By Luke Sumpter


Gastritis heeft tal van oorzaken, van bacteriële infectie tot overmatig alcoholgebruik. De geneeskunde heeft een aantal effectieve manieren ontwikkeld om de aandoening te behandelen. Hieronder vallen verschillende medicijnen en veranderingen in levensstijl. Maar terwijl wetenschappers de rol van het endocannabinoïdesysteem, afgekort ECS, in de darm blijven onderzoeken, vragen geïnteresseerde partijen zich af of wiet enig effect heeft op de klachten van gastritis. 

Wat is gastritis?

De term 'gastritis' omvat verschillende aandoeningen. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ontsteking van het maagslijmvlies.

Zoals je je misschien kunt herinneren van de biologieles, bevat de maag zeer zure sappen. Deze helpen om het voedsel dat je eet af te breken. Om je weefsels tegen deze krachtige vloeistof te beschermen, heeft de maag een slijmvlieslaag, de mucosa genaamd. Onder normale omstandigheden functioneert deze speciale laag naar behoren. Gebeurtenissen die de maagwand beschadigen of tot ontsteking leiden, veroorzaken echter gastritis. De pijnlijke symptomen van deze aandoening zorgen ervoor dat patiënten snel een oplossing willen vinden.

 • Soorten gastritis

Er bestaan verschillende soorten gastritis. Deze vallen echter allemaal in een van de twee categorieën: acuut of chronisch. Acute aanvallen van de aandoening worden vaak veroorzaakt door irriterende stoffen of infecties. Ze worden gekenmerkt door scherpe uitbarstingen van pijn die snel weer verdwijnen. Daarentegen houdt chronische gastritis lange tijd aan en gaat gepaard met een doffe, aanhoudende pijn. Als dit niet wordt behandeld, kunnen meer ernstige aandoeningen ontwikkelen. Er zijn tal van verschillende oorzaken van gastritis, waarvan we de meest voorkomende hieronder bekijken.

- Helicobacter pylori-infectie

Deze gramnegatieve spiraalbacterie is de meest voorkomende oorzaak van gastritis ter wereld. Deze microbiële soort evolueerde tot zijn vreemde vorm om door de maagwand te kunnen dringen. De meeste mensen voelen er echter niets van.

H. pylori heeft een productieve reputatie en men denkt dat ongeveer de helft van de wereldbevolking deze infectie heeft. De meeste mensen realiseren zich dat echter niet. Wetenschappers weten niet helemaal zeker waarom zoveel mensen geen symptomen vertonen. Waarschijnlijk heeft het iets te maken met aangeboren weerstand bij asymptomatische mensen. Degenen die minder geluk hebben, ontwikkelen vaak gastritis en maagzweren wanneer ze worden blootgesteld aan deze ziekteverwekker.

- Andere pathogenen

H. pylori is niet de enige microbe die de darmwand kan infecteren en ontstekingen en gastritis kan veroorzaken. Verschillende soorten mycobacteriën, herpes simplex en parasieten kunnen de aandoening ook opwekken.

- Auto-immuun gastritis

Auto-immuniteit treedt op wanneer immuuncellen gezonde cellen in het lichaam beginnen aan te vallen. Hierbij worden ze aangezien voor bedreigende indringers. Deze zelf toegebrachte cellulaire aanval manifesteert zich in talloze aandoeningen, waaronder reumatoïde artritis, coeliakie en thyreoïditis. Deze storing in het immuunsysteem kan ook auto-immuun gastritis veroorzaken.

Bij deze aandoening richten immuuncellen[1] zich op pariëtale cellen en vernietigen ze. Dit zijn de cellen in de maagwand die zuur afscheiden. Deze aandoening komt vooral voor bij jonge vrouwen en kan leiden tot een tekort aan ijzer en vitamine B12.

Auto-immuun gastritis

- Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een inflammatoire darmziekte en veroorzaakt plotselinge ontstekingen in het spijsverteringskanaal. Dit leidt tot onaangename klachten zoals pijn, vermoeidheid en diarree. Mensen met de ziekte van Crohn lopen meer risico op het ontwikkelen van een vorm van gastritis die niet voortkomt uit een H. pylori-infectie.

- Aspirine

Heb je ooit ontstekingsremmers gebruikt en voelde je je daarna een beetje misselijk? Medicijnen zoals aspirine kunnen helpen om pijn en kwalen te verzachten, maar acute hemorragische gastritis komt voor bij 50-80% van alle patiënten[2] die het medicijn gebruiken. Maar hoe veroorzaakt aspirine deze bloeding precies? Wetenschappers weten het niet 100% zeker, maar het komt waarschijnlijk door erosie van de darmbarrière en de diffusie van waterstofionen door het slijmvlies.

- Te veel alcohol

Te vaak te veel alcohol drinken, kan leiden tot alcoholische gastritis. Na verloop van tijd beginnen grote en aanhoudende hoeveelheden alcohol de darmwand te irriteren. Dit leidt tot ontsteking en daaropvolgende gastritis.

 • Wat zijn de symptomen van gastritis?

Ondanks de verschillende onderliggende oorzaken van gastritis, leiden ze tot vergelijkbare symptomen. Deze zijn onder meer:

Terugkerende maagklachten Misselijkheid
Braken Buikpijn
Indigestie Brandend gevoel in de maag
Verminderde eetlust Hik
Bloed overgeven Zwarte ontlasting
 • Is gastritis gevaarlijk?

Gelukkig veroorzaakt gastritis bij de meeste mensen geen langdurige problemen. Met de juiste behandeling, mag je op volledig herstel rekenen. Complicaties kunnen de aandoening echter gevaarlijk maken. In sommige gevallen kan gastritis zich ontwikkelen tot ernstigere aandoeningen, zoals maagzweren. Ook kan gastritis het risico op maagkanker vergroten.

Huidige behandelingen voor gastritis

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor patiënten met gastritis. Denk aan medicijnen die de maagzuurproductie verminderen tot eenvoudige veranderingen in levensstijl. Hieronder gaan we dieper in op de meest voorkomende opties.

 • Medicijnen

Patiënten krijgen verschillende medicijnen voor gastritis voorgeschreven, afhankelijk van de oorzaak van de aandoening:

 • Antibiotica: antibiotica zoals amoxicilline worden gebruikt om H. pylori-infecties uit te roeien.
 • Protonpompremmers: deze medicijnen werken door delen van cellen te blokkeren die zuur produceren.
 • Histamineblokkers: ook bekend als zuurblokkers. Deze geneesmiddelen verminderen de hoeveelheid zuur die in de maag wordt geproduceerd.
 • Antacida: antacida zijn maagzuurremmers. Deze worden voorgeschreven om maagzuur te neutraliseren en maagpijn te helpen beheersen.
Huidige behandelingen voor gastritis
 • Aanpassingen in levensstijl

Om de symptomen van gastritis te verminderen, adviseren artsen ook om, naast medicijnen, verschillende veranderingen in levensstijl aan te brengen:

 • Vermijd voeding die het kan triggeren: bepaalde voeding kan de darmwand irriteren, inclusief pittige en vette gerechten, dus het is het beste om ze te vermijden.
 • Drink minder alcohol: minder of helemaal geen alcohol meer drinken.
 • Eetschema: Eet kleinere maaltijden, maar vaker gedurende de dag.
Aanpassingen in levensstijl

Wiet en gastritis: is er een verband?

Patiënten hebben al genoeg opties, maar hoe zit het met wiet als het gaat om gastritis? Helaas weten we het niet. Zonder klinische proeven die geïsoleerde cannabinoïden en full spectrum extracten testen in een gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd proces, bestaat er geen definitief antwoord.

Lopend onderzoek naar cannabinoïden en de darmen biedt echter een interessant inzicht. Daar komt nog bij dat wetenschappers vooruitgang hebben geboekt om de rol van het ECS, het belangrijkste doelwit van fytocannabinoïden, in de darmen te begrijpen.

 • Het verband tussen het ECS en gastritis

Het helpt om het een en ander te weten over het ECS. Zo krijg je een iets beter idee van wat je kunt verwachten van toekomstig onderzoek met betrekking tot wiet en gastritis. Het ECS helpt om alle andere lichamelijke systemen in een staat van homeostase of biologisch evenwicht te houden. Het ECS ondersteunt deze evenwichtsoefening in het centrale zenuwstelsel, het immuunsysteem, de huid, botten, het hart, het bindweefsel en ook het spijsverteringsstelsel.

Dit uitgebreide regulerende netwerk bestaat globaal gezien uit drie delen: receptoren, signaalmoleculen (endocannabinoïden) en enzymen die endocannabinoïden aanmaken en afbreken. Stoffen die in wiet (en een groot aantal andere planten) worden aangetroffen, staan bekend als fytocannabinoïden. Deze hebben een vergelijkbare moleculaire structuur als de endocannabinoïden die door ons lichaam worden gemaakt. Dit stelt hen in staat om samen te werken met ECS-receptoren en vergelijkbare veranderingen binnen doelcellen te creëren.

Endocannabinoïden hebben een belangrijke functie in het spijsverteringsstelsel, zoals bij de darmbeweeglijkheid[3], interacties met darmmicroben, ontstekingen en de doorlaatbaarheid. Wetenschappers onderzoeken ook de rol van ECS-receptoren en enzymen[4] als mogelijke doelwitten om de ontwikkeling van gastro-intestinale mucosale laesies, bloedingen en ontstekingen te verminderen.

We weten dus dat het ECS een rol speelt bij de darmgezondheid en -ontsteking, wat het interessant maakt bij gastritis. Maar welk effect hebben cannabinoïden op de ECS met betrekking tot deze aandoening?

 • De relatie tussen cannabinoïden en gastritis

Zoals hierboven vermeld, zijn er nog geen proeven gedaan met individuele cannabinoïden of gemengde formuleringen tegen gastritis bij mensen. Toch zijn er veel studies die deze stoffen testen in modellen van de symptomen van gastritis, waaronder pijn, ontsteking en misselijkheid. Laten we eens kijken naar wat het onderzoek zegt over THC en ,, de twee meest prominente cannabinoïden in moderne soorten.

THC

Kan het roken van THC-rijke joints of het eten van edibles de klachten van gastritis beïnvloeden? Er is nog geen antwoord op deze vraag. Maar wetenschappers weten dat het ECS de controle heeft over pijnsignalering in het lichaam. Lopende onderzoeken proberen te ontdekken of THC een betekenisvol effect heeft op het ECS als het gaat om pijnoverdracht.

Sommige patiënten die gastritis ervaren, hebben ook last van misselijkheid. Onderzoeken testen THC[5], naast CBD, om de impact ervan op door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid en braken bij mensen te bepalen.

CBD

In tegenstelling tot THC bindt CBD zich niet aan CB1-receptoren van het ECS. Dit betekent dat het niet dezelfde euforische high produceert. CBD heeft in feite een lage affiniteit voor de belangrijkste receptoren waaruit het ECS bestaat. In plaats daarvan slaagt het erin enzymen te remmen die anandamide afbreken, een van de belangrijkste endocannabinoïden in het lichaam.

Wetenschappers testen ook het vermogen van ECS-enzymremmers[6] in modellen van gastro-intestinale schade en ontsteking, veroorzaakt door ontstekingsremmende medicatie. Bovendien bestuderen veel lopende onderzoeken CBD in ontstekingsmodellen, waaronder inflammatoire darmaandoeningen[7].

Hoe worden stoffen in wiet geconsumeerd?

Ongeacht de exacte relatie tussen wiet en gastritis, is het handig om de verschillende consumptiemethoden voor THC en CBD te kennen. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen, mocht je ervoor kiezen om ze te gebruiken. Hieronder staan de meest relevante methoden voor onze doeleinden:

 • Inhaleren: Zowel bij roken als bij vapen komen cannabinoïden snel in de bloedbaan terecht, maar ze brengen ook duidelijke cardiorespiratoire gevaren met zich mee.
 • Oraal: met wiet verrijkte gerechten en dranken zijn een smakelijke manier om cannabis en CBD te consumeren. Het duurt echter even voordat je effect voelt en de biologische beschikbaarheid is minder goed. De verbindingen reizen eerst door het spijsverteringsstelsel en de lever voordat ze de systemische circulatie bereiken. Sommige gebruikers ervaren dit als erg gunstig.
 • Sublinguaal: met deze manier van toedienen plaats je olie of extract met cannabinoïden onder de tong. Hier lossen ze direct in de bloedbaan op waardoor het effect snel opkomt.

Veroorzaakt wiet gastritis?

Cannabinoïden kunnen een wisselwerking aangaan met ECS-receptoren in het spijsverteringsstelsel. Maar als je te veel en te vaak wiet gebruikt, vergroot je de kans om het delicate evenwicht van dit netwerk te verstoren. Er is geen overtuigend bewijs dat aantoont dat wiet gastritis veroorzaakt. Wiet kan bij chronische gebruikers echter het cannabinoïde-hyperemesissyndroom veroorzaken, een aandoening die wordt gekenmerkt door buikpijn en continu braken. De oorzaken van deze aandoeningen staan echter niet met elkaar in verband.

Juridische status van wiet en CBD

De juridische status van wiet en CBD varieert enorm van land tot land; soms zelfs binnen een enkel land. In de Verenigde Staten is het op federaal niveau illegaal. Toch kunnen burgers van sommige staten legaal recreatieve wiet kopen bij apotheken in overeenstemming met de staatswet. De meeste landen in Europa hebben wiet met een hoog THC-gehalte verboden, maar veel landen staan de verkoop toe van CBD-producten zoals olie en henneptoppen met een laag THC-gehalte.

Wiet en gastritis: meer bewijs nodig

De huidige hoeveelheid onderzoek naar de effecten van wiet op modellen van ontsteking en pijn biedt enig inzicht. Goed opgezette menselijke proeven zijn echter van groot belang om te bepalen of wiet enige waarde toevoegt. Hoewel dergelijk onderzoek niet bestaat, zal de trend van legalisatie van wiet over de hele wereld eraan bijdragen dat er snel meer uitgebreide onderzoeken verschijnen.

External Resources:
 1. Autoimmune gastritis - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 2. Aspirin-induced gastritis and gastrointestinal bleeding - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Endocannabinoids in the Gut - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 4. Role of Cannabinoids in Gastrointestinal Mucosal Defense and Inflammation - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 5. Oral cannabinoid-rich THC/CBD cannabis extract for secondary prevention of chemotherapy-induced nausea and vomiting: a study protocol for a pilot and definitive randomised double-blind placebo-controlled trial (CannabisCINV) | BMJ Open https://bmjopen.bmj.com
 6. Role of Cannabinoids in Gastrointestinal Mucosal Defense and Inflammation - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
 7. Cannabidiol in Inflammatory Bowel Diseases: A Brief Overview https://onlinelibrary.wiley.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.