Door de eeuwen heen hebben mensen geestverruimende substanties gebruikt om ze de weg te wijzen op hun levenszoektocht naar doelen, betekenissen en verlichting. Net als heilige cactussen, paddo's en hallucinogene brouwsels wordt cannabis nog steeds gebruikt door vele culturen ter wereld. Daarbij speelt het een belangrijke rol bij bepaalde geloven en religies. Laten we eens kijken naar de geschiedenis van het gebruik van cannabis voor religieuze en spirituele doeleinden.

CANNABIS IN HET TAOÏSME

Een van de vroegste voorbeelden van cannabisgebruik in religie vind je in het Taoïsme. Deze Chinese filosofische en religieuze stroming stamt uit de 4e eeuw voor Christus. De fundamentele filosofie van het Taoïsme is gestoeld op de harmonie en het evenwicht van alle zaken in het universum. Dat wordt gesymboliseerd door het yin en yang symbool. Oude Taoïstische teksten vermelden het gebruik van cannabis bij rituele wierookbranders. Hierbij werd het toegepast om zelfzuchtig verlangen te elimineren en een staat van natuurlijk-zijn te bereiken. Van cannabis werd tevens gedacht dat het kon helpen bij het voorspellen van de toekomst. Taoïstische priesters en sjamanen gebruikten het kruid om met zowel goede als kwade geesten te communiceren.

Hindoeïsme en cannabis. Charas, hash, bladeren en knoppen

CANNABIS IN HET HINDOEÏSME

De Atharvaveda is een van de oude Vedische geschriften van het Hindoeïsme. Het dateert van minstens 3000 jaar geleden. Volgens de Veda's is cannabis een van de vijf heilige planten. Men gelooft dat er een beschermengeltje in de bladeren huist. De Veda's verwijzen naar het kruid als een bron van geluk, iets wat genot schenkt en als een bevrijder. Het werd uit compassie aan de mens geschonken om de zintuigen te plezieren en angst te elimineren.

Volgens een van de geschriften schiep Shiva zelf cannabis uit zijn eigen lichaam om het levenselixer te zuiveren. Dat resulteerde in de bijnaam "angaja" of "uit-het-lichaam-geboren". Men vermoedt dat het woord "ganja" hieruit voortkomt.

Er worden tijdens de uitoefening van spirituele Hindoeïstische rituelen drie soorten cannabis formules gebruikt. Bhang, een melkachtig drankje gemaakt van de bladeren en toppen van cannabis; charas, een soort hasj, gemaakt van de hars; en ganja, de toppen die je rookt. Bhang cannabis melk gebruiken voor het reinigen en zuiveren van het lichaam tijdens religieuze festivals wordt gezien als een heilige daad.

CANNABIS IN HET BOEDDHISME

Net als hun buren, de Hindoes uit het zuiden van de Himalaya, kennen de boeddhisten uit Tibet een lange traditie van het gebruik van het kruid voor religieuze doeleinden. Van Gautama Boeddha - de sage waaruit het boeddhisme in de 5e eeuw v.C. is ontstaan - wordt gezegd dat hij leefde op slechts één hennepzaadje per dag tijdens zijn weg naar verlichting. Boeddha wordt soms afgebeeld met cannabisbladeren in zijn handen. Van het consumeren van de plant werd gedacht dat het bewustzijn erdoor vergroot werd. Het werd ingenomen tijdens ceremonies en gebeden, door dienst te doen als een hulpmiddel bij meditatie.

CANNABIS IN HET OUDE TESTAMENT

Hoewel het gebruik van cannabis in oude oosterse culturen algemeen en wijdverspreid was, bestaat er weinig bewijs voor cannabisgebruik in het vroege christendom tot aan de 20e eeuw. In 1936 publiceerde de Poolse etymoloog Sula Benet een nieuwe interpretatie van oude teksten uit het Oude Testament. Ze beweert dat er een verkeerde vertaling staat in de originele Griekse versie van de tekst. Dat zou een heel nieuwe betekenis kunnen geven aan veel religieuze teksten. Volgens haar theorie werd het Hebreeuwse woord voor cannabis, "kaneh bosm" verward met kalmoes. Dit is een plant die werd gebruikt voor het produceren van parfums. Klopt haar theorie? Dan wordt er in de verhalen van het Oude Testament, waaronder Exodus, het Hooglied, Jesaja, Jeremia en Ezechiël, herhaaldelijk gerefereerd aan cannabis.

Griekse cultuur en cannabis wierook

CANNABIS IN DE OUDE GRIEKSE RELIGIE

De Griekse historicus Herodotus (484-425 v.C.) informeert ons over het gebruik van cannabis tijdens de religieuze ceremonies van de Oude Grieken. Hij beschrijft hoe de Scythen hennepwierook verbrandden in potten of op een geïmproviseerde driepoot boven een open vuur. De deelnemers kwamen in tenten samen en inhaleerden de rook voor ritualistische doeleinden. Van de oude Assyriërs wordt ook gedacht dat ze hennepwierook hebben gebruikt tijdens begrafenissen en om boze geesten af te schrikken.

CANNABIS IN HET HEIDENDOM

Volgens de Oudnoorse mythologie bevatte de cannabisplant de vrouwelijke kracht van Freya, de godin van de liefde, schoonheid en vruchtbaarheid. Door het gebruik van de plant zou haar essentie overgedragen worden naar het eigen lichaam. Er bestaan bewijzen voor hennepgebruik tijdens veel levensfases in het vroege Duitse Heidendom. De plant werd gebruikt tijdens spirituele- en vruchtbaarheidsrituelen. Ze werd als zo belangrijk beschouwd dat er kleding van hennep en hennepzaden werden geschonken aan de overledenen. Zelfs de oogst van de cannabis was aanleiding voor feest.

CANNABIS EN RASTAFARI

De oorsprong van Rastafari voert terug naar de jaren '30. Rastafari's gebruiken tijdens verschillende plechtigheden cannabis. Volgens het Rastafari geloof, wat meer een soort levensbeschouwing is die materialisme en onderdrukking afwijst, verhoogt cannabis het bewustzijn. Ook schenkt het levensvreugde, ontspanning en zorgt het voor positieve vibes. Rastafari's geloven dat de plant de mens nader tot hun schepper, Jah, brengt.

Tegen het eind van de 20e eeuw was het gebruik van cannabis door Rastafari's een veelbesproken onderwerp. Na een eindeloos lange juridische procedure leidde dit uiteindelijk tot de Religious Freedom and Restoration Act van 1993. Hierin werd vastgesteld dat het gebruik van cannabis voor spirituele en religieuze doelen volgens de Amerikaanse wet legaal is.

Rastafari religie en cannabis geestelijk en religieus

CANNABIS BIJ ANDERE RELIGIEUZE BEWEGINGEN

Het gebruik van cannabis voor spirituele en religieuze doeleinden voert vele duizenden jaren terug. De afgelopen eeuw zijn er echter talloze moderne bewegingen en "new age" groepen ontstaan. Ook hierbij wordt cannabis als sacrament gebruikt.

Enkele voorbeelden van zulke bewegingen zijn: THC Ministries, Temple 420, Green Faith Ministries, Cantheism, The Cannabis Assembly, The Church of the Universe, The Free marijuana Church of Honolulu en The First Church of Cannabis. De religieuze stichting Elevation Ministries vestigde het hoofdkantoor in Denver en is sinds 20 april 2017 bekend onder de naam "International Church of Cannabis".

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.