By Max Sargent


Voor veel kwekers is het kweken van zo sterk mogelijke wiet het ultieme doel. Er zijn wel mensen die van milde strains met rijke smaken houden, of de voorkeur geven aan cannabis waar je helemaal niet high van wordt. Maar toch zijn de meesten dol op wiet met een hoog THC-gehalte en sterke effecten.

Veel kwekers vragen zich daarom af of het mogelijk is om sterkere wiet te kweken. Het antwoord is ja en nee. Een goede kweker kan wel het maximale uit een plant halen, maar een strain niet meer THC laten produceren dan waar deze genetisch toe in staat is.

Dus hoewel je milde toppen niet kunt veranderen in sterke wiet, kun je tijdens de groei wel het nodige doen om voor optimale sterkte te zorgen. In dit artikel bekijken we alle manieren om je cannabis zo sterk mogelijk te maken, zodat je de sterkste effecten kunt ervaren!

Waarom produceert wiet THC?

De vrouwelijke wietplant produceert cannabinoïden in haar trichomen, de harsrijke klieren aan de buitenkant van de toppen en suikerblaadjes. In deze trichomen worden meer dan honderd cannabinoïden geproduceerd, waarvan THC verantwoordelijk is voor de high.

Aangenomen wordt dat THC (en andere cannabinoïden) in de toppen geproduceerd worden om planten te beschermen tegen verschillende gevaren, zoals overmatige blootstelling aan ultraviolette straling en roofdieren. Mensen waarderen wiet dan wel vanwege het THC-gehalte, maar dat geldt niet voor hongerige dieren! Zodoende hebben omgevingsfactoren invloed op de sterkte van wiet.

Toch hangt de sterkte vooral van de genen af. Of beter gezegd: de onder- en bovengrens van de sterkte van een strain is genetisch bepaald. Binnen dit bereik kun je echter wel zorgen dat een plant zo sterk mogelijk wordt door de omgeving te manipuleren.

Hoe kweek je sterkere wiet?

Het is belangrijk om te weten dat zelfs de sterkste wiet op de commerciële markt zelden meer dan 33% THC bevat. Bij de meeste soorten ligt het THC-gehalte zelfs veel lager, zo rond de 15–25%. Maar zelfs deze concentraties kunnen voor ongelooflijk sterke effecten zorgen! Hieronder geven we je enkele tips om je wiet zo sterk mogelijk te maken voor, tijdens en na het kweken.

Voor het kweken

Voordat je ook maar begint met het kweken van wiet, zijn er twee afwegingen die je moet maken om de kans op sterke toppen te verhogen.

Kies om te beginnen een strain met een hoog gemiddeld THC-gehalte! Hoe hoger het geadverteerde THC percentage, des te sterker je wiet (tot op zekere hoogte) kan worden. Hierbij moeten we echter wel een kleine nuance aanbrengen. Een supersterke sativa die de perfecte omstandigheden vereist, produceert uiteindelijk misschien minder THC dan een minder sterke indica-hybride die bijna elke omgeving aankan. Het is dus belangrijk om zaden te kiezen die bij je kweekstijl en setup passen.

Alleen ervaren kwekers kunnen met bijzonder veeleisende planten de beste resultaten behalen. Beginnende telers zijn veel beter af met wat makkelijkere soorten. Gelukkig zijn er allerlei strains gericht op beginners die ook sterk zijn, dus je hoeft THC niet voor gemak op te offeren!

Ten tweede is het belangrijk om te beginnen met hoogwaardige aarde, of je eigen superaarde te creëren (met alle noodzakelijke voeding voor de complete groei). Met het perfecte kweekmedium zorg je vanaf dag 1 voor een gastvrije omgeving voor je planten. En hoe langer ze vrolijk en gezond zijn, hoe sterker uiteindelijk je wiet!

Hoe kun je sterkere wiet kweken?

Tijdens het kweken

Nadat je wietzaadjes gekiemd zijn, moet je het meeste werk nog doen. De belangrijkste manier om de productie van THC tijdens het kweken te faciliteren, is door je planten gezond en groeikrachtig te houden.

Daarom is het essentieel dat je de basis van het kweken op orde hebt:

  • Voed je planten precies genoeg, maar niet teveel. Overvoeden kan in 'nutrient burn' of een voedingsblokkade resulteren.
Hoe kun je sterkere wiet kweken?
  • Gebruik krachtige lampen en houd ze op de juiste afstand van je planten.
Hoe kun je sterkere wiet kweken?
  • Houd de temperatuur en luchtvochtigheid op peil.
Hoe kun je sterkere wiet kweken?
  • Behoed je planten voor roofdieren en ziekteverwekkers.
Hoe kun je sterkere wiet kweken?
  • Geef precies genoeg water, maar niet te veel!
Hoe kun je sterkere wiet kweken?
  • Zorg altijd dat de pH op peil is (ongeveer 6,5 is perfect).
Hoe kun je sterkere wiet kweken?

De perfecte omgeving faciliteren is de beste manier om te zorgen voor sterke wiet, maar er zijn nog wat dingen die je kunt proberen om het THC-gehalte te bevorderen:

Stress toebrengen

Het is zo dat bepaalde vormen van stress de concentratie cannabinoïden in wiet kunnen verhogen. Planten superveel stress toebrengen zonder ze de kans te geven om te herstellen, belemmert de groei en gaat ten koste van de uiteindelijke oogst, maar de juiste hoeveelheid stress kan het tegenovergestelde teweegbrengen. De makkelijkste manier om ze te stressen zodat ze mogelijk meer THC produceren, is door ze een beetje te weinig water te geven. Je moet ze natuurlijk niet onthouden van water, maar soms pakt het positief uit wanneer je de aarde wat meer laat uitdrogen.

Een rijpe wietplant 24–72 uur blootstellen aan complete duisternis voor het oogsten kan volgens sommigen ook de harsproductie bevorderen, maar anderen betwisten dit. Ben je een ervaren kweker? Dan kun je ook high stress trainingstechnieken als supercropping overwegen om het THC-gehalte te verhogen.

Gebruik uv-licht

Naast je gewone lampen kun je overwegen om uv-licht te gebruiken. Blootstelling aan meer ultraviolette straling bevordert de productie van THC, omdat planten zich proberen te beschermen. Als je dit gebruikt, is het wel belangrijk dat je je ogen en huid beschermt!

Hoe kun je sterkere wiet kweken?

Verhoog het CO₂-gehalte

Tot slot kan volgens sommigen verhoging van het CO₂-gehalte in de kweekruimte tot een hoger THC-gehalte leiden. Planten gebruiken CO₂ om energie voor zichzelf aan te maken, zodat ze beter kunnen groeien. Er is echter maar beperkt bewijs dat dit in sterkere wiet kan resulteren.

Na het kweken

Op het juiste moment oogsten is een van de beste manieren om er zeker van te zijn dat je het maximale uit je planten haalt. Als je te vroeg oogst, zijn de trichomen nog niet helemaal rijp. Maar als je het te laat doet, begint de THC tot CBN af te breken.

Maar hoe weet je nu wanneer het tijd is om te oogsten?

De beste manier is door de trichomen met een zakmicroscoop te bekijken. Een plant die rijp is, heeft ongeveer 70% melkachtig-witte trichomen, terwijl de resterende 30% uit 15% amberkleurige en 15% doorzichtige trichomen bestaat. Amberkleurige trichomen duiden op de afbraak van THC, terwijl transparante trichomen nog onrijp zijn. Je kunt eigenlijk nooit een plant met 100% melkachtig-witte trichomen krijgen, maar probeer hier wel zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen.

Heb je geen zakmicroscoop? Dan kun je ook aan de stampers zien of een plant klaar is om te worden geoogst. Dit zijn de kleurrijke haren die op de toppen groeien. Als ongeveer 90% ervan rood/bruin is geworden, kun je ervan uitgaan dat je plant bijna klaar is om te worden geoogst. Zien de meeste er nog wit uit? Dan is het waarschijnlijk nog wat te vroeg.

Toch kun je het beste een zakmicroscoop aanschaffen. Afgaan op de stampers is namelijk vaak nogal onnauwkeurig, omdat sommige planten nieuwe, witte stampers blijven aanmaken terwijl ze al rijp zijn. Het inspecteren van de trichomen is dus een veel veiligere keuze.

Hoe kun je sterkere wiet kweken?

Hoe kun je voor betere wiet zorgen?

Het is echter nog niet voorbij.

Na het oogsten is er niets meer wat je kunt doen om je wiet sterker te maken, maar je kunt nog genoeg doen om te voorkomen dat het aan sterkte verliest. Zo is het zorgvuldig drogen en curen van je cannabis superbelangrijk voor het uiteindelijke THC-gehalte, aangezien de chemische samenstelling blijft veranderen.

Zo kan overmatige blootstelling aan hitte en licht de afbraak van THC tot CBN veroorzaken, waardoor je wiet minder sterk wordt.

Om wiet goed te drogen, moet je het ongeveer tien dagen in een ruimte met een temperatuur van 21°C en een relatieve luchtvochtigheid van 50% hangen. Zo kunnen de toppen langzaam en geleidelijk drogen. Door de ruimte relatief koel en donker te houden, blijft het hoge THC-gehalte behouden.

Hetzelfde geldt voor het curen; ook daarbij is het belangrijk dat je de wiet uit de buurt van warmte en licht houdt. Stop het in hoogwaardige luchtdichte voorraadpotten (glas is een goede keuze) en gebruik humidity packs om de ideale luchtvochtigheid te behouden. Bewaar de potten op een koele, donkere plaats en open ze de eerste twee weken dagelijks een aantal minuten om voor verse lucht te zorgen.

Dit is de beste manier om te zorgen voor optimale sterkte, maar ook voor de beste smaak, geur en rook.

Hoe kun je sterkere wiet kweken?

Hoe kun je de smaak van wiet veranderen?

Hoewel er verschillende soorten wiet met verschillende terpenen-profielen bestaan, wil je misschien de smaak van je cannabis eens veranderen of verbeteren. Er bestaan zeker manieren om dit te doen, of je nu een oude voorraad nieuw leven in wilt blazen, of gewoon je toppen wilt verrijken met een natuurlijke smaak.

De makkelijkste manier om dit te doen, is door direct een smaakstof aan je voorraadpot toe te voegen. Zo kun je bijvoorbeeld een citroenschil, sinaasappelschil of een theezakje met je favoriete smaak toevoegen. Een watje met enkele druppels essentiële olie werkt ook. Wees je er wel bewust van dat als je iets vochtigs aan je potten toevoegt, bijvoorbeeld vers fruit, het risico op schimmelvorming toeneemt. Zorg dus dat de smaakstof die je gebruikt aan de droge kant is, en houd je wiet goed in de gaten.

Hoe kun je sterkere wiet kweken?

Zijn onrijpe toppen sterk?

Het hangt ervan af hoe onrijp ze zijn. Als je besluit iets vroeger te oogsten (wanneer ongeveer 50–60% van de trichomen melkachtig-wit is en de rest doorzichtig), merk je waarschijnlijk niet zoveel verschil. Maar het oogsten van toppen die nog verre van rijp zijn (met 50-70% of meer doorzichtige trichomen), kan in een relatief milde high resulteren.

Nogmaals, wachten tot het juiste moment om te oogsten, is een van de beste manieren om de sterkte van je wiet te verhogen.

Zijn kleine toppen minder sterk?

Kleine toppen zijn niet minder sterk dan grotere exemplaren. Sommige kwekers menen zelfs dat kleine wiettoppen sterker zijn, maar dit is niet wetenschappelijk aangetoond.

Je kunt ervan uitgaan dat de kleine topjes net zo sterk zijn als de grote toppen.

Hoe kun je sterkere wiet kweken?

Wordt wiet sterker door het te rehydrateren?

Nee. Sommigen proberen om de sterkte van hun wiet te verbeteren door het na het drogen te rehydrateren, maar helaas werkt dit niet. Op het moment dat je je cannabis hebt geoogst, heeft het de maximale sterkte. Je kunt die sterkte behouden of verliezen, maar niet verhogen.

Wiet sterker maken: het is mogelijk!

Er bestaat geen magische truc om wiet met 100% THC te krijgen. Het is gewoon niet mogelijk om een plant meer te laten produceren dan waar ze genetisch toe in staat is. Maar met de juiste verzorging en enkele handige tips en trucs kun je wel zorgen dat je wiet de maximale sterkte bereikt.

Naast het kiezen van de juiste strain, komt het vooral neer op hoe bekwaam en opmerkzaam je als kweker bent. Zorg dat je het kweken, oogsten, drogen en curen onder de knie krijgt, en je wordt vanzelf beloond met sterke wiet.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.