By Luke Sumpter


Hotboxen zorgt voor een leuke avond. Elke keer dat je uit een hotbox stapt, voel je je aanzienlijk higher dan wanneer je in een open ruimte blowt. Of zitten deze effecten allemaal tussen je oren? Ontdek hieronder alles wat je moet weten over hotboxen, waaronder hoe het precies werkt.

Wat is hotboxen?

Zoals je misschien al kunt opmaken uit de naam, is hotboxen wiet roken in een afgesloten ruimte, zodat deze zich met rook vult. Hierbij gaan vaak meerdere mensen in een auto, tent of kleine kamer zitten, waarbij ze alle luchtopeningen afsluiten. Denk aan ventilatieopeningen op het dashboard en kieren onder deuren. Terwijl joints, bongs en andere rookwaren worden gerookt en doorgegeven, wordt de ruimte steeds meer in rook gehuld. Fanatieke aanhangers van hotboxen beweren zelfs dat niet eens alle aanwezigen een trek hoeven te nemen om iets te voelen. De dichte wolk die ontstaat, zou al het vermogen hebben het bewustzijn te veranderen.

Hotboxen lijkt misschien iets wat door moderne blowers is bedacht. Toch gaat het gebruik ervan wel duizenden jaren terug. De Griekse schrijver Herodotus schreef namelijk over Scythen, nomadische strijders, die bij begrafenisrituelen aan hotboxing in tentachtige structuren deden. Nogal een lugubere context vergeleken met gewoon high worden met vrienden!

Hieronder ontdek je alles over hotboxing, zoals hoe het werkt en de mogelijke gevaren van dit gebruik.

Word je higher van hotboxen?

Het lijkt logisch dat door in een ruimte met cannabisrook te zitten, iedereen erin high wordt. De meeste mensen die dit weleens in een auto of tent hebben gedaan, kunnen dit bevestigen. Maar ondanks verhalen van hotbox fans overal ter wereld, bleef de doeltreffendheid ervan lang gebaseerd op pure speculatie. Daar kwam verandering in toen wetenschappers van Johns Hopkins School of Medicine de kans kregen zelf een experimentele hotbox op te zetten[1].

Een bevoorrecht onderzoeksteam van de instelling rekruteerde een nog meer bevoorrechte groep kandidaten (zes rokers en zes niet-rokers). De vrijwilligers zaten in een geïmproviseerde constructie van Plexiglas en aluminium draagbalken. Ze werden daarbij op twee manieren aan de rook blootgesteld: geventileerd en ongeventileerd. De blowers kregen elk tien joints met 1g wiet met een THC-gehalte van 11,3% (zwakker dan de meeste soorten die in het echt worden gebruikt bij hotboxen). Van de wetenschappers kregen ze daarbij de instructie om flink te roken.

Na zestig minuten vonden de onderzoekers waarneembare concentraties cannabinoïden in het bloed en de urine van de niet-rokers. De niet-rokers rapporteerden ook cognitieve effecten en vertoonden lichte achteruitgang tijdens een taak waarbij het psychomotorische vermogen en werkgeheugen werden getest. Onder geventileerde omstandigheden rapporteerden de niet-rokers echter geen duidelijke effecten en scoorden ze beter bij dezelfde opdracht. De conclusie: hotboxing werkt, in elk geval onder wat door de studie als "extreem ongeventileerde omstandigheden" wordt aangemerkt.

Word je higher van hotboxen?

Hoe werkt hotboxen? Stap voor stap

Nu je weet dat hotboxen werkt, gaan we je laten zien hoe je het precies doet. Als je er nog geen ervaring mee hebt, helpen de onderstaande stappen je op weg. Wanneer je al een doorgewinterde hotboxer bent, kun je dit deel overslaan en verdergaan bij het deel waar we inspiratie voor je volgende sessie geven!

Stap 1: trommel je vrienden op en kies een ruimte

Om te beginnen, moet je je blowende vrienden uitnodigen! Daarnaast moet je een geschikte ruimte kiezen om in te hotboxen. Je hebt genoeg mensen nodig om voldoende rook te produceren, maar het moet niet stampvol en claustrofobisch worden. Verzamel je beste stonervrienden: degenen die voor goede wiet en geweldige gesprekken zorgen.

Stap 2: bereid het nodige voor

Om hotboxen de moeite waard te maken, is een goede voorbereiding cruciaal. Eet eerst samen, drink genoeg water om gehydrateerd te blijven en zorg dat jullie de komende 3–4 uur geen verantwoordelijkheden hebben. Zo kun je lekker achterover leunen, ontspannen en er echt van genieten. Ook is het belangrijk om in een stressvrije omgeving te hotboxen. Parkeer je auto dus niet zo ver weg van huis dat je een heel eind terug moet rijden als je weer nuchter bent. Ga ook niet in een tent op iemands privéterrein blowen, waar je het risico loopt betrapt te worden.

Hoe werkt hotboxen? Stap voor stap

Stap 3: maak de ruimte gereed

Je zit vol en bent gehydrateerd. Je hebt tijd vrijgemaakt. Nu hoef je alleen nog de ruimte voor te bereiden. Om te vermijden dat je je wiet nog moet vermalen en draaien, en dus in de rookwalmen moet pielen, kun je beter alle joints en blunts van tevoren draaien. Als je een bong of pijp gebruikt, kun je alvast wat cannabis malen. Zo kun je gewoon een plukje pakken en je pijp stoppen als je midden in je sessie zit. Hopelijk hebben je vrienden ook verschillende soorten meegenomen. Draai er alvast joints van en maak diverse stapeltjes om je sessie wat meer smaak en diversiteit te geven. Oh, en nog één ding: zorg dat je meerdere aanstekers klaar hebt liggen! Met een goede voorbereiding voorkom je dat de afgesloten ruimte geopend moet worden, en er dus frisse lucht binnenkomt.

Stap 4: sluit de ruimte af en maak het comfortabel

Betreed je zelfgekozen hotbox-arena (hieronder staan talloze suggesties) en maak het jezelf gemakkelijk! Zorg dus voor genoeg dekens en kussens als je in een koude tent zit en sluit een compromis over de beenruimte wanneer je in een auto blowt. Zet muziek op, leg snacks klaar en begin met het afsluiten van alle gaten waardoor de rook kan ontsnappen. Gebruik handdoeken om de spleten onder deuren af te sluiten, rits je tent dicht of sluit de ventilatieopeningen van je auto af.

Stap 5: veel plezier!

Nu kun je starten met blowen! De voorbereidingen gaan zich zeker terugbetalen. Ervaar de verschillende soorten, deel je joints met iedereen en maak je borst maar nat voor een super high. Terwijl je bezig bent met bong bowls aansteken, inhaleren en uitblazen, wordt je hotbox geleidelijk mistiger. Een duidelijk teken van de opgehoopte THC in de lucht. Ga door totdat je tevreden met het resultaat bent.

Stap 6: opruimen

Wanneer je klaar bent, maak je de ruimte weer open. Als je binnen hebt geblowd, kun je bijvoorbeeld een raam openen en een ventilator aanzetten. Gebruik een luchtverfrisser als je verdachte geurtjes wilt maskeren. Gooi daarbij alle restjes van de joints en bong bowls weg om te voorkomen dat er een nare geur blijft hangen.

Hoe werkt hotboxen? Stap voor stap

Waar kun je het beste hotboxen?

Zo, je weet nu precies hoe je moet hotboxen. Nu moet je alleen nog bedenken wat de beste locatie is. Er zijn genoeg plaatsen waar je dit kunt doen en allemaal hebben ze hun eigen unieke voordelen. Ontdek hieronder de beste plekken om te hotboxen!

  • Auto

Een auto is in feite een hotbox op wielen. Auto's zijn grotendeels afgesloten en je kunt er schitterende plaatsen mee bezoeken. Bovendien zijn ze uitgerust met stoelen, verwarming en een stereo-installatie. Hoewel auto's alle basiscomfort bieden, hebben ze ook enkele nadelen. Zo is beenruimte vaak een probleem, met name voor langere mensen. Ook kan de positie van de stoelen een gesprek wat ongemakkelijk maken en degenen voorin nekklachten bezorgen. Tot slot moet je ook nog besluiten waar je parkeert en gaat blowen. Zeker als je ergens woont waar wiet verboden is.

  • Badkamer

Hoewel een badkamer geen standaard zitplaatsen heeft, is deze ruimte wel een stuk makkelijker schoon te maken. Het is namelijk zo dat vette, olieachtige stoffen in rook de neiging hebben om in muren en meubels te trekken. Aangezien badkamers voorzien zijn van tegels, hoef je niet bang te zijn dat er een rokerige geur blijft hangen. Dankzij de harde vloer is het ook makkelijk om eventueel gemorste wiet en snackrestjes op te vegen. Aan het eind van de sessie kun je gewoon de afzuiging aanzetten en wat luchtverfrisser sprayen. De volgende persoon die gebruik wil maken van het toilet, zal niets vermoeden.

  • Tent

Breng binnen naar buiten. Tenten zijn ideale structuren voor hotboxing. Ze kunnen de rook goed opvangen en stellen jou en je vrienden in staat om bij elke sessie nieuwe delen van de wereld te zien! Bovendien kun je tegelijk genieten van de vrije natuur en bijvoorbeeld een kampvuur maken of sterrenkijken. Zorg wel dat je genoeg asbakken meeneemt. Hoewel de meeste tenten brandwerend zijn, zijn ze zelden volledig vuurbestendig. Wanneer je dus een joint laat vallen, kunnen er makkelijk gaten in je portable hotbox ontstaan.

Waar kun je het beste hotboxen?
  • Kast

Kasten zijn ruimtes die je vaak goed kunt afsluiten en worden minder bezocht dan de woonkamer en keuken. Met de hulp van 2–3 personen krijg je een kast makkelijk gevuld met rook! Het nadeel? De meeste mensen bewaren kleding in hun kasten en vaak worden deze ruimtes nauwelijks geventileerd. Houd er dus rekening mee dat alles in je kast een tijdje muf ruikt. Zet naderhand ook een ventilator neer om de ruimte te luchten.

  • Zelfgebouwd fort

Haal het kind in je naar boven! Zorg voor dozen, dekens, kussens en gezellige lichtjes en maak een zelfgebouwd fort om in te hotboxen. Samen met je vrienden kun je je creativiteit heerlijk de vrije loop laten en de arena van je dromen bouwen. Houd er wel rekening mee dat het binnenin warm wordt, vooral wanneer je het goed afsluit. Houd je sessies dus kort, maar krachtig.

  • Iglo

Veruit de ongewoonste optie op deze lijst. Waarom probeer je dit niet eens als je noordelijk genoeg woont en over voldoende sneeuw en ijs beschikt? Het zorgt niet alleen voor geweldige herinneringen, maar de kans is ook groot dat je viral gaat!

Wat is een Jamaicaanse hotbox?

Hoe verschilt een Jamaicaanse hotbox, ook wel een 'Hawaiiaanse hotbox' genoemd, van de standaard hotbox? Nou, hiervoor heb je een badkamer en heel veel warm water nodig. Sluit alle luchtopeningen in de ruimte af en draai de douche- en badkraan zo heet mogelijk. In een mum van tijd vult de badkamer zich met hete stoom. Naast dat dit extra mist produceert, beweren sommigen dat dit ook milder is voor de longen en voor extra ontspanning zorgt. Tenminste, als je tegen de hitte kunt!

Is hotboxen gevaarlijk?

Het lijkt misschien gevaarlijk om een kamer, tent of auto af te sluiten. En er zijn verhalen dat een uiteindelijk zuurstofgebrek bijdraagt aan de versterkte 'high' van hotboxing. Uren in een hotbox doorbrengen kan inderdaad risico's met zich meebrengen, zeker als je een longaandoening hebt.

Bij het bovengenoemde onderzoek werd echter ook elke vijftien minuten het zuurstofgehalte in het bloed van de deelnemers gemeten. Hierbij werden geen problemen waargenomen. Het beste wat je kunt doen? Je gezonde verstand gebruiken. Houd de sessies relatief kort en ga niet hotboxen als je een luchtwegaandoening hebt.

Hotboxen is een oude, vertrouwde en leuke techniek

Hotboxen brengt mensen samen en maakt ze veel higher dan een doorsnee sessie. Het is een leuke manier om het maximale uit je wiet te halen en uit onderzoek blijkt dat het echt werkt, het is geen gimmick! Je hoeft daarbij geen genoegen met je auto of badkamer te nemen. Dit zijn weliswaar beproefde locaties, maar er is altijd ruimte voor creativiteit om deze eeuwenoude techniek wat meer flair te geven!

External Resources:
  1. Non-smoker exposure to secondhand cannabis smoke II https://www.sciencedirect.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.