By Luke Sumpter


De Ontwikkeling van 420

De 420 movement begon als een samenkomst van vrienden en groeide in korte tijd uit tot een evenement van wereldformaat. Tegenwoordig is 420 zelfs een miljardenindustrie, maar het heeft niet voor iedereen dezelfde betekenis.

Voor sommige wietgebruikers is het een dag om al het goede van wiet te vieren. Op dit jaarlijks terugkerende evenement komen deze mensen op prachtige locaties bijeen om van cannabis te genieten. Op die manier houden ze de herinnering aan de oorsprong van 420 levend — een moment waarop stoners socializen en roken.

Dit is echter in rap tempo uitgegroeid tot een wereldwijde viering. Diverse groepen vieren deze dag inmiddels en geven er hun eigen betekenis aan. Voor cannabisactivisten is het bijvoorbeeld een dag om massale legalisering op de agenda te zetten — en niet zonder succes!

In de loop der jaren is de betekenis van 420 steeds meer verschoven van een persoonlijke viering naar een politiek evenement met bijeenkomsten in honderden steden wereldwijd. Cannabisactivisten spelen een belangrijke rol bij de organisatie van deze evenementen en de publiciteit eromheen. Daarbij zijn heel wat groepen in het leven geroepen die op deze dag protesteren.

Ga bijvoorbeeld tijdens 420 maar eens naar Hyde Park in Londen en je zult onder de gewone, rokende feestgangers ook activisten ontdekken. Als de klok het magische uur bereikt, steken ze een joint op en gaan ze massaal naar het parlement om hun boodschap te laten horen.

Sommige gebruikers gaan op deze bijzondere dag liever roken en relaxen, maar deze groepen hebben best veel goeds gebracht. Omdat deze mensen hun stem hebben laten horen, is de legalisering van cannabis wereldwijd nog altijd gaande. En steeds meer landen volgen.

Veel wietliefhebbers verwelkomen de activisten dan ook met open armen, maar ze zijn niet altijd zo blij met de massale interesse vanuit bedrijven.

Nu de legalisering zich steeds meer verbreidt, zijn grote bedrijven ook aangehaakt in de hoop winst te maken. Opeens heeft 420 een prominente plaats in de hedendaagse cultuur ingenomen. Hoewel men in veel kringen trouw blijft aan het ontstaan van deze drie getallen, is het voor grote coffeeshopketens, magazines en andere bedrijven ook een lucratieve business geworden.

Momenteel draait 420 niet zozeer meer om een ondergrondse cannabiscultuur, maar veel meer om kortingen en aanbiedingen. Veel liefhebbers die de beweging steunen, zijn tegen dit materiële aspect van 420. Maar het heeft ook een positieve kant.

Natuurlijk verdienen grote bedrijven er grof geld aan, maar het activisme dat de legalisering in gang heeft gezet, heeft ook een ander soort markt in het leven geroepen: kleinschalige, plaatselijke en ambachtelijke bedrijven.

De Ontwikkeling van 420

Deze bedrijven staan wel voor de belangrijke waarden van 420. Zij eren cannabis met zorgvuldig ontwikkelde producten, geweldige genen, biologische kweekmethodes en ondersteunen lokale gemeenschappen.

Tot die bedrijven behoren duizenden zadenbanken, coffeeshops, telers en veredelaars die de plant belangrijker vinden dan het geld. Het activisme en de 420 movement staan aan de wieg van het succes van deze bedrijven, die nu in sommige landen legaal kunnen kweken. En rokers kunnen op deze speciale dag deze ondernemingen helpen in het licht van de concurrentie van grote ketens.

Of old school stoners het nu leuk vinden of niet, 420 blijft veranderen en zich ontwikkelen. En aanhangers van de beweging zouden zich niet afzijdig moeten houden. Er gaat inderdaad steeds meer geld in om, maar de gemeenschap beslist uiteindelijk hoe dat geld wordt besteed.

Hoe 420 Is Veranderd door Covid-19

Evenals legalisering, heeft ook de COVID-19-pandemie het gezicht van 420 enorm veranderd. Tientallen jaren kwamen er met 420 honderden tot duizenden wietgebruikers bij elkaar. Op legale locaties werd er door enorme groepen blowers in het openbaar gerookt ter demonstratie van hun rechten. Maar ook waar het illegaal was, deden mensen hetzelfde als massale daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. Ze waren daarbij vaak veel beter vertegenwoordigd dan de politie.

De pandemie heeft dit helemaal op zijn kop gezet. In 2020 was 420 helemaal anders. Parken, stadspleinen en stranden — gewoonlijk boordevol grote groepen onder een wolk aromatische rook — bleven helemaal leeg.

Mensen moesten verplicht binnen blijven en wereldwijd vierde men deze dag dan ook thuis of in de tuin. Maar nu het gevaar van COVID langzamerhand wat wijkt, kan 420 een comeback maken! In 2021 zullen er dan ook weer beperkt evenementen gaan plaatsvinden.

Het is alsof de energie van vorig jaar bewaard is gebleven en straks extra aanwezig is. Iedereen staat klaar om in 2021 weer te knallen. Maar doordat er nog steeds veel restricties gelden, is 420 dit jaar toch anders. Het evenement draaide altijd al om vrijheid, en dat willen we, nu we de lockdowns langzamerhand achter ons laten, misschien wel meer dan ooit ervaren.

De Toekomst van 420

Om de toekomst van 420 te kunnen vormen, moeten we inzicht hebben in het verleden. Dit legendarische evenement begon met een vriendengroep die van wiet hield. Op de een of andere manier is dat kleine samenzijn uitgegroeid tot een wereldwijd evenement waarbij miljoenen mensen, duizenden bedrijven en honderden activistengroepen betrokken zijn.

Sinds het begin van 420 is cannabis in steeds meer landen, staten en steden gelegaliseerd — iets waarvan de initiatiefnemers alleen maar konden dromen. Hoewel dit ook mede mogelijk is gemaakt door veel externe bewegingen en individuen, blijft 420 een drijvende kracht.

Cannabis wordt op dit moment veel meer geaccepteerd. Het taboe is vrijwel verdwenen. Wereldwijd schieten bedrijven als paddenstoelen uit de grond. Het lijkt erop dat 420 zijn doel heeft bereikt, maar eigenlijk is dit nog maar het begin.

Nu steeds meer landen cannabis accepteren, groeit het belang van 420 juist. De nostalgie van eerst is er nog steeds, maar we moeten ook met de tijd meegaan en accepteren dat 420 een soort internationale feestdag is geworden. Het is niet meer een samenkomst van een rokende vriendengroep, maar meer van een groep landen!

420 bij Royal Queen Seeds

420 bij Royal Queen Seeds

Wij van Royal Queen Seeds leveren al jarenlang hoogwaardige wietzaadjes in diverse landen in Europa. We zijn er trots op dat veel van de toppen die op 420 worden aangestoken, bij ons vandaan komen.

We zijn onze visie altijd trouw gebleven en een groot voorstander van de volledige legalisatie van cannabis, en voor ons is 420 de gelegenheid bij uitstek om die boodschap onder de aandacht te brengen. Net als op andere feestdagen, krijg je tijdens 420 leuke kortingen, zodat je lekker kunt gaan kweken. Bekijk nu onze aanbiedingen voor 420 en help RQS om zich te blijven inzetten voor de kernwaarden van 420!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.