By Miguel Ordoñez


WAT IS AIR PRUNING?

Air pruning (luchtsnoeien) heeft betrekking op een natuurlijk fenomeen dat plaatsvindt als een wortelpunt blootgesteld wordt aan lucht. In plaats van verder te groeien, sterft deze af en beginnen meer worteltakken een vezelachtige massa te ontwikkelen. In traditionele plastic potten groeien de wortels van de cannabisplant rond de kleine opening tussen het groeimedium en de binnenkant van de pot.

De wortels worden langer en blijven op zoek gaan naar vers, vruchtbaar substraat in plaats van te vertakken. Ze komen zelfs tevoorschijn en klitten rond het afwatergaatje in de bodem van de pot. De wortels blijven gewoon doorgroeien tenzij ze afsterven door contact met de buitenlucht.

WAT IS HET VOORDEEL VAN LUCHTSNOEIEN?

Luchtsnoeien draagt bij aan een hoger oogstgewicht. Wanneer je cannabisplanten gestimuleerd worden een compacte wortelkluit te ontwikkelen in een goed afvloeiend, zuurstofrijk kweekmedium, komen ze vol te zitten met toppen. Je planten kunnen bovendien grotere hoeveelheden voedingsstoffen absorberen en je hoeft je om wortelrot geen zorgen te maken.

Het mooie van luchtsnoeien is dat je alles uit je medium haalt wat erin zit. Dat is met name belangrijk als je geïnvesteerd hebt in bemeste substraten van A-kwaliteit of je eigen superaarde hebt samengesteld. De planten kunnen meer voedingsstoffen in het medium bereiken.

In plaats van een paar lange spaghetti-achtige wortels, ontwikkelen de cannabisplanten een web-achtig wortelstelsel door het hele kweekmedium. Dit zorgt ervoor dat een plant groter wordt en dikkere toppen produceert.

Passieve Air Pruning In Cannabisplanten

DE TECHNIEK ACHTER HET LUCHTSNOEIEN

Voor het luchtsnoeien van je cannabisplanten hoef je in de meeste gevallen niet veel actie te ondernemen. Zoals eerder opgemerkt, sterven de wortelpunten af zodra ze met de lucht in aanraking komen en wordt elders de groei gepromoot. Je hoeft dus alleen maar de lucht beschikbaar te maken. Dat kun je bereiken met speciale potten die hiervoor ontworpen zijn. Dit betekent dat zolang jij je cannabisplanten in een geschikte air pot kweekt, het luchtsnoeien automatisch gebeurt.

WELKE POTTEN ZIJN GESCHIKT?

Tegenwoordig kun je uit vier soorten speciale potten kiezen. De duurste optie is de klassieke air pot van duurzaam kunststof die in verschillende maten geleverd wordt. Deze potten gaan echter heel lang mee en je kunt er kolossale cannabisplanten in kweken.

Je tweede optie is de smart pot. Die zijn echt slim om te gebruiken. Je kunt online smart pots van hoogwaardig geotextiel kopen. Bovendien zijn ze ook te koop bij tuincentra die ze vaak in de aanbieding hebben als je er meerdere tegelijk koopt. Ze zijn een stuk minder opvallend en makkelijker mee te nemen dan de enorme plastic containers. Sommige merken zijn overdreven duur en niet per se beter dan goedkope smart pots van het juiste materiaal. Het beste zijn de potten van hoogwaardig geotextiel met hengsels. Tegenwoordig zijn de formaten indrukwekkend; ze zijn te koop van 1l tot 100l of zelfs nog meer.

Cannabis Plant Root

Je derde optie zijn de air pots van hardplastic. Deze potten zijn het goedkopere alternatief voor de duurdere uitvoeringen. Ze kosten doorgaans maar de helft. Deze potten werken goed en zijn te koop in een groot arsenaal afmetingen. Ze zien er dan wel niet zo cool uit als originele air pots, maar ze werken net zo goed.

Voor de vierde optie moet je zelf aan de bak. Zelfgemaakte potten zijn echter net zoiets als zelfgemaakte muffins. Ze mislukken vaak en worden gortdroog, maar niemand durft het tegen je te zeggen. Cannabisplanten verdienen beter. Haal de potten dus gewoon uit de winkel en laat je geknutsel maar achterwege.

Air Pruning Of Luchtsnoeien Voor Snoeien Van Cannabis

AIR PRUNING POTTEN VOOR BINNENKWEKERS

Als je binnen kweekt, kun je alle bovenstaande potten gebruiken. Ongeacht in welk medium je cannabis gaat kweken. De meeste smart pots van geotextiel zijn het beste voor het telen met aarde of kokosvezel. Zwarte potten van dit materiaal kun je vaak in grootverpakking voordelig kopen. Smart pots met hengsels zijn een stuk eenvoudiger te verplaatsen dan air pots van kunststof.

AIR PRUNING POTTEN VOOR BUITENKWEKERS

Buiten kun je het best potten van wit geotextiel gebruiken. Ze zijn relatief goedkoop, maar doorgaans wel iets duurder dan de zwarte uitvoering voor binnenkweek. Als je de wortels echter koel wilt houden, moet je iets meer neertellen. Je wilt bovendien niet dat het medium te snel uitdroogt. Kortom, van de reflecterende witte uitvoering heb je als buitenkweker meer profijt. Ook hier zijn de hengsels van levensbelang. Je moet ongetwijfeld je planten verplaatsen zodat ze weer in de zon staan of zodat ze beschut staan als het regent. Koop daarom de uitvoering met hengsels.

Air pots zonder hengsels zijn ondoenlijk in de grote maat potten waar buitenkwekers graag mee werken. Voor balkonkwekers kunnen ze interessant zijn in een maat van 10l. Maar als je reusachtige cannabisplanten wilt kweken, heb je echt een reusachtige smart pot nodig.

Smart Pot Met Handgrepen Voor Buitenteelt

AIR PRUNING BIJ MOEDERPLANTEN

Je kunt een moederplant van je favoriete strain het best onderhouden door haar in een grote air pot of smart pot te plaatsen. Kleinere potten zijn beslist ongeschikt voor de lange termijn. Plastic potten die geen lucht doorlaten, worden ook afgeraden. Zelfs als je een zeer grote pot gebruikt.

Er is echter geen man overboord als de wortels van je moederplant in een plastic pot verstrengeld raken. Als je twee derde van de onderkant van het wortelstelsel snoeit en haar verpot in een grotere container is de situatie weer onder controle. Het is echter niet geheel zonder risico om zoveel wortels weg te snoeien en je plant kan stress ondervinden van het verpotten.

Ervan uitgaande dat alles goed verloopt, is de hersteltijd die de moederplant nodig heeft om weer een gezond wortelstelsel te ontwikkelen een groot nadeel. Je loopt gegarandeerd een paar weken vertraging op voordat je er weer stekjes vanaf kunt halen.

TOT SLOT OVER AIR PRUNING

Al met al is luchtsnoeien een waardevolle kweektechniek. Je zou echt eens, tenzij je een goed draaiend hydroponisch systeem hebt, moeten experimenteren met air pruning. Kwekers die aarde of kokosvezel gebruiken, kunnen makkelijk omschakelen, of ze nu binnen of buiten kweken.

Het enige wat je hoeft te doen, is je potten te vervangen door air pots en/of smart pots en de resultaten af te wachten. Wanneer je eenmaal de meest geschikte air pot of smart pot hebt gevonden, ben je helemaal klaar met de standaard plastic potten. Iedere thuiskweker kan met luchtsnoeien indrukwekkende cannabisplanten kweken in een 15l air pot of smart pot. Zowel binnen als buiten in warmere streken.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.