De moderne wetenschap ontrafelt de specifieke manieren waarop cannabis werkzaam is binnen het menselijk lichaam. Zo hopen ze een breed scala aan kwalen, ziektes en aandoeningen succesvol te behandelen en mogelijk zelfs te genezen. Een van de aandoeningen waarbij het kruid lijkt te kunnen helpen, is gastritis. Dit is een combinatie van symptomen die veroorzaakt worden door een ontsteking van het maagslijmvlies.

WAT IS GASTRITIS?

Gastritis wordt gekenmerkt door een ontsteking in de maag en kan zich op verschillende manieren manifesteren. De ontsteking die aan de basis van de aandoening staat, wordt meestal veroorzaakt door de bacterie Helicobacter pylori. Deze vormt een van de meest voorkomende bacteriële infecties. Slechts een klein deel van de mensen die getroffen worden door de bacterie heeft echter last van de symptomen van gastritis. Dit is afhankelijk van veel verschillende factoren, waaronder je genen, levensstijl en omgevingsfactoren.

Qua levensstijl kan gastritis opkomen door het gebruik van alcohol, pittig eten, ontstekingsremmende middelen, auto-immuunziekten, bestralingstherapie en de ziekte van Crohn.

Deze factoren kunnen leiden tot een ontsteking van de binnenkant van de maag, waarbij het maagslijmvlies ontstoken raakt. Deze beschermende laag kan hierdoor uiteindelijk beschadigd raken. En daardoor kan maagzuur de maagwand aantasten.

TYPEN GASTRITIS

De vorm van gastritis die plotseling opkomt, staat bekend als acute gastritis. Deze vorm kan direct gelinkt wordt aan het gebruik van NSAID’s (non-steriodal anti-inflammatory drugs). Deze remmen de werking van een enzym dat verantwoordelijk is voor de synthese van eicosanoïden in de maag. Dit kan leiden tot de vorming van maagzweren. Medicijnen als aspirine kunnen ook zorgen voor een verminderde productie van prostaglandinen. Deze stoffen helpen de maag juist actief te beschermen. Ook fysiologische stress door hypoxie en een trauma kan leiden tot acute gastritis.

Een langdurigere maagslijmvliesontsteking staat bekend als chronische gastritis. Dit kan veroorzaakt worden door een auto-immuunziekte. Het lichaam produceert dan eiwitten en antistoffen die de maag beschouwen als een lichaamsvreemde dreiging. Ze beginnen het maagslijmvlies vervolgens aan te vallen. Auto immuun gastritis komt vaker voor bij patiënten met de ziekte van Hashimoto, diabetes type 1 en een vitamine B12-tekort.

Chronische gastritis kan ook worden veroorzaakt doordat gal in de maag terechtkomt, door bindweefselproblemen en door lever- of nierfalen.

Ook leeftijd speelt een rol, aangezien de maagslijmvlieslaag dunner wordt naarmate je ouder wordt. Ouderen lopen bovendien een groter risico op een Helicobacter pylori-infectie dan jongeren.

SYMPTOMEN VAN GASTRITIS

Gastritis kan leiden tot een scala aan oncomfortabele symptomen. Deze kunnen soms zelfs leiden tot maagzweren en een hoger risico op maagkanker. Een belangrijk symptoom is een brandende pijn in het maaggebied en de bovenbuik. Andere symptomen zijn misselijkheid, overgeven, een opgeblazen gevoel, boeren en een slechte vertering. Ook kun je een verminderde eetlust hebben.

HOE KAN CANNABIS HELPEN?

Wat kan helpen, is het vermijden van sommige soorten voedsel, zoals zuur fruit en vette voeding. Hetzelfde geldt voor het veranderen van gewoontes. Denk aan roken, het gebruik van cafeïne en excessief alcoholgebruik.

Daarnaast kunnen bepaalde antibiotica gebruikt worden om de Helicobacter pylori-bacterie uit te schakelen. Deze medicatie kan echter vergelijkbare bijwerkingen opleveren als de symptomen van gastritis zelf. Denk aan misselijkheid, overgeven, een verminderde eetlust en buikpijn.

Cannabis is een veilig en natuurlijk medicijn. Het kan een geweldige optie zijn voor mensen die last hebben van gastritis. Het kruid biedt een aantal van dezelfde voordelen als conventionele medicijnen voor de ziekte. En dat zonder veel van de schadelijke en oncomfortabele bijwerkingen die de kwaliteit van het leven van de patiënt aantasten.

Cannabis kan sommige symptomen van de aandoening verminderen. Ook kan het op een dieper niveau werken waarbij het de ontsteking die aan gastritis ten grondslag ligt, de kop in drukt.

VERMINDERING VAN SYMPTOMEN

Cannabis staat erom bekend dat het helpt tegen misselijkheid en overgeven, twee symptomen van gastritis. THC, een psychoactieve cannabinoïde in de cannabisplant, wordt als sinds de jaren 80 voorgeschreven ter behandeling van misselijkheid. Zo wordt het vaak gebruikt door mensen die chemotherapie ondergaan. Haar effectiviteit zou te linken zijn aan de manier waarop cannabinoïden de centra in het brein beïnvloeden die zowel misselijkheid als overgeven reguleren.

Een ander symptoom van gastritis is een verminderde eetlust. Hierbij kan cannabis zeker helpen. De plant wordt niet voor niets geassocieerd met de bekende “munchies”. Dit is de onstilbare eetlust die kan opkomen na het innemen van THC. Deze maakt dat je de koelkast wilt plunderen.

Uit onderzoek blijkt dat gastritis geassocieerd wordt met stemmingsstoornissen, zoals angst, paniekaanvallen en depressies. Cannabis wordt vaak voorgeschreven bij deze mentale aandoeningen en kan enorm helpen bij gastritispatiënten die hier last van hebben.

ONTSTEKING

Zoals we hebben besproken, is een ontsteking van het maagslijmvlies de voornaamste oorzaak van gastritis. Cannabis produceert talloze cannabinoïden, zoals CBD, met krachtige en bewezen ontstekingsremmende eigenschappen.

Bovendien blijkt uit een studie uit 2005 van de Britse Universiteit van Bath en Bristol dat cannabis effectief is bij het prikkelbare darmsyndroom en gastritis. De onderzoekers leggen uit dat wiet de cannabinoïdereceptoren in de maag en het brein beïnvloedt. En dat leidt tot een effectieve behandeling.

Cannabinoïdereceptoren zijn in het hele lichaam te vinden en vormen het zogenaamde endocannabinoïdesysteem. Deze receptoren worden geactiveerd door verschillende cannabinoïden van de cannabisplant. Het endocannabinoïdesysteem bestaat gedeeltelijk uit CB1-receptoren. Deze zijn te vinden in het brein en de maagslijmvlieswand. De receptoren schijnen het maagslijmvlies te herstellen als dit beschadigd is geraakt.

Voor het onderzoek hebben de onderzoekers maagweefsel opzettelijk beschadigd, wat resulteerde in een ontsteking. Vervolgens werden synthetische cannabinoïden toegediend aan het weefsel. Dat leidde tot het helingsproces. De endotheelcellen van een gezonde maag schijnen cannabinoïden vrij te geven die door het lichaam zelf gecreëerd worden - ook wel endocannabinoïden. Deze binden zich vervolgens aan CB1-receptoren en ondersteunen het herstelproces in geval van schade. Wanneer patiënten medicinale cannabis gebruiken, kunnen externe cannabinoïden mogelijk dezelfde functie uitvoeren.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.