By Luke Sumpter

Het proces van ouder worden, is een onvermijdelijk onderdeel van de menselijke ervaring die zowel genetisch als maatschappelijk wordt gedicteerd. Hoewel de verschijnselen van het ouder worden ons kunnen vereren met levenservaring, wijsheid en nederigheid, gaat het ook gepaard met een zekere afname van onze fysiologie. Lichaamsfuncties beginnen te verslechteren, de cognitieve functie kan worden aangetast en we beginnen bepaalde voordelige aspecten van onze jeugd te verliezen, zoals flexibiliteit, zintuiglijke nauwkeurigheid en longcapaciteit.

Ouder worden is iets wat we moeten accepteren, maar de snelheid waarmee we ouder worden en de kwaliteit van het verouderen, zijn factoren die we tot in zekere mate kunnen regelen. Voedingsrijk voedsel, aangepaste sport en beweging, de juiste soorten geneesmiddelen en constante mentale stimulatie en leren kunnen allemaal onze biologie epigenetisch triggeren om de langste en gezondste levensduur mogelijk te garanderen.

Er bestaat een stereotype in de westerse wereld dat ouder worden en senioren koppelt met constante pijn, ziekte en grote hoeveelheden farmaceutische medicatie om een pillendoos voor elke dag van de week mee te vullen. De trieste realiteit is dat veel van de medicijnen die onze ouderen ontvangen zeer verslavend en potentieel gevaarlijke opioïden zijn. Niet alleen zijn medicijnen op recept in deze categorie verantwoordelijk voor tienduizenden doden per jaar, ze zijn ook nogal tweedimensionaal in hun werkingsmechanisme.

Er is een ongelooflijk krachtig en wetenschappelijk gevalideerd plantaardig geneesmiddel dat senioren in staat kan stellen om hun verbruik van farmaceutische geneesmiddelen te omzeilen of op zijn minst te minimaliseren: Cannabis. Hoewel marijuana door velen nog steeds als taboe wordt beschouwd, geeft wetenschappelijke analyse weer dat het in staat is om bepaalde kwalen te behandelen en sommige te genezen. Veel van deze kwalen manifesteren zich op oude leeftijd, na decennia van voedingstekorten, blootstelling aan alle manieren van vervuiling, genetische disposities en een groot aantal omgevingsfactoren. Cannabis blijkt echter gunstig voor degenen met deze kwalen en om deze redenen is het een perfecte kruiden-bondgenoot voor mensen met ouderdomsproblemen en ziektes.

Cannabis is zo effectief als een geneesmiddel omdat het op een zeer specifieke manier samenwerkt met het menselijk lichaam. In ons lichaam bestaat het zogenaamde endocannabinoïdensysteem, bestaande uit veel receptoren die door het hele lichaam aanwezig zijn: organen, klieren, het immuunsysteem. Dit systeem is fundamenteel betrokken bij het handhaven van de gezondheid van de mens door het lichaam in een staat van homeostase, of balans te duwen. Deze receptoren worden geactiveerd door bepaalde interne of endogene cannabinoïden, zoals anandamide die chemisch vergelijkbaar is met THC. Echter, externe cannabinoïden, bekend als fytocannabinoïden zoals THC en CBD, activeren deze receptoren ook.

Dus, welke aandoeningen kan deze super kruid verzachten? En hoe werkt het?

Laten we een kijkje nemen.

ARTRITIS  

Er zijn twee hoofdvormen van deze ongelukkige aandoening[1]. Artrose ontwikkelt zich meestal bij volwassenen eind veertig. Het beïnvloedt de bekleding van de gewrichten, wat resulteert in verlies van kraakbeen, botwrijving en gewrichtsvervorming. Anderzijds is er reumatoïde artritis dat zich manifesteert wanneer het immuunsysteem gewrichten in het lichaam begint te targeten, dat op zijn beurt pijn en zwelling veroorzaakt in deze gebieden, en uiteindelijk leidt tot kraakbeen- en botafbraak.

Een paper[2] gepubliceerd in het tijdschrift Rheumatology heeft bevestigd dat CB2 receptoren, samen met CB1 receptoren, die deel uitmaken van het endocannabinoïde systeem, in overvloed zijn in het gezamenlijke weefsel van patiënten met artritis.

Co-auteur van de paper, Dr Sheng-Ming Dai van China's Tweede Militaire Medische Universiteit, zei in een interview met Nature[3]: "Historisch gezien werd de behandeling met marijuana gebruikt om de symptomen van een breed spectrum van ziekten te verlichten, waaronder reumatoïde artritis" .

Daarnaast heeft Dr. Jason McDougall van Dalhousie University, Halifax, een onderzoek uitgevoerd[4] om te bepalen hoe cannabinoïden artritis pijn kunnen beheersen. McDougall verklaart de toestand van de zenuwen van een artritis patiënt: "Ze zijn helemaal kaal, ze zijn helemaal rauw en verantwoordelijk voor het voelen van veel pijn. Wat we veronderstellen is dat door het plaatselijk toedienen van deze cannabis-achtige moleculen aan de zenuwen, we daadwerkelijk in staat zouden kunnen zijn om ze te herstellen en de pijn van artritis te verminderen”.

McDougall's onderzoek heeft aangetoond dat cannabinoïden zich hechten aan zenuw-receptoren in de gewrichten. Door dit te doen, beheersen ze het afvuren van zenuwen, die pijn waarnemen.

ALZHEIMER

Alzheimer is de meest voorkomende katalysator van dementie, misschien wel een van de de meest verwoestende ziektes aangespoord door leeftijd. De aandoening treft vooral mensen boven de leeftijd van 65 jaar. Het risico op Alzheimer is bekend dat het elke vijf jaar verdubbelt na deze leeftijd. Gedurende de periode van deze ziekte, hopen eiwitstructuren genaamd plaques zich op in de hersenen. Deze opbouw leidt tot het verlies van de verbindingen tussen zenuwcellen in de hersenen, wat leidt tot de vernietiging van zenuwcellen en hersenweefsel.

De symptomen van deze ziekte zijn verwoestend. Diegene die eraan lijden beginnen tekenen van geheugenverlies te ervaren zoals het verliezen van items, gebeurtenissen vergeten en verdwalen. Uiteindelijk kan dit uitgroeien tot verwarring, hallucinaties, agressief gedrag en zelfs het onvermogen om te eten en te lopen zonder hulp.

Gelukkig toont cannabis belofte in het voorkomen van deze verschrikkelijke ziekte, en zelfs het te behandelen.

Een studie[5] gepubliceerd in het Journal of Alzheimer's Disease ontdekte dat kleine doses THC in staat zijn om de productie van de eiwitten te vertragen, die uiteindelijk plaque opbouw vormen in de hersenen van Alzheimer-patiënten. Meer onderzoek is nodig voordat daadwerkelijke conclusies kunnen worden getrokken, maar deze studie alleen al suggereert dat marijuana consumptie een belangrijke verdediging voor ouderen zou kunnen zijn, voor het afweren van deze vreselijke aandoening.

Wat de behandeling van Alzheimer betreft, toonde een andere studie[6] gepubliceerd in The Journal of Alzheimer's Disease aan dat THC de symptomen van de ziekte kan verlichten. De onderzoekers verklaarden dat, “het toevoegen van medicinale cannabis olie aan de farmacotherapie van Alzheimer-patiënten is een veilige en veelbelovende behandelingsoptie”.

Hoewel de medische vorm van cannabinoïde extracten een krachtige behandeling is, lijkt het roken zelf ook bruikbaar te zijn in deze context. Professor in de neurowetenschappen aan Ohio State, Gary Wenk, voerde een enquête[7] uit die concludeerde: "mensen die marijuana hebben gerookt in hun zestiger en zeventiger jaren, krijgen de ziekte van Alzheimer niet in de mate dat het had kunnen zijn".

KANKER

Kanker is één van de meest heersende ziekten[8] in de westerse wereld en één van de meest voorkomende doodsoorzaken. Kanker heeft geen leeftijdsgrens, maar komt vooral voor bij ouderen. Recent is gebleken dat tot 90 procent van de kankers niet echt genetische pech zijn, maar manifestaties van het milieu. Dit betekent dat levensstijl-keuzes het belangrijkste zijn, en marijuana zou een van de beste keuzes kunnen zijn die een persoon kan maken met betrekking tot kanker. Kanker is een gevoelig onderwerp, en de huidige studies zijn nog lang niet compleet, maar er is de belofte dat cannabis een positief effect kan hebben op deze ziekte. Dit is vooral van belang gezien het feit dat de conventionele behandelingen veel vaker falen dan dat ze slagen.

Het Nationale Kanker Instituut van de Verenigde Staten erkent dat cannabis is bewezen[9] om kankercellen te doden in het laboratorium. Het instituut presenteert verschillende studies waarin cannabinoïden hebben getoond om kankercellen te vernietigen en het risico op kanker te beperken. Deze omvatten cannabinoïden die het risico op darmkanker minimaliseren door anti-inflammatoire effecten, THC die kanker levercellen beschadigt en doodt en de anti-tumorale effecten van THC.

In ander onderzoek wordt CBD op kankercellen getest[10] om te zien of het erin slaagt apoptose (geprogrammeerde celdood) te induceren. Dit is een wenselijke eigenschap bij kankertherapieën.

Misschien nog indrukwekkender, vonden de onderzoekers van de Complutense Universiteit van Madrid dat THC geprogrammeerde celdood (bekend als apoptose) in hersentumor-cellen kan induceren zonder nadelige gevolgen voor de omliggende gezonde cellen. Dezelfde onderzoeksgroep ontdekte later dat synthetische THC hersentumoren in de meeste geteste ratten uitroeide, na injectie.

Parkinson Cannabis Royal Queen Medical Strain Chronische pijn Alzheimer Arthritis DepressieCHRONISCHE PIJN

Pijn is een probleem dat veel ouderen plaagt. Rond 60-75 procent van de 65-plussers zijn gerapporteerd problemen te hebben met frequente pijn. Specifieke kwesties die verantwoordelijk zijn voor chronische pijn zijn artrose, gewrichtspijn en musculoskeletale pijn. Cannabis is een veilige, natuurlijke kruiden-benadering die patiënten kunnen innemen om hun dagelijkse pijn te verlichten en de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Een studie[11] uitgevoerd door onderzoekers van de McGill University, Canada, toonde aan dat marijuana gerookt met een pijp chronische pijn bij patiënten met beschadigde zenuwen drastisch kan verminderen.

Cannabis tegen pijn kan patiënten heel goed helpen om opioïde recepten te verminderen, volgens een studie van de Universiteit van Michigan[12]. Kevin Boehnke van de School of Public Health Department of Environmental Health Sciences legde uit, "we waarschuwen om de huidige klinische praktijk niet met haast in de richting van cannabis te veranderen, maar houd er rekening mee dat deze studie suggereert dat cannabis een effectieve pijnmedicatie is en een middel om overmatig gebruik van opioïde te voorkomen" .

ZIEKTE VAN PARKINSON

De Ziekte van Parkinson is een chronische bewegingsstoornis die na verloop van tijd verergert, door de storing en de dood van neuronen in de hersenen. Primaire symptomen van de ziekte zijn onder andere tremoren, stijfheid en posturale instabiliteit. De overgrote meerderheid van de gediagnosticeerde gevallen doet zich voor onder 50-plussers en de incidentie verhoogt hoe ouder het individu. Cannabis biedt ook hoop in deze arena van de geneeskunde.

Een paper[13] gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Neuropharmacology toonde significante verbeteringen in zowel slaap als pijn wanneer gerookte cannabis werd toegediend. De auteurs constateren dat "de studie suggereert dat cannabis een plaats in het therapeutisch arsenaal van de ziekte van Parkinson zou kunnen hebben".

DEPRESSIE

Depressie is een bekend stemmingsstoornis dat verwoestende gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van het leven, de productiviteit en de creativiteit van een persoon. De symptomen variëren van eetlust- en gewichtsveranderingen tot zelfhaat en roekeloos gedrag. Dit zijn slechts een paar van meer dan 50 verschillende symptomen. Een individu ontwikkelt eerder een depressie wanneer ze tussen de 45 en 64 jaar zijn, leeftijd is dus een factor.

Een studie[14] van de McGill University vond dat een synthetische vorm van THC, een replica van de werkzame psychoactieve stof in cannabis, een actieve antidepressivum is bij lagere doses bij toediening aan ratten. Het bleek dat lage doses de activiteit in neuronen deed toenemen die serotonine produceren, een belangrijke neurotransmitter voor stemmingsregulatie. Het is belangrijk om te vermelden dat de onderzoekers opmerkten dat wanneer de dosis werd verhoogd, het het omgekeerde effect had en serotonine verminderde.

Chronische stress is een belangrijke oorzaak van depressie. Wetenschappers van de Universiteit van Buffalo vonden dat chronische stress de productie van endocannabinoïden in diermodellen verminderde wat resulteerde in een depressie-achtig gedrag. De onderzoekers suggereren dat het gebruik van cannabinoïden van cannabis kan helpen om depressie te behandelen en de stemming te stabiliseren.

Hoewel de wetenschap relatief schaars is op dit moment, zal het duidelijker en krachtiger worden met de tijd. Wat we nu weten op basis van het onderzoek waar we wel toegang tot hebben, is dat marijuana ouderen een ongelooflijk veilig, niet-toxisch alternatief biedt voor bepaalde potentieel schadelijke medicijnen voor een groot aantal ziekten die zijn gekoppeld aan ouderdom. Cannabis en de verbindingen in deze plant hebben tot dusver bewezen om bepaalde aandoeningen die de levenskwaliteit kunnen schaden te verminderen, alsmede het potentieel behandelen en genezen van andere aandoeningen. 

External Resources:
 1. Arthritis - NHS http://www.nhs.uk
 2. Expression of cannabinoid receptor 2 and its inhibitory effects on synovial fibroblasts in rheumatoid arthritis | Rheumatology | Oxford Academic http://rheumatology.oxfordjournals.org
 3. Clue to role of cannabinoid receptors in RA | Nature Reviews Rheumatology http://www.nature.com
 4. http://www.cbc.ca/news/canada/nova-scotia/dalhousie-researcher-investigates-use-of-marijuana-for-arthritis-pain-1.3142592
 5. The Potential Therapeutic Effects of THC on Alzheimer's Disease - IOS Press http://content.iospress.com
 6. Safety and Efficacy of Medical Cannabis Oil for Behavioral and Psychological Symptoms of Dementia: An-Open Label, Add-On, Pilot Study - IOS Press http://content.iospress.com
 7. Can Marijuana Prevent Alzheimer's? http://www.nextavenue.org
 8. Cancer incidence by age | Cancer Research UK http://www.cancerresearchuk.org
 9. Cannabis and Cannabinoids (PDQ®)–Patient Version - National Cancer Institute http://www.cancer.gov
 10. Cannabidiol Induces Programmed Cell Death in Breast Cancer Cells by Coordinating the Cross-talk between Apoptosis and Autophagy https://mct.aacrjournals.org
 11. Medical marijuana reduces use of opioid pain meds, decreases risk for some with chronic pain | University of Michigan News http://ns.umich.edu
 12. Cannabis (Medical Marijuana) Treatment for Motor and Non-Motor Symptoms of Parkinson Disease: An Open-Label Observational Study - PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov
 13. Cannabis: Potent Anti-depressant In Low Doses, Worsens Depression At High Doses -- ScienceDaily https://www.sciencedaily.com
 14. RIA neuroscience study points to possible use of medical marijuana for depression - University at Buffalo http://www.buffalo.edu
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.