🤯 Auto Madness: Up to 50% off seeds and supplies  SAVE NOW 🔥

 🤯 Autoflower Madness: pak tot
wel 50% korting
 ⏤ BESPAAR NU 🔥

By Steven Voser

Bladvlekkenziekte (Septoria) is een hardnekkige plantenziekte die regelmatig het loof van een groot aantal planten, waaronder cannabis, aantast.

Als het niet op de goede manier wordt behandeld, kan bladvlekkenziekte verwoestend zijn voor planten; het loof gaat kapot en de groei wordt belemmerd. Uiteindelijk is het zelfs van invloed op de omvang en kwaliteit van de oogst.

In dit artikel gaan we dieper in op de bladvlekkenziekte die cannabis kan treffen, wat het is, hoe je het kunt bestrijden en hoe je voorkomt dat de ziekte je cannabis planten aantast.


Wat is Bladvlekkenziekte?

Leaf Septoria

Bladvlekkenziekte, ook bekend als Septoria bladvlekken of gele bladvlekken, is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door een specifieke soort schimmel, de Septoria lycopersici.

De schimmel overwintert gewoonlijk op dode bladeren of tuinafval en onkruid. Sporen ervan kunnen, voordat ze onder de juiste omstandigheden ontkiemen, ook worden verspreid via hulpmiddelen in de tuin. Denk aan stokken en netten.

Bladvlekkenziekte kan een extreem vernietigende ziekte zijn, die het blad en de groei van een groot aantal planten, zoals tomaten, peterselie en natuurlijk cannabis, ernstig kan aantasten.

Zoals de naam doet vermoeden, is bladvlekkenziekte te herkennen aan gele en bruine vlekken die op zowel de boven- als de onderkant van de bladeren ontstaan. De vlekken zijn over het algemeen rond met donkerbruine randen en een bruinige of grijzige kern. Ze zijn tussen de 1,5 en 6,5mm groot.

Bladvlekkenziekte tast de planten meestal aan op het moment dat ze net in de bloeifase komen en begint vaak bij de onderste bladeren. Als de ziekte zich verder ontwikkelt, verspreidt die zich naar boven, waarbij in korte tijd een groot aantal bladeren over de hele plant wordt aangetast.

Aangetaste balderen worden eerst gelig van kleur, daarna bruin en tot slot verwelken ze helemaal. Bladvlekkenziekte verspreidt zich zelden naar de vruchten, dus over het algemeen tast het de cannabis toppen niet aan.

Als de ziekte niet wordt behandeld, gaat veel loof verloren. Uiteindelijk leidt dat tot veel stress voor de planten en het belemmert hun groei en de omvang van de opbrengst. Bladvlekkenziekte komt met name voor in gebieden met langere periodes van natte, vochtige omstandigheden.

Hoe Je Bladvlekkenziekte Op Cannabis Planten Bestrijdt

Zoals bij de meeste tuinplagen en – ziektes, is het van groot belang om in een vroeg stadium te ontdekken of je te maken hebt met bladvlekkenziekte. Houd je planten goed in de gaten, met name tijdens periodes van aanhoudend heet en vochtig weer en ook aan het begin van de bloeicyclus.

Als je de ziekte eenmaal hebt geïdentificeerd, zorg er dan voor dat je de volgende stappen onderneemt om verdere verspreiding te voorkomen.

1. Verwijder Aangetaste Bladeren

De eerste stap in de effectieve bestrijding van bladvlekkenziekte is het verwijderen van aangetaste bladeren. Als je het vroeg ontdekt, kun je vaak voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt door alle aangetaste onderste bladeren te verwijderen en te verbranden/vernietigen.

Maar als de ziekte al helemaal tot aan je toppen is verspreid, dan kun je deze stap overslaan. Verwijder je het bloeiende loof van de plant? Dan verzwakt ze aanzienlijk waardoor de kwaliteit van de toppen vermindert.

Bladvlekkenziekte Gele Bladvlekken

2. Verbeter De Luchtcirculatie

Een goede luchtcirculatie is van vitaal belang voor cannabis planten en speelt een grote rol in de bestrijding van plagen/ziekten.

Als je binnenshuis kweekt, kun je de luchtcirculatie eenvoudig verbeteren door een extra ventilator in de kamer te plaatsen en te zorgen voor ruimte tussen de planten. Als je buitenshuis kweekt, is het echter iets minder simpel.

Snoeien is ook een geweldige manier om te zorgen voor luchtstroming rond en tussen planten. Probeer dicht bebladerde gedeelten van je planten uit te dunnen. En zorg ervoor dat de bladeren elkaar niet raken of over elkaar heen liggen.

Als je buitenshuis werkt, kun je proberen om je planten iets hogerop te plaatsen, zodat ze meer wind vangen. Je kunt er ook voor kiezen om, indien mogelijk, als alternatief een elektrische ventilator tussen je buitenplanten te zetten.

Luchtcirculatie Cannabis Planten

3. Voorkom Vocht

Vocht is ook van grote invloed op de verspreiding en ontkieming van schimmelsporen. Daarom moet je vocht zoveel mogelijk voorkomen.

Begiet de planten niet van bovenaf, omdat de bladeren daardoor nat worden en overweeg om minder vaak water te geven zodat de grond de kans krijgt om uit te drogen. Als je water geeft, doe dat dan aan het begin van de dag, zodat de grond kan uitdrogen tijdens de daglichtperiode.

Video id: 266470360

4. Mulch

Schimmelsporen verspreiden zich vaak in de bodem, waar ze overwinteren totdat de omstandigheden geschikt zijn voor ontkieming.

Hoewel je het kweekmedium niet tijdens de groei kunt veranderen, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat sporen in de grond zich verder naar je planten verspreiden.

Verwijder allereerst alle dode blaadjes die je kunt vinden en hark de grond aan om alle mogelijk geïnfecteerde vegetatie te verwijderen. Zorg er vervolgens voor dat je grond goed opdroogt. Breng vervolgens een dikke laag mulch aan bovenop de aarde en geef je planten daarna water.

Deze stap voorkomt dat de schimmelsporen uit de grond worden verspreid over je planten.

Mulch

5. Verwijder Onkruid

Nachtschade en solanum zijn veel voorkomende dragers van de sporen van bladvlekkenziekte. Zorg er dus voor dat je regelmatig door je tuin gaat en het onkruid verwijdert dat mogelijk gastheer kan zijn van de schimmel.

Remove Weeds

6. Houd De Temperatuur en Luchtvochtigheid in De Gaten

Vergeet niet dat bladvlekkenziekte van nature voorkomt in hete, natte omstandigheden. Krijg je te maken met een infectie? Probeer dan dus (waar mogelijk) de luchtvochtigheid en temperaturen van je groei-omgeving naar beneden te krijgen.

Humidity Temperature

7. Gebruik Schimmeldodende Middelen of Natuurlijke Oliën

Als je te maken hebt met een kleine besmetting van Septoria, zijn de stappen 1-6 wellicht voldoende om de ziekte uit te roeien en te voorkomen dat die zich verder verspreidt. Maar is er sprake van een ernstige infectie? Dan moet je misschien gebruik maken van een aantal zwaardere, schimmeldodende middelen.

De meeste sprays en andere schimmeldodende middelen doen waarvoor je ze aanschaft. Voor extra bescherming, kun je echter kiezen voor een schimmeldodend middel op basis van koper. Hoe dan ook, zorg ervoor dat je, elke keer als je een ziekte werend middel gebruikt, zorgvuldig de gebruiksaanwijzing opvolgt. En voorkom dat je toppen er mee in aanraking komen.

Als je liever een milieuvriendelijker alternatief gebruikt, dan kun je kiezen voor essentiële of plantaardige oliën, zoals neem olie. Deze olie wordt veelvuldig gebruikt voor het bestrijden van allerhande tuinplagen en -ziektes en kan eenvoudig met een vernevelaar over je planten worden verdeeld.

Als alternatief kun je ook nog kiezen voor eucalyptus-, rozemarijn-, citroen- en kaneel oliën. Wat je ook kiest, vergeet niet dat de oliën een sterk aroma hebben. Ze mogen nooit in aanraking komen met je toppen, om te voorkomen dat het aroma en de smaak van de cannabis bederft.

Fungicide

Hoe Je Bladvlekkenziekte Voorkomt

Als je tuiniert, is het altijd beter om ziektes en plagen te voorkomen, dan ze te bestrijden. Volg daarom deze tips om een toekomstige infectie met Septoria te voorkomen:

💼 Wissel je planten: voorkom dat je planten volgend jaar in dezelfde ruimte en grond staan. Schimmelsporen kunnen heel goed overleven. Ze kunnen terugkomen en je gewassen opnieuw bedreigen als je de planten in hetzelfde stukje grond verbouwt.
🧹 Maak, vooral als je binnenshuis verbouwt, de kweekomgeving regelmatig schoon.
✨ Creëer en behoud een goede omgeving: als je binnenshuis verbouwt, zorg er dan voor dat je groeiruimte de juiste temperatuur en luchtvochtigheid heeft. Let er ook goed op dat je planten voldoende profiteren van luchtcirculatie.
✂️ Snoei regelmatig.


BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.