Inbegrepen GRATIS producten
Je wietplanten tegen wortelluis beschermen
Het kweken van wiet is een genot voor je ziel, maar verloopt zelden zonder problemen. Veel verschillende beestjes zijn dol op wiet, waaronder wortelluizen. Deze wezentjes hebben een voorliefde voor wortelsap, en veroorzaken vertraagde groei en gele bladeren. Ontdek hier hoe je ze herkent, hoe je een plaag tegengaat en hun terugkeer voorkomt!
Inhoud:
Het kweken van wiet biedt talloze voordelen. Zo wekt het verzorgen van je planten een toestand van innerlijke vrede op. En ook het uiteindelijke roken van je toppen is absoluut zalig. Maar vergis je niet: als je wiet kweekt, kom je onvermijdelijk ook voor uitdagingen te staan. Insectenplagen zijn hier een goed voorbeeld van. Wortelluizen vormen daarbij een van de grootste bedreigingen voor wietplanten en kunnen in elke omgeving toeslaan. Deze beestjes zuigen de voedingsstoffen uit de wortels van je planten. En je cannabisplanten hebben de wortels hard nodig voor de opname van voedsel en water! Ondanks hun kleine formaat en nauwelijks bedreigende uiterlijk, kunnen deze wezentjes veel schade aanrichten, waardoor je oogsten uiteindelijk kleiner zullen uitvallen.
Om wortelluizen te bestrijden, raden we aan naar de oude Chinese generaal Sun Tzu te luisteren. Hij gaf strategen het beroemde advies om 'je vijand te leren kennen'. Hieronder ontdek je dan ook alles wat je over wortelluis weten moet: hoe herken je de aanwezigheid ervan, hoe behandel je aangetaste planten en hoe voorkom je een plaag?
Wat is wortelluis?
Als je weleens eerder wiet hebt gekweekt, of andere planten, weet je vast wel wat bladluizen zijn. Deze hongerige veelvraten hebben een grote voorliefde voor het sap in de bladeren en stelen van spruitjes, boerenkool en andere groenten. Toch verschilt deze veelvoorkomende plaag van wortelluis. Laatstgenoemde woont namelijk ondergronds en voedt zich met het sap van de wortels van wietplanten en andere eetbare planten.
Vooral de rijstwortelluis (Rhopalosiphum rufiabdominalis) is erg problematisch voor je wietplanten. Deze soort is donkergroen van kleur en heeft een rond lichaam. Ze lijken daarmee sterk op de bovengrondse bladluizen. Je kunt ze echter herkennen aan hun donkerdere kleur, kortere pootjes en antennes op hun kopje.
Wortelluizen beginnen hun leven zonder vleugels. Sommige luizen ontwikkelen ze zelfs nooit. Maar zodra de populatie te groot wordt of de plant te veel beschadigd is, zullen leden van de kolonie vleugels krijgen. Zij verhuizen vervolgens naar een nieuwe plant en leggen daar de basis voor een nieuwe kolonie.
Deze soort is echt dol op cannabisplanten. In de Verenigde Staten ontvangen entomologen zelfs dagelijks vragen[1] over deze plaag. Maar wortelluizen richten zich niet uitsluitend op wiet. Zo kun je ze ook op pompoen- en peperplanten aantreffen.
Verwar ze ook niet met wortelmaden, de larven van verschillende soorten wortelvliegen. Deze beestjes kauwen ook graag op wortels en kunnen tevens ernstige schade aanrichten.
Hoe herken je schade door wortelluis?
Je weet nu dat de wortelluis graag bij de wortelzone rondhangt. Maar wat doen de beestjes daar precies? Heel simpel gesteld: ze genieten van een feestmaaltijd! Deze wezentjes hebben een speciaal mondje, waarmee ze het suikerrijke sap uit de wortels kunnen zuigen.
We zeiden eerder al dat wortels voedingsstoffen en water opnemen, wat ze superbelangrijk voor planten maakt. Ze fungeren ook als een soort brug naar het nuttige leven in de bodem. De wortels van wietplanten gaan namelijk relaties met bepaalde schimmels en bacteriesoorten aan. Deze organismen leveren een beschikbare vorm van voedingsstoffen, en in ruil daarvoor geven de planten suikers af. Maar een invasie van wortelluizen verstoort deze essentiële processen.
Wortelluizen zijn razendsnel met het aanrichten van schade: een populatie rijstwortelluis kan elke 1,6 dagen verdubbelen (onder optimale omstandigheden)! Oh, en de wortelluis hangt niet alleen maar in de aarde rond. De beestjes voelen zich werkelijk overal thuis: je kunt ze binnen en buiten tegenkomen, en ook op de wortels van wietplanten die in een hydroponic of aeroponic systeem worden gekweekt.
Maar hoe ziet een plaag er dan uit? De eerste kenmerken zijn gele bladeren en vertraagde groei. Deze symptomen wijzen erop dat je plant niet alle benodigde voedingsstoffen uit de bodem ontvangt. Als je deze tekenen herkent en hebt vastgesteld dat je voedingsschema en de pH niet de oorzaak zijn, zul je de wortelzone dus moeten onderzoeken.
Graaf voorzichtig een gat in de aarde tot je een deel van de wortelbal tegenkomt. Als je planten worden aangevallen, zijn de wortels bedekt met een witte, wasachtige laag. Dit is een klassiek teken van de aanwezigheid van deze luis. Mogelijk zie je ook mieren bij je planten, omdat zij zich voeden met de nectar die wortelluizen uitscheiden.
Heb je deze tekenen gespot? Raak dan niet in paniek! Ontdek hieronder hoe je je planten moet behandelen en een nieuwe plaag kunt voorkomen.
Hoe bestrijd je een wortelluisplaag?
Wortelluis is echt vervelend, of je nu buiten in je tuin of binnen in een kweektent kweekt. Maar gelukkig bestaan er diverse methoden om een plaag aan te pakken. Vraag je je af hoe je een einde maakt aan wortelluizen? Hieronder bespreken we de meest effectieve technieken.
-
Conventionele pesticiden: lonen ze de moeite?
Sommige kwekers grijpen direct naar flessen pesticiden om wortelluizen te bestrijden. Deze producten zijn tenslotte ontworpen om insecten te doden. Neonicotinoïden als imidacloprid vallen het centrale zenuwstelsel van insecten aan, waardoor ze sterven. En groeiregulatoren voor insecten die fenoxycarb bevatten, voorkomen dat insecten zich kunnen ontwikkelen door ze in hun juveniele stadium te houden.
Deze methoden zijn misschien effectief, maar uiteraard niet biologisch. De chemicaliën kunnen daarbij in je eindproduct terechtkomen. Bovendien kunnen ze ook gunstige insecten in je tuin schaden en in de omgeving belanden. Royal Queen Seeds kiest dan ook liever voor een biologische aanpak waar zowel jij als kweker als het milieu van profiteert. Hieronder wat natuurvriendelijke alternatieven:
-
Nematoden
Heb je weleens van 'nematoden' gehoord? Deze wormachtige wezentjes dragen bij aan de creatie van het voedselweb in de bodem. Onderzoekers denken dat er ruim 25.000 verschillende soorten nematoden bestaan. Sommige vallen de wortels van planten aan, maar andere jagen juist op ongedierte in de wortelzone. Deze microscopisch kleine bondgenoten, bekend als 'entomopathogene nematoden', doden insecten als wortelluizen door de ingewanden van de larven binnen te dringen. Je kunt deze verdelgers bij de meeste tuincentra en growshops wel kopen.
-
Schimmels
Ook sommige schimmels hebben een voorliefde voor insecten. De soort Beauveria bassiana, die van nature in de bodem in veel delen van de wereld groeit, voorkomt bijvoorbeeld de ongecontroleerde groei van bepaalde insectenpopulaties. De schimmel richt zich daarbij op geleedpotige insecten, zoals bladluizen, en veroorzaakt witte muscardineziekte. Je kunt diverse formules kopen die deze schimmel bevatten.
-
Neemolie
De gouwe ouwe neemolie is ook een handig wapen in de strijd tegen wortelluis. Het bevat het natuurlijke pesticide azadirachtine. Dit middel helpt voorkomen dat ongedierte zich kan voeden. Daarnaast is het een afweermiddel en groeiregulator voor insecten. Spoel er de wortels mee en volg daarbij de instructies op het product.
Hoe voorkom je schade van wortelluizen als je wiet kweekt?
Wortelluis kan overal voorkomen, van indoor hydroponic kweekprojecten tot in tuinbedden in de buitenlucht. Bovenstaande methoden zijn effectief als je met een plaag kampt, maar het is nog beter deze beestjes te voorkomen!
-
Houd je gereedschap en omgeving schoon
Zorg ervoor dat je je tuingereedschap en potten steriliseert en houd je omgeving schoon. Voorkom ook kruisbesmetting, zeker als je het probleem bij een van je planten bent tegengekomen.
-
Preventieve maatregelen
Entomopathogene schimmels en nematoden zijn geweldig in de strijd tegen de larven van wortelluizen. Als je dus denkt dat je planten gevaar lopen, kun je deze levensvormen simpelweg preventief aan je bodem toevoegen. Op deze manier bouw je een soort microscopisch klein leger op dat een invasie kan helpen afweren!
-
Kleefvallen
Met gele kleefvallen kun je de vroege tekenen van wortelluizen herkennen. Plaats ze in je tuin of kweekruimte en controleer ze regelmatig. Als je wortelluizen op de vallen tegenkomt, kun je snel de bovenstaande methoden toepassen om de schade te beperken.
-
Wees proactief
Blijf waakzaam! Controleer de wortels van je planten regelmatig op tekenen van wortelluis. Op deze manier kun je een plaag herkennen voordat er zichtbare schade ontstaat.
External Resources:
- Rice Root Aphid: An Insect Surprise on Indoor-Grown Cannabis https://entomologytoday.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.