By Luke Sumpter


De veelzijdigheid van de hennepplant kent geen grenzen. Touw, papier, rookbare toppen en zelfs biobrandstof zijn allemaal producten die van deze nuttige plant afkomstig zijn. Op de lange lijst van dingen die we van hennep kunnen maken, vind je ook kaarsen. De olie van hennepzaden is ideaal voor kaarsen die langzaam en gestaag branden. Ze gaan daarom langer mee dan exemplaren die alleen kaarsenwas en lont bevatten.

Hennepkaarsen produceren een warme gloed die perfect is voor ontspannen avonden. Zo kun je nog eens op een andere manier van de plant genieten. Standaard hennepkaarsen zijn een gezellige en effectieve lichtbron. Maar je kunt je creativiteit de vrije loop laten en terpenen en zelfs cannabinoïde-oliën toevoegen, zodat je zelfgemaakte kaarsen ook dienst doen als aromatherapie diffusers. Hieronder leer je alles over hennepkaarsen, wat hun voordelen zijn en hoe je ze zelf kunt maken.

Video id: 821266929

Aromatherapie en kaarsen van hennep

Het gebruik van aromatherapie gaat duizenden jaren terug. Bij deze holistische aanpak benut je essentiële oliën uit planten om lichaam en geest op gunstige manieren te beïnvloeden. Essentiële oliën bevatten plantaardige ingrediënten, zoals terpenen. Deze hebben een impact op de menselijke fysiologie nadat ze door inademing in de bloedbaan komen. In dat opzicht is het interessant om op te merken dat je ook aan aromatherapie doet wanneer je wiet en extracten aan het roken of vapen bent. De wietplant produceert talloze terpenen, zoals pineen en limoneen. In lopende onderzoeken[1] bekijken wetenschappers hoe deze ingrediënten je stemming, ontspanning en zelfs cognitieve prestaties beïnvloeden wanneer je ze inhaleert.

Tegenwoordig worden essentiële oliën vaak gebruikt in een diffuser die ze in de vorm van mist verspreidt. Maar hennepkaarsen zijn ook een uitstekende manier om een kamer met deze aromatische moleculen te vullen. Bovendien zorgen ze voor een rustgevende en warme gloed.

Voordelen van hennepkaarsen

Op zichzelf bieden kaarsen veel voordelen. Maar de toevoeging van hennep maakt de ervaring nog beter. Bekijk de belangrijkste redenen waarom je moet overwegen om ze zelf thuis te maken:

✔️ Rustgevend: kaarsen zijn van nature rustgevend. Hun zachte, oranje gloed is een welkome afwisseling van het felle blauwe licht van je telefoon en computerscherm. De flikkering die ze afgeven, werkt betoverend. Het laat je de buitenwereld even vergeten en biedt de kans om te reflecteren.

✔️ Geld besparen: een kaars met hennepzaadolie brandt langzaam en geleidelijk. Je zult merken dat je hennepkaars langer meegaat dan de gewone variant van kaarsenwas. Dit kan je op de lange termijn geld besparen.

✔️ Aromatherapie: bij hennepkaarsen heb je de kans om wat te spelen met terpenen en essentiële oliën. Je kunt combinaties maken die naar wiet ruiken (probeer essentiële oliën te mixen die rijk zijn aan pineen, caryofylleen en myrceen), of juist iets wat er helemaal niet op lijkt. Experimenteer tot je een mix vindt die perfect op je wensen aansluit.

✔️ Je kunt cannabinoïden toevoegen: om de ervaring te verbeteren, kun je andere elementen van de wietplant benutten. Door oliën met cannabinoïden toe te voegen, zoals CBD, CBG en CBN, kun je de aromatherapeutische ervaring naar een hoger niveau tillen. Je ademt er maar een lage concentratie van in terwijl deze moleculen de lucht doordringen. Toch ervaren veel mensen een aangenaam gevoel bij het branden van CBD-rijke kaarsen.

Hoe gebruik je hennepkaarsen?

Net als andere kaarsen, kun je kaarsen van hennep heel gemakkelijk gebruiken. Je hebt er geen speciale techniek voor nodig. Toch is er een speciale manier om ze aan te steken en ze te laten branden, waarmee je ook de levensduur verbetert.

 • Hoe brand je kaarsen van hennep?

Volg deze tips om een hennepkaars op de juiste manier aan te steken:

1. Begin met een korte lont: start met een lont van zo'n 3mm vanaf de top van de kaars. Als het lont langer is, kun je met een schaar gewoon het overtollige deel afknippen. Met een korter lont zal de vlam de kaars sneller smelten.

Hoe gebruik je hennepkaarsen?

2. Gebruik een lange lucifer of aansteker: lange lucifers zijn ideaal als je kaarsen wilt aansteken omdat je je hand uit de buurt van de vlam houdt. Aanstekers werken echter ook goed. Je moet de kaars misschien een beetje schuin houden tijdens het aansteken om je vingers niet te verbranden. De meeste hennepkaarsen bevatten geen brandversnellers, dus je moet waarschijnlijk een aantal pogingen doen voordat het lont vlam vat.

Hoe gebruik je hennepkaarsen?

3. Zorg voor een gelijkmatige verbranding: laat je hennepkaarsen branden tot de gesmolten was de randen van de kaarsen bereikt. Dit kan tussen de 1 en 2 uur duren. Op die manier blijft je kaars in de toekomst gelijkmatig branden zonder in te zakken.

Hoe gebruik je hennepkaarsen?

4. Knip het lont bij: nadat je de kaars hebt uitgeblazen en hij is afgekoeld, kun je het lont bijknippen tot een lengte van 3mm zodat hij klaar is voor de volgende sessie.

Hoe gebruik je hennepkaarsen?
 • Wiet en hennepkaarsen: een perfecte match

Je weet nu hoe je hennepkaarsen kunt gebruiken, maar hoe kun je er maximaal van genieten? Het zal je niet verrassen dat we aanraden om hennepkaarsen te gebruiken in combinatie met een andere vorm van verbranding. Hoe kun je de sfeer nu beter opsnuiven dan met de damp van een vaporizer of rook van een joint of blunt? Het gebruik van wiet brengt veel stoners in een aangename gemoedstoestand. Als je high naar de vlam van je hennepkaars staart, terwijl de aromatische bestanddelen de lucht vullen, til je je rooksessie naar een hoger niveau.

Hoe maak je zelf hennepkaarsen?

Nu het spannende deel! Je weet nu wat de voordelen van hennepkaarsen zijn, hoe je ze gebruikt en hoe je ervan kunt genieten. Daarmee is het hoog tijd om ze zelf te maken. Eerst leggen we uit wat je hiervoor nodig hebt. Vervolgens laten we je stap voor stap zien hoe het proces werkt.

Wat heb je nodig om hennepkaarsen te maken?

Voor het maken van je eigen hennepkaarsen heb je nodig:

 • Essentiële oliën naar keuze (aanraders zijn bergamot, rozemarijn en rozen)
 • CBG, CBN of CBD olie (optioneel)
 • 450g sojawas vlokken
 • 30ml hennepzaadolie
 • Hennep lont
 • Steelpan
 • Hittebestendige kom
 • Voedselthermometer
 • 250ml weckpot
 • Karton
 • Sterke lijm
 • Lange pincet of tang
 • Kleine trechter
Hoe gebruik je hennepkaarsen?

Werkwijze: hoe maak je hennepkaarsen?

Als je alle benodigdheden hebt verzameld, volg je onderstaande, simpele stappen om je eigen kaarsen te maken. Met dit recept krijg je genoeg mengsel voor een hennepkaars in een weckpot van 250ml.

Stap 1: plaats het lont

Knip een stuk hennep lont dat een aantal centimeter langer is dan de hoogte van de pot. Knip vervolgens een cirkel uit karton die groter is dan de omtrek van de bovenkant van de pot. Prik een gat in het midden van het karton en maak een groter gat aan de zijkant, waar je later de wasmix doorheen giet. Plaats vervolgens een druppel sterke lijm in het midden van de bodem van de weckpot en gebruik een pincet of tang om een kant van het hennep lont op de bodem van de pot te plakken. Laat de lijm uitharden. Haal vervolgens het andere uiteinde van het hennep lont door het gaatje in het karton. Leg daarna het karton op de weckpot. Op deze manier blijft het hennep lont in het midden van de kaars wanneer je het mengsel erbij giet.

Stap 2: maak een au bain-marie verwarmer

Zet je steelpan op het fornuis en vul hem met een paar centimeter water. Plaats de hittebestendige kom op de pan. Deze kooktechniek heet au bain-marie.

Stap 3: maak je mengsel

Zet de hittebron laag. Doe de soja was in de schaal om het te smelten. Wanneer de was een temperatuur van 50°C bereikt, kun je hennepzaadolie, essentiële oliën en cannabinoïde oliën toevoegen. Roer het goed door.

Stap 4: gieten en stollen

Na het mixen, giet je het mengsel in de pot door het gat, met behulp van een kleine trechter. Vul de pot tot waar deze versmalt. Laat het karton liggen tot het mengsel is afgekoeld en uitgehard. Haal vervolgens het karton van de pot. Gebruik een schaar om het lont bij te knippen tot een lengte van 3mm. Steek je kaars aan, ontspan en geniet van de gezellige sfeer!

Hoe gebruik je hennepkaarsen?

Probeer onze vegan hennep geurkaarsen

Zelf hennepkaarsen maken, is natuurlijk hartstikke leuk. Maar als je dit proces liever overslaat, kun je ook onze kant-en-klare Hennep Kaars proberen! Onze kaars is milieuvriendelijk en bevat geen plastic of paraffine. Dankzij plantaardige was geniet je van een zuivere verbranding en minder roet. De RQS Vegan Hennep Kaars is 9cm hoog en zit in een doorzichtige glazen pot met een rustieke houten deksel. Bij het branden, ervaar je een subtiel maar aangenaam aroma van wietbladeren, tabak, patchoeli en aardse geuren.

Zoek je hennep lont om zelf kaarsen te maken? Probeer dan ons natuurlijke Hennep Lont, gemaakt van ecologisch gekweekte hennep uit Europa. Ons Hennep Lont bevat een laagje bijenwas zodat het gelijkmatig brandt. Daarnaast is het een milieuvriendelijk alternatief voor aanstekers wanneer je blunts, joints en bowls wilt opsteken. Bovendien wordt deze lont geleverd in een milieuvriendelijke verpakking. Dat maakt het een geweldige keuze voor de bewuste blower.

External Resources:
 1. Forest Volatile Organic Compounds and Their Effects on Human Health https://www.mdpi.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.