By Luke Sumpter

Ben je op zoek naar een traditionele manier om van wiet te genieten? Loop je niet meer zo warm voor je huidige ritueel? Probeer dan eens een Jamaicaanse steam chalice! Eigenlijk is dit een natuurlijke vaporizer. In plaats van het verbranden van wiet (zoals met een joint of bong) wordt hier gebruikgemaakt van houtskool en een 'cutchie' en komen er via convectieverwarming heerlijke cannabinoïden en terpenen vrij. Allereerst bespreken we hieronder hoe je een steam chalice gebruikt. Daarna leggen we uit hoe je er zelf een kunt maken, gevolgd door de lekkerste soorten wiet voor je sessies.


Wat is een Jamaicaanse steam chalice?

Steam Chalice

Er bestaan talloze manieren om wiet te gebruiken. Natuurlijk zijn er nog altijd traditionele methoden, zoals het roken van een bong of het eten van edibles, maar de laatste jaren zijn ook handheld en desktop vaporizers populair geworden. De Jamaicaanse steam chalice valt in de categorie 'traditionele opties', maar verschilt van andere klassieke methoden waarbij je wiet inhaleert. Hoe zit dat? Nou, een steam chalice zal je wiettoppen niet verbranden; ze worden 'gestoomd'. Daarom is het niet zo gek om de steam chalice een soort vaporizer te noemen. Net als bij moderne vaporizers, komen er wel cannabinoïden en terpenen vrij, maar blijven de mogelijk schadelijke bijproducten van verbranding achterwege.

Je kunt vast wel raden dat de Jamaicaanse steam chalice haar oorsprong vindt in de Rastafari-traditie op Jamaica. Binnen deze traditie legt men een sterke nadruk op een natuurlijke, of 'Ital' levenswijze. Dit draait onder andere om het eten van biologische voeding. Sommige Rasta's consumeren om deze reden bijvoorbeeld ook geen vlees of andere dierlijke producten. Zoals je kunt zien, past de rookvrije Jamaicaanse steam chalice prachtig bij deze levensstijl. Het is ook interessant te weten dat de steam chalice alle elementen van de natuur tegelijk benut: vuur, water, lucht en aarde.

Een steam chalice bestaat uit vier hoofdcomponenten:

 • Kokosnoot: een kokosnoot vormt het centrale deel van de steam chalice. Dit kun je met de kamer van een bong vergelijken. De kokosnoot bevat water dat helpt om de damp uit de bowl te filteren, waardoor je van zachtere trekken geniet. De kokosnoot dient ook als een 'handvat' als je de steam chalice vasthoudt en gebruikt.
 • Bamboebuizen: uit de steam chalice steken twee bamboebuizen; het mondstuk en de downstem. In tegenstelling tot de meeste bongs zitten de downstem en bowl direct boven de kamer. Het mondstuk steekt uit de zijkant van de kokosnoot.
 • Cutchie: de cutchie is van klei gemaakt en is eigenlijk een grote bowl die over de downstem geschoven is. In dit onderdeel van de steam chalice zit de wiet. De cannabis wordt hierbij gescheiden van de hitte van de houtskool, die wordt gebruikt om de THC en andere fytochemicaliën vrij te geven.
 • Gritty: dit is een simpel rooster van klei. Het heeft veel kleine gaatjes en is net boven de wiet geplaatst. Het dient als platform voor het verbranden van houtskool en voorkomt direct contact met en verbranding van het plantmateriaal.

Nu weet je wat een steam chalice is en waaruit dit instrument bestaat. Laten we snel bespreken hoe je er een gebruikt.

Hoe gebruik je een steam chalice?

Soms moet je een aantal pogingen wagen om een steam chalice te gebruiken, zeker als je aan joints gewend bent. Maar ook als je veel ervaring met grote, geavanceerde glazen bongs hebt, kan het gebruik van een Jamaicaanse steam chalice even vreemd zijn. Om je te helpen dit old school instrument te gebruiken, hebben we een beknopte handleiding samengesteld. Volg onderstaande informatie, zodat ook jij probleemloos met een steam chalice aan de slag kunt!

Steam Chalice
 1. Laten we bij het begin beginnen: vul de kokosnoot met water. Verwijder hiervoor het mondstuk van de zijkant van de kokosnoot. Giet vervolgens wat water in de opening voordat je het bamboe mondstuk terugplaatst. Neem een trek van het mondstuk om de chalice te testen. Wat je moet horen, komt overeen met het borrelen van een waterpijp. Als je dit kenmerkende geluid niet hoort, heb je ofwel te veel of te weinig water in de kokosnoot gedaan.
 2. Nu moet je de cutchie met wiet vullen. Maar wacht even! Traditionele cutchies hebben vrij grote gaten in de bodem die als verbinding met de downstem dienen. Om te voorkomen dat wiet in de chalice valt, gebruiken veel mensen hele toppen of grote stukken cannabis. Als je je wiettoppen liever met een grinder maalt, leg dan een passend metalen screen over de gaten voordat je de cutchie vult!
 3. Als je dit alles hebt gedaan, plaats je het rooster in de cutchie. Sommige cutchies zijn uitgerust met een inkeping voor het rooster, zodat het niet met de wiet in contact komt. Maar dit is afhankelijk van het model.
 4. Deze stap is nog ongewoner dan de andere. Waarschijnlijk ben je gewend een aansteker te gebruiken of op de knop van een vaporizer te drukken. Maar als je een steam chalice gebruikt, zul je toch echt naar een zakje houtskool moeten grijpen. Vul het bovenste compartiment van de cutchie met voldoende houtskool. Vervolgens kun je er een stormaansteker bij houden tot de stukken houtskool beginnen te gloeien. Wanneer ze gestaag branden, kun je van start.
 5. De pret kan nu echt beginnen. Plaats je vinger over het shotgun-gat op de kokosnoot, en neem trekken uit de chalice, op dezelfde manier als je met een pijp of bong zou doen. Tegen het einde van je inhalatie, haal je je vinger van het gat om de kokosnoot leeg te maken. Als alles goed gaat, zul je een frisse, ietwat aardse smaak met veel terpenen ervaren.
 6. Aan het eind van je rooksessie, moet je de cutchie schoonmaken. Verwijder voorzichtig de restjes houtskool en de gestoomde wiet. Giet het water uit de kokosnoot en berg je steam chalice op tot de volgende keer. Gebruik af en toe een setje pijpenragers om vuil uit de bamboebuizen te schrapen.

Hoe maak je een Jamaicaanse steam chalice?

Online kun je gemakkelijk een ambachtelijk gemaakte steam chalice kopen. Maar als je graag zelf aan de slag gaat, kan dat ook. Hieronder vertellen we wat je moet doen om je eigen steam chalice te maken!

 Benodigdheden 

🥥 Kokosnoot

📏 Plastic slang of bamboebuis van 30cm lang

🪔 Cutchie van klei en een rooster (gritty)

🗜️ Metalen of glazen downstem

🐝 Bijenwas

🧰 Boor met toebehoren

🔨 Schroevendraaier

🍳 Steelpan en ovenvaste schaal

🖌️ Penseel

 Stappen 

 1. Koop een downpipe van glas of metaal bij een headshop. Kies er een die perfect in je cutchie past en lang genoeg is om het water te raken, onder alle gaten in je kokosnoot.
 2. Boor een gat in de bovenkant van de kokosnoot. Maak het groot genoeg voor de downstem, die uit de onderkant van je cutchie steekt. Boor vervolgens een tweede gat dat breed genoeg is om je bamboepijp of slang in te steken. Maak dit gat halverwege tussen het bovenste gat en het midden, of de 'evenaar', van de kokosnoot. Boor vervolgens een kleiner 'shotgun' gaatje aan de andere kant van de kokosnoot tussen het bovenste gat en de evenaar.
 3. Deze stap is best een klusje: met de schroevendraaier schraap je voorzichtig zoveel mogelijk kokosvlees uit de kokosnoot. Gebruik hiervoor het bredere gat, bedoeld voor de bamboebuis of slang.
 4. Maak een au bain-marie. Dit doe je door de steelpan voor ¼ te vullen met water en daar de ovenvaste schaal op te plaatsen. Breng het water aan de kook en smelt een stukje bijenwas in de schaal.
 5. Nu moet je de cutchie-downstem toevoegen. We raden aan een cutchie van klei aan te schaffen, maar je kunt ook zelf eentje maken. Hol in dat geval een cilindrisch stuk hout uit en maak een taps toelopend uiteinde (dit is wel een behoorlijke klus).
 6. Steek je slang/bamboebuis in het daarvoor bestemde gat. Plaats het diep genoeg zodat het stevig vastzit, maar niet zo diep dat deze het water raakt. Breng nu met je penseel de inmiddels vloeibare bijenwas aan rond de insteekpunten van zowel de pijp als de cutchie. Hiermee dicht je alle gaatjes af.
 7. Zet je cutchie neer (indien mogelijk voor een ventilator) en wacht tot de bijenwas is uitgehard.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.