Inbegrepen GRATIS producten
Wiet roken: moet je grote of juist kleine trekken nemen?
Hoe rook jij wiet? Als je graag de tijd neemt voor kleine trekken, vraag je je misschien af of grotere trekken wellicht beter zijn en tot sterkere psychoactieve effecten kunnen leiden. Veel wietliefhebbers denken dat dit het geval is, maar wetenschappelijk bewijs ontbreekt. Ontdek hieronder hoe het echt zit.
Het is geen geheim dat er binnen de internationale cannabis community allerlei broodjeaapverhalen circuleren. Deze misverstanden bestrijken tal van onderwerpen en interessegebieden, zoals het indica versus sativa-debat en het fenomeen van de wietverslaving(wat echt bestaat). Daarnaast zijn veel wietgebruikers van mening dat het nemen van grotere trekken tot sterkere effecten leidt. Maar klopt dit wel? In dit artikel maken we definitief een einde aan dit fabeltje!
Inhoud:
Grote trekken: maakt het echt uit hoeveel rook je inhaleert?
Als je relatief jong met blowen bent begonnen, ben je vast wel bekend met groepsdruk en het competitieve gedrag dat vaak tijdens rooksessies de kop opsteekt. Wie kan de sterkste wiet kweken, de vetste joint draaien, de grootste rookring blazen? Wie kan de songtekst van elk nummer van Snoop Dogg opdreunen? Als je wint, kijken anderen tegen je op. Ook worden de alfa's van een groep wel bepaald door tijdens het blowen een wedstrijdje grootste trekken te spelen en de rook zo lang mogelijk vast te houden.
Afgezien van het pronken, wordt het inhaleren en vasthouden van grote rookwolken (het liefst zonder kuchje) gezien als een manier om verspilling tegen te gaan. Veel stoners trekken hun wenkbrauwen op als ze zien dat je snel uitblaast. In hun ogen blaas je zo kostbare THC voortijdig uit voordat het de kans heeft gehad om in je bloedbaan te belanden.
Maar voordat we gaan uitzoeken of grote trekken belangrijk zijn bij het blowen, moeten we eerst bepalen wat 'grote trekken' eigenlijk zijn. Vergeleken met een standaard trekje, is een grote trek een agressievere manier om een hijsje van een joint, pijpje, bong of vaporizer te nemen. Hoelang je de rook vasthoudt, draagt ook bij aan de grootte van een trek. Veel rook inademen om die een halve seconde later weer uit te blazen, maakt de trek in kwestie 'kleiner'.
Zo, de kenmerken van een grote trek zijn in grote lijnen duidelijk: het betreft een diepe, langdurige inhalatie, in combinatie met het relatief lang inhouden van de adem. Laten we dan nu groot eens met klein vergelijken!
Wat is beter: grote of kleine trekken?
Hoopte je op een simpel antwoord op deze vraag? Helaas, dat bestaat niet, want er spelen verschillende variabelen mee. Hieronder behandelen we de belangrijkste punten om deze kwestie te verhelderen.
Is het inhouden van je adem belangrijk?
Als je zo stoned mogelijk wilt worden, moet je de rook dan langer vasthouden?
Veel wetenschappers houden zich bezig met onderzoeken om ziektes te genezen en milieuschade te beperken. Er zijn er dan ook niet veel die tijd, geld en laboratoriumruimte investeren in het vinden van het antwoord op deze vraag. Maar twee wetenschappers van de afdeling Psychiatrie van de Universiteit van Chicago hadden blijkbaar wel een voorliefde voor dit onderwerp en publiceerden hier in 1989 een paper[1] over.
De onderzoekers suggereerden dat wietgebruikers de neiging zouden hebben om rook 10-15 seconden vast te houden om de psychoactieve effecten te versterken. Ze wilden deze dringende kwestie natuurlijk tot op de bodem uitzoeken, en controleerden daarom zowel de fysiologische, cognitieve als subjectieve effecten van het inhouden van de adem na het nemen van een trek. Hiervoor verdeelden ze acht proefpersonen in drie groepen die de adem respectievelijk nul, tien en twintig seconden inhielden. De variabelen die ze onderzochten, waren het aantal trekken, het volume van de rook en de mate van inhalatie. De wetenschappers namen zelfs de moeite om het koolmonoxide-niveau in de lucht te meten, zowel voor als na het roken.
Dit onderzoek is zowat het enige in zijn soort, maar gelukkig hebben we de resultaten nog. Zo blijkt uit dit experiment dat het inhouden van je adem na een trek weinig tot geen verschil maakt. Als je je dus afvraagt of je grote of kleine trekken moet nemen, weet dan dat het niet veel uitmaakt of je de rook vasthoudt of niet!
1. Duur van de rooksessie
We hebben nu iets meer duidelijkheid over het inhouden van je adem na het nemen van een trek (al is er niet veel onderzoek naar gedaan). Laten we nu onze aandacht eens vestigen op de hoeveelheid rook die je inhaleert. Dit heeft vooral te maken met de situatie waarin je rookt.
Zit je bijvoorbeeld comfortabel op de bank, omringd door andere stoners, met lekkere snacks bij de hand en badend in ritmische geluidsgolven? Dan heb je geen reden om je te haasten. Je hoeft nergens heen en bent dus niet verplicht om je longen volledig te vullen als je een trek neemt. Je kunt lekker rustig van je joint genieten en inhaleert steeds ongeveer dezelfde hoeveelheid THC.
Maar dit alles verandert als je nog plannen hebt. Als je snel even een jointje rookt tijdens je lunchpauze, of de bus elk moment verwacht, heb je geen tijd voor kleine trekken. Om je endocannabinoïdesysteem snel van een goede dosis cannabinoïden te voorzien, neem je in plaats daarvan een zo groot mogelijke trek.
Kortom, zoals je kunt zien, hangt het nogal van de situatie af of je grote trekken moet nemen of niet.
2. THC-gehalte
Het THC-gehalte van je wiet bepaalt ook of grote trekken de moeite waard zijn. Als je een klein trekje van een joint met supersterke wiet (denk aan 25% THC) neemt, word je waarschijnlijk net zo stoned als wanneer je meerdere gigantische trekken van een joint met THC-arme wiet (denk aan 10% THC) neemt. Zodra je je tolerantie en de sterkte van je cannabis eenmaal goed kunt inschatten, hoef je geen enorme trekken meer te nemen om het gewenste effect te voelen.
3. Persoonlijke voorkeur
Het wel dan niet nemen van grote trekken komt echter vooral neer op persoonlijke voorkeur. Laat je verwachtingen varen en doe wat op dat moment voor jou het beste werkt. Vul je longen volledig als je van een intense sensatie houdt, of neem kleinere trekjes als je graag de tijd neemt om van de terpenen te genieten!
Wat zijn de gevaren van grote trekken?
Als je graag grote trekken neemt bij het blowen, is het ook handig te weten wat de mogelijke consequenties zijn. Wanneer je wiet in een joint, blunt of de bowl van je bong verbrandt, creëer je hete rook. Hierdoor kan een kleine trek al scherp aanvoelen; moet je nagaan wat grote trekken met je longen en luchtwegen kunnen doen. Het risico op ademhalingsproblemen, zoals bronchitis, wordt hiermee enorm vergroot. Op korte termijn kun je ook met misselijkheid, ongemak en duizeligheid te maken krijgen. En deze klachten kunnen je ervaring behoorlijk verpesten.
Wiet roken: hoe neem je nou goede trekken?
Maar hoe moet je, met het bovenstaande in gedachten, nu een goede trek nemen? Je hoeft geen strikte regels te volgen, maar de adviezen hieronder helpen je een heel eind op weg:
- Draai een joint op de gewenste manier. Je kunt uit verschillende opties kiezen; denk aan backrolling, L-sheets of tulp joints. Als je nog niet eerder wiet hebt gerookt, draai dan een simpele joint met een standaard vloeitje.
- Houd een vlam bij het uiteinde van je joint, terwijl je licht inhaleert om hem goed te laten branden.
- Eenmaal aangestoken, zuig je langzaam en gestaag aan het filter om je mond gedeeltelijk met rook te vullen.
- Nu adem je in om de rook in je longen te krijgen.
- Als het scherp aanvoelt, kun je onmiddellijk uitblazen. Wanneer je de sensatie kunt verdragen, houd de rook dan enkele seconden vast om het vervolgens uit te blazen.
- Herhaal deze stappen totdat je je lekker stoned voelt!
Wiet versus tabak roken: wat is het verschil?
Het belangrijkste verschil tussen de twee betreft het actieve stofje. Als je wiet rookt, ervaar je vooral de effecten van THC. Tabaksrokers ervaren echter de effecten van nicotine. Een roker van sigaretten zal de rook bovendien zelden twintig seconden vasthouden!
Over het algemeen zijn sigaretten milder en uitgerust met een filter dat helpt om teer en andere chemicaliën tegen te houden. Bij joints wordt daarentegen vaak een kartonnen filter gebruikt, waardoor ongefilterde rook in de mond en longen terechtkomt.
Hoe dan ook, lopen zowel rokers van tabak als wiet risico op luchtwegaandoeningen, vooral bij langdurig gebruik!
Hoe zit het met het roken van een bong?
Een bong is zo ontworpen dat het water erin de rook filtert. Hierdoor word je niet automatisch stoneder, maar je kunt wel een behoorlijke hoeveelheid rook verzamelen in de waterkamer, waardoor je grotere trekken kunt nemen.
Is de high sterker als je een grotere bong gebruikt?
Ook het formaat van de bong vertaalt zich niet per se in een sterker effect. In plaats daarvan bepalen de hoeveelheid wiet en het THC-gehalte hoe intens het is.
Maar met een grotere bong kun je wel veel meer rook verzamelen in de waterkamer voordat je het klapgat loslaat. Als je dol bent op grote, rijke rookwolken, dan is een grotere bong dan ook ideaal.
Levert hoesten een sterkere high op?
Nee, ook dit is een veelvoorkomende misvatting. Na het hoesten voelen veel stoners zich even licht in het hoofd, iets wat vaak wordt aangezien als een versterkte stone, maar daar is dus niet zozeer sprake van.
Waarom grote trekken onnodig zijn
Als je wiet rookt, hoef je geen grote trekken te nemen, tenzij je haast hebt en snel high wilt worden. Bovendien hoef je de rook niet langer dan een paar seconden vast te houden. THC verspreidt zich snel over de membranen van de longcellen, waarna het in de bloedbaan belandt. De rook van je wiet tien tot twintig seconden vasthouden, levert dan ook niets anders dan teleurstelling op. De wetenschap heeft dit misschien niet veel onderzocht, maar lijkt wel aan te tonen dat het vasthouden van rook weinig verschil maakt. De conclusie? Rook je wiet op een manier die jou aanspreekt en laat je niet beïnvloeden door ongegronde trends en verwachtingen!
External Resources:
- Breathhold duration and response to marijuana smoke - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.