Inbegrepen GRATIS producten
De meestvoorkomende fouten en misvattingen omtrent wiet
Zelfs de wietveteranen onder ons maken onderstaande fouten weleens. Lees snel verder en ontdek onze beste tips voor het vermijden van fouten voor, tijdens en na het roken van je favoriete wiet. Elke roker kan iets van dit artikel opsteken!
Inhoud:
Nog nooit was het zo fijn om cannabisliefhebber te zijn. Wereldwijd ontstaat er een steeds mildere houding ten aanzien van recreatief gebruik, waarmee een heel andere samenleving in opkomst is.
Maar ondanks dat de wietcultuur aan populariteit wint, gaan er nog steeds broodje aap-verhalen over wietgebruik rond. Veel van deze misvattingen zijn een overblijfsel van het pre-legalisatietijdperk. Deze onjuiste informatie staat daarbij een soepele overgang naar het profiteren van de voordelen van wiet in de weg.
We vonden het daarom wel een goed idee om enkele misvattingen aan de kaak te stellen. Sommige hiervan zijn meer van toepassing op beginners, terwijl andere relevant zijn voor welk type stoner dan ook. Hoe dan ook, we geven daarbij handige tips om van elke rooksessie een succes te maken!
Wietfouten deel 1: algemene voorlichting en het ontkrachten van mythen
Laten we om te beginnen de meest voorkomende mythes omtrent wiet eens bekijken. Door de decennialange anti-cannabispropaganda is er nog steeds een gebrek aan duidelijkheid over veel basiskenmerken van deze eeuwenoude plant.
Ben je nieuw in de wereld van de wiet of weet je niet wat je kunt verwachten van de zogeheten 'high'? Lees dan snel verder! We ontkrachten hieronder enkele hardnekkige mythen en bespreken waar het bij wiet écht om draait.
-
Denken dat het roken en eten van wiet hetzelfde zijn
Nog steeds zijn er heel veel mensen die denken dat wiet eten en wiet roken hetzelfde zijn. Deze groep mensen gelooft: wiet is wiet, je wordt er high van, en dat is het dan.
Hoewel dit tot op zekere hoogte klopt, hangen de effecten van wiet ook van de manier van inname af. Als je het rookt, komt de THC via longblaasjes in de bloedbaan terecht, en voel je het effect vrij snel. Als je echter edibles eet, duurt het veel langer voordat de effecten opkomen. En wanneer je het effect dan eindelijk voelt, zal dit ook aanzienlijk langer aanhouden en sterker zijn.
Dit komt doordat de THC eerst door het spijsverteringsstelsel en de lever moet voordat het de systemische circulatie bereikt. Daarbij wordt THC omgezet in 11-hydroxy-THC, een sterke metaboliet van THC[1].
Kortom: rookwaren en edibles zijn twee totaal verschillende dingen.
-
Niet weten wat je rookt
Wietsoorten hebben niet voor niets allemaal een naam en omschrijving. Hoewel dit niet altijd betrouwbaar is, geeft deze informatie je wel een algemeen idee van wat je kunt verwachten. Elke wietsoort heeft een specifiek cannabinoïde- en terpeenprofiel, wat veel invloed heeft op het algehele effect en het vermeende entourage-effect[2].
Als je de algemene samenstelling van verschillende soorten of chemovars kent, kun je betere keuzes maken. Je weet dan waar je moet zoeken en welke strains je moet vermijden. Als je bijvoorbeeld weet dat je van soorten met veel THC vaak een ongemakkelijk gevoel krijgt, overweeg dan om een 1:1 THC:CBD-soort te proberen, of eentje met helemaal geen THC.
Ongeacht je voorkeuren, zorg dat je altijd weet wat je rookt.
-
Het verschil tussen goede en slechte wiet niet herkennen
Dit is meer een beginnersfout, maar wel eentje die je moet vermijden. Hieronder vind je de bekendste trucs die je kunt gebruiken om de kwaliteit van je wiet te bepalen:
Kleur | Bedorven wiet heeft een donkere, bruinachtige tint. Goede cannabis heeft een levendige, groene kleur, soms met paarse vlekjes of andere tinten. |
Geur | Gezonde wiettoppen hebben een skunky, aards, lichtzoet aroma. Ruik je niets van dit alles, dan is de wiet waarschijnlijk oud of van slechte kwaliteit. Nog erger is het als het naar ammoniak of schimmel ruikt. Als dit het geval is, gooi het dan weg. Je wilt dat de geur sterk is, maar niet onaantrekkelijk. |
Rook | Slechte wiet is ook vaak onaangenamer voor de keel. Naarmate cannabis ouder wordt, breken de terpenen en cannabinoïden namelijk af en veranderen ze, wat in minder aangename en minder sterke rook resulteert. |
Zaden | Als je zaden in je toppen vindt, wil dat zeggen dat de wiet niet haar volledige potentieel heeft bereikt en waarschijnlijk niet zo sterk is. |
Kleur | Bedorven wiet heeft een donkere, bruinachtige tint. Goede cannabis heeft een levendige, groene kleur, soms met paarse vlekjes of andere tinten. |
Geur | Gezonde wiettoppen hebben een skunky, aards, lichtzoet aroma. Ruik je niets van dit alles, dan is de wiet waarschijnlijk oud of van slechte kwaliteit. Nog erger is het als het naar ammoniak of schimmel ruikt. Als dit het geval is, gooi het dan weg. Je wilt dat de geur sterk is, maar niet onaantrekkelijk. |
Rook | Slechte wiet is ook vaak onaangenamer voor de keel. Naarmate cannabis ouder wordt, breken de terpenen en cannabinoïden namelijk af en veranderen ze, wat in minder aangename en minder sterke rook resulteert. |
Zaden | Als je zaden in je toppen vindt, wil dat zeggen dat de wiet niet haar volledige potentieel heeft bereikt en waarschijnlijk niet zo sterk is. |
-
Denken dat je de eerste keer niet high wordt
Er zijn nog steeds veel mensen die de effecten van wiet bagatelliseren. Een bekende mythe in de cannabisgemeenschap is bijvoorbeeld dat mensen die voor het eerst roken niet high zullen worden. Het kan zeker voorkomen dat iemand bij zijn eerste jointje niet zo high wordt, bijvoorbeeld wanneer hij/zij niet genoeg inademt, of omdat de persoon in kwestie de effecten niet herkent. Maar over het algemeen is de kans zeker aanwezig dat je superstoned wordt. Onderschat wiet dus nooit!
Overdrijf om deze reden niet tijdens je eerste rooksessie. Uiteindelijk heb je nog steeds met een psychotrope stof te maken. Ga voorzichtig te werk en neem één hijs tegelijk.
-
Doseringsproblemen: te veel, te snel
Het doseren van wiet vergt tijd en ervaring. Net als bij het leren fietsen, moet je oefenen om de juiste balans te vinden.
Een veelvoorkomende fout is dat mensen te veel en te snel consumeren. Het resultaat: een ongemakkelijke ervaring die in het beste geval de avond verpest en in het slechtste geval zorgt dat je nooit meer wiet wilt proberen. Zoals bij alles geldt: begin voorzichtig. Leer in jouw tempo wiet kennen. Experimenteer voorzichtig en kijk welke invloed verschillende hoeveelheden op je hebben.
Houd er ook rekening mee dat het gevaar met edibles eerder op de loer ligt dan wanneer je wiet rookt. Bij roken nemen de effecten binnen een paar uur alweer af, terwijl het effect van edibles tot wel acht uur aan kan houden.
-
Wiet en alcohol combineren
Wiet leidt niet per definitie tot het gebruik van hard drugs, maar alcohol doet dat soms wel. Gezien de legaliteit van alcohol is dit vaak het eerste wat mensen consumeren om remmingen te verminderen en een 'goed gevoel' te krijgen.
Alcohol en wiet combineren werkt voor sommigen, vooral als je alcohol enigszins goed kan verdragen. Onderzoek suggereert[3] echter ook dat het combineren van de twee het bestaande THC-niveau in het lichaam kan verhogen. De combinatie is niet dodelijk, maar kan wel tot zeer ongemakkelijke situaties leiden.
-
Denken dat je van het eten van rauwe wiet high kunt worden
Het toevoegen van rauwe wiet aan salades of smoothies kan gezond zijn. Maar verwacht er niet high van te worden.
Om de cannabinoïden te laten werken, moeten ze door decarboxylering worden geactiveerd. In een notendop is dit het proces waarbij je je toppen verhit. Dit gebeurt automatisch wanneer je een bowl aansteekt, een joint rookt of een vaporizer gebruikt. Voor edibles moet je de wiet echter ongeveer dertig minuten in de oven verwarmen bij een temperatuur van 110°C om de cannabinoïden voldoende te 'activeren'.
-
'Magische' verwachtingen
De meeste mensen maken kennis met wiet via de popcultuur. Vaak wordt het daarbij afgeschilderd als een magische stof, zowel positief als negatief. De eerste ervaring kan voor sommigen echter teleurstellend of overweldigend zijn. En beide ervaringen zorgen voor een niet zo plezierige eerste kennismaking.
Zoals bij elke eerste ervaring in het leven, is het het beste om gewoon met de flow mee te gaan. Benader het zoals het is, en geniet van het moment. Verwacht niet dat het meteen je slapeloosheid of depressie oplost, want zo werkt deze geweldige, veelzijdige plant niet.
-
De effecten generaliseren
Dit is een goede tip voor zowel beginnende als ervaren wietgebruikers: generaliseer nooit het effect van wiet. Iedereen heeft er andere ervaringen mee, dus ga niet rondbazuinen dat het slecht is, alleen maar omdat je zelf een slechte ervaring hebt gehad. Ook is het niet handig om mensen te vertellen dat ze nooit bijwerkingen, ongemakkelijke gedachtes of nare gevoelens zullen ervaren na het roken van cannabis, aangezien dit ook niet per se waar is.
Luister in het algemeen niet te veel naar de verhalen van anderen. Iedereen kan anders op de verschillende effecten reageren. Bouw dus je eigen ervaring en relatie met wiet op.
-
Angst
Een beetje angst ervaren is normaal als je een beginnende wietgebruiker bent. Je ervaart deze effecten immers voor de eerste keer en je lichaam en geest weten nog niet hoe ze hierop moeten reageren. Toch is het belangrijk om niet aan de angst toe te geven. Raak dus niet in paniek. Dit kan je relatie met wiet namelijk negatief beïnvloeden.
Het is een kwestie van mentaliteit. Onthoud dat al deze angstige en ongemakkelijke gevoelens tijdelijk zijn en voorbij zullen gaan. Zeker als je wiet rookt zonder andere middelen te gebruiken, komt het wel goed. Geef het wat tijd. Laat angstige gedachten komen en gaan. Bovendien is dit ook een goede algemene techniek om toe te passen in het dagelijks leven, en zal het je band met wiet alleen maar waardevoller maken.
Wietfouten deel 2: fouten bij wiet roken
We hebben hierboven enkele algemene mythen en verkeerde informatie over wiet besproken. Nu is het tijd om dieper in te gaan op de fouten die mensen tijdens rooksessies maken.
-
Geen water of suiker bij de hand hebben
Naast de vele positieve kanten heeft wiet ook nadelen. De meest voorkomende zijn hoesten, droge ogen en een droge mond.
Om droge ogen te verhelpen, moet je even bij de rook weggaan. Bij hoesten of een droge mond werkt echter een glas water of snoep prima. Doe jezelf een lol en houd dit altijd bij de hand.
Drink dus een glas water of wat sap tijdens je volgende rooksessie. Wiet roken hoeft niet onprettig te zijn.
-
De 'goede kant' van vloeitjes niet herkennen
Een van de fouten die veel beginners maken bij het rollen van joints, is dat ze de verkeerde kant van de vloeitjes gebruiken. Met de 'goede kant' bedoelen we de kant waar het lijmlaagje zit. Dit is het strookje dat je nat likt en op het andere uiteinde plakt om je joint dicht te maken.
Het draaien van een joint vergt oefening, en het maakt niks uit als je tijdens je eerste paar pogingen fouten maakt. Maar zorg wel dat je altijd de goede kant van de vloeitjes gebruikt. Dit voorkomt dat je eruitziet als een amateur, en bespaart je extra moeite en vloei!
Gevorderden kunnen de lijm er ook af halen en rollen met de 'slechte kant'. Maar daar hebben we het een andere keer wel over.
-
Te weinig of te veel wiet gebruiken
Als je te veel wiet te strak in je joint draait, wordt het lastig om te inhaleren. Aan de andere kant zal te weinig cannabis zorgen voor een overmatige luchtstroom. Hierdoor verbrandt je joint of bowl veel te snel.
Volgens de ervaren stoner ligt de gulden middenweg rond de halve gram. Deze hoeveelheid is genoeg voor een standaard joint.
-
Tabak toevoegen
Dankzij Bob Marley en de Jamaicaanse cultuur werd het concept van de spliff geboren. De term beschreef oorspronkelijk een 'wiet-sigaret' zonder tabak. Toen dit concept Europa bereikte, werd de spliff echter langzaamaan een joint met zowel wiet als tabak.
Het mooie van spliffs is dat ze je een extra nicotine-'buzz' geven. De nadelen wegen echter wel wat zwaarder. Je kunt namelijk niet alleen verslaafd raken aan nicotine, maar het is ook gevaarlijker voor de gezondheid.
Wil je dus gezonder roken? Laat tabak dan achterwege.
-
Stengels en wietzaadjes roken
Je hebt misschien wel opgemerkt dat goede toppen geen zaadjes bevatten. Bovendien hebben de wiettoppen die je bij de coffeeshop koopt geen overtollige stelen. Je krijgt waarvoor je betaalt: pure toppen, zonder onaangename verrassingen.
Wiet van slechte kwaliteit zit vaak vol wietzaadjes en stengels. Deze ongenode gasten produceren onprettige rook, en het is een heel gedoe om ze uit je wiettoppen te vissen. En dat niet alleen, je koopt ook nog eens een kat in de zak, omdat zaadjes en stengels een zakje extra zwaar maken.
Als je dus zeker wilt zijn van kwaliteitswiet, verkrijg het dan altijd bij een betrouwbare, legitieme bron. Dit kan ook betekenen dat je zelf moet kweken.
-
De stelen weggooien
Hoewel je beter geen stelen kunt roken, kun je ze zeker goed gebruiken. Ze bevatten nog steeds kleine concentraties cannabinoïden, waarmee je prima producten kunt maken!
Je kunt er bijvoorbeeld wietboter van maken, er thee van trekken of er zelfs tincturen van bereiden. Neem je tijd en doe je huiswerk, en je zult zien dat er tal van mogelijkheden zijn.
Dus onthoud: gooi de stelen niet weg. Ze kunnen altijd nog van pas komen.
-
Geen grinder
Als je wiet wilt roken, heb je een grinder nodig. Of je nu van blunts, joints of waterpijpen houdt, een consistente, fijne maling is essentieel voor een gelijkmatige verbranding.
Je vraagt je misschien af: waarom heb ik daarvoor een grinder nodig? Ik kan toch ook een schaar of mijn vingers gebruiken? Dat mag misschien kloppen, maar een grinder maximaliseert het oppervlak van je wiettoppen en zorgt voor een veel consistentere en aangenamere rookervaring. Een goede grinder is dus alles behalve een overbodige luxe.
-
Blowen met een waardeloze aansteker
Je hoeft geen dure aansteker te kopen, maar er is niks irritanter dan een onbetrouwbare flutaansteker, zeker als je buiten wilt roken.
Wil je een windbestendige vlam, dan zul je iets meer moeten investeren. Maar voor de prijs van een gevulde koek kun je ook al een prima aansteker vinden. Kies daarbij eentje met een goede, vaste vlam, zodat je je vingers niet brandt!
-
Onzorgvuldig aansteken
Jazeker: er bestaat een correcte manier om je joint aan te steken. Namelijk: draai je joint terwijl je de vlam op enkele centimeters afstand houdt. Op die manier garandeer je een gelijkmatige verbranding. Iets anders dan de aansteken-en-inhaleren-maar-methode bij een sigaret dus!
Een joint aansteken zonder te draaien, kan ervoor zorgen dat de ene kant sneller verbrandt dan de andere. Dit noemen ze ook wel 'canoeing' (de joint krijgt steeds meer de vorm van een kano). Dat kan vervolgens de smaak en het algehele genot beïnvloeden, en dat is doodzonde.
-
Een joint niet delen
Een van de fundamentele principes bij wiet roken is het delen en doorgeven van de joint. Je neemt twee hijsjes, en geeft de joint vervolgens aan de persoon naast je. In het Engels bestaat daar zelfs een term voor: 'puff, puff, pass'.
Sommige mensen roken echter de helft van de joint op voordat ze hem doorgeven. Of erger nog: ze geven de joint helemaal niet door! Herken je je hierin, dan moet er echt wat veranderen. Niemand houdt van een egoïst.
-
Te diep of te weinig inademen
Te diep inademen is slecht voor de longen en zonde van de rook. Aan de andere kant, als je te oppervlakkig inademt, voel je de effecten niet goed. Zie het als het drinken van een drankje. Je hoeft niet overmatig te nippen om ervan te genieten, maar je moet wel genoeg binnenkrijgen om het te proeven!
Meestal zijn er meerdere rooksessies nodig om voor jezelf de ideale hijs te ontdekken. Te diep of te weinig inademen kan dus een paar keer voorkomen, maar als dit zich aanhoudt, probeer er dan wat meer aandacht aan te besteden.
-
De rook in je longen vasthouden
Vaak wordt beweerd dat het vasthouden van rook in je longen je higher maakt. Helaas is dit niet waar. De reden waarom sommige mensen de hijs als 'krachtiger' ervaren, is dat ze hierdoor een licht gevoel in hun hoofd krijgen, meer niet.
Wat je hierbij namelijk doet, is het veroorzaken van een zuurstoftekort. De buzz die je denkt te voelen, is je lichaam dat je waarschuwt voor een laag zuurstofniveau, wat nooit een goed teken is. Dus als je altijd je hijsjes vasthoudt, weet dan dat dat geen nut heeft.
Wietfouten deel 3: fouten na afloop van het roken
Het laatste deel van dit artikel gaat over fouten na het roken. Komen deze blunders jou ook bekend voor?
-
Je wiet onder slechte omstandigheden bewaren
Wiet moet je in een schone, luchtdichte glazen pot bewaren. Hiermee voorkom je zuurstofschade. Bewaar het daarbij op een donkere plek, omdat licht ook je toppen kan beschadigen. En bewaar het op kamertemperatuur: rond de 25°C is ideaal om schimmelvorming te voorkomen.
Wiet bewaren onder slechte omstandigheden leidt niet alleen tot schimmel, maar kan ook zorgen dat de smaak minder wordt en de THC afbreekt. Vervolgens heb je slechtere wiettoppen over, en daar wordt niemand vrolijk van!
-
Vergeten je sporen uit te wissen
Niet iedereen denkt hetzelfde over wiet en wietgebruik. Vooral als je met conservatieve familieleden samenwoont, kan het met argusogen bekeken worden.
Misschien zal niemand je ervan weerhouden je favoriete plant te roken, maar toon wel respect voor andere mensen door geen sporen of resten achter te laten. Houd geuren dus zo goed mogelijk op afstand en zorg ervoor dat je je omgeving schoon achterlaat.
-
Onzorgvuldig je wiet opbergen
Net zoals vergeten je sporen uit te wissen, is het onzorgvuldig opbergen van je wiet ook iets wat je moet vermijden. Als je moeder of oma een zakje cannabis vindt, valt dat wellicht verkeerd. Voorkom potentiële problemen en wees niet te nonchalant.
Woon je nog bij je ouders of samen met iemand die geen fan is van wiet, houd je stash dan uit het zicht. Bewaar het bijvoorbeeld in een lade waar alleen jij toegang toe hebt. Of verstop het in een boek.
-
Je hoest verkeerd interpreteren
Hoesten is de manier waarop je lichaam zich ontdoet van irriterende stoffen in de longen en keel. Hoest je soms tijdens het roken? Waarschijnlijk is er dan niet veel aan de hand. Neem een slokje water en je kunt weer door.
Maar als je merkt dat je wekenlang last hebt van een stevige hoest, heb je misschien met een serieus probleem te maken. Stop in dat geval een tijdje met roken of nog beter, maak een afspraak met je huisarts!
-
Je tolerantie te hoog laten worden
Hierboven benoemden we al het nemen van een rookpauze tegen de hoest, maar ook hier is zo'n pauze relevant. Als je een te hoge tolerantie opbouwt, moet je steeds meer roken om een vergelijkbare high te krijgen. Dat is niet alleen schadelijk voor je bankrekening, maar het constant inademen van rook kan ook schadelijk voor je lichaam zijn.
Teveel van het goede is vaak juist niet goed. Rookpauzes helpen je genieten van wiet zonder potentiële afhankelijkheid. Probeer het maar eens, je zult versteld staan van de resultaten!
-
Autorijden
Sommige mensen denken dat ze onder invloed van wiet beter autorijden. Ze beweren dat het hen meer gefocust en relaxter maakt, en dat ze hierdoor beter met asociale weggebruikers om kunnen gaan.
Het tegendeel is waar. Uiteindelijk ben je niet legaal bezig en hoe dan ook niet 100% scherp. Stoned achter het stuur zitten is dus echt uit den boze.
-
Vergeten je accessoires schoon te maken
Veel wietrokers begaan deze fout. Een avondje lekker roken, high worden, maar vervolgens vergeten de pijp of bong schoon te maken. Dagen, zelfs weken gaan voorbij, terwijl de accessoires alleen maar smeriger worden.
Maak je accessoires altijd schoon. Beter nog: doe dit direct na je rooksessies, zodat je het niet vergeet!
Vermijd deze veelvoorkomende fouten
We maken allemaal weleens fouten, zeker met wiet, wat nog steeds een negatieve bijklank heeft. Hopelijk wordt je wietavontuur met behulp van dit artikel alleen nog maar beter. We hebben deze lijst zorgvuldig samengesteld, dus bookmark dit artikel vooral, zodat je er altijd snel in kunt duiken!
External Resources:
- Comparative pharmacology of Delta9-tetrahydrocannabinol and its metabolite, 11-OH-Delta9-tetrahydrocannabinol - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- The “Entourage Effect”: Terpenes Coupled with Cannabinoids for the Treatment of Mood Disorders and Anxiety Disorders https://www.ncbi.nlm.nih.gov
- Marihuana attenuates the rise in plasma ethanol levels in human subjects - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.