By Adam Parsons Reviewed by: Mr José

Kweekrapport: Critical (Feminized) Van Royal Queen Seeds

Critical-Seeds-by-Royal-Queen-Seeds

Diverse kenmerken bepalen waarom kwekers kiezen voor een bepaalde cannabisstrain. Bijvoorbeeld of de plant makkelijk te kweken is, maar men kiest ook op basis van de opbrengst, kracht, smaak en het effect. Dit zijn allemaal factoren die per strain verschillen. Critical is een cultivar die het op al deze gebieden goed doet. Het is dan ook een rijzende ster in de wereldwijde kweekcommunity. Voor dit rapport volgden we de kweekcyclus van Critical (feminized) van RQS vanuit zaad en met klonen tot aan de oogst! Lees verder en ontdek hoe je deze fantastische strain kweekt.

KWEEKRUIMTE

Nadat we de zaden per post ontvingen, hebben we ze in 'Root Riot'-cubes gestopt in een propagator met een verwarmde onderkant. Voor de belichting gebruikten we 400W-MH-lampen en een lichtcyclus van 18/6. De verlichting hielden we op een afstand van ongeveer 60cm. Om de ruimte van 1 × 1 × 2,1m koel te houden, gebruikten we een 45cm hoge, staande, ioniserende ventilator en twee ventilatoren met een doorsnee van 15cm.

Als basisgrond tijdens de gehele kweek (ook bij de klonen) gebruikten we B'Cuzz Kilomix van Atami. We hebben daar ongeveer 10–15% extra perliet aan toegevoegd. Het idee was dat een extra luchtig mengsel voor de wortels goed aansloot bij de krachtige groei van Critical.

DE KWEEK VAN CRITICAL UIT ZAAD

We richten ons eerst op het kweekproces van Critical-planten vanuit zaad. Daarna verdiepen we ons in het kloonproces.

Gerelateerd Artikel

De Cannabiskweek-tijdlijn

GROEIFASE

Zoals we gewend zijn van de zaden van Royal Queen Seeds, ontkiemden ze snel. Na 3 dagen waren ze allemaal ontkiemd en openden we de ventilatieopeningen van de propagator. We zetten de verwarming van de onderkant de dag erna uit. Op dag 5 hebben we de zaailingen in potjes van 8,5cm gezet met het kant-en-klare potgrondmengsel. We hebben de plantjes iets dichter bij de lamp gezet, op zo’n 45cm. In de loop van de daaropvolgende dagen hebben we ze geleidelijk nog wat dichter op de verlichting gezet. Op dag 8 zetten we ze direct eronder, op een afstand van 22–25cm.

Het verliep allemaal heel soepel. Op dag 15 verplantten we de zaailingen naar potjes van 15cm. Iets over de omvang van de pot: Als je veel planten kweekt in een beperkte ruimte, gebruik dan kleinere potten en verpot alleen wanneer dat noodzakelijk is.

Voor deze kweek hebben we niet aan toppen of trainen gedaan. We hebben ervoor gekozen de planten normaal te laten groeien. Ze werden op geen enkele manier gehinderd en groeiden in deze fase erg snel. Het duurde niet lang voordat het weer tijd was om ze te verpotten. Op dag 25 hebben we ze daarom in potten voor de bloei gezet. 4 van de 6 planten zetten we in potten van 25cm. Deze zijn een beetje dieper dan standaard bloempotten.

BLOEIFASE

Voor de bloeifase, gebruikten we Canna Terra Vega (vanaf dag 8: halve dosis; vanaf dag 20: volledige dosis of 10ml per liter). We hebben niet echt gezien dat de planten minder snel groeiden na het verpotten. Dat kwam waarschijnlijk door de goede groeikracht van deze strain. Op dag 28 verplaatsten we de potten naar de bloeiruimte. Dat was een afgesloten ruimte van 2 × 1 × 2m. Hierbij hingen we 2 HPS-lampen van 400W op en zetten we 2 grote ventilatoren van 45cm neer.

De dames lieten er geen gras over groeien. Slechts 6 dagen in de cyclus van 12/12 gingen 4 van de planten in bloei. 2 daarvan begonnen ook al aanzienlijk te stretchen. Vanaf dat moment gaven we ze een volledige dosis Canna Terra Flores bij het bewateren. Ook hebben we op dit punt 4 stekjes genomen van de 2 planten die er het best uitzagen.

Op dag 22 van de 12/12-cyclus, stonden de planten volop in bloei en was er al veel hars aanwezig. We verhoogden de voedingsstoffen tot een dubbele dosering bij elke keer water geven (20ml per liter). Na 5 maal bewateren, flushten we de planten steeds met puur water. Het was misschien wat vroeg, maar omdat ze zo overvloedig bloeiden, gaven we ze ook 4 doses PK 13/14, verdeeld over 4 dagen. Op dag 31 werd duidelijk dat 2 van de 4 planten een zeer grote opbrengst zouden opleveren. Gelukkig waren dat dezelfde exemplaren waarvan we stekjes hadden genomen.

DE LAATSTE DAGEN VOOR DE OOGST

De daaropvolgende 10 dagen werden alle planten zwaarder. Op dag 38 brachten we de hoeveelheid voedingsstoffen terug tot de normale dosering. En op dag 42 stopten we helemaal met het geven van voeding. Vanaf dat moment flushten we alleen met water.

Op dag 47 zagen we dat een aantal van de stampers bruin werd. Op dag 51 van de bloei inspecteerden we de planten met een vergrootglas (8x). Daarbij zagen we dat de harsklieren bij 2 van de planten (de kleinste 2) een melkachtige kleur kregen. We gingen ervan uit dat de 2 andere exemplaren niet veel later dezelfde fase zouden bereiken.

Royal Critical Bloeiperiode

DROGEN EN CUREN

Die avond oogstten we de planten, knipten we het plantmateriaal bij en hingen we het op om te laten drogen. We zagen ook wat variatie qua groeistructuur bij de cannabisplanten en hun toppen. De 2 grootste planten hadden toppen als harde ‘nuggets’, met meer ruimte tussen de knopen. De 2 kleinere exemplaren hadden echter een zachtere, maar stevigere structuur en de ruimte tussen de knopen was mooi kort.

We merkten geen verschil qua geur tussen de planten. Ze verspreidden allemaal een aardachtig en kruidig aroma tijdens de bloei. De grotere planten roken misschien iets meer naar hasj en skunk, maar dat was lastig te bepalen. Beide versies roken namelijk behoorlijk sterk.

De toppen hebben we ongeveer 10 dagen laten drogen in een donkere kast. Daarna kregen ze de tijd om uit te harden (20 of 30 dagen in een glazen pot) om hun volledige potentieel te benutten. Wat betreft de opbrengst en de rook; daar hebben we het over na ons verhaal over het klonen.

HET KLONEN: EEN GOEDE STRAIN OM JE STEK-VAARDIGHEDEN TE VERBETEREN

Niet alle cannabisstrains zijn even makkelijk te klonen, maar Critical is niet voor niets zo geliefd onder binnenkwekers. Vanuit zaad is deze strain al probleemloos te kweken en het nemen van stekjes is net zo makkelijk. Het is dan ook een goede soort om je vaardigheden te oefenen.

Als je nog nooit eerder cannabis hebt gekloond, maak je dan geen zorgen. Klonen is geen hogere wiskunde, zeker niet met een makkelijke soort als Critical. Onze ervaring is dat een ontspannen houding het beste resultaat oplevert.

VOORBEREIDINGEN VOOR HET KLONEN

Schaf een nieuw, scherp mes aan, koop wat stekpoeder, wat cubes, zoals 'Root Riot', en een kleine, verwarmde propagator. Als je wilt, is het ook mogelijk biologische Nitrozyme te gebruiken. Dit is echter niet noodzakelijk.

Wij hebben gewacht totdat de planten net in bloei waren voordat we stekjes namen van Critical. Heb je echter nog nooit eerder stekjes genomen van cannabis (of wel, maar zonder succes)? Dan is het wellicht verstandiger te klonen tijdens de groeifase (18/6). Doordat Critical in die periode zo krachtig groeit, zullen haar wortels zich namelijk sneller ontwikkelen.

Op een aanrechtblad hadden we kant-en-klare wortelblokjes klaarstaan, verzadigd met lauwwarm water. Omdat de gaten in deze blokjes niet altijd ‘goed’ zijn, is het mogelijk met een tandenstoker of schroevendraaier deze ruimer te maken. Gebruik in ieder geval geen kracht om een stekje in een blokje te krijgen! Je hebt ook een glas lauwwarm water nodig om je verse stekjes in te zetten.

Een van de belangrijkste oorzaken van het mislukken van het klonen van wiet, is een vieze werkruimte en vies gereedschap. Om het werkoppervlak en tools grondig te reinigen, gebruik je kokend water en zeep. Zorg er ook voor dat je steriele messen gebruikt die je tussen de stekbeurten door desinfecteert met alcohol. Verwarm tevens de propagator een aantal uren voordat je de klonen erin zet!

Controleer of de plant in de bovenste takken geschikte stekjes bevat. Met de krachtige groei van Critical hoef je waarschijnlijk niet lang te zoeken. Vaak heb je zelfs de keuze uit diverse geschikte stekjes! Pak het mes erbij en richt je op ongeveer 10cm (3–4 knopen) vanaf het uiteinde van een tak. Verwijder alle bladeren rondom, behalve het uiteinde en de volgende set blaadjes. Knip het gebladerte dicht bij de stengel af, maar beschadig deze niet.

scherp mes, kloonoplossing, cannabiskloon en een verwarmde propagator

EEN STEKJE NEMEN

Maak nu een scherpe snede op zo’n 3–5cm onder de knoop die je in gedachten hebt. Doe het stekje daarna meteen met de gesneden kant naar beneden in een glas lauwwarm water.

Met het stekje deels onder water, maakten we een snede van 45° onder de laagste knoop (haal de stek nooit uit het water als je dit doet!). Pfoe! Het meest 'riskante' deel is nu gedaan. Het stekje kun je nu in principe prima een paar dagen in het water laten staan. Het zal dan nog steeds wortels ontwikkelen. Wij lieten de stekjes zo’n 2 minuten in het water staan. Op die manier nemen ze water op in plaats van lucht na het bijkomen van de schrik van het klonen. En daarmee voorkom je dat ze doodgaan.

Het stekpoeder en een wortelblokje met een kleine opening hadden we al klaargezet. We haalden het stekje snel uit het water en dipten het in het poeder (normaliter dippen we minstens twee derde ervan gedurende zo’n 20 seconden in het stekpoeder). Daarna hebben we de kloon voorzichtig in het wortelblokje gedaan. Aan alle kanten duwden we het vervolgens voorzichtig aan, zodat het stekje stevig stond. We hoeven waarschijnlijk niet te vermelden dat je dit allemaal zo voorzichtig mogelijk moet doen. Buig het stekje niet; daarmee verminder je de kans op wortels.

Klonen voorbereiden

DE KLONEN IN DE PROPAGATOR ZETTEN

We zetten de blokjes met de stekjes in de tray en deden die meteen in de propagator met afgesloten ventilatieopeningen. Vervolgens sprayden we wat Nitrozyme over alle klonen. Zo kregen de stekjes een goede start met extra enzymrijke voeding over het gebladerte. De propagator heeft goede verlichting nodig, maar - en dit is belangrijk - geen extra warmte. Bij Critical hadden we de kweekbak op een afstand van 45cm tot een 400W-lamp staan. Ook zetten we voor de zekerheid een ventilator neer die over de bovenkant van de unit blies. Na 4 dagen gaven we de stekjes opnieuw Nitrozyme.

Propagator gevuld met cannabisklonen

DE VORMING VAN WORTELS

Na 7 dagen openden we de ventilatieopeningen van de propagator. Na 9 dagen, hadden al onze 4 stekjes goede wortels gevormd. De worteltjes waren aan de buitenkant van de wortelblokjes zichtbaar, dus we verplaatsten de klonen naar potjes van 8,5cm. Deze zetten we op zo’n 45cm van de lamp. We gebruikten hetzelfde potgrondmengsel als bij het kweken uit zaad. De volgende 24 uur hielden we de stekjes goed in de gaten. Na hun eerste nachtcyclus gaven we ze vervolgens opnieuw een dosis Nitrozyme. De volgende dag topten we ze en zetten we ze dichter bij de lamp (30–35cm).

de wortels van een cannabiskloon

DE KLONEN VERPOTTEN

Na 14 dagen in de kleine potjes (op dag 23 na het nemen van de stekjes), verpotten we de klonen naar potten van 25cm. Meteen daarna gaven we ze een halve dosis Canna Terra Vega. Die avond besproeiden we ze opnieuw met een groeiverbeteraar en 2ml meststof in 1 liter water.

DE BLOEI

De daaropvolgende 7 dagen werden de stekjes helemaal gek. Ze groeiden ontzettend snel. Op dag 21 na het verpotten, zetten we 2 van de planten op de beste plek in de bloeiruimte. We gaven ze daarbij een volledige dosis Canna Terra Flores. Beide klonen begonnen op dag 7 met een schema van 12/12 te bloeien. Op dag 15 stonden ze volop in bloei en genereerden ze volop hars. Naast een dubbele dosis voeding (Terra Flores) bij elke keer water geven, besloten we ze ook een volledige mix PK 13/14 te geven (5ml per liter) op dag 17–20.

Op dag 30 zagen de 2 planten er fantastisch uit. De ene was kleiner dan de andere en deed precies wat mama deed. Ze vormde namelijk toppen met kleine ruimtes tussen de knopen, ongeveer bij alle 4 de stengels, met een dichte, fijne toppenstructuur. Haar grotere zuster deed ook wat haar mama deed: ze ontwikkelde brede, stevige, uitpuilende 'nuggets'.

Vanaf dag 31 gaven we ze 3 dagen PK 13/14, 3ml per liter. Op dag 35 van de bloei met een schema van 12/12 genereerden beide planten veel meer toppen dan hun mama. We hadden ze immers getopt in een vroeg stadium en groeiverbeteraars gebruikt. De grotere plant had zulke stevige, zware toppen dat we extra stokken nodig hadden. Vanaf dat moment verminderden we de voeding tot één dosis bij elke keer bewateren.

DIKKERE TOPPEN

Op dag 42 groeiden de toppen niet meer zo haastig en werden ze groter en steviger. De harsproductie bereikte bij beide planten haar hoogtepunt. Vanaf dat moment kregen ze alleen nog puur water als maaltijd, tot aan de oogst. Op dag 46 waren beide planten gevuld met sprankelende, uitpuilende toppen. De kleinere had zelfs al stampers die bruin verkleurden. We moeten wel zeggen dat in dit geval, met de planten in potten van 25cm, het waarschijnlijk beter was geweest om grotere potten te nemen, bijvoorbeeld van 35–40cm. Critical is namelijk een verslinder van voedingsstoffen en het wortelsysteem past zich aan die drang aan. Kies dus nooit te kleine potten voor deze dame!

TIJD VOOR DE OOGST

Op dag 48 van de bloei, werden de stampers van beide planten bruin, maar de harsklieren waren nog steeds helder. 2 dagen later waren er meer stampers bruin geworden. We zagen daarbij dat de trichomen enigszins wolkig werden bij de kleinere plant, met een vergrootglas van 8x. Het was tijd voor de oogst!

HET SNOEIEN, KNIPPEN EN DROGEN VAN CRITICAL-STEKJES

Na het knippen, snoeien en ophangen van de toppen om ze te laten drogen, was één ding heel duidelijk. Deze 2 dames zorgden namelijk voor een hogere opbrengst per plant.

Ter vergelijking, de 4 uit zaad opgekweekte planten genereerden een droog, geknipt gewicht van 37, 43, 47 en 49g, dus in totaal 176g in 79 dagen. Bij de klonen was dit 63g (grote plant) en 75g (kleine plant), dus in totaal 138g van slechts 2 stekjes, in 71 dagen na het wortelschieten (80 dagen vanaf het nemen van de stekjes)!

Waarschuwing: De toppen van Critical kunnen vatbaar zijn voor schimmels, omdat ze zo compact zijn. Zorg dus voor een goede luchtcirculatie en vochtigheid, met name in de laatste bloeiweken.

CRITICAL ROKEN: AROMA, SMAAK, EFFECT

Als Critical droog is en je haar niet aanraakt, ruikt ze niet sterk. Wanneer je echter een top openbreekt, heeft deze een specifieke geur. Het aroma is erg ‘aardachtig’, bijna zoals verbrande amandelen en kruiden met een licht vleugje brandstof. Deze geuren vervagen bij het curen, maar verdwijnen niet helemaal. Ook proef je het nog steeds in de rook. Als er één 'uitdaging' kleeft aan deze strain, dan zit dat niet in het kweken ervan. Het lastigste is namelijk het vastpakken van de enorme, harsrijke (en dus plakkerige) toppen.

Tot slot gaven beide varianten van Critical bij het roken een vergelijkbare ervaring. De smaak was daarbij verrassend hasjachtig en rijk. De zwaardere toppen smaakten een beetje meer skunky. De high was erg plezierig – een sterke (maar niet te sterke) bodystone in combinatie met wat stimulerende euforie. Je vraagt je misschien af of je na een paar hijsjes 'couch-locked' raakt, maar daarvoor hoef je niet bang te zijn. Je zult ontdekken dat je nog best veel kunt doen – maar natuurlijk wel met een malle glimlach op je gezicht. We vonden dat de stone geleidelijk opkwam. Je kunt dus makkelijk 2 of 3 bowls roken voordat je de eerste een beetje gaat merken. Het is niet een stone die heel lang aanhoudt. Dat betekent dan ook dat je de hele avond stoned kunt zijn en de volgende morgen toch kunt opstaan met een helder hoofd!

CONCLUSIE: CRITICAL DOET HET OP ALLE FRONTEN GOED

We concluderen dan ook dat Critical het op alle fronten goed doet. Het is een ontzettend makkelijke plant om op te kweken en te klonen. Ze geeft daarbij uitstekende opbrengsten in een ongelooflijk kort tijdsbestek. En bovendien is de rookervaring eersteklas. Dit is opnieuw een voorbeeld van de hoogwaardige wietgenen van Royal Queen Seeds waar kwekers en stoners altijd blij van worden! En ben je iemand die altijd al eens wilde klonen? Dan is Critical een uitstekende plant om mee te oefenen!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.