By Miguel Ordoñez


Het roken van wiet is redelijk eenvoudig. Je draait een joint, steekt hem aan, neemt twee hijsen en geeft hem aan de volgende persoon. Redelijk simpel, toch?

Desondanks maken veel mensen hierbij nog fouten die tot ongewenste situaties en soms zelfs tot een verkeerde kijk op wiet kunnen leiden.

Maar dat is niet nodig! Hieronder leggen we uit hoe je op een correcte manier wiet rookt. We frissen je geheugen op met alle do's en don'ts omtrent recreatieve wiet, zodat jij en je vrienden altijd een positieve ervaring kunnen hebben. Daarnaast geven we je wat handige tips om een zware hoestbui te voorkomen.

Zo rook je op de juiste manier wiet

Laten we meteen ter zake komen. Dit deel gaat over een correcte blow-etiquette. Houd deze tips in je achterhoofd wanneer je met je vrienden gaat blowen.

 • Neem je eigen wiet mee

Ben je uitgenodigd voor een cannabisfeestje? Zorg dan dat je een bijdrage levert. Neem op zijn minst een van de volgende dingen mee: je eigen voorraad wiet (het liefst van een andere soort) of wat snacks.

 • Als je zelf kweekt, deel het dan met anderen

Kweek je je eigen voorraad wiet? Dan is het wel zo respectvol om het met anderen te delen. Zo kun je zowel je groene vingers als je knip/curing skills laten testen!

 • Draai als je de kunst beheerst

Beheers je de kunst van het joint draaien? Bied dan aan om dit voor je rekening te nemen. Hoewel we allemaal ergens moeten beginnen, is het zonde om tijd, wiet en vloeitjes te verspillen. Als je er echter niet goed in bent, laat het dan over aan degenen die het wel kunnen.

 • Eis goede vloeitjes

Voor de beste ervaring, heb je de beste hulpmiddelen nodig. Van hoogwaardige vloeitjes tot een goedwerkende aansteker, het is allemaal onmisbaar. Doe jezelf niet tekort met gebrekkige materialen, zeker niet als het om vloei gaat.

 • Ken je rechten als draaier

Als je moeite hebt gedaan om een perfecte joint te draaien, is het aan jou om hem aan te steken. Sinds mensenheugenis is dit een algemene regel. Het zou zonde zijn om die te breken!

 • Puff, puff, pass

Dit zegt eigenlijk al genoeg. 'Puff, puff, pass' is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Je neemt maximaal twee trekken voordat je de joint aan de volgende persoon doorgeeft. Houd de joint niet helemaal voor jezelf.

Video id: 646462406
 • Houd je speeksel daar waar het hoort

Een joint delen betekent ook dat je wat speeksel met een paar mensen uitwisselt. Heb dan ten minste het fatsoen om het vochtgehalte te beperken. Teveel speeksel gaat niet alleen ten koste van de filter, maar is ook ronduit vies.

 • Begin alvast een nieuwe te draaien voordat de joint opgerookt is

Als je de hele avond door wilt gaan, moet je alert blijven. Zie je de joint kleiner en kleiner worden? Bereid je dan voor op het draaien van een nieuwe.

 • Voorkom dat je as knoeit

Om het schoonmaken zoveel mogelijk te beperken, moet je oppassen met het knoeien van as. Zorg dat je een asbak, of in elk geval een prullenbak, in de buurt hebt staan om de as in te deponeren.

 • Geef de joint op de juiste manier door

Wanneer je een joint doorgeeft, is het belangrijk dat je hem aanbiedt met de filter naar de volgende persoon gericht. Zo kan diegene hem makkelijker aannemen. Voorkom dat je hem met de brandende kant naar voren overhandigt!

Zo rook je op de juiste manier wiet
 • Houd je aan de oorspronkelijke doorgeefrichting

Als je al tegen de klok in doorgeeft, ga daar dan mee door. Verstoor dit niet. Doe je dat wel, dan maak je een nogal slechte indruk.

 • Adem niet in het gezicht van anderen uit

Dit is gewoon onbeschoft. Uitblazen doe je nooit in het gezicht van anderen. Door rechtstreeks rook in iemands richting te blazen, krijg je er automatisch een paar vijanden bij.

 • Geef geen peukje door

Als je de joint aangereikt krijgt en hij bijna tot aan de filter is opgebrand, heeft het geen zin om hem nog door te geven. Je kunt hem in dat geval beter weggooien en met de volgende verdergaan.

 • Geen groepsdruk

Wanneer iemand een aangeboden joint afslaat, respecteer dat dan. Wees niet die persoon die anderen onder druk zet.

 • Respecteer de omgeving

Rook je in het huis van een ander? Respecteer dan de huisregels. Blijf uit de buurt van mensen die niet van cannabisrook houden. Simpel gezegd: respecteer de omgeving.

 • Doe niet mee als je ziek bent

Een cannabisfeestje kan ook een broedplaats voor ziektes zijn. Iemand die griep of een verkoudheid heeft, kan makkelijk een ander ziek maken door een joint te delen. Wees dus zo beleefd om het feestje over te slaan als je je niet goed voelt.

 • Wees geen pretbederver

Wietsessies staan voor goede vibes. Als je een slecht humeur hebt, probeer dan geen pretbederver te zijn. Soms doe je er ook verstandig aan om onderwerpen te vermijden die een tweedeling in de groep kunnen veroorzaken, zoals politiek of religie.

 • Deel je kennis

Heb je een schat aan kennis over wiet? Deel het dan! Blowers zijn altijd nieuwsgierig naar nieuwe weetjes over cannabis. Maar je moet ze wel zo brengen dat je niet arrogant of betweterig overkomt!

Zo rook je op de juiste manier wiet

Waarom ga je van wiet hoesten?

Als rook in welke vorm dan ook in de longen komt, is hoesten een natuurlijke reactie. Het is de respons van je lichaam op mogelijk irriterende stoffen. Experts zeggen ook wel dat hoesten een beschermingsmechanisme is om schadelijke stoffen te verdrijven en lucht binnen te laten.

Het is belangrijk om te weten dat tijdelijk licht hoesten bij het roken van wiet gebruikelijk is. Je keel kan droog en geïrriteerd aanvoelen, vandaar de reactie. Maar als je last hebt van een aanhoudende of zware hoest bij het roken, kun je misschien beter je huisarts raadplegen.

Je kunt eigenlijk niet vermijden dat je af en toe moet kuchen. Maar als je manieren zoekt om het hoesten tijdens je sessies te voorkomen, moet je het volgende in je achterhoofd houden:

 • Blijf gehydrateerd

Moet je veel hoesten tijdens een rooksessie? Dan heb je waarschijnlijk last van een droge keel. Doe jezelf een plezier en blijf gehydrateerd. Een sapje of sportdrankje is prima, maar er gaat niets boven water.

 • Haal hoogwaardige wiet in huis

Als jij en je vrienden van een bepaalde soort zwaar gaan hoesten, is het mogelijk dat de wiet slecht gekweekt of gecured is. Of de toppen nu behandeld zijn met chemicaliën of blootgesteld aan teveel vocht, je kunt maar beter voorzichtig zijn en ze door hoogwaardige wiettoppen vervangen.

 • Vermijd stelen en zaadjes

Ook dit kan wijzen op ondermaatse wiet waarvan je gaat hoesten. Als er veel wietzaadjes en stelen in zitten, beïnvloedt dat niet alleen de rookervaring, maar betaal je ook te veel voor cannabis die je niet eens high maakt. Neem dus geen genoegen met wiet die veel zaadjes en steeltjes bevat!

 • Gebruik hoogwaardige vloei

Tegenwoordig kun je vloei van hennep en andere ongebleekte, ruwe vezels vinden. Vermijd vloeitjes die bedoeld zijn voor sigaretten of iets anders wat niet speciaal is gemaakt om een joint mee te draaien. Je longen zullen je dankbaar zijn!

 • Vermaal de wiet goed

Dit heeft eigenlijk geen uitleg nodig. Wiet die goed vermalen is, geeft je een zachtere, minder rokerige ervaring. Dit betekent ook dat je minder hoeft te hoesten, waar het hier in feite om draait.

 • Draai als een professional

Een slecht gedraaide joint kan er ook voor zorgen dat je moet hoesten, zelfs als het spul erin van hoge kwaliteit is. Het jointje moet goed aangestopt zijn, maar niet te veel, om een gelijkmatige verbranding te krijgen. Je kunt ook het overtollige stuk van het vloeitje wegbranden, zodat je er minder van inhaleert.

 • Mix de wiet niet met tabak

Wil je je sessies relatief gezond houden? Laat de tabak dan achterwege. Het is een middel dat je longen aantast en je uiteindelijk laat hoesten.

 • Inhaleer niet tijdens het opsteken

Het opsteken van een joint kan een rokerige aangelegenheid zijn en zodra je begint met inhaleren, gaat de rook rechtstreeks naar je longen. Niemand wil minutenlang moeten hoesten na die eerste trek.

 • Neem kleinere trekken

Neem kleinere trekken, vooral wanneer je met een grote groep mensen bent. Het is niet alleen attenter, maar zo voorkom je ook dat je te veel inhaleert en je longen uit je lijf hoest!

 • Houd de rook niet te lang in je longen

Je wordt niet higher als je de rook langer in je longen houdt. Het duizelige gevoel dat je misschien voelt, is een teken van je lichaam dat je zuurstof tekortkomt. Stop met deze nutteloze gewoonte.

 • Overweeg om een tijdje te vapen of edibles te eten

Een van de belangrijkste oorzaken van veel hoesten, is de manier waarop je wiet gebruikt. Vermijd het roken een tijdje en stap op vapen of edibles over.

Houd rekening met deze tips voor het roken van wiet

Als ervaren stoner ben je misschien al bekend met deze tips. Maar als je nog een beginner bent, is veel van deze informatie waarschijnlijk nieuw. In elk geval zijn deze do's en don'ts altijd het overwegen waard en kan het nooit kwaad om je geheugen even op te frissen!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.