By Luke Sumpter


We maken het allemaal wel eens mee. Je staat op het punt om te blowen, haalt je stash en vloeitjes tevoorschijn (of bong of wat dan ook), maar er ontbreekt iets. Na een seconde realiseer je je: er is geen grinder in de buurt.

Wat nu?!

Misschien raak je in paniek en denk je dat dit een einde maakt aan je beoogde blowsessie. Zeg nou zelf, wie gaat er nu proberen om volledige toppen te roken? Gelukkig hoeft dat niet je lot te zijn. Het maakt niet uit of je nu thuis zit te chillen, onderweg of op een feestje bent. Het zal je verbazen hoeveel opties je hebt. In de meeste gevallen heb je aan slechts enkele simpele hulpmiddelen genoeg. Andere methodes zijn zelfs nog eenvoudiger.

GEEN GRINDER? GEEN PROBLEEM!

Zoals we eerder al zeiden, houden we rekening met een aantal scenario’s. Misschien probeer je gewoon tot rust te komen na een lange dag. Misschien ben je op feest en moet je snel zijn, zodat iedereen wat te roken heeft. In welk scenario je ook belandt, we hebben verschillende manieren bedacht om je uit deze hachelijke situaties te helpen.

SCENARIO 1 — THUIS

Zoals velen van ons, wil je in de stemming komen met een klein blowtje voordat je met vrienden afspreekt. Ja, je zult daar ook roken, maar wat persoonlijke meditatie kan nooit kwaad. Ben je in een goed voorzien huis? Dan heb je gelukkig een wereld aan mogelijkheden om wiet te vermalen als je geen grinder hebt.

KOFFIEMOLEN

Aangezien het woord “molen” in de naam zit, kon deze mogelijkheid moeilijk ontbreken. Net zoals met koffiebonen gooi je er je toppen in en vermalen maar! Nou, niet zo snel. Je kunt het ding beter eerst even grondig schoonmaken, tenzij je koffie wilt roken (wat wij NIET aanraden). Ook naderhand moet je het apparaat goed reinigen, anders drink je de volgende dag “speciale” koffie.

Onthoud:

Maak de molen goed schoon voor en na het vermalen van je wiet.
• Stop de wiet er losjes in en overlaad de molen niet.
Gebruik geen toppen die te groot (of te klein) zijn.
• Pas (indien mogelijk) de vermalingsduur en instellingen aan om ervoor te zorgen dat je wiet geen fijn poeder wordt.

Koffiemolen

PEPERMOLEN

Zwarte peper en wiet hebben een aantal overeenkomsten; zo bevatten ze allebei cannabinoïden en kun je ze allebei met een pepermolen malen. Als je geen grinder hebt, loop dan even naar de keuken, leeg je pepermolen (bewaar de korrels voor later) en vul de molen met toppen.

Opgelet:

 • Maak de binnenkant van de pepermolen eerst goed schoon als je de peperkorrels eruit hebt gehaald. Zo voorkom je dat je rook een onprettige, pittige smaak krijgt.
 • Je kunt in een pepermolen alleen goed gedroogde wiet gebruiken. Als de cannabis ook maar een beetje nat is, zal het aan het maalmechanisme blijven plakken.
 • Zorg dat er geen THC achterblijft! Nadat je de pepermolen een aantal rooksessies hebt gebruikt, is het slim om alle restjes kief te verzamelen.
PEPERMOLEN

VIJZEL EN STAMPER

Heb je geen koffiemolen in huis? Dan kun je altijd nog deze oude klassieker proberen. Soms noemen mensen wiet ook wel “kruid”. Het is dus logisch dat je ook een vijzel en stamper kunt gebruiken om het te vermalen. Net als de koffiemolen is het echter belangrijk om hem voor EN na gebruik goed schoon te maken.

Onthoud:

Laat je toppen enkele uren goed uitdrogen buiten de bak. Zo kun je ze veel beter uit elkaar breken.
Goed schoonmaken voor en na gebruik. Zo voorkom je dat je reguliere kruiden rookt of bij het avondeten wiet binnenkrijgt.
• Het kan even duren, zeker als de vijzel glad en afgerond is.
Zorg dat je niet te hard vermaalt.

Vijzel en Stamper

PIZZASNIJDER

Pizzasnijders zijn niet het scherpste materiaal, maar soms moet je het doen met wat je hebt. Als je geen grinder of scherp mes hebt, is een pizzasnijder een prima alternatief. Ook handig: na het snijden en roken van je cannabis, kun je het gebruiken als je last krijgt van de munchies!

Opgelet:

 • Gebruik een stevig oppervlak, zoals een snijplank, zodat je je tafel of bureau niet beschadigt.
 • Houd één uiteinde van een top vast en snijd vanaf het andere uiteinde de wiet in dunne reepjes.
 • Als je de wiet heel fijn hebt gesneden, veeg je het op een hoopje in het midden van de snijplank.
 • Snijd met de pizzasnijder door het hoopje om een nog fijner poeder te maken.
PIZZASNIJDER

MES EN SNIJPLANK

Deze optie is even effectief. Waarom zou je je favoriete groente niet behandelen als de groentes die je eet? Waarschijnlijk is het ook een van de simpelste methodes op de lijst. Leg je wiet op de snijplank en hak het fijn tot je een gemalen, maar geen poederachtige, samenstelling bereikt.

Het beste kun je een ongekarteld mes gebruiken, bij voorkeur een koksmes. Je kan eigenlijk elk mes hiervoor gebruiken, zolang het maar een redelijk scherp lemmet heeft.

Onthoud:

• Hoewel het niet noodzakelijk is, scheelt het behoorlijk als je je toppen een beetje uit laat drogen.
Pas op je vingers! De toppen kunnen vrij klein zijn en omdat ze zo licht en ruw zijn, gaat het mes er gemakkelijk doorheen.
• Net als bij andere methodes is overdaad mogelijk. Beheers jezelf daarom met het fijnhakken.
• Was je snijplank en mes naderhand af, net zoals na het snijden van wat dan ook.

Mes en Snijplank

KAASRASP

Mocht je er een in de buurt hebben liggen, dan is dit een simpele en leuke manier om je Kush fijn te maken. Pak een bord om boven te raspen, kies de juiste kant van de rasp en aan de slag maar. Mogelijk duurt het even, maar je krijgt vanzelf door hoe je het beste kunt raspen.

Onthoud:

Pas op je vingers! Je raakt de scherpe punten eerder dan je misschien denkt.
• Vrijwel elke kant zou moeten werken. Het beste kun je echter kanten met kleine gaten gebruiken. Deze geven namelijk een beter resultaat.
• Het kan een gedoe zijn om wiet uit de spleten te halen. Gebruik een stokje om er doorheen te prikken en al je wiet te verzamelen.
Was de rasp goed af om ervoor te zorgen dat je de geur en restanten goed verwijdert.

Kaasrasp

PAPIEREN ZAKJE EN HAMER

Simpel, maar effectief; met een papieren zakje en hamer krijg je in een mum van tijd een hoopje gekruimelde wiet. Dankzij het papieren zakje blijft er geen wiet plakken en met de slagkracht van de hamer heb je voor je het weet kleine stukjes van je toppen gemaakt.

Opgelet:

 • Voordat je dit gaat doen, moet je de wiet goed drogen en uitharden. Vochtige cannabis breekt namelijk niet als je er met een hamer op slaat.
 • Gebruik een stevig oppervlak dat de stoten van de hamer kan opvangen. Een sterk keukenblad, een werkbank of een betonnen oppervlak zijn bijvoorbeeld geschikt.
 • Doe de toppen onderin het zakje en frommel het zakje stevig dicht. Verkruimel de wiettoppen nu enkele minuten met de hamer; daarna zijn ze klaar voor gebruik.
 • Nadat je de toppen uit het zakje hebt gehaald, is het slim om het zakje nog even open te scheuren. Schraap de kief aan de zijkanten eraf en je hebt een heerlijk extraatje boordevol THC!
PAPIEREN ZAKJE EN HAMER

SCENARIO 2 — ONDERWEG

Goed, je trekt de deur achter je dicht! Je pikt wat vrienden op, waarna er een laat weten te willen blowen in de auto. Je wilt niet teleurstellen, maar je hebt nog steeds geen grinder! Wat kun je doen? We hebben hier enkele opties voor je.

DOE-HET-ZELF SHAKER

Heb je wat muntgeld op zak? En misschien een klein, stevig plastic potje zoals van je medicinale wiet of een pillenpotje? Gefeliciteerd! Ineens beschik je wel over een grinder! Gooi een paar zwaardere munten in het bakje met je toppen naar keuze (niet teveel, maar ook niet te weinig). Sluit het bakje goed en schudden maar! Controleer de inhoud elke 20 seconden of zo om ervoor te zorgen dat je het goedje niet te fijn vermaalt.

Onthoud:

In de VS werken quarters en nickels het beste. Voor Europeanen zijn de 1 of 2 euromunten geschikt. Mensen in het VK kunnen munten van 1 of 2 pond gebruiken voor dit proces.
• Overdrijf niet met schudden. Je hoeft maar een paar keer te vaak te schudden en je wiet kan al te fijn en onrookbaar worden.
• Gebruik je een pillenpotje? Vergeet dan niet het bakje schoon te maken naderhand.
• Wil je het muntgeld dat je gebruikt later nog uitgeven? Maak ook dit dan goed schoon.

Doe-het-zelf Shaker

DE “HANDS-ON” AANPAK

Het blijkt dat je lichaam niet met een, maar wel met TWEE semi-fatsoenlijke grinders is uitgerust! “Oh mijn God, ze steken uit mijn lichaam? Waar zitten ze dan?” Geen paniek, het zijn je handen! “Oh, dat is een stuk minder opwindend”. Dat weten we, maar ze zijn wel handig!

Begin de grotere toppen uit elkaar te halen en breek ze af tot kleinere, beter beheersbare stukjes. Vervolgens kun je deze met je vingers en nagels verder fijnmaken tot je tevreden bent.

Onthoud:

• Niemand houdt van vuile wiet. Was daarom altijd je handen voordat je gaat malen. Het kan ook geen kwaad om ze naderhand te wassen.
Doe het rustig aan met kleverige wiet. Werk je te hardhandig, dan kun je het geheel juist samendrukken waardoor het lastiger is om te roken.
• Is je wiet erg droog? Wees dan ook voorzichtig en zorgvuldig met het vermalen materiaal wanneer het de gewenste textuur heeft.
Gebruik een vlak, gelijkmatig en glad oppervlak. Dit maakt het oprapen van de wiet stukken makkelijker.

De Hands-on Aanpak

SCENARIO 3 — OP EEN FEEST

Je bent aangekomen op het feest en het blijkt dat jij en je vrienden de enigen met wiet zijn! Dat betekent echter ook dat er nog steeds geen grinder is. Je hebt niet veel zin om met een plastic bakje te staan schudden waar anderen bij zijn en je maten met smetvrees haken af als je het met de hand doet. Toch willen er aantal graag wat roken.

Is het feest van alle gemakken voorzien? Dan heb je gelukkig een aantal prima mogelijkheden.

SHOTGLAASJE EN SCHAAR

De meeste mensen hebben wel een schaar liggen en er is ook vrijwel altijd een shotglaasje aanwezig. Wat doe je hiermee? Nou, gooi gewoon een topje of twee in het shotglaasje. Vervolgens begin je ze daarin te knippen. Knip ze eerst doormidden en gebruik dan de punt van de schaar om ze steeds kleiner te maken.

Onthoud:

Vergeet niet de schaar en het shotglaasje schoon te maken voordat je deze methode probeert.
Overdrijf niet met het knippen. Laat je wiet niet uit het glaasje vallen door te snelle bewegingen.
• Knip boven een vlak, schoon en glad oppervlak voor het geval dat je knoeit.
• Heb je wiet over? Bewaar het gewoon in het shotglaasje!

Shotglaasje en Schaar

CREDITCARD

Creditcards worden vaak in verband gebracht met harddrugs, maar we hebben het hier alleen maar over planten! Deze pasjes zijn stevig, liggen makkelijk in de hand en je kunt er heel goed gedroogde wiet mee snijden.

Opgelet:

 • Gebruik een stevig oppervlak, zodat je genoeg weerstand hebt om goed te kunnen snijden.
 • Gebruik een schone (liefst ongebruikte) creditcard, zodat je hygiënisch te werk kunt gaan.
 • Je creditcard zal achteraf naar wiet ruiken; maak hem dus goed schoon voordat je ermee gaat winkelen!
CREDITCARD

BLENDER

Is het wat overdreven? Zeker. Nogal opzichtig? Waarschijnlijk wel. Maar waarom niet? Geniet van het leven en vermaal je wiet eens een keer met een blender.

Is dit een feest met mixdrankjes? Het enige dat je dan hoeft te doen, is de blender schoonmaken en je stash erin te gooien. Doe de deksel erop en klaar is Kees. Wees voorzichtig en zet hem op de pulsstand zodat je zelf kunt bepalen wanneer en hoeveel je mixt. Doe dat in korte intervallen tot je de gewenste structuur hebt.

Onthoud:

Verwijder eventuele takjes en zaadjes voordat je gaat blenden. Deze kunnen problemen met de messen van de blender veroorzaken.
• Hoe gaaf het er ook uitziet, dit is echt overkill en waarschijnlijk een laatste redmiddel. Kijk eerst of je geen schaar hebt liggen.
Vooral effectief bij grote hoeveelheden wiet. Vraag eens rond wie er wil bijdragen!
• Blenders zijn vaak vrij krachtig. Blend daarom niet langer dan ongeveer 10 seconden.

Blender

SCENARIO 4 — MAAK JE EIGEN CONCENTRATEN

Als je geen grinder hebt en liever een intensere ervaring wilt, kun je er ook voor kiezen om je eigen concentraten te maken. Hierbij concentreer je de cannabinoïden tot een smakelijke, plakkerige en krachtige substantie.

Het maken van concentraten vergt iets meer tijd dan het malen van wiet op een alternatieve manier, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Hieronder leggen we uit hoe je makkelijk zelf een concentraat maakt.

PERSEN OM RESIN TE VERKRIJGEN

Zorg voor twee stijltangen en wat bakpapier (ongebleekt, indien mogelijk) om heerlijke resin te maken, waarmee je je bowl of blunt een extra kick geeft.

Wat Heb Je Nodig?

 • Bakpapier
 • Iets om mee te schrapen
 • Stijltangen (2, indien mogelijk, maar met 1 lukt het ook).

Stappen

 1. Zet de stijltangen op de laagste stand en laat ze opwarmen.
 2. Vouw een dikke top in een stukje bakpapier.
 3. Leg de ingepakte top tussen de stijltang en duw de twee delen stevig op elkaar.
 4. Houd de tang 10 seconden stevig samengedrukt.
 5. Je hoort het sissen; haal de druk eraf en verwijder het bakpapier.
 6. Open het pakketje, haal de top eruit en schraap de hars van het papier.

DROOG ZEVEN MET EEN ZEEF OM KIEF TE KRIJGEN

Met droog zeven haal je de trichomen van het plantmateriaal. Dat zijn kliertjes die veel smakelijke terpenen en het psychoactieve THC bevatten. Vervolgens kun je het poeder in een joint of bowl sprenkelen en je geest naar nieuwe dimensies brengen.

Wat Heb Je Nodig?

 • Schoon oppervlak
 • Een dry-sift box of fijnmazige zeef
 • Snoeiafval van wietplanten, of toppen
 • ID- of creditcard
 • Handschoenen

Stappen

 1. Trek de handschoenen aan.
 2. Leg het plantmateriaal op de zeef.
 3. Schud de zeef voorzichtig heen en weer om de trichomen los te maken.
 4. Veeg met je pasje de gevallen trichomen bij elkaar.
DROOG ZEVEN MET EEN ZEEF OM KIEF TE KRIJGEN

HOE MAAK JE ZELF EEN GRINDER?

Als je geen grinder hebt, kun je er ook zelf een maken. Al met een paar dingen en een beetje handigheid kun je een apparaatje creëren om je wiettoppen te malen.

Wat Heb Je Nodig?

 • Houtresten
 • Fijn gaas
 • Spijkers
 • Hamer
 • Zaag
 • Rolmaat

Stappen

 1. Voor het maken van je eigen wiet-grinder, zaag je eerst 4 stukken van het hout af. Hiervan maak je het frame. Zaag 2 lange stukken (15cm lang en 7,5cm breed) af en 2 kleinere stukken (7,5cm lang en 7,5cm breed).
 2. Bevestig de delen met spijkers aan elkaar om een rechthoekig frame te maken.
 3. Knip het gaas op maat: 15 × 7,5cm.
 4. Bevestig het gaas met wat spijkers aan de bovenkant van het frame.
 5. Zet het frame met het gaas aan de bovenkant neer.
 6. Voor het malen van je wiet, wrijf je de toppen over het gaas, waardoor de vermalen wiettoppen in de ruimte eronder vallen.

EEN EXTRA TIP: HAAL EEN GRINDER

Wanneer je dit artikel leest, geven je we graag nog een belangrijk advies mee. Welk advies dan, vraag je?

Koop een grinder! Weet je niet zeker waar je er een kan halen? Toevallig hebben wij een uitgebreide selectie voor ieder budget!

Vergelijkbaar in werking met de eerder genoemde doe-het-zelf shaker, is onze Grindtainer een van de meest betaalbare, praktische grinders en opbergbakjes verkrijgbaar. Het heeft voldoende ruimte voor een fatsoenlijke hoeveelheid wiet, en eenzelfde maalcapaciteit als de gemiddelde compacte grinder. Heb je al een grinder? Dan raden we deze aan als handige backup. Is dit jouw go-to grinder is? Dan zit je zowiezo goed.

We hebben ook meer klassieke grinders, waaronder onze eigen RQS Metalen Grinder! Deze is zelfs voorzien van een kiefcompartiment. Dat geldt ook voor onze Pollinator Grinder, die tevens een handvat heeft voor een moeiteloos maalproces.

Daarnaast zijn er ook wat meer luxe opties. Een die eruit springt, is onze limited edition samenwerking met Krush in de vorm van hun uniek gevormde Kube & Kube 2.0. Deze grinder met speciaal ontworpen tanden is ontwikkeld om je wiet los te maken tijdens het grinden. De constructie van geanodiseerd aluminium betekent dat het toestel lang zal grinden alsof hij nog nieuw is.

HOE VERMAAL JE WIET ZONDER GRINDER: WAAR EEN WIL IS, IS EEN WEG

Het maakt niet uit hoe je je wiet vermaalt. Of je dat nu met een grinder, kaasrasp of blender doet; zorg er gewoon voor dat je het veilig gebruikt en in goed gezelschap.

Verder is het belangrijk dat je alles waarmee je wiet vermaalt goed schoonmaakt, zelfs als je een daadwerkelijke grinder gebruikt. Blijf veilig, blijf gezond en blijf high!

Bekijk ons volledige assortiment aan grinders (en andere gave RQS merchandise) hier!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.