Inbegrepen GRATIS producten
Handleiding voor het bakken van wietbrood
Stel je eens voor, dat je stoned wordt van een sandwich of een broodje met ei. Dat kan nu echt met dit recept voor wietbrood!
In ons dagelijks leven is wiet inmiddels al zo ingeburgerd, dat je bijna zou vergeten wat je er zelf van kunt maken. Als je wel wat inspiratie voor je edibles kunt gebruiken, moet je dit artikel echt lezen. We gaan een van de meest basale levensmiddelen voorzien van wiet, namelijk: brood.
De kunst van wietbrood bakken
Brood is eeuwenoud voedsel dat de mensheid al duizenden jaren voedt. Tegenwoordig onderschatten we brood, maar vroeger was veel voedsel erg bederfelijk. Het bewaren van meel om er brood van te bakken, redde letterlijk levens. Daarmee is het een behoorlijk cool product.
Het bakken van brood is ontzettend leuk. En het is nog leuker als je je eigen wietbrood bakt! Daar zit vanzelfsprekend wiet in, maar vanwege de aanwezigheid van THC mag je het ook wel THC-brood noemen. In dat opzicht is wietbrood vergelijkbaar met space cake, hasjkoekjes en andere edibles, en heeft het een geestverruimend effect.
Je zou het misschien niet zeggen, maar van brood kun je dus wel degelijk stoned worden! Wat een handige optie voor een wake and bake!
Het bakken van brood met wiet is een leuke bezigheid, zeker als je graag kokkerelt. Bovendien is wietbrood een lekkere edible. Je kunt het voor therapeutische doeleinden gebruiken en het is een goede vervanger als je liever geen wiet wilt roken of vapen.
Het gebruik van wietmeel om brood te bakken
De meeste recepten voor wietbrood gebruiken voor het deeg wietboter of wietolie. Maar je kunt in plaats daarvan ook wietmeel gebruiken met een verhouding van ¼ wietmeel en ¾ gewoon meel.
Als je bovengenoemde verhouding overschrijdt, kan het deeg uit elkaar vallen, gaan klonteren of slap worden. Wietmeel gedraagt zich heel anders dan gewoon meel. Bovendien is de sterkte van wietmeel vrij hoog. Als je te veel gebruikt, kun je een intenser effect ervaren. Gebruik er daarom niet teveel van!
Het maken van wietbrood: een stapsgewijs recept
Als je van bakken houdt en enige ervaring met brood hebt, dan zal het volgende recept je bekend voorkomen. Onthoud wel dat brood bakken een kunst op zich is. Je eerste brood ziet er altijd wat grof uit, maar dat wordt vanzelf beter.
Toch kan iedereen een fatsoenlijk brood bakken. En hoe simpel het ook is, een warm, vers brood gaat er altijd wel in! Als je het zelf bakt, geeft dat een goed gevoel. Dat je er dan ook nog eens stoned van wordt, is mooi meegenomen!
Opmerking: Dit recept bevat wietboter. Voor meer informatie bezoek je ons blog over het maken van wietboter.
Ingrediënten
- 430ml water
- 10g basterdsuiker
- 50g mager melkpoeder
- 600g broodmeel of universele bloem
- 10g zout
- 15g wietboter (wil je meer/minder effect, gebruik dan meer/minder)
- 10g actieve droge gist
- 5g gemalen wiet (optioneel)
Benodigdheden
- Grote mengkom
- Kopje
- Weegschaal
- Maatbeker
- Broodvorm of bakplaat
- Bakpapier
- Vershoudfolie
Instructies
- Begin met het oplossen en activeren van de gist. Meng daarvoor de gist met evenveel warm water in een kopje. Voeg er vervolgens een mespuntje suiker aan toe. Na ongeveer tien minuten verschijnen luchtbelletjes aan de randen van het mengsel.
- Dan is het tijd voor het volgende mengsel. Pak een grote mengkom en voeg melkpoeder, suiker, broodmeel en eventueel gemalen wiet toe. Opmerking: De gemalen wiet is een artistieke aanvulling, want de THC zit vooral in de wietboter!
- Meng alle droge ingrediënten met je handen door elkaar. Nu kun je in het midden een kuiltje maken. Giet daar het gistmengsel en de rest van het water in.
- Het is nu tijd om het deeg te kneden. Dit doe je met je handen. Als het goed is, heb je na ongeveer een kwartier een prachtige, gladde deegbal. Is het mengsel te nat en plakkerig, voeg dan wat meel toe.
- Is het mengsel echter te dik of droog, voeg dan wat water toe. Als je er de ruimte voor hebt, haal de deegbal dan even uit de kom en kneed het op een schone ondergrond verder.
- Heeft het deeg eenmaal de juiste textuur gekregen, dek de kom dan met vershoudfolie af en laat het deeg rijzen. Gebruik een mengkom die groot genoeg is, want het deeg moet zich in formaat kunnen verdubbelen.
- Wil je het liefst een heel brood, doe het deeg dan na de eerste rijs in een broodvorm. Maar je kunt ook kleine broodjes vormen, en die op een bakplaat leggen. In beide gevallen moet je de vorm of plaat wel met bakpapier bekleden. Laat het brood nu nogmaals dertig minuten rijzen.
- Besmeer nu de bovenkant van het brood of de broodjes met de wietboter. Plaats je brood in een voorverwarmde oven en bak het 175ºC en bak het ongeveer dertig minuten, of tot het brood een goudbruine kleur heeft.
Tips om de juiste textuur te krijgen
Voor een goed brood moet het deeg de juiste textuur hebben. Houd je daarom aan de volgende regels:
- Wees geduldig: het kost enige tijd voordat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Kneed je brood daarom net zo lang als nodig is.
- Vouwen: in plaats van indrukken of samenknijpen, kun je het deeg beter uitrekken en weer in elkaar vouwen, om vervolgens opnieuw te kneden. Op die manier krijg je een gladde, luchtige deegbal.
- Zorg ervoor dat het deeg vochtig genoeg is: hoe goed je de instructies ook opvolgt, soms moet je gewoon meerdere keren water of meel aan het deeg toevoegen. Als het deeg te droog is, wees dan niet te zuinig met water. En als het te nat is, voeg dan gerust wat meel toe. Voeg wel steeds kleine beetjes toe, totdat je een prachtig deeg hebt. Anders stel je jezelf constant op de proef.
Variaties op wietbrood
Naast wietbrood zijn er met wietboter allerlei variaties van brood mogelijk. Je hoeft er eigenlijk op het laatst alleen maar wietboter overheen te smeren.
Zuurdesem met wiet
Zuurdesem en wiet (in het openbaar) zijn al net zo populair als avocado's, flat whites en nep-gloeilampen. Ga het dus maar eens zelf maken!
Zuurdesembrood staat bekend als moeilijk te bereiden. Bovendien duurt het proces ook langer dan bij standaard gistbrood. De belangrijkste verschillen zijn:
- Je moet eerst een zuurdesem starter bereiden. Dit duurt ongeveer tien dagen (maar je kunt het ook kopen). Een starter is een levende cultuur waarin het zuurdesem kan rijzen, wat het luchtig maakt. Je gebruikt het in plaats van gist.
- Het brood maak je met uitsluitend water, zout, bloem en de starter.
- Laat het autolyseren (rusten) zodat er gluten ontstaan die goed zijn voor de smaak.
Knoflookbrood met kaas
Aan standaard brood of zuurdesembrood met wiet kun je ook kaas en knoflook toevoegen, voor een lekkere snack. Zo krijg je een heerlijke edible, waar je met je vrienden high van kunt worden. Het valt vast bij iedereen in de smaak!
Als je het aandurft, kun je gerust wat meer wiet gebruiken en net zoveel sneetjes eten als je lekker vindt. Maar als je dit doet, kun je het brood beter bakken op momenten dat je veel tijd hebt om van je langdurige stone te genieten, zoals in het weekend.
Wietbrood: een simpele delicatesse
Er bestaan inmiddels talloze recepten met wiet. Maar het is hartstikke leuk om terug naar de basis te keren en brood te verrijken met de kracht van wiet. Deze eenvoudige recepten combineren klassiek, rustgevend eten met een klassieke, rustgevende stone. Wat wil je nog meer?