By Max Sargent


De vaporizer, ook bekend als vape, vind je in allerlei soorten en maten en het aantal toepassingen is eindeloos. En we kunnen veel redenen bedenken om damp boven rook te verkiezen, of je nu een gezondheidsbewuste wietgebruiker bent die graag minder giftige stoffen inhaleert, of een echte connaisseur die alle terpenen in hun beste vorm wenst te ervaren.

Vaporizers zijn de laatste tijd razend populair, van draagbare modellen voor droge kruiden tot de wegwerp-vapes met nicotine. Het is niet gek als je denkt dat deze technologie kort geleden is ontstaan. En hoewel de moderne vaporizer een vrij nieuwe uitvinding is, inhaleren mensen al duizenden jaren damp. In dit artikel kijken we naar de geschiedenis van het vapen.

History of Vaporizers

Vaporizers versus vape pens

Voordat we in de geschiedenis duiken, is het belangrijk het verschil tussen vaporizers en vape pens te bespreken. Hoewel mensen de termen vaak door elkaar gebruiken, hebben ze een andere betekenis.

Vaporizers zijn apparaten die stoffen tot zo'n temperatuur verhitten dat ze damp afgeven zonder te verbranden. Niet alleen een vaporizer voor droge kruiden, maar ook een apparaat waarvan je de kamer met ander materiaal vult, valt dus in deze categorie.

Vape pens zijn een subgroep van vaporizers. Meestal zijn ze ontworpen met gebruiksgemak en draagbaarheid in gedachten en ze bevatten over algemeen 'vape juice'. Ze zijn meestal bedoeld voor eenmalig gebruik en je koopt ze reeds gevuld.

Vaporizer vs Vape Pen

Hoe werkt een vaporizer

Het principe achter vaporizers is vrij simpel: ze verdampen! Een vaporizer verhit een stof tot een bepaalde temperatuur, zodat de actieve bestanddelen vrijkomen in de vorm van damp. Het is daarbij belangrijk dat de stof niet verbrandt. Op deze manier komen veel cannabinoïden en terpenen vrij, terwijl veel van de andere stoffen in het plantenmateriaal achterblijven. Omdat je hierdoor minder gifstoffen inhaleert, krijg je een zuivere ervaring.

Er zijn twee primaire verwarmingsmethoden: geleiding en convectie. Sommige vaporizers maken gebruik van beiden. Bij verwarming via geleiding maken de warmtebron en de gebruikte stof direct contact. Convectieverwarming maakt gebruik van hete lucht om de stof gelijkmatig te verdampen.

Conduction vs convection

De geschiedenis van verdamping

Voor zover we weten, inhaleerden onze voorouders geen damp met frambozensmaak uit kleine plastic apparaatjes. Toch zijn er aanwijzingen dat sommige culturen bepaalde stoffen bewust verdampten. Ze deden dit waarschijnlijk om de terpenen te ontsluiten en van de vele voordelen van de natuurlijke geuren te genieten.

De eerste elektronische vaporizer

In de 20e eeuw maakte de evolutie van vaporizers een grote sprong voorwaarts met de uitvinding van de elektronische vaporizer. In de jaren 1960 patenteerde Herbert A. Gilbert de eerste elektronische sigaret, een voorloper van de moderne vaporizers. Maar het duurde nog een hele tijd voordat ze in de schappen lagen. Pas in 2003 ontwikkelde de Chinese apotheker Hon Lik de eerste commerciële e-sigaret. Deze uitvinding markeerde het begin van de hedendaagse vaping-industrie, en we zijn in een korte tijd ongelooflijk ver gekomen!

De verschillende typen vaporizers

Vandaag de dag kun je kiezen uit een groot aantal vaporizers, afhankelijk van je voorkeuren en behoeften. Over dit onderwerp hebben we al een gedetailleerd artikel geschreven, maar hier volgt een kort overzicht:

  • Desktop vaporizers: Deze grotere modellen zijn ontworpen voor thuisgebruik. Je kunt de temperatuur nauwkeurig regelen en de kwaliteit van de damp is uitstekend. De Volcano van Storz & Bickel is een goed voorbeeld.

Volcano Hybrid
56_1 Heat Convectie
57_2 Size 26 x 26 x 26 cm
58_3 Weight 1.600 gr
59_4 Temperature 40ºC - 230ºC / 104ºF - 219ºF
60_5 Heat Up Time 3 - 5 min
61_6 Chamber Size 6,5 CM³
62_7 Control type Digitaal
63_8 Used With Droge kruiden & concentraten

Koop Volcano Hybrid

  • Portable vaporizers: Deze compacte en handige vaporizers zijn ideaal om onderweg te gebruiken. De PAX-serie is erg populair onder gebruikers en wordt als de 'Apple' van de vape-wereld beschouwd.

PAX Plus Vaporizer
56_1 Heat Conductie
57_2 Size 3.1 × 2.2 × 9.8 cm
58_3 Weight 91 gr
59_4 Temperature 182 - 215ºC / 360 - 420ºF
60_5 Heat Up Time 20 - 30 sec
61_6 Chamber Size 0,5 gr
62_7 Control type Digital & manual
63_8 Used With Droge kruiden & concentraten

Koop PAX Plus Vaporizer

  • Vape pens: Deze strak vormgegeven en discrete modellen zijn ideaal voor vape juice en concentraten. DynaVap biedt een hele reeks hoogwaardige vape pens met een stijlvol en efficiënt design.

DynaVap - The B
56_1 Heat Conductie & Convectie
57_2 Size 8.9 × 1,4 × 1,4 cm
58_3 Weight 13 g
59_4 Temperature 150°C - 230°C / 300°F - 450°F
60_5 Heat Up Time 10 sec
61_6 Chamber Size 0,1 gr
62_7 Control type Handmatig
63_8 Used With Droge Kruiden

Koop DynaVap - The B

Technologische ontwikkelingen

De laatste twee decennia zijn vaporizers aanzienlijk verbeterd op het gebied van design, functionaliteit en technologie. Daarmee is het goed mogelijk dat vapen binnenkort populairder is dan roken. Dat is ook niet gek, want moderne vaporizers bieden talloze functies die de gebruikerservaring verbeteren.

Design en functies

Het design van moderne vaporizers draait om comfort en gebruiksgemak. Strakke, portable designs make discreet gebruik mogelijk, terwijl ergonomische kenmerken ervoor zorgen dat de apparaten lekker in de hand ligt. Afhankelijk van het ontwerp kan de functionaliteit variëren van eenvoudig en gestroomlijnd tot volledig aanpasbaar. Welke optie beter is, hangt simpelweg van je persoonlijke voorkeuren af.

Temperatuurregeling

Een nauwkeurige temperatuurregeling is een belangrijke innovatie in de vaporizer-technologie. Met apparaten zoals de Firefly en de PAX-serie vaporizers kun je de temperatuur zelf instellen om verschillende stoffen zo optimaal mogelijk te verdampen. Tegenwoordig hebben de meeste vaporizers voor droge kruiden die je kunt kopen wel enige temperatuurregeling, omdat dit nodig is om bepaalde terpenen en cannabinoïden te activeren.

Bij sommige modellen kun je de temperatuur tot op de graad nauwkeurig instellen. Bij andere vaporizers, zoals de PAX, kun je uit voorgeprogrammeerde standen kiezen. En dan zijn er nog apparaten waarbij je de temperatuur in stappen van 10 of 20 graden kunt aanpassen.

Convectieverwarming

Convectieverwarming maakt gebruik van hete lucht om materialen te verdampen, in plaats van hete oppervlakken. Dit heeft voor een revolutie gezorgd in de wereld van de vaporizers. Deze techniek vermindert de kans op verbranding en garandeert een zijdezachte, zuivere ervaring. Vergeleken met vaporizers op basis van geleiding, zorgen apparaten als de Firefly voor een meer gelijkmatige en efficiënte extractie van actieve stoffen.

Bluetooth-connectiviteit

Sommige vaporizers zijn zelfs uitgerust met Bluetooth, zodat je ze via een app op je telefoon kunt bedienen, in plaats van via het apparaat zelf. Handig of hype? Dat mag je zelf bepalen.

Modern Vaporizer Design

De toekomst van vaporizers

De toekomst van vaporizers ziet er zonnig uit en we kunnen vast nog veel meer nieuwe snufjes verwachten. Misschien zijn ze binnenkort net zo slim als je smartphone en knopen ze een gesprek met je aan...

Slimme integratie

Naar verwachting zullen vaporizers in de toekomst meer smart technologie integreren. Apps zullen dan niet alleen het apparaat aansturen, maar ook gepersonaliseerde ervaringen bieden op basis van jouw wensen en gebruikspatronen. Waarschijnlijk gaat dit gepaard met de introductie van machine learning in apps, zodat vaporizers zichzelf na verloop van tijd kunnen optimaliseren voor jouw unieke manier van vapen.

Accurate dosering

Ontwikkelingen op het gebied van sensoren en algoritmen kunnen ervoor zorgen dat vaporizers specifieke doses actieve stoffen kunnen toedienen. Deze zijn afgestemd op de individuele behoeftes, wat een consistente en gecontroleerde ervaring garandeert. Dit is mogelijk interessant voor alle gebruikers, maar kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor mensen die therapeutische wiet gebruiken. Zij zijn dan beter in staat hun dosering aan te passen aan hun unieke wensen.

Verbeterde veiligheid

De nieuwe generatie vaporizers is waarschijnlijk ook voorzien van geavanceerde veiligheidsmaatregelen om oververhitting en verbranding te voorkomen. Het idee hierachter is dat er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Mogelijk beperkt dit wat van de negatieve gevolgen voor je gezondheid die het inhaleren van stoffen met zich meebrengt. Daarnaast kan het de kwaliteit van de vape-ervaring verbeteren en de levensduur van je vaporizer verlengen.

De vaporizer: verleden, heden, toekomst

Van eeuwenoude rituelen tot moderne technologische hoogstandjes, de geschiedenis van vapen gaat verrassend ver terug en is onderdeel van allerlei verschillende culturen. Het lijdt geen twijfel dat vaporizers steeds geavanceerder worden naarmate de technologie verbetert. Dankzij de verbeterde precisie kun je in de toekomst hopelijk op veiligere, meer gepersonaliseerde en mogelijk gezondere ervaringen rekenen terwijl je stoned wordt!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.