By Luke Sumpter

Alles wat je moet weten over terp sauce.

Inhoud:

De cannabiswereld staat erom bekend zich voortdurend uit te breiden en exponentieel te innoveren. Er komen steeds weer nieuwe producten op de markt – dingen om te inhaleren en manieren om dat te doen. Kwekers, extractors en zadenbanken hebben een domein ontwikkeld van gezonde concurrentie, waarbij onderlinge feedback is ontstaan. Daarbij zijn pioniers voortdurend op zoek naar ‘het nieuwste van het nieuwste’.

Cannabisconcentraten maken een groot deel uit van de branche. Deze te inhaleren concentraten zijn ooit ruwe middelen geweest. Ze zijn daarbij doorontwikkeld tot pure, krachtige substanties in hoogwaardige faciliteiten. Van deze concentraten zijn er een paar die opvallen en de gouden standaard vormen. Een van die creaties is terp sauce. Dit pure en smaakvolle extract is een mengsel van aromatische terpenen en pure THCA-kristallen. Het is inmiddels een van de krachtigste en populairste extracten op de markt.

DE VEELZIJDIGE WERELD VAN CANNABISCONCENTRATEN

Cannabisconcentraten zijn precies wat de naam doet vermoeden. Het zijn homogene substanties met actieve stofjes uit de cannabisplant. Daarom zijn ze qua puurheid, kwaliteit en kracht soms aantrekkelijker dan toppen. Concentraten en extracten zijn grotendeels hetzelfde, maar op één belangrijk gebied verschillen ze van elkaar. Alle extracten zijn concentraten, in dat ze hoge concentraties cannabinoïden en/of terpenen bevatten. Maar niet alle concentraten zijn extracten. Dit omdat extracten oplosmiddelen behelzen om gewenste stofjes in vloeistof op te lossen.

Mensen gebruiken al duizenden jaren cannabisconcentraten. Charas en hasj zijn daarvan oude voorbeelden. Je maakt beide door trichomen uit verse of gedroogde cannabistoppen te wrijven. Drooggezeefde hasj — of kief — is ook een basisconcentraat. Daarbij zeef je gedroogde cannabistoppen, waarbij de trichomen in een speciaal compartiment terechtkomen.

Dankzij moderne technologie zijn er inmiddels verschillende concentraten die qua kracht opwegen tegen deze traditionele opties. Daartoe behoren shatter, olie geëxtraheerd met CO₂, butaan-hasjolie (BHO), Rick Simpson-olie (RSO) en live resin. Tot de populairste extracten zonder oplosmiddel behoren rosin, distillaat en bubble hash.

DE VEELZIJDIGE WERELD VAN CANNABISCONCENTRATEN

WAT IS TERP SAUCE?

Terp sauce behoort tot de categorie concentraten op basis van oplosmiddel. Er zijn daarbij knutselaars die het zelf maken met snel ingevroren cannabistoppen. Het belangrijkste is echter te beginnen met de best mogelijke genetica. Daarbij zet men de toppen om in BHO, wat men laat staan en kristalliseren. Het eindresultaat is een plakkerige terpenensaus met diamantachtige THCA-kristallen.

Terp sauce is zo populair dankzij de opkomst van terpenen. Cannabinoïden waren ooit het ultieme bij het roken van wiet. De wetenschap heeft echter ook het belang van terpenen aan het licht gebracht. Zo blijkt dat terpenen de effecten van cannabis beïnvloeden. Gebruikers willen bijvoorbeeld een hoger gehalte terpenen om een rijkere smaak te ervaren, maar ook vanwege het effect.

Terpenen zijn vluchtige moleculen met een relatief laag kookpunt. Bepaalde extractietechnieken zorgen ervoor dat ze verdampen. Gelukkig geldt dat niet voor terp sauce. Daarbij gebruikt men een techniek waarbij deze kostbare moleculen intact blijven. Het eindproduct is zeer aromatisch.

Terp sauce is ook extreem krachtig. Hoge waarden THCA-kristallen decarboxyleren bij blootstelling aan hitte. Daardoor veranderen ze in THC en dat heeft een krachtig psychoactief effect. We gaan hieronder onderzoeken hoe je terp sauce maakt.

Gerelateerd Artikel

Wat is THC?

HOE MAAK JE TERP SAUCE?

Allereerst heb je een hoogwaardige strain nodig. Hoe meer THCA en terpenen er in het startmateriaal zitten, hoe beter het eindproduct.

Makers van terp sauce gebruiken het liefst verse toppen en maken daarmee eerst live resin — een hoogwaardig extract met veel smaak en aroma. Door de toppen snel in te vriezen voor de butaan-extractie, voorkom je dat er terpenen verloren gaan. Het is eenvoudig te begrijpen waarom live resin hoogwaardigere terp sauce oplevert dan gecurede toppen.

Daarna gaan we het extract zuiveren met voorzichtige verhitting om het grootste deel van het oplosmiddel te laten verdampen. Vervolgens gieten we het extract in een pot terwijl het nog kleverig is. De pot bewaren we in een omgeving die iets warmer is dan op kamertemperatuur.

Er ontstaat druk in de pot en er beginnen THCA-kristallen te ontstaan. Deze zware deeltjes zinken naar de bodem en de terpenen gaan omhoog en vormen een kleverige laag aan de bovenkant. Dit proces neemt ongeveer 2–3 weken in beslag.

Daarna scheiden we de terpenen en kristallen en zuiveren we ze. Het zuiveren van de terpenen duurt ongeveer 60 uur en voor de kristallen geldt 72 uur. Als het oplosmiddel eenmaal is verdwenen, komen de kristallen en terpenen weer bij elkaar en verpakken we ze in uv-bestendig verpakkingsmateriaal. Het eindresultaat is een saus die rijk is aan terpenen met een cannabinoïde-gehalte van tussen de 30 en 50%.

HOE MAAK JE TERP SAUCE?

HTFSE VERSUS HCFSE

Voor cannabisextracten zijn er twee categorieën: full-spectrum extracten met veel terpenen (HTFSE) en full-spectrum extracten met veel cannabinoïden (HCFSE). HTFSE bevat ongeveer 50% THCA en tussen de 13 en 40% terpenen. HCFSE bestaat echter voor ongeveer 90% uit THCA en er zitten veel minder terpenen in.

HET BELANG VAN FULL-SPECTRUM

Het was ooit het streven om het gehalte cannabinoïden zo hoog mogelijk te krijgen. Tegenwoordig vindt men echter ook belangrijk dat er terpenen in zitten. We weten nu dat deze stofjes een grote rol spelen bij de psychoactieve en therapeutische effecten van specifieke strains. Ze bepalen daarbij of een variëteit stimulerend is of juist verdovend werkt. Ook zorgen ze voor ontstekingsremmende en angstwerende effecten. Daarom hebben veel cannabisgebruikers een voorkeur voor HTFSE, zoals terp sauce. Bovendien werken cannabinoïden en terpenen mogelijk in synergie door een fenomeen dat we kennen als het entourage effect.

HOE MAAK JE ZELF TERP SAUCE?

Nu je weet wat terp sauce is en waarom het zo bijzonder is, is het tijd om het zelf te maken. We laten je een iets andere procedure zien dan het hierboven beschreven proces. Zo gebruiken we rosin, zodat we niet hoeven te werken met mogelijk gevaarlijke oplosmiddelen.

GEREEDSCHAP

· Rosin press
· Filterzakjes voor rosin (tussen de 27 en 35 micron)
· Bakpapier
· Warmtemat

INSTRUCTIES

STAP 1

Je moet eerst een lading rosin maken en daarvan verkrijg je een wasachtige textuur. Als je de rosin uit bubble hash perst, krijg je deze textuur meteen. Wanneer je rosin gebruikt die uit toppen is geperst, roer er dan boven een warmtemat met een temperatuur van maximaal 50ºC doorheen. Helaas verdampen sommige terpenen bij deze temperatuur. De rosin wordt daardoor echter een mooi, boterzacht mengsel.

STAP 2

Daarna bereiden we de rosin voor het scheidingsproces voor. Doe je rosin in een harszakje; 25 micron is ideaal, maar 37 werkt ook. Verpak het zakje in bakpapier. Laat één kant van het pakje open.

STAP 3

Stel je rosin press in op 55ºC. Doe de ingepakte rosin erin met het open uiteinde naar je toe. Druk de pers naar beneden, zodat het in contact komt met het pakketje. Wacht ongeveer 60 seconden, totdat de hitte van de plaat je rosin opwarmt. Oefen nu voorzichtig en geleidelijk druk uit. Houd deze druk vast totdat de platen op elkaar komen en er terpeenrijke rosin uit begint te vloeien. Blijf druk uitoefenen totdat het niet meer vloeit.

STAP 4

Haal de platen van elkaar en open het pakketje. Het geperste concentraat plakt aan het bakpapier. Haal het papier eraf en verpak het volle harszakje opnieuw in een schoon stuk bakpapier. Pers het pakketje weer op dezelfde manier, deze keer bij een temperatuur van rond de 80ºC. Haal het bakpapier eraf. Als je het harszakje opent, zie je een geelwit blokje THCA.

HOE MAAK JE ZELF TERP SAUCE?

STAP 5

Leg de THCA op een vel bakpapier en verhit het met de rosin press zonder dat je druk uitoefent. Het wordt vloeibaar rond de 120ºC. Als het is afgekoeld, breek je het af in stukjes kristal.

STAP 6

Verwarm het terpeenrijke drabje dat je bij stap 3 uit het pakketje hebt geperst. Zodra het plakkerig is, doe je het bij je THCA-kristallen. En klaar is kees! Je hebt nu je eigen voorraad terp sauce met THCA-kristallen.

ONREGELMATIGHEDEN IN TERP SAUCE

Het grootste probleem met terp sauce is een gebrek aan consistentie. Het is bij dit product makkelijk een vloeibaar, siroopachtig cannabisconcentraat te krijgen. Naarmate het ouder wordt en langere tijd in een coffeeshop ligt, verandert de consistentie ook. Uiteindelijk breekt het af en ziet het eruit als saus, zeker als het buiten zomers warm is.

Zelfs de beste verkooppunten in de VS zijn niet in staat een consistent product aan te bieden. Andere full-spectrum extracten, zoals HCFSE, zien er soms veel meer uit als terp sauce dan het echte spul. Niemand heeft een goede verklaring voor waarom ladingen perfecte terp sauce veranderen van appelmoes in ijskristallen die op olie drijven en andersom.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN TERP SAUCE EN LIVE RESIN?

Bij terp sauce en live resin krijg je vergelijkbare eindproducten. De meeste sauce-makers gebruiken immers live resin om het aroma en de smaak van een bepaalde strain te behouden. Het verschil ontstaat na het extractieproces. Waar live resin op dat punt zo goed als klaar is, moet terp sauce nog het vitale proces van curen en scheiding doorlopen, wat we hierboven hebben uitgelegd. Hierdoor zijn de smaak en kracht van terp sauce intenser dan van traditionele live resin. Wil je meer weten over live resin, lees dan deze blogpost.

IS TERP SAUCE ECHT ZO BIJZONDER?

Het is geen geheim dat het iets kost om terp sauce te maken. Een rosin press is al een investering op zich. Daarnaast heb je veel hoogwaardige toppen nodig om genoeg BHO of rosin te maken. Terp sauce is dan ook een van de duurste producten in de cannabiswereld.

Sommige cannabisgebruikers vinden de investering echter de moeite waard. Terp sauce biedt immers een enorme hoeveelheid THC en synergetische terpenen. Als je een ervaren roker bent of hebt ontdekt dat je er aanzienlijk veel therapeutische verlichting door ervaart, dan is terp sauce de moeite meer dan waard.

DisclaimerWiet-extracten en -oliën bevatten veel THC en zijn heel sterk. Wees er daarom voorzichtig mee bij het dabben. Neem het beetje bij beetje en bouw je gebruik langzaam op, zodat je er steeds meer aan went.

En onthoud: set en setting zijn uitermate belangrijk.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.