By Steven Voser

Laat je niet betrappen op wietadem als je er weer eens eentje opsteekt. Of dat nu thuis is of onderweg, we hebben een aantal puike tips voor het voorkomen van een slechte adem - variërend van goede mondhygiëne tot vapen en in ernstige gevallen het kauwen op een paar pepermuntjes. Lees verder en ontdek waarom cannabis een slechte adem veroorzaakt.

WIETADEM IS INDERDAAD EEN DINGETJE

Als je aan cannabis denkt, denk je vast aan de fantastische euforische high en de rustgevende ontspanning die het veroorzaakt. Maar niemand heeft het ooit over de nadelen, zoals het effect op je adem. We willen niemand een sociale fobie aanpraten, maar gesprekken zijn doorgaans snel afgelopen als je een slechte adem hebt. We erkennen dan ook met pijn in ons hart dat het roken van ons geliefde kruid bijdraagt aan het ontstaan hiervan.

Het ontstaan van wietadem komt door de effecten die THC veroorzaakt als het inwerkt op lichaamscellen en receptoren. Deze wisselwerking heeft ook gevolgen voor de cellen van de speekselklieren in je mond. Veel rokers zijn wel bekend met de zogenaamde cotton mouth. Als er xerostomie (een droge mond) ontstaat, maak je te weinig speeksel aan. En speeksel houdt normaal je mond schoon. Voedselresten, bacteriën en andere restjes blijven achter en dragen zo bij aan een slechte adem.

Vooral als je jointjes rookt, is de wietadem erg. Zowel de wiet als de tabak laten teer, gifstoffen en andere chemische producten achter.

Gerelateerd Artikel

Wiet en een Droge Mond

GELUKKIG IS WIETADEM TE VOORKOMEN

Voordat je paranoia wordt en je overal waar je bent in je hand uitademt om te controleren of je uit je mond ruikt; het is mogelijk wietadem de kop in te drukken. Helemaal verdwijnen zit er niet in, maar wel voldoende om ervoor te zorgen dat je vrienden en familie je niet gaan vermijden.

Zodra je strot pijn doet tijdens het roken, je moeilijk praat of alles wat je eet anders smaakt, is het tijd om in de tegenaanval te gaan. Dit zijn namelijk symptomen die erop wijzen dat de THC veroorzaakt heeft dat je geen speeksel meer aanmaakt. Herken je jezelf hierin? Ga dan als een speer naar het stukje over "wietadem onderweg" hieronder.

GOUDEN TIPS VOOR EEN FRISSE ADEM

Onze drie Gouden Regels verminderen de meeste gevolgen van wietadem niet alleen, ze zijn sowieso goed om in je routine op te nemen. Zelfs als je geen wiet rookt; je weet maar nooit wanneer je intiem raakt met iemand. Bespaar een ander je slechte adem!

1. Zorg voor goede mondhygiëne

Door minimaal tweemaal per dag je tanden te poetsen, met mondwater te spoelen en regelmatig te flossen, verwijder je de meeste zaken in je mond die mondgeur veroorzaken. Omdat wiet steeds populairder en op meerdere plekken legaal wordt, neemt ook de kans op wietadem toe. Er zijn bepaalde producten op de markt om het effect van cannabis op je adem te verminderen. Maar wat ons betreft, is een grondige poetsbeurt het beste beginpunt.

 Schone mond

2. Gebruik schone rookbenodigdheden

Dit klinkt misschien logisch, maar een gore pijp verpest niet alleen de smaak van je wiet. Als je rookt, reizen de verontreinigingen naar het volgende station - je mond. De pijp of bowl wordt alleen maar smeriger als je er niets aan doet. En daarmee vergroot je de kans op wietadem.

Het lijkt misschien wat tuttig om na elke rooksessie je rookgerei te reinigen. Toch behoud je zo de tropische smaak van je Pineapple Kush en beperkt het de gevolgen voor je adem. Je hoeft niet elke keer een volledige schoonmaakbeurt te geven, maar veeg alles even schoon wat met je mond in aanraking komt.

Reinig de verdamper

3. Schakel over op een vaporizer, of nog beter, edibles

Zouden we een ranglijst moeten maken van consumptiemethoden van cannabis die bijdragen aan wietadem, dan zou die er waarschijnlijk zo uitzien: joint, blunt, pijpje of bong, vaporizer, edibles. Joints of spliffs draaien we doorgaans met een mix van wiet en tabak - twee veroorzakers van een slechte adem. In een pijp of bong komt er geen tabak aan te pas. Er belandt dus geen teer in je mond Maar de olie en residuen van cannabis zijn daarmee niet geëlimineerd.

Vaporizers zijn niet grote boosdoeners, want ze verbranden geen wiet. Er komen dan ook geen restdeeltjes in je mond terecht. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de zogenaamde cotton mouth je bespaard blijft - een win-winsituatie dus.

De allerbeste manier om wietadem te voorkomen, is door over te stappen op edibles. Je hoeft niet te inhaleren, dus er blijven ook geen verbrandingsresten in je mond hangen. Weet wel dat als je voor edibles kiest het wat langer duurt voordat ze erin hakken. Eet dus niet meteen alles op.

Voedsel Hennep

WIETADEM ONDERWEG ELIMINEREN

Je hebt voor mondhygiëne gezorgd, maar na een snel rokertje tijdens de lunch voel je de wietadem opkomen. Het is niet mogelijk uit de buurt van collega's te blijven, dus neem je toevlucht tot een van de volgende oplossingen.

  • Pepermuntjes of kauwgom

Simpel, razendsnel en effectief. Als je op kauwgom kauwt, gaan je speekselklieren weer naar behoren werken. Bovendien verbloemt de pepermuntsmaak de ongewenste geur die wiet achterlaat. Voor pepermuntjes geldt hetzelfde. Het is beter dat mensen vragen waarom je toch constant op kauwgom loopt te kauwen dan waarom je adem naar de coffeeshop om de hoek ruikt.

  • Water drinken en gorgelen

Water helpt je mond bevochtigen. Bovendien verwijdert het restjes. Zorg dat het in alle hoekjes en gaatjes komt en spoel ermee zoals met mondwater. Gebruik voor deze methode geen suikerhoudende frisdrank als het water op is. Suiker is niet alleen een aanslag op je gebit, het draagt ook bij aan een slechte adem.

  • Snoep verstandig

Eet een appel. Ook sinaasappels en andere citrusvruchten bestrijden een slechte adem. Appels bevatten polyfenolen, verbindingen die de reuk van ongewenste luchtjes helpen maskeren. Ook citrusvruchten zijn prima en stimuleren de speekselproductie.

Wietadem behoort tot de collateral damage veroorzaakt door de queeste naar spirituele verlichting en onbedaarlijke lachbuien. Gelukkig is het mogelijk aan damage control te doen. Goede mondhygiëne in combinatie met onze tips voor onderweg zorgt ervoor dat je geen last van halitose krijgt.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.