By Luke Sholl

De laatste jaren is verdampen (vapen) erg populair geworden. Het onderzoek naar vapen en de langetermijneffecten ervan loopt echter nog. Toch nemen we over het algemeen aan dat het een veiliger en gezonder alternatief is voor roken. Veel mensen hebben al de overstap gemaakt van sigaretten naar het vapen van e-liquids. En onder cannabisgebruikers wint verdampen ook steeds meer terrein. Maar wat is vapen eigenlijk en hoe verschilt het van roken? Wat zijn de voordelen en is het daadwerkelijk veilig?

Wat is vapen?

Het grote verschil tussen vapen en roken, is dat je wiet bij het eerste niet verbrandt. Je verhit het alleen tot een bepaalde temperatuur. De hitte activeert de cannabinoïden en terpenen in de cannabis. Deze komen vrij in de damp en zijn vervolgens te inhaleren. Aangezien je geen rook inhaleert, zoals bij een joint of spliff, biedt vapen een aantal praktische gezondheidsvoordelen ten opzichte van roken.

Laten we de voordelen van vapen eens beter bekijken.

Vaporizers van Royal Queen Seeds

De voordelen van vapen

  • Het is (waarschijnlijk) gezonder dan roken

Het staat nog niet onomstotelijk vast dat vapen 100% veilig is. Toch nemen we over het algemeen aan dat het veiliger is dan roken. De reden hiervoor is dat vrijwel alle schadelijke stoffen die bij het laatste vrijkomen, ontstaan door een verbrandingsproces. Het maakt daarvoor niet uit of je wiet of tabak rookt. Aangezien je wiet niet verbrandt bij vapen, ontstaat er ook geen rook. Je krijgt daarom minder toxines en vrije radicalen binnen dan bij het inhaleren van rook van een joint.

Tabaksrook bevat sowieso hoge concentraties carcinogenen (kankerverwekkende stoffen). Daardoor heeft het de afgelopen jaren een hoop negatieve aandacht gekregen. Helaas is het ook mogelijk dat de rook van cannabis deze stoffen bevat, hoewel misschien minder. Verder is bekend dat rook teer bevat en problemen aan de longen veroorzaakt. Dit maakt roken een ongeschikte manier om cannabis te gebruiken voor mensen met longaandoeningen. In een studie naar het roken van wiet, is de American Lung Association zelfs tot de ontdekking gekomen dat bij wietrook mogelijk meer teer vrijkomt[1] dan bij tabaksrook. Dit komt hoofdzakelijk doordat cannabisrokers vaak dieper en langer inhaleren dan sigarettenrokers.

Door over te stappen op vapen, lopen je longen direct minder risico. Een artikel uit 2007 in Harm Reduction Journal toont aan dat het verdampen van cannabis mogelijk de luchtwegproblemen vermindert[2] die het roken van wiet veroorzaakt.

De gezondheidsrisico’s van roken zijn op zichzelf voor veel mensen al genoeg om over te stappen op vapen. Los van de langetermijneffecten vinden velen verdampen echter ook op de korte termijn een mildere, fijnere en aangenamere ervaring. Zorg wel dat je regelmatig je vaporizer schoonmaakt.

Het is (waarschijnlijk) gezonder dan roken

  • Vapen optimaliseert de kracht en biobeschikbaarheid

De actieve bestanddelen van cannabis zijn zeer gevoelig. Bij het roken van cannabinoïden, terpenen, enzovoort, verbrandt vaak al meer dan de helft van deze stoffen, nog voordat je een goede hijs van je joint hebt genomen. Je verliest nogmaals 15-20% van dit goede spul terwijl je wiet tussen de trekjes door blijft branden. Het roken van cannabis is daardoor bijzonder inefficiënt.

Aangezien de temperaturen bij vapen lager liggen en meestal ook specifieker zijn, blijven actieve bestanddelen beter behouden. Bovendien benut je zo het volledige potentieel ervan. Hierdoor is de damp van de cannabis zuiverder en krachtiger. Je verspilt tevens niet zoveel wiet. Vapen bespaart je op termijn mogelijk dus ook nog geld.

Vapen optimaliseert de kracht en biobeschikbaarheid
  • Je bent in staat van meer smaken te genieten

Behalve de cannabinoïden die wiet haar kracht geven, bevat cannabis ook aromatische bestanddelen. Deze noemen we terpenen en zorgen voor de smaak. Deze bestanddelen zijn eveneens vluchtig en gevoelig voor warmte. Bij extreme temperaturen, zoals bij verbranding, vervliegen ze dan ook gemakkelijk. Met vapen benut je de terpenen echter volledig. Het is daarbij interessant om te weten dat terpenen verschillende kookpunten hebben. Ze komen dus vrij in de damp bij bepaalde, lagere temperaturen.

Bèta-caryofylleen is bijvoorbeeld een terpeen met een kruidig en pittig aroma, die vrijkomt bij lage temperaturen van rond de 118°C. Bij een hogere temperatuur heeft het weinig effect. Er bestaan echter ook terpenen, zoals linalool, die hogere temperaturen prima weerstaan.

Bij vapen ben je vaak in staat de temperatuur te veranderen op je apparaat. Hiermee stem je de ervaring af. Op die manier ervaar je de volle smaken en nuances van de aroma’s. Iets wat bij het roken van cannabis niet lukt.

Je bent in staat van meer smaken te genieten

  • Je bent in staat je high te personaliseren

Net zoals je in staat bent de smaak van je wiet te beïnvloeden met verschillende temperatuurinstellingen, is het ook mogelijk de intensiteit van je high aan te passen. Bij verdamping met hogere temperaturen komen meer cannabinoïden uit je wiet vrij. Dit heeft een krachtiger en sneller werkend effect. Mocht je een milde high willen, stel je vaporizer dan in op een lage temperatuur van zo’n 150°C. Voor een sterker effect, ga je voor 166–187°C. Wil je maximale kracht uit je wiet halen, zet je vaporizer dan op de hoogste temperatuurinstelling. Overschrijd de 229°C echter niet. Dit is namelijk al bijna de verbrandingstemperatuur, waarbij de kracht en smaak van je wiet verloren gaan.

Je bent in staat je high te personaliseren
  • Waarom temperaturen van belang zijn bij het vapen

In een wetenschappelijke studie uit 2009 keken onderzoekers naar de effecten van vapen bij verschillende temperaturen. Voor dit onderzoek[3] verdampten ze cannabis op 3 temperaturen: 170°C, 200°C en 230°C. Daarbij maten ze de hoeveelheid cannabinoïden in verhouding tot bijproducten (oftewel de zuiverheid) van de damp.

Het bleek dat zelfs bij hogere temperatuurinstellingen de damp significant minder schadelijke stoffen bevatte dan rook. De onderzoekers ontdekten tevens dat de meeste therapeutische cannabinoïden, zoals cannabichromeen (CBC), in de damp vrijkwamen bij een instelling net onder de verbrandingstemperatuur van 232°C.

Je persoonlijke voorkeur speelt hierbij ook een rol. Wil je meer smaak of een minder sterke high, dan kies je vaak voor lagere temperaturen. Besluit je dus om te gaan vapen, kies dan een vaporizer waarbij je in staat bent de temperatuur aan te passen. Zo benut je maximaal de voordelen van het verdampen.

De high van vapen vs. Die van roken

De populariteit van vaporizers is aanzienlijk gestegen. Dit komt deels doordat ze een meer zuivere, gezonde rookervaring leveren. Daarnaast produceren ze een compleet andere high. De ervaring met cannabis verschilt natuurlijk per persoon. Toch menen veel mensen dat vapen leidt tot een meer 'heldere high' vergeleken met het roken van wiet in een joint of pijpje.

Gebaseerd op onze eigen ervaring en die van andere liefhebbers van wiet, volgen hieronder de belangrijkste verschillen tussen de high van gerookte en verdampte cannabis.

High van vapen

  • Minder cognitieve beperkingen.
  • Productief: veel mensen melden dat ze het, in vergelijking met roken, gemakkelijker vinden om zich op taken te concentreren of productief te blijven na het vapen van cannabis.
  • Opwekkend: sommige mensen ervaren de high na het vapen als meer stimulerend en energiek.
High van vapen

High van Roken

  • Meer cognitieve beperkingen: veel mensen vinden dat ze bij het roken van wiet meer 'brainfog' ervaren dan bij vapen.
  • Meer ontspannende of slaperige stone: soms produceert het roken van cannabis een meer relaxte, couch-lock high.
High van Roken

Vergeet niet dat het chemische profiel van de gebruikte strain de grootste impact heeft op je high. Bij het vapen verbrand je echter geen concentraten of toppen. Hierdoor ervaar je mogelijk een meer zuivere, heldere high.

Wat onderzoek zegt over het vapen van cannabis

Gelukkig is het gebruik van cannabis al lang niet meer zo’n taboe-onderwerp. Veel mensen consumeren wiet daarbij om strikt medicinale redenen. Maar ook recreatief gebruik is steeds normaler of zelfs volkomen legaal. Deze langzame versoepeling van cannabiswetten komt niet alleen de eindgebruiker ten goede. Het opent ook de deuren voor onderzoek op dit terrein, om niet te spreken over een lucratieve industrie. Met de overduidelijke voordelen van vapen ten opzichte van roken, concentreren wetenschappers zich steeds meer op de specifieke werking van verdampen als toedieningsvorm voor medicinale gebruikers.

In een studie uit 2015[4] werden 2910 wietgebruikers van verschillende leeftijden (18-90) bevraagd over hun cannabisgebruik en vapen. 61% van de deelnemers had ooit een vaporizer gebruikt, 37% zei in de afgelopen 30 dagen verdampt te hebben en 20% gaf aan meer dan 100 dagen te hebben gevaped. 12% vond vapen de gewenste methode. Degenen die verdampten, vonden het  “gezonder, smaakvoller, beter werken en bevredigender.” Slechts een klein percentage (14%) van de vapers was echter helemaal gestopt met roken.

In een studie uit 2016[5] bestudeerden onderzoekers de favoriete toedieningsvorm van kankerpatiënten die cannabis gebruikten. Daarbij eindigde vapen op de derde plaats als consumptiemethode. Dit na tabletten en mondsprays. Bij een andere studie uit 2015[6] werden bloedwaarden gemeten. Deze resultaten bevestigden eerdere bevindingen over de werking van vapen als toedieningsvorm voor THC.

Vaporizers en veiligheid: zijn vaporizers veilig?

In 2019 werd vapen plotseling een probleem voor de volksgezondheid. In augustus en september ontstond er in de VS een plotselinge toename van het aantal ziekenhuisopnamen. Dit leek gerelateerd aan het gebruik van e-sigaretten en vaporizers. In februari 2020[7] rapporteerden de American Centers for Disease Control ongeveer 2800 ziekenhuisopnames en/of sterfgevallen in verband met E-cigarette or Vaping Associated Lung Injury (EVALI).

Volgens dokter Lynn D’Andrea, longarts in het kinderziekenhuis van Wisconsin, zijn er een aantal alarmerende symptomen[8] van longletsel door vaporizers. Deze bestaan uit extreem snelle en moeizame ademhaling, gewichtsverlies, pijn op de borst en hoesten. CT-scans van de longen van patiënten vertoonden ook vaak een vreemd, diffuus 'matglas' patroon.

Naar verluidt, is vitamine E-acetaat de grootste boosdoener achter de EVALI-uitbraak van 2019. Dit is een verdikkingsmiddel dat soms wordt gebruikt bij de productie van vape-cartridges en e-liquid met THC. Dit geldt vooral als ze afkomstig zijn van 'informele bronnen', zoals online dealers. De CDC[9] testte e-liquids uit verschillende staten. In meer dan 50% van de monsters werd vitamine E-acetaat aangetroffen. Daarnaast troffen ze deze vitamine ook in de longvloeistofmonsters van mensen met EVALI aan.

Vaporizers en veiligheid: zijn vaporizers veilig?

Volgens landelijke gegevens daalt het aantal EVALI-gevallen gelukkig weer sinds half september 2019. De CDC noemt hiervoor een aantal redenen:

  • Mensen zijn zich meer bewust van de mogelijke gevaren van vapen.
  • Strengere wetshandhaving gericht op de verkoop van illegale vape-producten.
  • Het verwijderen van vitamine E-acetaat uit vape-producten.

Natuurlijk veroorzaakte de EVALI-uitbraak een hoop opschudding rondom de veiligheid van vapen. Dit was natuurlijk niet zonder reden. Er is ook veel discussie ontstaan over de vraag of vapen nu echt zo veel veiliger is dan roken.

Over het algemeen zijn we ervan overtuigd dat het vapen van cannabis een gezonder alternatief kan zijn voor roken. We beseffen echter ook we niet alles weten over vapen. De wetenschap had tientallen jaren nodig om de gezondheidseffecten van roken te identificeren. Vapen is een relatief nieuw fenomeen.

We geloven ook dat het waarschijnlijk veiliger is om wiettoppen te vapen dan concentraten of e-liquids. De laatstgenoemden kunnen mogelijk sporen van chemische oplosmiddelen of andere toevoegingen bevatten. Mogelijk zijn deze schadelijk na verhitting en inademing. We weten dit echter pas zeker als er meer uitgebreid onderzoek verschijnt over vapen.

Andere mogelijke gezondheidsrisico's van vapen 

Naast EVALI zijn er nog andere gezondheidsproblemen bij vapen. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft bijvoorbeeld bezorgdheid geuit over het exploderen van e-sigaretten als gevolg van batterijproblemen. Deze explosies leidden tot ernstig letsel[10], soms met fatale afloop[11]. Een onderzoek in het tijdschrift Tobacco Control[12] meldt meer dan 2000 bezoeken aan de eerste hulp als gevolg van exploderende e-sigaretten en brandwonden tussen 2015 en 2017.

Naast deze explosies heeft de FDA ook een mogelijk verband[13] tussen vapen toevallen onderzocht. Mogelijk heeft dit te maken met nicotinevergiftiging (in het verleden veroorzaakte dit ook nog wel eens toevallen). Er is echter niet veel informatie over dit onderwerp. Het duurt vast nog een tijd voordat we vol vertrouwen kunnen zeggen of er een verband is tussen vapen/e-sigaretten en toevallen.

Hoe zit het met het vapen van CBD?

Het lijkt erop dat vitamine E-acetaat de EVALI-crisis heeft veroorzaakt. De CDC suggereert dat deze stof vaker aanwezig is in THC-rijke vape-producten. Het is echter niet onmogelijk om vitamine E-acetaat aan te treffen in andere vape-producten, zoals vape-juice met nicotine of CBD-cartridges.

Hoe zit het met het vapen van CBD?

Het vapen van CBD-toppen vs. CBD-concentraten

Maak je je zorgen over de gezondheidsrisico's van vapen die in dit artikel worden genoemd? Dan raden we je aan om wiettoppen te vapen in plaats van concentraten. Dit geldt vooral als je in een gebied woont waar vape-producten niet streng gereguleerd zijn. Cannabisoliën en vape-juices maakt men met behulp van oplosmiddelen en andere chemische stoffen. Er zijn talloze fabrikanten die zuivere producten maken. Toch kunnen oliën van slechte kwaliteit resthoeveelheden bevatten die mogelijke gezondheidsrisico's opleveren.

Wil je CBD-concentraten vapen? Gebruik dan uitsluitend producten die worden geleverd met de garantie van een betrouwbare leverancier.

Types CBD vape olie: vape juice/olie vs. Dabs vs. Cartridges

Er zijn momenteel drie soorten vape-olie met CBD verkrijgbaar:

  • Vape-juice, ook wel bekend als e-liquid: met deze vloeistof vul je patronen of hervulbare vaporizers. E-liquid is verkrijgbaar in talloze smaken met variërende hoeveelheden CBD.
  • CBD-cartridges: dit zijn kant-en-klare patronen voor eenmalig gebruik, ontworpen voor een vape-pen. Afhankelijk van waar je woont, is er een breed scala aan CBD-cartridges verkrijgbaar. Kies uit unieke terpenenprofielen, cannabinoïde-gehaltes, etc.
  • CBD-extracten (dabs): Er bestaan vele namen voor CBD-extracten. Voorbeelden zijn shatter, wax of crumble. Deze producten maakt men door CBD en andere cannabinoïden te onttrekken uit diverse cannabisplanten. Je gebruikt ze met concentraat-vriendelijke vaporizers of dab-rigs.

Full-spectrum, breedspectrum en CBD-isolaten

CBD-producten worden vaak onderverdeeld in 3 categorieën: full-spectrum, breedspectrum of isolaat.

  • Full-spectrum CBD-extracten bevatten alle belangrijke verbindingen die van nature voorkomen in de cannabisplant. Dit zijn andere cannabinoïden (inclusief sporen van THC), terpenen, etc.
  • Breedspectrum CBD-producten zijn hetzelfde als full-spectrum, met één groot verschil: breedspectrum-extracten zijn volledig vrij van THC.
  • CBD-isolaten bevatten, zoals de naam al doet vermoeden, alleen geïsoleerde CBD. Dit is het meest pure extract.

Over het algemeen raden we altijd full-spectrum producten aan. Deze bieden alle voordelen van de cannabisplant. Moet je echter onverwachte drugstesten ondergaan? Kies dan liever voor isolaten of breedspectrum-producten om een eventueel positief resultaat te vermijden. Helaas kun je zelfs positief testen op resthoeveelheden THC.

Wat is het verschil tussen e-liquids en CBD-olie/tincturen?

E-liquid is ontworpen voor verdamping en inhalatie via je longen. De actieve verbindingen komen via de longblaasjes terecht in de bloedbaan. Binnen 5-10 minuten merk je effect. De effecten van verdampte CBD nemen echter ook relatief snel af.

CBD-oliën en -tincturen gebruik je echter oraal of sublinguaal. Hier worden de verbindingen opgenomen door de slijmvliezen onder de tong en in de wang, of door het spijsverteringsstelsel (als je de olie doorslikt). De effecten van CBD-oliën komen vaak binnen 20 minuten op. Als je het doorslikt, kan dit wat langer duren. Als je cannabidiol doorslikt, is ook de afgifte trager en meer gelijkmatig. Dit kan erg gunstig zijn voor personen die zoeken naar meer langdurige effecten.

Helaas blijkt uit onderzoek dat de biologische beschikbaarheid[14] van oraal toegediende CBD relatief laag is. Dit betekent dat je wellicht meer nodig hebt van een orale tinctuur om het gewenste effect te krijgen dan met een vape juice. Biologische beschikbaarheid is echter niet de enige factor die de werkzaamheid van CBD beïnvloedt.

Het is belangrijk te vermelden dat CBD-olie, bedoeld voor sublinguale of orale consumptie, meestal niet geschikt is om te vapen. De aanwezige drageroliën kun je niet verwarmen en inhaleren.

Cannabis vapen versus roken: de conclusie

Bij Royal Queen Seeds vind je diverse vaporizers voor alle portemonnees. Van eenvoudige en betaalbare pen-vaporizers, zoals de Storm Vaporizer Pen, tot geavanceerde, hoogwaardige desktop-vaporizers als de gerenommeerde Volcano Hybrid.

Overweeg om cannabis te vapen als je de gezondste, zuiverste, smaakvolste en krachtigste sensatie wilt!

External Resources:
  1. Marijuana and Lung Health | American Lung Association https://www.lung.org
  2. Decreased respiratory symptoms in cannabis users who vaporize | Harm Reduction Journal | Full Text https://harmreductionjournal.biomedcentral.com
  3. Cannabis smoke condensate III: the cannabinoid content of vaporised Cannabis sativa - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  4. Online Survey Characterizing Vaporizer Use among Cannabis Users https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  5. Clinical trials of medicinal cannabis for appetite-related symptoms from advanced cancer: a survey of preferences, attitudes and beliefs among patients willing to consider participation - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  6. Controlled Cannabis Vaporizer Administration: Blood and Plasma Cannabinoids with and without Alcohol - PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov
  7. Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products | Electronic Cigarettes | Smoking & Tobacco Use | CDC https://www.cdc.gov
  8. How Vaping Became a Public Health Crisis https://nymag.com
  9. Outbreak of Lung Injury Associated with the Use of E-Cigarette, or Vaping, Products | Electronic Cigarettes | Smoking & Tobacco Use | CDC https://www.cdc.gov
  10. Vape pen explodes, shattering teen's jaw amid rising concerns over batteries https://www.nbcnews.com
  11. Deadly vape explosion highlights safety gaps - The Verge https://www.theverge.com
  12. Electronic cigarette explosion and burn injuries, US Emergency Departments 2015–2017 https://tobaccocontrol.bmj.com
  13. Some E-cigarette Users Are Having Seizures, Most Reports Involving Youth and Young Adults | FDA https://www.fda.gov
  14. What is CBD Bioavailability (and Why Should You Care?) | CBD Awareness Project https://www.cbdoil.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.