By RQS Editorial Team

Iedereen zal bevestigen dat high worden ontzettend leuk is. Maar high worden, is een gevarieerde toestand die door interne en externe factoren wordt beïnvloed. Deze factoren heb je niet altijd onder controle. Toch lijken mensen een aantal algemene effecten te ervaren en de high lijkt ook een vergelijkbaar traject te volgen.

Laten we dit concept eens onder de loep nemen!

Wat voor soort high ervaar jij?

Het lijkt er op dat iedereen een 'high' anders beleeft. Dat heeft vooral te maken met het soort wiet dat je gebruikt en de wijze waarop je dat doet. Als je een joint rookt met tabak en een lekkere milde sativa, ervaar je mogelijk een lichte kick. Maar als je helemaal los gaat met je dab rig en een Indiase landras indica met de dubieuze naam 'Demon of Scorch' rookt, kom je waarschijnlijk de rest van de dag niet meer van de bank.

Zelfs in je eigen vriendengroep met blowers kun je individuele verschillen zien. De een wordt er rustig van en trekt zich terug terwijl de ander over de vloer rolt van het lachen. En dan heb je altijd nog mensen waarbij je twijfelt of ze wel high zijn.

Ook de consumptiemethode heeft invloed op de high die je ervaart. In dit artikel richten we ons echter op roken. Iedereen is het erover eens dat dit de meest gebruikte methode is.

De 10 fases van high zijn

Ondanks al deze variabelen, loopt er toch een rode draad door de verschillende fasen van een high. Vergelijk het maar met een treinreis. Je hoeft onderweg niet bij alle stations te stoppen, maar ze zijn er wel. Misschien word je uren later bij het eindpunt wakker met een droge mond en zonder enig besef van wat er is gebeurd. Dat hoort er allemaal bij.

Laten we eens kijken naar de 10 fases die je doormaakt op een typisch avontuur door de wietkosmos.

The stages of being high

Fase 1: verwachting

De eerste fase van high zijn, is je verwachting van wat er gaat komen. Je hebt nog geen wiet gerookt, maar de voorpret is aanwezig. Je hebt een vermoeden van de op handen zijnde sensaties en oh wat ruikt je wiet lekker. Je vraagt je af: "Heb ik niet een beetje teveel wiet in de joint gedaan?". Misschien, en dat is waarschijnlijker, verheug je je er al op om er nog een te draaien!

Fase 2: van de smaak genieten

Het gevoel en de geur van je wiet dragen veel bij aan je beleving. Bij het aansteken van de joint komen de smaken en geuren tot leven en rollen als het ware in golven over je tong. De rook kringelt je neusholte binnen en duikt op elegante wijze naar je longen. Dat is het moment waarop je begint te ontspannen, nog voordat de wiet zelf enig effect heeft.

Fase 3: het moment van helderheid

Je reis is begonnen; nog even en je ervaart allerlei bochten en kronkels. Er komt een moment waarop de mist optrekt en dan beginnen die eerste, veelbetekenende tintelingen. Je zult je gelukkig en op je gemak voelen; misschien zelfs wat opgelucht op het moment dat de duidelijke tekenen verschijnen. Er is geen weg meer terug. De THC heeft je bloed-hersen barrière overschreden; de enige weg is omhoog!

Fase 4: energie, focus en bewustwording

Op het moment dat je die high voelt, ervaar je ook een gevoel van opwinding. Dat heerlijke gevoel kan een reactie zijn op de fysieke sensatie zelf, of de anticipatie op wat nog komen gaat. De wereld ziet in elk geval er veel gekleurder en spannender uit dan vijf minuten geleden.

Je kunt overstelpt worden met vragen of gedachten. Ook kun je de neiging voelen om je vrienden met alle nieuwe waarnemingen en wijsheden de oren van het hoofd te praten. Of je krijgt lachkicks en vindt alles even hilarisch, terwijl de zorgen van de wereld van je af glijden. Je kunt zelfs 'uit je zone’ raken of jezelf moeten vermanen niet meer te staren. Muziek, televisie of mensen in je omgeving lijken plotseling veel leuker.

Fase 5: tijd om te chillen

Voor veel mensen is dit een van de meest aangename stadia. Je bent ontspannen, laat je gedachten de vrije loop en wordt niet geplaagd door paranoïde gevoelens. Je kunt lekker onder je dekentje op de bank liggen en helemaal opgaan in een film. Je voelt je goed, zelfs als je in slaap sukkelt of hele series aan het binge-watchen bent; alles wat je op dat moment nodig hebt, is simpelweg aanwezig.

Dit is het spitsuur voor de munchies; ineens smaakt al je eten verrukkelijk. Je vraagt je af waarom je kookkunsten nog altijd niet internationaal zijn erkend, terwijl je pannenkoeken belegt met chips en lagen pindakaas.

Fase 6: de afrekening

Je lichaam ondervindt de volledige effecten van THC en je kunt je wat gespannen voelen. Dit gebeurt snel als je voor het eerst wiet gebruikt of een lage tolerantie hebt. Het zorgt voor desoriëntatie, paranoia of angstige gevoelens. Is dit bij jou het geval? Herinner jezelf er dan aan dat deze sensatie snel weer verdwijnt.

Geen twijfel mogelijk: je bent nu stoned; je zit er midden in. Doe wat je moet doen om je lekker te voelen en laat de ervaring over je heen komen. Als je kunt slapen, moet je dat misschien proberen. Eten kan ook een hele troost voor je zijn. Trakteer jezelf op heerlijke zoetigheid; je brengt je energie op peil en het leidt af.

Fase 7: de piek bereiken

Als je de piek van je high hebt bereikt, zullen de THC-niveaus in je lichaam langzaam dalen. Nu kun je van de bijbehorende diepe, introspectieve gevoelens genieten. Stel dat je creatief bezig bent of wat klusjes in huis afmaakt; dan is dit het moment waarop je de individuele eigenschappen van elke strain begint te merken. Je kunt heel introvert, stil of overpeinzend worden, terwijl je je concentreert op je gedachten of op wat je aan het doen bent.

Fase 8: delen met anderen

Langzaam keer je terug naar de wereld om je heen. Je kunt de behoefte voelen om weer contact te maken met je vrienden om je gedachten en ideeën te delen en erop te reflecteren. Dit kan een van de meest betekenisvolle momenten van verbinding met gelijkgestemden zijn. Dit zijn je maatjes, je 'snapt' elkaar. Je zit allemaal op dezelfde golflengte.

Op dit moment verdwijnt de THC uit je lichaam. Het wordt vervangen door een gevoel van onbehagen. Meestal wordt op dit moment de volgende joint voorgesteld, vooral in een groep die zich bezig houdt met het analyseren van gevoelens en het nastreven van de volgende high.

Fase 9: decompressie

Je kunt een beetje gedesoriënteerd raken als de zwaarste gevoelens wat lichter beginnen te worden. Er is geen ontkomen meer aan: de reis is bijna voorbij. Je eerste trekje is misschien niet langer dan een uur geleden, maar inmiddels kun je je dorstig of vermoeid voelen. In het gunstigste scenario zal je high langzaam vervagen; je voelt je wat licht in je hoofd maar bent bij je volle bewustzijn. Als je een onbehagen, duizelig of een opgebrand gevoel bij je 'landing' krijgt, probeer dan wat uit te rusten.

Fase 10: reset, herhaling

De fases van de high komen niet elke keer in dezelfde volgorde. Op verschillende momenten kunnen eetbuien, reflecties en lachkicks opkomen en weer verdwijnen. Die gevoelens kunnen je weliswaar bekend voorkomen, maar de volgorde misschien niet. Dit heeft te maken met diverse variabelen: je stemming, de omgeving, je gebruikte methode, met wie je samen blowt, enzovoort.

Wees voorbereid op deze herhalende cyclussen en laat je door de stroom meevoeren. Uiteraard kun je dat het beste doen door simpelweg een nieuwe joint op te steken!

Verantwoord cannabisgebruikRoyal Queen Seeds benadrukt het belang van verantwoord cannabisgebruik.

Hoewel velen regelmatig wiet gebruiken zonder problemen te ervaren, kunnen sommigen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van ongewenst gedrag. Wij zijn van mening dat de plant je leven moet verrijken en niet belemmeren.

Verantwoord gebruik houdt in dat het is beperkt tot volwassenen, dat je onder invloed niet mag autorijden of zware machines bedienen en er alles aan doet om misbruik te voorkomen.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.