By Steven Voser


Uitstelgedrag steekt vaak de kop op als we moeten studeren. Hoewel de beloning van een succesvolle studiesessie groot is, kan het moeilijk zijn om te beginnen en in een flow te komen. Dagelijkse afleiding, zoals sociale media, televisie of het vooruitzicht om met vrienden naar de kroeg te gaan of je kweekruimte te bezoeken, kunnen ons makkelijk afleiden en weghouden van lezen, schrijven en reviseren.

Maar gelukkig zijn er verschillende strategieën om onze aandachtsspanne te verlengen, onze focus te behouden en door te zetten elke keer als we in de verleiding komen onze academische taken op te geven. Voor sommige mensen betekent dit dat ze een joint draaien en een hijsje of twee nemen voordat ze aan hun bureau gaan zitten. Maar wiet kan ook een nadelig effect hebben, afhankelijk van de persoon en hoe het wordt gebruikt. Hieronder ontdek je de voor- en nadelen van het gebruik van cannabis tijdens het studeren. Ook geven we enkele tips, en laten we je kennismaken met topsoorten voor een cognitieve boost.

De relatie tussen studeren en recreatieve middelen

Mensen gebruiken al duizenden jaren geestverruimende middelen voor verschillende doeleinden. Zelfs vandaag de dag zijn deze stoffen nog zo ingebakken in ons dagelijks bestaan dat we geeneens merken dat ze beïnvloeden hoe we ons voelen; de meeste mensen denken niet na over de psychoactieve eigenschappen van koffie als ze op weg naar hun werk een koffie to go meenemen. Mensen gebruiken allerlei middeltjes voordat ze aan een activiteit beginnen, en dit geldt ook voor studeren.

Zo is Adderall, een combinatie van dextroamphetamine en amfetamine, een populair studiemiddel[1] onder studenten in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn zogenaamde 'smart drugs', zoals modafinil, een hit op vooral Britse universiteiten[2]. En natuurlijk kunnen veel studenten de gedachte aan studeren zonder een kopje koffie niet verdragen.

Maar hoe zit het met wiet en studeren? Veel mensen associëren cannabis met rode ogen, luiheid en weinig motivatie. Maar onderzoek heeft dit stereotype compleet veranderd[3] en laat zien dat veel cannabisgebruikers zowel succesvol als gemotiveerd zijn. Toch beïnvloedt cannabis iedereen op een andere manier, en dit geldt zeker ook in combinatie met studeren.

Kun je studeren terwijl je high bent?

Helpt wiet je bij het studeren? Biedt cannabis studenten een manier om zich op hun studie te kunnen concentreren? Op deze vraag bestaat geen eenvoudig antwoord. Als ze niet aan het studeren zijn, hebben sommige mensen een positieve relatie met cannabis. Anderen raken echter in paniek en worden paranoïde wanneer ze een joint roken. Daarom is het eerst belangrijk om vast te stellen hoe cannabis je normaal gesproken, buiten het domein van studeren, laat voelen.

Als je merkt dat jij en cannabis goed samengaan, waarom zou je dan niet eens kijken of het ook als studiehulpmiddel helpt? Hierbij zijn er twee mogelijke uitkomsten; of je voelt je supercharged en gefocust, of afgeleid en ongemotiveerd. Maar de uitkomst heeft ook veel te maken met de dosis en de strain (straks meer daarover), dus de zaken zijn niet altijd eenvoudig te voorspellen. Bekijk hieronder de voor- en nadelen van het gebruik van cannabis tijdens het studeren om te zien of het wat voor jou is.

Voordelen van het gebruik van cannabis tijdens het studeren

Hieronder enkele manieren waarop cannabis een studiesessie ten goede kan komen:

Focus en motivatie
de cannabinoïde THC ondersteunt de belangrijkste psychoactieve effecten van wiet. Het doet dit door zich te binden aan een receptor in het centrale zenuwstelsel die als 'CB1' bekendstaat. Bij het activeren van deze receptor geven hersencellen de neurotransmitter dopamine af. Deze chemische stof speelt een sleutelrol bij motivatiecontrole. Als je goed overweg kunt met cannabis en je jouw 'sweet spot'-dosis kunt vinden, zul je merken dat wiet je de drive kan geven om te studeren.
Creativiteit
veel onderwerpen vereisen lineair denken - het systematisch en analytisch denken dat nuttig is op het gebied van wetenschap en wiskunde. Als je op een hoger niveau studeert, zul je echter vaak unieke oplossingen moeten bedenken. Hier komt divergent denken om de hoek kijken - de denkprocessen om creatieve ideeën te genereren. Onderzoek[4] toont aan dat cannabis in lage doses bepaalde aspecten van divergent denken kan verbeteren, hoewel dit denken juist wordt aangetast als je teveel wiet gebruikt.
Structuur
studeren met cannabis kan je ook helpen een dagritme te ontwikkelen met betrekking tot lezen en herhalen. In plaats van elke paar uur een kopje koffie te gaan drinken, kun je in plaats daarvan met wiet steeds even tien minuten je hoofd leegmaken en je endocannabinoïdesysteem aanvullen voordat je weer in de boeken duikt.
Flexibiliteit
de effecten van cannabis zijn gevarieerd. Elke soort heeft een ander profiel van fytochemicaliën, oftewel cannabinoïden en terpenen. Experimenteer met verschillende strains om te zien wat het beste voor jou werkt. Sommige cultivars hebben een stimulerend effect, van andere word je stoned en ontspannen, en sommige veroorzaken zelfs helemaal geen high.

Nadelen van het gebruik van cannabis tijdens het leren

Wiet kan de manier waarop je studeert mogelijk radicaal veranderen. Maar door een joint op te steken voordat je je boeken openslaat, loop je ook het risico dat je studiesessie juist ontspoort. Op de volgende manieren kan het misgaan:

Minder motivatie
cannabis geeft niet iedereen meer motivatie en focus. Het kan ook het tegenovergestelde effect hebben, vooral bij hogere doses. Zelfs na het roken van zogenaamd stimulerende soorten, voelen sommige rokers dat hun oogleden zwaar worden en dat hun motivatie om te studeren afneemt.
Negatieve bijwerkingen
THC-rijke cannabis kan diverse negatieve bijwerkingen hebben die zelfs de meest strikte student ervan kunnen weerhouden om verder te studeren totdat deze gevoelens over zijn. Hieronder vallen een verhoogde hartslag, paranoia, paniek, angst, een verminderd geheugen en een veranderde tijdwaarneming.
Afleidend
als je na het roken geen negatieve bijwerkingen voelt, kun je alsnog afgeleid raken. Sommige soorten kunnen dan wel de focus bevorderen, maar je kunt je uiteindelijk ook gaan concentreren op totaal verkeerde dingen, zoals trippy muziekvideo's of je social media feed.

Tips voor studeren terwijl je high bent

Als je hebt ontdekt dat je lekker studeert als je high bent, hebben we een paar extra tips voor je om je te helpen de ervaring te optimaliseren. Deze aanbevelingen helpen voorkomen dat je te stoned wordt en verkleinen de kans op problemen met het kortetermijngeheugen.

Probeer microdosing

Microdosing is het nemen van kleine hoeveelheden cannabis. Eén trekje van een joint zal je niet superhigh maken. Sterker nog, je voelt er nauwelijks iets van. Toch kunnen kleine hoeveelheden THC je helpen je te concentreren en te motiveren, zonder dat je de weg helemaal kwijtraakt of afgeleid raakt.

Kan cannabis je helpen beter te studeren?

Kies een strain met α-pineen

Je kunt niet effectief leren als je steeds vergeet wat je net hebt gelezen. Wietsoorten met een hoog gehalte α-pineen kunnen mogelijk helpen de remming van het kortetermijngeheugen die met THC gepaard gaat te voorkomen. Voorlopig onderzoek[5] toont aan dat deze terpeen een enzym, 'acetylcholinesterase' genaamd, kan remmen. Dit eiwit breekt acetylcholine af, een chemische stof die een sleutelrol speelt bij je geheugen.

Kan cannabis je helpen beter te studeren?

Blijf genoeg eten en drinken

Ook als je meestal goed overweg kunt met wiet, kan uitdroging alsnog tot een negatieve ervaring leiden. Bovendien kan een licht vochttekort al de hersenprestaties en het geheugen aantasten. Het eten van een stevige maaltijd voordat je gaat roken en studeren, helpt ook om de munchies in toom te houden, waarmee je misschien wel de belangrijkste reden om je bureau te verlaten de baas kunt blijven.

Kan cannabis je helpen beter te studeren?

Selecteer de optimale manier om high te worden

Hoe je wiet tot je neemt, heeft ook veel impact op je studiesessie. Edibles hebben hier echt geen zin; ze zullen je veel te stoned maken. Kies in plaats daarvan voor roken, vapen of neem het onder je tong in voor snellere effecten en meer controle.

Kan cannabis je helpen beter te studeren?

Overweeg soorten met een laag THC- en een hoog CBD-gehalte

Hoewel THC kan helpen motiveren en inspireren, kan een teveel je studiesessie juist in de weg zitten. Kies daarom voor soorten met een lager THC-gehalte, of, beter nog, hogere CBD-gehaltes, om ongewenste bijwerkingen, zoals paranoia, te voorkomen.

Kan cannabis je helpen beter te studeren?

De beste wietsoorten om je te helpen studeren en focussen

De beste strain om te studeren hangt van jou als individu af. Sommigen nemen graag een paar trekjes van een THC-rijke soort, terwijl anderen liever een cultivar met een diverser cannabinoïde-profiel kiezen. Hieronder enkele soorten die allemaal iets anders bieden.

  • Helderheid van geest: Haze Berry bevat veel THC naast grote hoeveelheden α-pineen die helpen de high af te vlakken en het geheugen haarscherp te houden. Maar als je je aandacht er echt bij wilt houden en optimaal van het blowen wilt genieten, overweeg dan een soort als Stress Killer, met gematigde hoeveelheden THC en CBD.
  • Motivatie en energie: Royal Runtz heeft een THC-gehalte van 27% om een krachtige, euforische en opbeurende high te bieden. Hoewel deze strain niet ideaal is voor beginners, zal ze meer ervaren rokers urenlang energiek en gefocust houden. Gebruik echter wel met mate!
  • Ontspanning: Wedding Crasher biedt een rustgevende high waardoor de tijd langzamer gaat. Als je je overweldigd voelt voor een toets, of als je om wat voor reden dan ook op scherp staat, dan helpt deze strain je om in het moment te komen en je taken één voor één af te vinken.

Wat is beter bij het leren: sativa of indica?

Ondanks de mythe die door de popcultuur in stand wordt gehouden, duiden de termen 'sativa' en 'indica' niet op de effecten van een bepaalde strain. Over het algemeen wordt gezegd dat sativa-variëteiten stimulerende effecten hebben, terwijl indica soorten een stonede, lichamelijke high geven. Maar eigenlijk verwijzen deze labels alleen maar naar de morfologie (de fysieke kenmerken) van een cannabisvariëteit; sativa's zijn over het algemeen groter, met dunne blaadjes, terwijl indica's kleiner en bossiger zijn en bredere bladeren hebben.

Uiteindelijk bepalen cannabinoïden als THC en CBD de effecten van een cultivar, terwijl terpenen een stonede high van een energieke onderscheiden. Als je op zoek bent naar stimulatie, kies dan variëteiten met een hoger gehalte limoneen en pineen. Wanneer je ontspanning wilt, ga dan voor een soort met veel myrceen.

Leren terwijl je high bent: is het een goed idee?

Leren en wiet gebruiken is voor veel cannabisgebruikers een goede combi. En je weet alleen of het wat voor jou is door het zelf eens te proberen. Als het misgaat, houd het dan bij koffie. Maar als je merkt dat wiet en studeren hand in hand gaan, duik hier dan eens wat dieper in: experimenteer met de dosis en de manier waarop je het neemt om jouw sweet spot te vinden en te weten te komen welke soorten de beste fytochemicaliën bevatten om je aan het werk te krijgen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.