By Luke Sumpter


Butaan Hasj Olie (BHO) werd in 1999 een bekend concept in de cannabiscultuur nadat in een forumpost werd beschreven hoe je het kon maken. Vandaag de dag is dit cannabisextract op basis van oplosmiddelen echter nog altijd een populaire keuze. Het levert namelijk een gecondenseerde, sterke hijs boordevol terpenen en cannabinoïden.

Hoewel het krachtige effecten heeft en brede bekendheid geniet, heeft BHO echter ook zo zijn nadelen. Naast dat het soms gevaarlijk is om te maken, zijn veel producten van matige kwaliteit, met ongewenste verontreinigingen: van overbodig plantaardig materiaal tot resten oplosmiddelen.

Kom hieronder meer te weten over BHO en ontdek hoe technici een 'colour remediation column' (CRC) kunnen inzetten om hun producten veiliger en aantrekkelijker te maken, wat de industrie voorgoed veranderd heeft.

Wat Is BHO?

BHO kwam voor het eerst in beeld dankzij een post op Erowid, een forum gewijd aan psychoactieve middelen. Sindsdien is het extract steeds populairder geworden onder wietgebruikers, vooral omdat mensen het thuis met slechts enkele basismaterialen kunnen maken.

Bij dit proces gaat er cannabis in een BHO-extractor, waarna deze met butaangas wordt gevuld. Deze substantie gaat vervolgens door de wiet. Het fungeert daarbij als een oplosmiddel en haalt cannabinoïden, terpenen en andere stofjes uit het plantaardige materiaal.

Aan de andere kant komt er een extract uit, een vloeistof die doordrenkt is met waardevolle stofjes uit de cannabis. Vervolgens moet het ruwe extract gefilterd ('purged') worden. Hierbij wordt het oplosmiddel uit het mengsel gehaald, maar tegelijk vult de lucht zich met ontvlambaar gas. Dat maakt het bereidingsproces relatief gevaarlijk als het onder de verkeerde omstandigheden wordt uitgevoerd. Deze doe-het-zelfmethode noemen we ook wel een 'open-loop'-systeem: je laat het butaan verdampen, waarbij het in de atmosfeer komt.

Verschillende bedrijven in cannabisvriendelijke landen gaan nog een stuk verder door 'closed-loop'-systemen te gebruiken. Deze methode wint het butaan terug en recyclet het, wat het proces efficiënter en veiliger maakt.

  • Soorten BHO

Er bestaan verschillende soorten BHO, die mensen kunnen kopen bij coffeeshops, maar ook thuis kunnen maken. Deze ruime keuze heeft dan ook bijgedragen aan de populariteit ervan in de cannabiswereld. Elke vorm vereist een net iets ander proces, maar wel zijn ze allemaal met butaan als oplosmiddel gemaakt.

De populairste soorten BHO zijn:

Shatter

Crumble

Wax

Sauce

Budder

Problemen met BHO

BHO is dan wel een toegankelijk en eenvoudig te bereiden extract, toch heeft het ook een aantal nadelen. Om te beginnen, brengt het purgen van BHO in een open-loop systeem een reëel brandgevaar met zich mee.

Tijdens het purgen komt BHO als gas in de lucht terecht. De aanwezigheid van open vuur of een elektrische vonk is al voldoende om het gas te doen ontbranden. De kans lijkt misschien klein, maar toch kunnen zich ernstige ongevallen voordoen. In het VK hebben sommige extractenmakers bijvoorbeeld weleens hun huis opgeblazen.

Ten tweede varieert BHO sterk in kwaliteit, afhankelijk van de gebruikte techniek en de ervaring van degene die het extract heeft gemaakt. Hoewel ervaren makers bijzonder zuivere BHO kunnen maken, creëren beginners vaak onzuivere producten, die ze vervolgens ook inhaleren.

De onzuiverheden die in BHO kunnen zitten, zijn in twee hoofdcategorieën onder te verdelen. De eerste categorie bestaat uit plantaardige bestanddelen: door overtollige chlorofyl, was en andere stofjes verkleurt de BHO en krijgt het een scherpe, onaangename smaak.

De tweede categorie heeft betrekking op chemische residuen. Waar plantaardige bestanddelen alleen maar een nare smaak hebben, doet het inhaleren hiervan de longen absoluut geen goed.

Wat Is een CRC?

Een CRC biedt een effectieve oplossing voor onzuivere BHO. Dit beperkt niet alleen de kans op chemische en plantaardige verontreinigingen, maar verbetert ook het uiterlijk van het extract.

Waar BHO legaal is, heeft de CRC-techniek het potentieel om de industrie voorgoed te veranderen. Maar ook op plaatsen waar het verboden is, gebruiken extractmakers het om de kwaliteit van hun producten te verbeteren.

Wat Doet een CRC?

In de eerste plaats verbetert een CRC de kleur van de BHO enorm. Waar veel zelfgemaakte BHO ondoorzichtig en donkerbruin is en scherp smaakt, resulteert het gebruik van een CRC in doorzichtige en heldere extracten die er veel aantrekkelijker uitzien.

Maar waarom zouden consumenten zich druk maken over het uiterlijk van een extract? Nou, omdat een pure uitstraling vaak ook een puur product betekent. De heldere goudgele kleur van CRC BHO bewijst dat het vrij is van overtollige stoffen die alleen maar afbreuk doen aan de smaak en effecten.

Wat Doet een CRC?

Dus ja, uiterlijk is van belang, zeker in de ogen van klanten die een goed product om te roken zoeken. Maar een CRC doet ook iets veel belangrijkers. Naast dat het veel overbodig plantaardig materiaal verwijdert, helpt het namelijk ook verontreiniging door oplosmiddelen te voorkomen.

Moderne closed-loop systemen zijn ook prima voor het verwijderen van butaanresten, maar een CRC-systeem tilt dit naar een nog hoger niveau. Dankzij het gebruik van een extra laag filters, worden hierbij alle sporen van oplosmiddelen gevangen, wat voorkomt dat deze in het eindproduct terechtkomen.

Het CRC-proces

Extractenmakers kunnen dus een betere kleur en zuiverder product krijgen door gewoon een stap aan het extractieproces toe te voegen. Net als bij een normale setup voor het maken van BHO bestaat een CRC-installatie uit een tank voor oplosmiddelen, een tank voor het materiaal (waar het oplosmiddel alle cannabinoïden en terpenen wint) en een opvangtank. De toevoeging van een CRC tussen de tank voor het materiaal en de opvangtank maakt echter een wereld van verschil.

De CRC bevat meerdere lagen materiaal die de verontreinigingen uit het extract filteren. Deze materialen zijn verschillend per installatie, maar behelzen vaak bentoniet klei, synthetisch magnesium en silicagel.

Zodra het ruwe extract in de CRC komt, gaat het door deze verschillende filtermaterialen. Nadat het voorbij de eerste barrières is, gaat de gezuiverde olie door een papieren filter en als laatste door een filterplaat voor maximale zuiverheid.

Het CRC-proces

Kan de CRC-techniek de Groei van de Extractensector Bevorderen?

De CRC heeft absoluut een positieve impact op de BHO-industrie in landen waar het legaal is. Nu steeds meer bedrijven deze methode toepassen, neemt de tevredenheid en het vertrouwen van klanten alleen maar toe. Producenten kunnen er een hoger niveau van zuiverheid, mooiere producten, en extracten met betere smaken en effecten mee leveren.

Wat Zijn de Nadelen?

Heeft een CRC ook nadelen? Voor commerciële toepassingen eigenlijk niet. Het enige nadeel van deze methode komt naar voren wanneer je thuis extracten wilt maken. Ambachtelijke doe-het-zelvers kunnen de CRC-techniek wel gebruiken om de kwaliteit van hun producten te verhogen, maar het kost veel moeite en geld om het in een open-loop systeem te implementeren.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.