By Miguel Ordoñez

Vragen & Antwoorden

? Hoe ontstaat een wiethigh?
Wanneer wiet in je lichaam terechtkomt, neemt het dopaminegehalte in je hersenen toe. Dopamine is een hormoon dat ervoor zorgt dat we ons fijn en goed voelen.
? Hoelang duurt het totdat je iets voelt?
Als je wiet rookt, dan voel je waarschijnlijk binnen tien minuten al iets. Wanneer je het echter eet, dan moet je minimaal dertig minuten tot maximaal twee uur wachten voordat je iets voelt.
⏱️ Hoelang duurt een wiethigh?
De high die je krijgt na het roken van wiet duurt maximaal drie uur. De effecten zijn echter het sterkst tijdens de eerste 10-15 minuten nadat je hebt gerookt.
? Hoelang blijft het in je lichaam?
Volgens onderzoek verdwijnen THC-metabolieten gemiddeld binnen 4,9 dagen uit je systeem. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren.

Je hebt besloten om het avontuur aan te gaan en te beginnen met het roken van wiet. Ook heb je je er al aardig in verdiept en genoeg Cheech & Chong-films gekeken om tegen jezelf te kunnen zeggen: "Ja, waarom niet?".

We nemen aan dat je wiet wilt gebruiken voor recreatieve doeleinden. Maar voordat je jezelf voor het eerst in een andere toestand brengt, moet je wel een paar dingen in gedachten houden.

De Beste Tips om Veilig van Start te Gaan als Beginnende Roker

Of je nu voor het eerst leert fietsen, een heupworp bij judo maakt of voor het eerst wiet gaat roken, je moet altijd nadenken over de veiligheid en de best practices. Uiteindelijk moet je je geest en lichaam voorbereiden op een hele vreemde, maar geweldige ervaring. Hieronder vind je onze beste tips voor een plezierige eerste wiethigh.

 • Kies het Juiste Moment op de Dag

Als nieuwkomer is het allereerst belangrijk om een goed moment op de dag uit te kiezen. Je gaat je zeker anders voelen, dus ga pas van start als je alle taken op je to-do list hebt afgevinkt. En nog een tip: plan ook geen activiteiten na het roken. Er komt je waarschijnlijk niks uit handen, zeker niet als je een stevige high achter de rug hebt.

Neem in plaats daarvan de tijd om vertrouwd te raken met het gevoel en ervaar hoe het invloed heeft op je hele gestel. In het begin voelt het misschien nog wat onwennig, maar dit gevoel verdwijnt al snel.

 • Zorg voor de Juiste Omgeving

Als je een date hebt met iemand, dan haal je waarschijnlijk alles uit de kast. Zo zet je de juiste muziek op, doe je sfeerverlichting aan en heb je lekkernijen in huis waar je beide van kunt genieten.

Kies voor een soortgelijke aanpak als je voor de eerste keer wiet gaat roken. Creëer een comfortabele en veilige omgeving waarin je je op je gemak voelt. De ambiance heeft namelijk veel invloed op deze eerste kennismaking met het onbekende.

 • Blijf Gehydrateerd

Een van de eerste fysieke symptomen nadat je wiet hebt gerookt, is een "cottonmouth". Zoals de naam al doet vermoeden, voelt de binnenkant van je mond dik en droog aan, alsof er een bol katoen in zit. Bij sommige mensen kan dit een ongemakkelijk en onrustig gevoel geven.

Je kunt dit het beste tegengaan door gehydrateerd te blijven. Zet daarom een kan met water naast je, zodat je wat kunt drinken als je merkt dat je een droge mond krijgt. Suikerhoudende dranken, zoals sap of frisdrank, werken ook.

Blijf Gehydrateerd

 • Bereid Je van tevoren Voor op de Munchies

Je weet dat de wiet begint in te werken als je plotseling de drang krijgt om je hele voorraadkast met eten te plunderen. Dit fenomeen staat bekend als de munchies. Kort uitgelegd: de psychotrope chemische stof THC in marihuana misleidt je hersenen, zodat je het gevoel krijgt dat je moet eten. Dit leidt tot een schijnbaar eindeloze eetlust die in ieder geval een uur aanhoudt.

Bereid je voor op het moment dat de munchies toeslaan door je favoriete chips of een andere makkelijke snack in huis te halen. Eten kan zelfs onaangename bijwerkingen van een high verlichten. Maar zoals voor alles in het leven geldt: doe het met mate.

 • Eet een Beetje Voordat Je Begint

Je weet vast wel dat je sneller dronken wordt als je alcohol drinkt op een lege maag. Dit komt omdat eten de opname van de alcohol vertraagt wanneer het door je dunne darm gaat.

Dit geldt ook voor het roken van wiet. Eet een paar crackers voordat je van start gaat om de high een beetje te vertragen. Uiteindelijk haal je zo het beste uit de hele ervaring.

 • Begin met een Joint

Iedereen heeft zijn eigen voorkeur als het gaat om het roken van wiet. Maar als je nieuw bent, begin je avontuur dan met een paar teugen van een joint of een blunt.

Bij het gebruik van een waterpijp of bong heb je bepaalde vaardigheden nodig die je waarschijnlijk nog niet onder de knie hebt. Een joint is gemakkelijker, omdat het roken hiervan lijkt op het drinken uit een rietje. In tegenstelling tot een pijp zorgt dit bovendien voor een consistentere aanvoer van wiet en krijg je het in kleinere doses binnen.

 • Kies een Soort met een CBD:THC-verhouding van 1:1

Als je een soort neemt die rijk is aan THC, dan ervaar je de high waar je waarschijnlijk naar op zoek bent. Maar om te voorkomen dat je te veel in hogere sferen raakt, heb je ook wat cannabidiol (CBD) nodig. Zo breng je de high wat meer in balans.

Om de perfecte eerste buzz te ervaren, kun je het beste een soort kiezen met een verhouding CBD:THC van 1:1. Door deze balans is de high milder en kun je deze veel gemakkelijker "beheersen". Je ervaart nog steeds dat fijne euforische gevoel, maar je reist niet meteen naar een andere dimensie.

 • Zorg voor Goed Gezelschap

Naast de omgeving waarin je je bevindt, hebben de mensen om je heen ook invloed op je eerste cannabiservaring. Als je een Octo Tentakel in de buurt hebt, dan kun je ervan uitgaan dat je geen leuke tijd tegemoet gaat. Ben je echter met iemand die opgewekt is, dan voel jij waarschijnlijk ook deze energie.

De moraal van het verhaal: zorg voor goed gezelschap. In het ideale geval ben je met iemand die je helemaal vertrouwt en bij wie je je fijn voelt.

 • Rook niet Alleen

Dit sluit bij het bovenstaande aan: hoewel er niets mis is met roken in je eentje, is het zeker de moeite waard om de eerste paar keren mensen om je heen te hebben die je vertrouwt. Met deze personen kun je een fijne tijd hebben, maar ze brengen je ook terug naar de realiteit als dat nodig is.

Net als bij je eerste rijles, heb je een ervaren persoon nodig die je helpt om de kneepjes van het vak te leren. Ook nu heb je te maken met een nieuwe ervaring, dus bewaar je solo-ervaring voor de vijfde of zesde keer.

Rook niet Alleen

 • Combineer Wiet niet met Andere Middelen

Aangezien je je eerste cannabiservaring tegemoet gaat, is het belangrijk dat het een pure en onvervalste ervaring is. Als je van plan bent om jezelf van tevoren op te warmen met cocktails, dan kun je dit idee het beste aan de kant zetten.

De combinatie van wiet en alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op je ervaring. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je hoofd en de hele wereld om je heen gaan draaien, waardoor je misselijk kunt worden en kunt gaan braken. Dat wil je niet, toch? Het zou jammer zijn als alcohol je ervaring verpest.

 • Rook niet Te Veel

We hebben allemaal weleens verhalen gehoord over mensen die stoer proberen te doen door bij de eerste keer veel wiet te roken. Zoals je zou verwachten, liep het voor hen niet zo goed af wat betreft het genieten van de ervaring.

Wees verstandig en gedraag je niet als zodanig. Doe het rustig aan, geniet van het moment en rook met mate. Het is een marathon, geen sprint.

 • Sta niet Te Snel Op

Stel, je bent op een comfortabele plek terwijl je aan het roken bent. Je ligt languit op het vloerkleed in je woonkamer of je zit heerlijk relaxed in een comfortabele stoel. Maar plotseling merk je dat je naar het toilet moet.

Ons advies: sta niet te snel op. Dat kan er namelijk toe leiden dat de wereld om je heen op hol slaat, waardoor je je onnodig zorgen gaat maken. Bespaar jezelf deze gevoelens bij de eerste keer.

 • Heb Geduld

Alle doorgewinterde wietrokers kennen wel een persoon die alles in twijfel trekt na de eerste teug. Twijfelachtige Thomas, zeg maar. Je krijgt van deze persoon eindeloze klaagzangen te horen, zoals: "Hé man, ik voel niets. Is je wiet eigenlijk wel legaal?".

Ook hier geldt, gedraag je niet als zodanig. Heb geduld en geef het even de tijd. De high die je wilt, is als een dief in de nacht en komt langs wanneer je het niet verwacht. En zodra de high dan intreedt, kun je er maar beter klaar voor zijn.

 • Leer van de Ervaring

Afhankelijk van de sterkte van de soort, de algehele sfeer en je humeur voor het roken, kan de ervaring variëren van fijn en gedenkwaardig tot onaangenaam. Hoe je reis ook zal verlopen, je kunt het beste zo neutraal mogelijk blijven en proberen van de ervaring te leren.

Weet je nog toen je begon met het drinken van alcohol? Het duurde waarschijnlijk enige tijd voordat je wist waar je grenzen lagen. Dit geldt ook voor het roken van wiet. Het kan een tijdje duren, maar je komt er wel.

 • Denk er Zelfs niet aan om Te Gaan Rijden

Zelfs niet één of twee uur na het roken. De kans is groot dat je nog niet helemaal helder bent en nog niet helemaal met beide benen op de grond staat.

Als je echt ergens moet zijn, laat je dan door iemand anders daarnaartoe brengen. Doe geen domme dingen en breng jezelf en anderen niet in gevaar. Sterker nog, blijf gewoon zitten waar je zit. Later zul je jezelf dankbaar zijn voor het nemen van deze beslissing.

Denk er Zelfs niet aan om Te Gaan Rijden

 • Het Eten van Edibles Is een Hele Andere Tak van Sport

Het spreekt voor zich dat roken en het eten van wiet twee totaal verschillende dingen zijn. De cannabis komt namelijk op een andere manier in je lichaam, wat uiteindelijk leidt tot ervaringen die ietwat van elkaar verschillen.

Zo zijn edibles ongeveer vier keer zo psychotroop dan wanneer je wiet rookt. THC wordt namelijk in het spijsverteringskanaal omgezet in het zeer krachtige 11-hydroxy-THC. Dus als je ervoor kiest om edibles te nemen of als dat je enige optie is, ga dan langzaam van start en neem steeds een kleine dosis. Voordat je het weet, merk je de effecten dubbel en dwars.

 • Soms Voel Je Je de Volgende Dag nog High

Disclaimer: er is een grote kans dat je je de dag na je eerste ervaring nog een beetje high of "out of it" voelt. Dat kan door een aantal dingen komen. Als je bijvoorbeeld edibles hebt gebruikt, dan kan de hele ervaring acht uur of zelfs langer duren, afhankelijk van de hoeveelheid.

Maar wat moet je doen als je je de volgende dag nog steeds high voelt? Het is aan jou hoe je ermee omgaat, maar weet dat dit gevoel niet voor altijd is. Na een tijdje voel je je gewoon weer normaal, dus maak je niet al te veel zorgen.

 • Maak Je niet Te Veel Zorgen over een Wietkater

Als je een "wietkater" hebt, kun je je lethargisch en gaar voelen. Dit is echter over het algemeen beter te verdragen dan een kater door alcohol.

Nu je dit weet, kun je een wietkater het beste verhelpen door gehydrateerd te blijven, uit te rusten en misschien wat CBD te nemen om je wat evenwichtiger en "completer" te voelen. Dankzij ons aangeboren endocannabinoïdesysteem en de relatieve veiligheid[1] van wiet, verwerkt je lichaam cannabis op een manier die niet te veel van je lijf vraagt.

Wat Kan er met Je Gebeuren als Je Wiet Rookt?

Wiet heeft op iedereen weer een andere invloed. Toch zijn er sensaties die een groot deel van de gebruikers ervaart, zowel in positieve als in negatieve zin. We gaan ons eerst richten op de positieve ervaringen. Hieronder een aantal redenen waarom wiet bij velen zo geliefd is:

 • Opbeurende, euforische effecten
 • Giechelen – alles wordt drie keer zo grappig.
 • Je voelt een band met je mede-rokers.
 • Je hebt meer aandacht voor één onderwerp of activiteit.
 • Muziek en films (geluid en beeld) ervaar je intenser.
 • Eten is extra lekker (je komt misschien wel twee kilo aan als je toegeeft aan de munchies).
 • Je kunt rekenen op diepgaande en ingewikkelde gedachten.
 • Enorm gevoel van ontspanning. Zeg dus maar gedag tegen alle spanningen die je hebt, tenminste tegen een klein deel ervan.
 • De tijd verstrijkt langzamer.

Maar wat als het de andere kant opgaat en je te maken krijgt met een hart dat op hol slaat, ongemakkelijke gevoelens en negatieve gedachten?

Dit is wat je kunt doen:

 • Haal diep adem.
 • Ontspan en herinner jezelf eraan dat je gewoon high bent en dat alles wel weer voorbijgaat.
 • Haal een frisse neus of zet een raam open.
 • Ga op je zij op de bank liggen (in plaats van op je rug).
 • Maak je omgeving comfortabeler door bijvoorbeeld rustgevende muziek op te zetten.
 • Probeer te slapen.
 • Neem iets te eten en te drinken.
 • Leid jezelf af met een gesprek of ontspannende media (blijf van je telefoon af).
 • Blijf niet te lang zitten in dezelfde houding. Strek jezelf uit.

Waarom Je Mogelijk Geen High Ervaart als Je voor het Eerst Wiet Rookt

Sommige beginnende wietrokers ervaren de eerste keer iets te sterke effecten, terwijl anderen helemaal niets merken. Deze mensen raken niet overweldigd en treden niet uit hun comfortzone, maar krijgen te maken met een anticlimactische teleurstelling.

Het is inderdaad echt heel vervelend als je niets voelt, zeker als je je goed hebt voorbereid met bepaalde doelen, de juiste mindset en setting. Is jouw eerste keer ook zo verlopen of wil je dit vermijden? Ontdek hieronder een aantal redenen voor dit fenomeen.

 • Matige Wiet

Niet iedereen heeft het geluk simpelweg een coffeeshop te kunnen bezoeken om wiet te scoren.

Dit is iets waar veel beginnende wietrokers tegenaan lopen. Ze zijn nieuwsgierig naar wiet, maar kunnen om de een of andere reden geen coffeeshop bezoeken. Een vriend laat ze vervolgens met een lokale dealer kennismaken. Dealers verkopen echter regelmatig slecht gekweekte wiet, gevuld met zaadjes, stelen en soms zelfs schimmel.

Dergelijke wiet bevat vaak niet veel cannabinoïden. Het smaakt daarbij smerig en leidt tot een slechte eerste ervaring. Soms hebben deze toppen zelfs niet eens psychotrope effecten.

 • Slechte Rooktechniek

Soms duurt het even voordat je weet hoe je de rook van wiet correct moet inhaleren. Sommige beginners krijgen de techniek na enkele hijsjes onder de knie, maar anderen hebben dagen of weken nodig om eraan te wennen.

Veel beginners vinden de sensatie van rook in de mond en de longen wat vreemd, zelfs een beetje ongemakkelijk. Vaak houden ze de rook in de mond, om het direct weer uit te blazen. Deze methode werkt prima als je een sigaar rookt, maar wekt geen high op als je wiet gebruikt.

Als je voor het eerst wiet rookt, wekt dat een hoestbui op. Dit zal later niet veranderen. Elke vorm van rook irriteert namelijk de longen. Probeer geleidelijk te inhaleren en uit te blazen om hoesten te verminderen. Houd ook een glas water bij de hand voor het geval dat je een hevige hoestbui krijgt.

 • Per Ongeluk een CBD-rijke Soort Gekocht

Niet alle cannabinoïden wekken een high op. THC stimuleert de CB1-receptoren van het endocannabinoïdesysteem (ECS) en overspoelt de hersenen met dopamine, maar CBD doet dit niet. Deze cannabinoïde is niet psychotroop en veroorzaakt een helder, ontspannend effect zonder high.

Sommige cannabisgebruikers geven de voorkeur aan de effecten van CBD. Maar als high worden je doel is, heb je echt wiet met THC nodig. Als je helemaal geen high ervaart tijdens je eerste rooksessie, heb je misschien per ongeluk een wietsoort met veel CBD gekocht.

Sommige soorten bevatten gelijke hoeveelheden CBD en THC. Deze gebalanceerde strains kunnen we beginners van harte aanbevelen. Dergelijke toppen wekken wel een high op, maar de CBD helpt de scherpe randjes eraf te halen. Dit vermindert de kans op paniek en overweldiging.

Per Ongeluk een CBD-rijke Soort Gekocht

 • Je Rookt Niet Genoeg

Als je niet bekend bent met het gebruik van wiet, moet je voorzichtig te werk gaan. Neem één trekje per keer en wacht enkele minuten om je gevoel te beoordelen. Zo ga je niet te ver. Sommige beginnende gebruikers zijn echter iets te voorzichtig.

De effecten van wiet verschillen per persoon. Sommige mensen ervaren al een high na enkele trekjes, terwijl anderen dubbel zoveel nodig hebben om hetzelfde te voelen. Omdat het effect van het roken van cannabis al binnen een paar minuten opkomt, kun je rustig blijven roken als je niets voelt. Blijf inhaleren totdat je de ideale high ervaart.

Houd er wel rekening mee dat het absoluut beter is om een teleurstellende eerste ervaring te hebben dan een overweldigende. Daarom is het altijd verstandig voorzichtig te werk te gaan.

 • Je Lichaam Houdt het Tegen

Het is ook mogelijk dat het ECS je vermogen afremt om high te worden, in ieder geval gedeeltelijk. Sommigen denken dat dit met een gebrek aan expressie van CB1-receptoren in de hersenen van beginnende gebruikers te maken heeft.

Als je hersenen eenmaal gewend zijn aan de aanwezigheid van THC, begint het zenuwstelsel de hoeveelheid CB1-receptoren opwaarts te reguleren (tot op zekere hoogte). Hierdoor kun je de volledige potentie van de high voelen.

Dit betekent dat je misschien niet veel voelt als je voor het eerst wiet rookt. Je zenuwstelsel past zich echter razendsnel aan, waardoor je echt van de effecten kunt genieten.

 • Je Hebt Niet de Juiste Mindset

Als je je nerveus of opgewonden voelt, beïnvloedt dit mogelijk je high. Adrenaline en cortisol kunnen het effect van THC tegengaan. Probeer te ontspannen, zodat de effecten meer op de voorgrond treden.

Gelukkig heb je als beginner niet veel rooksessies nodig om volop van THC te kunnen genieten. Na een paar sessies staat niets je meer in de weg!

Met onze bovenstaande lijst heb je alle belangrijke info, tips en best practices vergaart als je erover nadenkt om voor de eerste keer wiet te gebruiken. Zelfs ervaren stoners doen er goed aan om deze adviezen in gedachten te houden, want iedereen kan een onaangename cannabiservaring meemaken. Ga gewoon langzaam van start, experimenteer met mate en geniet van de goede vibes.

Verantwoord cannabisgebruikRoyal Queen Seeds benadrukt het belang van verantwoord cannabisgebruik.

Hoewel velen regelmatig wiet gebruiken zonder problemen te ervaren, kunnen sommigen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van ongewenst gedrag. Wij zijn van mening dat de plant je leven moet verrijken en niet belemmeren.

Verantwoord gebruik houdt in dat het is beperkt tot volwassenen, dat je onder invloed niet mag autorijden of zware machines bedienen en er alles aan doet om misbruik te voorkomen.

Stay Cultivated.

External Resources:
 1. Marijuana Is Much Safer Than Alcohol And Tobacco, New Study Finds https://www.sciencealert.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.