By Max Sargent


Misschien weet je wel wat een bong of dab rig is, of heb je er afbeeldingen van gezien. Deze rookaccessoires lijken behoorlijk op elkaar, wat kleine verschillen daargelaten. Het is daarom gemakkelijk aan te nemen dat bongs en dab rigs eigenlijk precies hetzelfde zijn.

Er zit een kern van waarheid in deze aanname. Toch vervullen beide apparaten unieke doelen en zou je ze niet met elkaar moeten verwarren. In dit artikel gaan we in op de verschillen tussen bongs en dab rigs.

Wiet versus extracten

Om het onderscheid te maken tussen een dab rig en een bong, moet je eerst het verschil tussen wiet en concentraten begrijpen.

Met wiet bedoelen we onbewerkte cannabis. Denk aan gedroogde toppen, kief of hasj; kortom, de producten die je in een joint kunt doen.

Extracten vind je minder eenvoudig, in ieder geval buiten de VS. Dergelijke producten worden daarbij met ingewikkelde processen gemaakt. Om een extract te maken, onttrekt men de hars uit de trichomen van wiettoppen (waar de cannabinoïden zich bevinden). Vervolgens wordt daarvan een geconcentreerd product gemaakt. Het uiterlijk van extracten kan verschillen, evenals het effect. Dergelijke producten zijn echter vaak geel of gebroken wit van kleur en de textuur loopt uiteen van kleverig tot keihard.

Voor wat betreft de sterkte, kan wiet maximaal 30% THC bevatten. Bij concentraten loopt dit percentage op tot wel 80% of zelfs nog meer. Je hebt hier dus veel minder van nodig om een high op te wekken.

Dab rig versus bong: design

Een dab rig en een bong zien er ongeveer hetzelfde uit en dit geldt ook voor de werking. In wezen zijn ze in dit opzicht gelijk. Beide maken namelijk gebruik van waterfiltratie. Toch zijn er kleine verschillen, waardoor je ze met verschillende producten kunt gebruiken.

De behuizing van een dab rig en een bong is hetzelfde, zo ongeveer. Beide apparaten zijn uitgerust met een downstem die in een watercompartiment hangt. Soms hebben ze ook één of meerdere percolators om het koelproces te ondersteunen. Daarnaast hebben ze een hals (cilindrische buis) en een mondstuk om de rook / damp te inhaleren.

Bij een bong heeft de hals simpelweg een opening bovenaan, waar je je mond op plaatst. Een dab rig heeft echter meestal een kleine verlenging voor het mondstuk die zijwaarts uitsteekt.

Het basisontwerp is dus redelijk gelijk, maar er zijn wel degelijk nog een paar verschillen. Zo is een dab rig over het algemeen kleiner dan een bong. Daarnaast variëren bongs vaak meer wat de vorm, het design en interne onderdelen betreft.

Een bong kan bijvoorbeeld bekervormig zijn, een ronde waterkamer hebben, enzovoort. Bongs zijn ook verkrijgbaar in een breed scala aan materialen, zoals acryl, borosilicaatglas en emaille. Dab rigs zijn meestal gemaakt van borosilicaatglas, omdat ze aan hogere temperaturen worden blootgesteld.

Een ander verschil is dat bongs vaak meer accessoires hebben. Denk bijvoorbeeld aan een ijsvanger, percolators en filtersystemen. Een dab rig heeft meestal maar één percolator en geen ijsvanger.

Maar wat is dan nu het echte verschil?

Dab rig versus bong: design
  • Bowls versus nails / bangers

Het daadwerkelijke verschil tussen een dab rig en een bong behelst het onderdeel waar je je product verbrandt of verdampt.

Bongs = bowls

Elke bong heeft een bowl. Dit is letterlijk een metalen (of glazen) kommetje dat je met wiet vult. Vervolgens verband je de cannabis om het via het mondstuk te inhaleren. De rook gaat daarbij via de downstem en door het water naar je longen.

Zoals vermeld, wordt een bowl vaak van metaal gemaakt. Ook zijn bowls meestal uitgerust met een uitneembaar metalen gaasje waar je wiet op rust. Met een bowl kun je een standaard aansteker gebruiken om de cannabis direct te verbranden.

Dit proces is simpel en ongelooflijk effectief.

Bowls versus nails / bangers

Dab rigs = nails of bangers

Een dab rig is daarentegen met een nail of 'banger' uitgerust. Beide onderdelen dienen hetzelfde doel. Een nail is echter kleiner en over het algemeen van titanium gemaakt. Een banger heeft meer de vorm van een traditionele bowl en is van kwarts, titanium of glas vervaardigd.

Met een nail of banger heb je geen gaasje nodig, want je plaatst het extract direct op het oppervlak. Als je een bowl gebruikt, komt de vlam in direct contact met de wiet, maar met een dab rig verwarm je de nail / banger met een gasbrander tot deze gloeiend heet is. Vervolgens gebruik je een dabber tool om concentraat op het hete oppervlak te plaatsen. Hierbij verdampt het en kun je inhaleren.

Bowls versus nails / bangers

Dab rig versus bong: werking

Zoals vermeld, werken de twee apparaten iets anders.

Met een bong verbrand je in wezen wiet, waardoor rook vrijkomt dat kan worden ingeademd.

Met een dab rig vindt geen verbranding plaats. Je inhaleert daarbij vooral damp.

Dat is qua werking eigenlijk het wezenlijke verschil. Maar het proces varieert maar iets, en uiteindelijk zijn er meer overeenkomsten. Met dab rigs kun je tegenwoordig echter ook kiezen voor elektrische opties, waarbij je geen gasbrander nodig hebt. Deze apparaten winnen aan populariteit, maar zijn tevens duurder.

Dab rig versus bong: kwaliteit van de rook / damp

De kwaliteit van je trekken hangt van een groot aantal factoren af. Denk aan:

  • De kwaliteit van je gekozen product
  • De kwaliteit van je bong / dab rig (inclusief accessoires)
  • Hoe schoon je apparatuur is
  • Het niveau van de toegepaste hitte

De twee belangrijkste factoren zijn de kwaliteit van de wiet of het extract en de kwaliteit van de bong of dab rig. Met een klein apparaat zonder percolator zul je niet van geweldige smaken genieten. Op dezelfde manier smaken matige toppen of een inferieur concentraat ook niet lekker.

Maar wat is nu beter, wiet of een extract?

  • Gedroogde wiet versus extracten: wat biedt een betere ervaring?

Het is onverstandig om hier definitieve uitspraken over te doen. Uiteindelijk komt dit namelijk op persoonlijke smaak neer. Goede wiet en extracten van hoge kwaliteit smaken allebei geweldig wanneer je goede apparatuur gebruikt.

Wat echter wel zo is, is dat goed gemaakte extracten echt gevaarlijk lekker kunnen zijn. Als alle terpenen aanwezig zijn en je ze op de optimale temperatuur verdampt, staat je een heuse traktatie te wachten. En vanwege het gebrek aan plantmateriaal, plus het feit dat je ze verdampt en niet verbrandt, geniet je van nog rijkere, weelderigere smaken.

Het is dus niet gek dat sommige gebruikers beweren dat damp veel lekkerder is dan wat je met een bong kunt bereiken.

Gedroogde wiet versus extracten

Dab rig versus bong: veiligheid

Het is allereerst belangrijk dat je zorgvuldig met je apparatuur omgaat. Niemand wil glasscherven ruimen als hij stoned is!

Hoogwaardige producten zijn vaak met zorg gemaakt en moeten tegen een stootje kunnen zonder te breken. Uiteraard moeten ze ook hittebestendig zijn, vooral nails en bangers!

Sommige fans van wiet stoppen hun bong of rig van borosilicaatglas in de vriezer voor gebruik. Dit zou namelijk helpen de rook nog sterker af te koelen. Apparaten van goede kwaliteit kunnen als het goed is dergelijke extreme temperatuurschommelingen wel behappen, maar er bestaat altijd de kans dat het apparaat barst als je hitte toepast. Over het algemeen raden we dit dus af. Wil je toch van heel koele trekken genieten? Koop dan een bong met een ijsvanger.

Qua veiligheid is een bong niet per se beter dan een dab rig en andersom. Dab rigs zijn mogelijk iets gevaarlijker, omdat je met hogere temperaturen werkt. Maar met een apparaat van goede kwaliteit zit je meestal wel goed. Het grootste gevaar schuilt waarschijnlijk in het gebruik van een gasbrander.

Dab rig versus bong: prijs

De prijs van elk apparaat kan aanzienlijk verschillen.

Als je een beperkt budget hebt, kun je vrij goedkoop een bong van acryl kopen, waarmee bongs erg toegankelijk zijn. Maar als je voor luxueuzere designs en materialen kiest, kan de prijs tot wel honderden euro's oplopen. Voor wat de prijs betreft, bieden bongs al met al de meeste keuze.

De prijs van een dab rig ligt iets hoger dan die van een bong. Toch kun je nog altijd een redelijk model kopen tegen een fatsoenlijke prijs. Maar ook hier zitten natuurlijk uitschieters tussen.

Moet je nu voor een dab rig of een bong kiezen?

Veel wietgebruikers houden zich vooral met het prijskaartje bezig.

Maar als dat minder problematisch is, kun je natuurlijk ook gewoon allebei aanschaffen! Tenminste, in een ideale wereld. We moeten namelijk ook rekening houden met wat er aan producten verkrijgbaar is. Een dab rig staat geweldig op je salontafel, maar zonder extracten staat het ding niets te doen. Is het dan misschien mogelijk om zelf concentraten te maken? Niet iedereen heeft deze luxe en in dat geval kun je met een bong waarschijnlijk beter uit de voeten.

Maar als je wel extracten kunt kopen of maken, kun je van zo'n geweldige ervaring genieten dat een dab rig absoluut je geld waard is!

DisclaimerWiet-extracten en -oliën bevatten veel THC en zijn heel sterk. Wees er daarom voorzichtig mee bij het dabben. Neem het beetje bij beetje en bouw je gebruik langzaam op, zodat je er steeds meer aan went.

En onthoud: set en setting zijn uitermate belangrijk.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.