🤯 Auto Madness: Up to 50% off seeds and supplies  SAVE NOW 🔥

 🤯 Autoflower Madness: pak tot
wel 50% korting
 ⏤ BESPAAR NU 🔥

By Luke Sholl

Dankzij de huidige golf van cannabis legalisatie, zien we enorme vooruitgang in de wetenschap en technologie omtrent cannabis. Veel toegewijde onderzoekers en cannabisliefhebbers boeken flink succes op allerlei gebieden met betrekking tot de kostbare plant. Kwekers proberen altijd nieuwe en betere manieren te vinden om hun cannabis te kweken, zodat ze de opbrengst kunnen verhogen en de kwaliteit kunnen waarborgen. En dat is waarbij weefselkweek, ook bekend als "micropropagatie", van pas kan komen.

WAT IS WEEFSELKWEEK, OFTEWEL MICROPROPAGATIE?

Heel simpel uitgelegd, wordt bij micropropagatie een klein stukje plantenmateriaal gebruikt. Dit stukje wordt "explantaat" genoemd. Het plantenmateriaal wordt in een klein, steriel bakje geplaatst met een speciale substantie. Hierdoor kan het ontkiemen en uitgroeien tot een kleine plant. Deze methode kan mogelijk een vervanging zijn van conventionele methoden om cannabis te klonen, maar waarom?

Als kweker heb je verschillende redenen om je tuin te vullen met uniforme genotypes. Het is namelijk fijn als alle planten dezelfde kenmerken hebben, zodat de chemische opmaak van de toppen zo consistent mogelijk is. Er zijn ook praktische overwegingen: als kweker zie je graag dat je planten dezelfde uiterlijke karakteristieken hebben, zodat ze even groot worden, dezelfde hoeveelheid voeding en licht nodig hebben, enzovoort. Om een plantage aan te leggen met dezelfde genen, gebruiken kwekers vaak moederplanten om stekjes van te nemen. Het probleem met deze methode is echter dat je maar een beperkt aantal stekjes kunt nemen van een moederplant. De moeder moet daarbij zorgvuldig worden verzorgd en mettertijd neemt haar gevoeligheid voor schimmels en ziektes toe.

Met weefselkweek kunnen slechts kleine stukjes plantenmateriaal van de moeder worden gebruikt. Deze worden in kleine containers geplaatst met een speciaal, voedingsrijk medium. Na een tijdje groeien de kleine plantendeeltjes en vermeerderen ze zich. Hierna kunnen ze worden gestekt en apart worden gekweekt. Zo kun je als kweker hetzelfde genotype klonen zonder dat je moederplanten hoeft te onderhouden.

Micropropation Cannabis

VOORDELEN VAN WEEFSELKWEEK

De kleine containers die voor micropropagatie worden gebruikt, nemen niet veel ruimte in beslag. De planten zijn ook niet zo gevoelig voor schimmels en ziekten, wat met standaard klonen wel het geval is. Dit komt omdat de blootstelling aan ongedierte en ziektekiemen wordt beperkt door de steriele omstandigheden en de aandacht van de kweker. Micropropagatie is daarnaast een beter alternatief voor klonen omdat duizenden monsters in een zeer kleine ruimte kunnen worden geplaatst. Hierbij is minimaal onderhoud vereist. Dit is in tegenstelling tot conventionele methoden, waarbij moederplanten en klonen flink wat ruimte en verzorging vragen. Dat kost veel energie en andere middelen.

NADELEN VAN WEEFSELKWEEK

Het grote nadeel van micropropagatie is dat het niet haalbaar is voor de kleinschalige hobby-kweker. Voor weefselkweek is een extreem steriele omgeving nodig, evenals expertise en een volledige beheersing van de temperatuur, luchtvochtigheid en het licht. De techniek is zeker uitvoerbaar, maar vereist veel kennis en deskundigheid. Daarom kan een beginner misschien beter klonen maken van een moederplant. Mettertijd boekt de cannabis technologie echter vooruitgang, waardoor het werken met plantenweefsel misschien ook rendabel wordt voor de gewone man.

Micropropation Cannabis

DE TOEKOMST

Deze technologie is niet alleen veelbelovend voor cannabisliefhebbers die streven naar cannabis van de beste kwaliteit, maar voor de gehele mensheid. Weefselkweek is mogelijk met alle planten, waarmee ze kunnen worden aangepast om de gewenste eigenschappen te krijgen. Stel je voor dat je in razend tempo 10.000 kopietjes kunt maken van de meest ongedierte- en schimmelwerende avocado's. Hierna kun je uit deze 10.000 de beste soorten selecteren om de genetica te versterken. Dit is absoluut baanbrekend, tenzij we planten met precisie genetisch gaan aanpassen, waarmee de aard van het kweken helemaal verandert. Hoe dan ook, weefselkweek van cannabis is haalbaar en wordt waarschijnlijk in de toekomst veel vaker uitgevoerd.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.