By Steven Voser

Het kan zomaar gebeuren: je haalt je voorraadpotten tijdens het curen door elkaar voordat je ze gelabeld hebt. Of misschien heb je in een zakje wiet een mysterieus zaadje gevonden dat je op wilt kweken. Helaas bestaat er geen betrouwbare manier om cannabis strains op basis van hun aroma's, smaken, uiterlijk of effecten te identificeren. Toch zullen we je in dit artikel leren hoe je op basis van deze eenvoudige criteria enkele algemene conclusies kunt trekken over je wiet.


Hoe weet ik welke strain ik kweek?

Laten we eerst iets verduidelijken: er zijn maar twee manieren om zeker te weten wat de genetische oorsprong van een wietplant is. De eerste is door je wietzaadjes bij een gerenommeerde zadenbank te kopen. De tweede is door het DNA van een plant te testen. Dit laatste is maar voor weinig hobbykwekers weggelegd. Toch bestaan er enkele manieren om wat algemene conclusies te trekken over de genen van een plant. Je moet hiervoor de groeikenmerken en morfologie analyseren.

Als je probeert de oorsprong van een plant te achterhalen, kun je eerst bepalen of de plant indica of sativa dominant is. Indica's zijn doorgaans korter dan sativa's, met een kortere afstand tussen de knopen en dikke, donkergroene bladeren. Over het algemeen worden sativa soorten groter. Ze hebben ook heldergroene bladeren en meer ruimte tussen de knopen.

Sativa strains hebben ook de neiging om aanzienlijk uit te rekken. Dit doen ze als voorbereiding op de bloei, wanneer ze langere, luchtigere toppen produceren die beter bestand zijn tegen warme, vochtige omstandigheden. Indica's produceren daarentegen kleinere, compacte toppen met gezwollen kelken die aan koelere, drogere omgevingen gewend zijn.

Houd er rekening mee dat de genetische kenmerken van sativa's of indica's bij kruisingen wat lastiger te herkennen zijn. Maar het is niet onmogelijk: een getraind oog kan dominante sativa of indica genen identificeren, zelfs als de kenmerken subtiel zijn.

Voor een meer uitgebreide vergelijking van indica's versus sativa's, kun je hier terecht.

Identify Cannabis Strains

Bekijk deze strains uit ons assortiment met duidelijke indica of sativa kenmerken maar eens. Zo krijg je een goed beeld van de verschillen in de morfologie:

Naast de fysieke groeikenmerken van een plant, kan de bloei je ook iets over de oorsprong vertellen. Houd bij hoeveel weken je planten nodig hebben om de bloei te voltooien. Dit geeft je een goed idee of je plant meer indica of sativa dominant is.

De bloei van indica's duurt over het algemeen korter (ongeveer 8 weken) dan de bloei van sativa strains (12 weken of langer). Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat indica's zijn geëvolueerd om te groeien op koelere plekken met kortere zomers. Sativa soorten vinden hun oorsprong in warmere, tropische klimaten.

Enkele voorbeelden van strains met een korte bloei zijn:

Enkele voorbeelden van strains met een langere bloei zijn:

Zoals eerder vermeld, is deze informatie niet voldoende om de exacte oorsprong van een strain te bepalen, vooral als je onbekende wietzaadjes kweekt. Heb je je zaden bij ons gekocht en ben je vergeten je potten te markeren? Dan kan het genoeg zijn om de fysieke eigenschappen en bloeitijden van je planten te vergelijken om ze alsnog uit elkaar te houden.

Hoe weet ik welke soort wiet ik rook?

Naast naar de fysieke kenmerken van een plant kijken, kun je als wietkweker of roker proberen om strains te onderscheiden door de geur, smaak en effecten van een bepaalde soort wiet te analyseren. Ook dit is allesbehalve een trefzekere manier om cannabis strains te onderscheiden. Toch bespreken we hieronder wat bepaalde visuele kenmerken, aroma's, smaken en effecten je over je wiet kunnen vertellen.

1. Visuele kenmerken

Voordat je je toppen oprookt, is het een goed idee om ze visueel te inspecteren. Op deze manier geniet je niet alleen van hun schoonheid, maar controleer je tegelijkertijd op schimmel, verontreinigingen of andere onzuiverheden (zoals vuil, stof, haar van huisdieren, etc.).

Als je toppen rookt die langwerpig, licht en luchtig zijn, is de kans groot dat je een sativa dominante soort rookt. Voorbeelden zijn Amnesia Haze, Shining Silver Haze of Chocolate Haze. Ondertussen wijzen kleine, maar strakke toppen meestal op een indica-achtige strain, zoals Northern Lights of Gelato.

Zijn je toppen paars? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een van de vele populaire paarse soorten, zoals Purple Queen of Mimosa. Weet wel dat de temperatuur een grote invloed kan hebben op de kleur van een wietplant. Veel wietplanten kunnen bij koudere temperaturen paars kleuren.

Identify Cannabis Strains

2. Aroma's

Nadat je je toppen visueel hebt geïnspecteerd, moet je er goed aan ruiken. Doe dit voor en na het malen. Probeer hun unieke aromatische profiel te ontleden. Het kan helpen om de waargenomen aroma's op te schrijven, eventueel met behulp van een handige schijf met smaken en geuren van je wiet. De aroma's die je tijdens dit proces bespeurt, helpen je om een beter idee te krijgen van de terpenen in je wiet. Vervolgens kun je je bevindingen vergelijken met andere strains. Dit werkt als volgt:

 • De aroma's van dennen en aarde komen meestal voort uit een combinatie van pineen, humuleen en myrceen. Je kunt deze of vergelijkbare aroma's vinden in strains als OG Kush, Royal Jack Auto, El Patron of Hyperion F1.
 • De aroma's van diesel ontstaan vaak door een combinatie van myrceen, limoneen, caryofylleen en humuleen. Denk aan de brandstofachtige geuren van soorten als Triple G, Kali Dog en Hulkberry.
 • Fruitige aroma’s duiden waarschijnlijk op de terpenen limoneen, linalool, humuleen en geraniol. Voorbeelden van strains met gedurfde, levendige fruitaroma's zijn Somango XL, Haze Berry en Fruity Spirit.
 • Voor de aroma's van Skunk of Cheese mag je meestal caryofylleen, myrceen en borneol bedanken. Denk bijvoorbeeld aan de scherpe, zure sensaties van Blue Cheese, Skunk XL en Milky Way F1.
 • Aroma's van citrus zijn een duidelijk teken van veel limoneen en terpineol. Deze tref je ook aan in cannabis strains als Green Crack Punch, Purple Queen Auto en Sweet ZZ.

Identify Cannabis Strains

3. Smaak

Je hebt je wiet nu visueel geïnspecteerd en eraan geroken. Daarmee is het de hoogste tijd voor een smaaktest. We raden aan om hiervoor een vaporizer te gebruiken. Deze behouden je terpenen en cannabinoïden beter, waardoor je van een meer uitgesproken smaak geniet. De smaak kan je het volgende vertellen:

 • De smaak van kruiden duidt meestal op de aanwezigheid van grote hoeveelheden terpinoleen en caryofylleen. Je vindt deze smaken in cannabis strains als Sherbet Queen, Royal Haze Auto en Royal CBDV.
 • De smaak van peper is een duidelijk teken van een hoge concentratie caryofylleen. Strains met een intense, peperige smaak zijn White Widow, Tatanka en Ice.
 • Voor de smaak van ananas is meestal een hoge concentratie limoneen, geraniol en linalool verantwoordelijk. Diezelfde terpenen kunnen ook andere tropische fruitaroma’s produceren. Denk aan mango, banaan of meloen. Cannabis strains met gedurfde aroma's van tropisch fruit zijn Pineapple Kush en Purplematic.
 • De smaak van bosbessen en andere bessen is meestal afgeleid van cineool, linalool, cymeen en limoneen. Royal Skywalker, Bluematic en Haze Berry Auto zijn typische ‘bessensoorten’.
 • De smaak van vanille vloeit voort uit de combinatie pineen, limoneen en caryofylleen. Deze smaak tref je aan in Royal CBG Auto, Wedding Crasher en Apollo F1.
 • De smaak van chocolade ontstaat meestal door een combinatie van linalool, myrceen en ocimeen. Soorten wiet met chocoladearoma's en -smaken zijn onder meer Chocolate Haze, Triple G, Royal Gorilla en Milky Way F1.
 • De smaak van koekjes en ander gebak is meestal afkomstig van terpenen als limoneen, bisabolol, linalool en geraniol. Je kunt deze smaken proeven in Royal Cookies en Cosmos F1.

Lees dit artikel voor meer informatie over de unieke smaken en aroma's van wiet.

Identify Cannabis Strains

4. Effecten

Tot slot zijn de effecten van wiet ook een redelijk goede indicator van wat je rookt. Ook hier weer met de kanttekening dat het onmogelijk is om een soort goed te identificeren op basis van de effecten alleen. Maar wanneer je de tijd neemt om een strain en de effecten ervan op je lichaam te analyseren, kun je een globaal plaatje schetsen van wat er in je joint of bowl zit.

Je kunt beginnen bij de concentratie cannabinoïden. Strains met veel THC zijn berucht om hun bedwelmende effecten. CBD-rijke wiet is meestal lichamelijk ontspannend, maar niet bedwelmend. Soorten met meer gebalanceerde profielen vallen ergens in het midden en produceren een evenwichtiger effect.

Wil je nog een stapje verder gaan? Dan kun je proberen te bepalen of je wiet een cerebraal of juist fysiek effect heeft. Cerebrale effecten richten zich logischerwijs op de hersenen en manifesteren zich vaak als volgt:

 • Lichamelijk actief of gemotiveerd
 • Spraakzaam en sociaal
 • Gefocust
 • Creatief

Deze effecten schrijven we over het algemeen toe aan strains als Shining Silver Haze en Triple G, of sativa soorten in het algemeen.

Er zijn ook soorten met een meer fysieke impact, zoals White Widow en Watermelon. Je voelt je dan als volgt:

 • Lichamelijk ontspannen
 • Kalm
 • Slaperig
 • Hongerig

Identify Cannabis Strains

Houd er rekening mee dat we nog lang niet alles weten. Wat precies bijdraagt aan de effecten van een bepaalde soort wiet blijft voor een deel giswerk. Toch suggereert onderzoek dat terpenen veel te maken hebben met de opbeurende of juist ontspannende effecten van wiet. Van myrceen is bijvoorbeeld aangetoond dat het een rustgevende impact heeft. Dat draagt weer bij aan de fysiek ontspannende effecten van bepaalde cannabis strains. Andere terpenen, zoals limoneen, caryofylleen en pineen, lijken juist stimulerende effecten te hebben. Er is echter veel meer onderzoek nodig om deze beweringen te staven.

Voor meer algemene informatie over de verschillende effecten, smaken en aroma's van wiet, klik hier.

Kun je soorten wiet echt met je zintuigen onderscheiden?

Cannabis is een complexe plant. Inmiddels kunnen breeders cannabis strains ontwikkelen met bepaalde fysieke eigenschappen en specifieke concentraties cannabinoïden en terpenen. Hoe deze eigenschappen zich in je tuin of kweektent manifesteren, kan per fenotype verschillen. Uiteraard spelen ook de kweekomstandigheden een rol. Bovenstaande tips helpen om enkele algemene conclusies te trekken over je wiet op basis van uiterlijk, aroma's, smaken en effecten. Wil je echt 100% zeker zijn van wat je rookt? Dan kun je je wietzaadjes het beste bij gerenommeerde zadenbanken kopen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.