is de hernieuwing van RQS van de iconische Power Plant en draagt genen bij zich van Zuid-Afrikaanse sativa's. Deze soort sprak mij aan vanwege haar indrukwekkende potentiële opbrengsten (500–550g/m² binnen en 500–550g per plant buiten), alsmede haar zoete, citrusachtige smaken.

Het grootste pluspunt van Power Flower is echter misschien wel haar relatief korte bloeiperiode (acht weken), wat verrassend vlug is voor een sativa. Op papier is ze een soort met veel potentie en een vrij meegaande aard en die de mogelijkheid biedt tot training.

Setup

  • Kast van 1m²
  • 2 x ledlamp van 250W
  • 4 x 18l-pot
  • 4 x 0,5l-pot
  • Wifi-lichtschakelaar
  • 320m³/u-afzuigventilator
  • Vocht- en temperatuursensor

De setup is redelijk eenvoudig, maar perfect voor een kleine kweekkast. Wel is er een instrument waar ik niet zonder zou kunnen, namelijk de Wifi-lichtschakelaar. Hiermee kan ik de ledlampen volledig vanaf mijn telefoon bedienen en een specifiek schema voor de groei en bloei instellen.

Tot slot: Om de ruimte en het productiepotentieel van de planten volledig te benutten, gebruikte ik topping en trainingstechnieken nadat de eerste nodes waren verschenen.

Ontkieming en de Zaailingfase

Ik begon met vier zaden die ik allemaal ontkiemde met behulp van 0,5l-potten en standaard potgrond (die ik vooraf doordrenkt had). Met een schroevendraaier stak ik een klein gaatje in de aarde van elk potje, waarna ik ieder zaadje lichtjes bedekte.

Ik plaatste alle vier de potten op een rolling tray van RQS en zette ze in mijn droogkast. De temperatuur en luchtvochtigheid zijn daar perfect voor het ontkiemen van zaden en ik wilde me geen zorgen hoeven maken over eventueel omgevingslicht.

Uit twee zaadjes kwamen na 48 uur plantjes tevoorschijn, op de voet gevolgd door de resterende twee. Nadat de zaailingen hun kop boven de grond hadden uitgestoken, verplaatste ik ze naar de kweekkast en paste ik een 18/6-lichtschema toe.

Mijn zaailingen hadden niet veel nodig terwijl ze voet aan de grond kregen en begonnen met het ontwikkelen van hun eerste paar echte bladeren.

Power Flower

Vegetatieve Fase

Na het verschijnen van het eerste paar echte bladeren, was het tijd om mijn planten te verplaatsen naar de 18l-potten. Ik voegde perliet toe aan het substraatmengsel (ongeveer 15%) om de drainage te verbeteren en zuurstof te bieden aan de wortels. Voor een beetje extra stimulans gebruikte ik een root juice (4ml/l).

Het verplanten deed ik daarnaast aan het eind van het lichtschema. Daardoor kregen mijn planten een volledige zes uur duisternis om te herstellen. Tegelijkertijd konden de wortels zo wennen aan hun nieuwe omgeving.

Power Flower

Week 1-2

De eerste twee weken draaiden om het nestelen van de planten in hun nieuwe omgeving en het starten van een routine met licht, water en voeding.

Beide ledpanelen positioneerde ik op ongeveer 30cm afstand van de planten. Op die hoogte hangen ze nog dichtbij genoeg om de wietplanten een overvloed aan licht te geven, zonder hittestress te veroorzaken.

Power Flower
Week 1

Ook belangrijk om op te merken, is dat mijn ledpanelen verschillende schakelaars hebben voor de groei en bloei. De bloeifunctie heeft een ander lichtspectrum dat bedoeld is om de opbrengst te verbeteren. Voorlopig volstonden echter de witte lichten van de groeistand.

Elke Power Flower-plant kreeg iedere 48 uur ongeveer twee liter water. De temperatuur en luchtvochtigheid bleven stabiel op respectievelijk 26°C en 65%. Met dank aan adequate ventilatie en milde omgevingstemperaturen bood mijn kweekkast de juiste omgeving voor de planten om goed te groeien.

Power Flower
Week 2

Week 3-4

Drie weken later hadden mijn planten al een flinke hoogte van 25cm bereikt. Hoewel ze nog niet veel voorstelden, was het wel tijd om de handen meer uit de mouwen te steken. De positie van de lamp, het schema, de temperatuur en luchtvochtigheid bleven hetzelfde als tijdens de eerste weken van groei, maar nadat er enkele nodes waren gevormd, was het tijd om te toppen en trainen.

Power Flower
Week 3

De ruimte in mijn kast is vrij beperkt, zeker met vier planten. Ik wist daarom dat ik main-lining moest proberen om er het beste van te maken. Ik topte elke plant net boven de vijfde node en zette met draad iedere grote tak vast. Dit vereiste wat aanpassingen terwijl de planten groeiden, maar met elke steel aan de rand van de pot vastgebonden, ontstond er een veelvoud aan takken, in plaats van één centrale stengel per wietplant. Deze methode bevordert tevens de ontwikkeling van meerdere toppen, in plaats van één hoofdtop.

Nu mijn planten wat harder moesten werken en omgaan met de stress van het toppen, besloot ik een diversere voedingsmix te geven. Ditmaal voegde ik Alg-A-Mic, Bio-Heaven, Bio-Grow en Fish-Mix (2ml/l van elk) toe.

Nadat alles in gereedheid was gebracht, hadden mijn planten alles wat ze vereisten. Ik liet ze nog een week herstellen voordat ik overschakelde naar de bloei.

Power Flower
Week 4

Bloeifase

Wat een verschil een week wel niet kan maken! De extra voedingsstoffen die ik in week 4 had toegediend, bliezen alle planten nieuw leven in. Aan het begin van de bloei waren ze bijna tweemaal zo groot als in week 2, met meerdere setjes bladeren.

Ook maakte ik de uiterst belangrijke overschakeling naar een 12/12-lichtschema en activeerde ik de bloeistand op mijn lampen. Het extra rode lichtspectrum van de leds ondersteunt de topproductie en helpt planten overgaan op de bloei.

Week 5-6

Gewoonlijk valt er in dit stadium weinig te melden, maar het noodlot sloeg toe! Eerder had ik alle vier de planten uit de kast gehaald (om foto's te nemen en ze te controleren), waarbij ze enkele spintmijten moeten hebben opgelopen!

Power Flower
Week 5

De plaag had al wat schade aangericht, dus haalde ik mijn planten weer uit de kweekkast om de binnenkant schoon te maken. Hopelijk waren er ook hongerige lieveheersbeestjes meegereisd die me een handje konden helpen...

Ook al probeerde het spint mijn harde werk te belemmeren, toch voegde ik Bio-Bloom (2ml/l) en Top-Max (1ml/l) toe aan mijn voedingsschema. Beide dragen bij aan de grootte, dichtheid en smaak van toppen.

Power Flower
Week 6

Week 7-8

Met een beetje moeite kreeg ik de spintplaag onder controle en begonnen de planten langzaam maar zeker te herstellen. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om beide ledlampen ongeveer 35cm boven het bladerdak te hangen. Elke plant kreeg daarbij nog steeds om de dag twee liter water.

Power Flower
Week 7
Power Flower
Week 8

Week 9-10

Alle vier de planten waren vol in bloei en ontwikkelden sappige toppen. De suikerblaadjes waren vet van de hars en er hing een goddelijke geur in de kast. Gelukkig werkten de afzuiging en het koolstoffilter goed, aangezien er vrijwel geen geurtjes naar buiten lekten. Met het eind in zicht verhoogde ik de voeding, door de mix van week 3 en 4 feitelijk te verdubbelen. Ik begon 5ml/l Alg-A-Mic en Bio-Heaven te geven en de andere producten te verhogen tot 4ml/l.

Power Flower
Week 9

Ik wilde de planten bevorderen om hun aandacht te richten op de toppen. Daarom was het tijd voor een knipbeurt. De meeste grote waaierbladeren haalde ik weg. Enkele kleinere, en natuurlijk de suikerblaadjes, liet ik zitten.

Ik probeer altijd richting het eind van de lichtcyclus te snoeien. Zo kunnen de planten 's nachts herstellen. Flink snoeien kan de ontwikkeling belemmeren (zij het tijdelijk), maar alle vier de Power Flower-planten leken het prima te vinden.

Power Flower
Week 10

Week 11-12

Zo dicht bij het einde was het enige wat ik wilde doen, oogsten en van de toppen genieten! De eerste twee planten die waren ontkiemd, leken bijna klaar, terwijl de andere twee achterbleven. Inmiddels waren er schitterende oranje stampers zichtbaar en begonnen de bladeren hun kleur te verliezen, terwijl alle beschikbare voedingsstoffen werden aangewend voor de toppen.

Power Flower
Week 11

Om de achtste week van de bloeifase af te ronden, zette ik alle vier de planten twee volle dagen in volledige duisternis. Ik heb dit eerder eens gedaan, waarbij ik merkte dat het de harsproductie verhoogt en de smaak en het aroma helpt verbeteren. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar de techniek is simpel genoeg om eens te proberen.

Power Flower
Week 12

Oogst

De extra voedingsstoffen in de laatste weken van de bloei en de twee dagen duisternis wierpen hun vruchten af. De toppen waren ongelofelijk plakkerig en ik kwam onvermijdelijk onder de hars te zitten tijdens het werk. Maar gewapend met een snoeischaar en poedervrije handschoenen ging ik vastberaden aan de slag. Mijn vers geknipte toppen hingen daarna een week te drogen in de kweekkast.

Vervolgens deed ik de toppen in glazen weckpotten (elk voorzien van een kleine Humidipak) en liet ik ze enkele weken rijpen. Iedere paar dagen opende ik de potten om ze te rehydrateren, maar vooral om een vleugje van het ongelofelijke aroma te ervaren.

Oogstresultaten

Na twaalf weken was het natte gewicht van de oogst ongeveer 465g. Na vier weken curen kwam het uiteindelijke droge gewicht neer op grofweg 204g. Gezien het wattage van mijn ledlampen en de spintplaag, was dat in mijn ogen geen slecht resultaat.

Rookverslag

Sinds ik enkele jaren geleden ben overgestapt op een vaporizer, heb ik geen moment spijt gehad. Voor mij is dit de beste manier om te genieten van de smaak en het aroma van toppen. En nadat ik voor een redelijke prijs een Mighty heb weten te bemachtigen, is dit mijn favoriete keuze wanneer ik wil roken — nou ja, vapen.

Smaak

Het eerste dat ik merkte met Power Flower, was een frisse stoot citrus en fruit. De smaak bleef maar toenemen des te meer ik vapete, waarna deze langzaam lichtzuur werd. Ook waren er ondertonen van dennen te bemerken. Deze merkte ik echter pas op na enkele trekjes. Een aangename verandering die de algehele zoetheid van de soort in evenwicht brengt.

Effecten

Ik ben blij dat ik kan melden dat de high is zoals verwacht van de sativagenen van Power Flower — bijzonder energiek en euforisch. Ik voelde niets dan geluk en tot mijn verbazing stortte ik me op mijn werk dankzij een boost creativiteit.

Een paar keer genoot ik zoveel van Power Flower, dat ik mijn zelf opgelegde limiet overschreed. De high was echter nooit overweldigend. Wel kreeg ik droge ogen en een droge mond, maar dat kun je van elke soort wel verwachten.

Power Flower: Tot Slot

Al met al zou dit best eens mijn nieuwe favoriete soort kunnen worden. Voor mij biedt Power Flower de perfecte verhouding van zoet en zuur, plus een high die uitgebalanceerd en opbeurend is. Vanuit kwekersoogpunt vereiste ze bovendien weinig aandacht (met uitzondering van de spintplaag).

Gezien mijn bescheiden kweekkast, presteerde ze bijzonder goed. Ik ben erg benieuwd hoe ze het doet met een krachtigere ledlamp en in een grotere ruimte — ik gok geweldig!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.