By Adam Parsons

Sommige kwekers betreden de wereld van de hydroponics met een achtergrond in de aardeteelt, terwijl anderen zich er zonder ervaring aan wagen. Wat je achtergrond ook is, hydroponisch kweken kan al snel verwarrend worden. Daarom besloten we Mitchell Gorgichuk te interviewen. Als oprichter van Visionary Hydroponics Inc weet hij het nodige over het kweken van florerende planten op basis van deze techniek. Mitchell heeft daarbij betrouwbare manieren gevonden om superieure oogsten te behalen en de waterefficiëntie te verbeteren. Maak gebruik van zijn kennis en ervaring en kweek ook geweldige hydrowiet!

Video id: v3Lbbr1frhU

1. Hoe ben je begonnen en waarom koos je voor hydroponics? (1:03)

Toen ik ontdekte dat het legaal werd om wiet te kweken in Canada, heb ik meteen boeken besteld en gelezen. Vervolgens bracht ik de informatie thuis in de praktijk om te ontdekken wat voor mij werkte in een kelder met 4 planten. Het moest schoon en discreet zijn. Daarom koos ik voor hydroponics en deep water cultuur. Vervolgens begon ik met het kweken van tomaten, groenten, komkommers en bladgroenten; alles wat ik maar kon vinden in voorbereiding op de legalisatie.

2. Kun je ons wat vertellen over het verhaal achter hydroponics? (2:40)

Een jaar of 15 of 20 geleden was het in sommige delen van de wereld belangrijker om discreet te werken dan nu. Toen was het lastig om aarde en spullen naar binnen en buiten te sjouwen. Van alle hydroponische methodes heeft deep water cultuur me altijd gefascineerd. Ik geef mijn planten vaak te weinig water omdat ik de neiging heb om ze te vergeten. Daarom denk ik dat het mensen aanspreekt die hun dagelijkse takenlijst willen inkorten. 

3. Klopt het dat planten in hydrocultuur zich veel sneller ontwikkelen dan in aarde? (6:54)

Absoluut. Wanneer je de belangrijkste vereisten voor hydroponics op orde hebt, krijgen je planten alles wat ze nodig hebben. Jij bent er om de parameters te handhaven, oftewel om de omgeving te controleren. Er zijn eigenlijk maar drie dingen waar je op moet letten. Dat zijn de sterkte van je voeding (parts per million), de pH-waarde en het beheersen van de temperatuur. Sommige mensen spreken van een 30 tot 40% snellere groei in deep water cultuur, aangezien planten nooit hoeven te wachten op water, maar altijd water krijgen.

4. Hoe belangrijk is het kweekmedium? (9:18)

Er bestaan verschillende opties. Denk aan aarde, wat de meeste kwekers gebruiken. Daarnaast is er kokos, een inert medium wat je als hydrocultuur kunt beschouwen. Hydroton hydrokorrels zijn het meest gebruikte medium bij deep water cultuur Maar je kunt elk geschikt materiaal kiezen. Als het gaat om de manier waarop Hydroton wordt gebruikt, draait het in feite om ondersteuning van de plant. Je kunt ook grind kiezen, of zand, of helemaal niets! Je hebt eigenlijk geen medium nodig, tenzij je het gebruikt om er iets mee te bereiken. 

"De plant heeft alles wat ze nodig heeft, zeker als je de oplossing mooi weet te balanceren, wat niet heel moeilijk is. Sterker nog, het is zelfs erg simpel."

5. Hoe voorkom je dat een kweekoperatie wordt geteisterd door plagen? (11:46)

Waar je rekening mee moet houden, is dat je bij hydroponics simpelweg minder last hebt van plagen. Je gebruikt geen organisch medium; je hebt geen aarde en ook geen andere producten die letterlijk ongedierte met zich meebrengen. Je vermijdt dus automatisch een groot aantal plagen als je kiest voor Hydroton of Rockwool. Ten tweede zorg ik er altijd voor dat mijn kweek hygiënisch blijft door de vloer schoon te houden en dode bladeren weg te halen. Dat is trouwens een goede gewoonte in elke kweekruimte. Zo blijft er geen rottend spul achter waar insecten op afkomen. En uiteraard ontwikkel je hiermee een goede routine, of je nu last hebt van ongedierte of niet.

6. Hoe bepaal je welk hydroponisch systeem het beste voor je werkt? (14:56)

Ga gewoon direct voor deep water cultuur. Dat werkt het beste. Hiermee ontloop je de kwetsbare perioden omdat de wortels altijd in de oplossing hangen. De plant heeft alles wat ze nodig heeft, zeker als je de oplossing mooi weet te balanceren, wat niet heel moeilijk is. Sterker nog, het is zelfs erg simpel. Zolang het alles bevat wat vereist is, bestaat er geen risico op uitdroging, geen risico op verstopping van kanalen of een pomp die op hol slaat en je huis blank zet. Er is geen risico dat een timer niet afgaat...

HGetting Ready To Grow Hydroponically With Mitchell

7. Kun je ons vertellen hoe je je planten traint zodat ze groter worden? (20:01)

Als we het over vermogen hebben, laten we zeggen 300 watt, dan moeten die 300 watt het bladerdak raken en direct de plant bereiken. Het is anders geen effectieve manier van kweken. Ongeacht of ik uit stekken of zaden kweek, main-line ik de plant zodra deze 3, 4 of 5 knopen heeft. Het juiste moment hangt af hoe de plant eruit ziet op basis van haar genen. En net wanneer ze toppen begint te ontwikkelen en er nog steeds symmetrische nodes verschijnen, top ik haar een keer, maar dan alleen bij het kleinste deel.

8. Weet je nog wat je budget was toen je net begon met DWC, zodat we het kunnen vergelijken met kweken op aarde? (25:07)

Ik zou zeggen dat je nu voor minder dan € 100,- al kunt beginnen met deep water cultuur. Haal een hydrobak, een gaaspot, een kleine luchtpomp met een luchtsteen en een luchtslang. Zodra je eenmaal je kweekmateriaal hebt aangeschaft, gaat het lang mee als je er goed voor zorgt.

9. Wat heb je nodig om een optimale kweekomgeving te behouden? (28:28)

De optimale kweekomgeving hangt af van twee belangrijke factoren. Je moet allereerst de temperatuur onder controle houden. Daarnaast let je op het aantal parts per million (PPM) en de pH-waarde. Dat zijn je voornaamste aandachtsgebieden. Verder moet je ook de directe omgeving onder controle houden. Denk aan je afzuigventilator, timers, enz. Deze zijn allemaal extreem waardevol.

10. Doen sommige soorten het beter in een indoor hydroponic systeem? (31:23)

Ik kan geen specifieke soorten noemen, maar weet wel dat indica's en bepaalde kruisingen met kortere en kleinere afmetingen geschikter zijn. Binnen heb je te maken met beperkingen wat betreft de hoogte, verlichting, warmte en al dat soort zaken. Je moet er rekening mee houden dat je plant uiteindelijk twee of drie keer zo groot wordt.

HGetting Ready To Grow Hydroponically With Mitchell

11. Heb je ervaring met het kweken van autoflowers op hydroponics? (33:10)

Ja, ik ben nu aan het oefenen met autoflowers. Ik vind ze echt geweldig omdat ze het makkelijk maken om te kweken. Hiermee kunnen mensen die geen ervaring hebben met stekken toch een oogst bereiken. Het is net als een tomaat, toch? Je kiest gewoon je zaden, plant ze en weet gewoon dat je tomaten krijgt. Dat is ook hoe autoflowers werken. Je hebt niets speciaals nodig, maar moet ze alleen de juiste omgeving bieden. Om die reden ben ik gaan experimenteren met autoflowering soorten, gewoon omdat ik zie hoe ongelooflijk ze zijn. Voor beginnende kwekers zijn ze fantastisch.

12. Hoe houd je de temperatuur van het reservoir op peil zonder waterkoeler? (37:30)

Als je in deep water cultuur wilt kweken, heb je een recirculerend systeem nodig om de watertemperatuur onder controle te houden. Je kunt kiezen voor een extern reservoir. Dat werkt op de volgende manier: je hebt vier planten in je tent, dan het externe reservoir wat een aparte bak is die ermee verbonden is. Zo kun je de oplossing in het reservoir op peil houden. Maar je hebt pompen die de vloeistof via buizen circuleren. Naar volume gebruik je meer en daarom heb je een waterkoeler nodig.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.