By Steven Voser

Thai cannabisgenen: geschiedenis en oorsprong

Thai Genetics


Wiet werd niet altijd in een sterk gecontroleerde omgeving veredeld. Lange tijd groeide de wietplant in het wild of in de buurt van mensen, waarbij de een de ander geleidelijk beïnvloedde. Thai landrassen vormen de basis van veel toonaangevende hybride strains. Het loont dus de moeite meer over deze soorten te leren, zeker als je interesse hebt in de geschiedenis van de wietplant en het veredelen ervan. 

Thai cannabis — geschiedenis en oorsprong

Thai landrassen zijn unieke, ongelooflijk gewilde wietplanten die genetisch voor 100% uit de genen sativa bestaan. De naam 'landras' geeft men aan gekweekte wietplanten die zich met succes hebben aangepast aan een specifieke locatie of omgeving. Ze zijn ook niet gekruist met andere uitgesproken cannabis variëteiten.

Naar verluidt, heeft cannabis haar weg via India naar Thailand en de omringende landen gevonden. Vervolgens is het kruid eeuwenlang gebruikt door de lokale bevolking voor recreatieve, culinaire en holistische toepassingen. Het werd op grote schaal gekweekt[1].

Deze soorten vallen onder de noemer 'Thai', maar 'Zuidoost-Aziatisch landras' is wellicht een betere benaming. Deze soorten zijn namelijk afkomstig zijn uit diverse vochtige, hete en tropische regio's in dit deel van de wereld. Hoe lang groeien ze daar al? Dat weten we niet precies, maar het is zeker een lange tijd.

Thai genen bereikten het westen in de jaren 60, toen Amerikaanse troepen de wiet meenamen uit Vietnam. Deze bundels met cannabis stonden bekend als 'Thai sticks', die veel krachtiger waren dan alles wat in de VS werd geproduceerd. En dat niet alleen, want deze strakke bundels met wiet bevatten geen zaden. Dit is een duidelijk teken van geavanceerde kweektechnieken die men in het Westen nog niet onder de knie had.

Gerelateerd Artikel

Wat is landras-cannabis?

Kenmerken van Thai cannabis

Vanwege de unieke eigenschappen werden Thai soorten na hun introductie in het westen razendsnel populair. Dit geldt overigens ook voor andere landrassen. Werkelijk alle kenmerken, van het groeipatroon tot de smaak en het effect, waren opwindend en waardevol voor zowel gebruikers als breeders.

  • Het kweken van Thai wiet

Als je deze soorten kweekt, moet je weten dat dit grote planten zijn. Ze ontwikkelen eerder de vorm van een wilgenboom dan de traditionele kerstboom. In plaats van lange cola's, hebben de toppen de neiging om dicht en meer geconcentreerd te worden. De takken strekken zich uit en buigen. Het is geen geheim dat sativa's lang bloeien en Thai is geen uitzondering op deze regel. Een bloei van 14-16 weken is niet ongebruikelijk en soms moet je rekenen op 20 weken.

Waarom zijn deze soorten zo traag? Nou, Thai landrassen komen uit een tropisch klimaat. Daarom maken ze zich geen zorgen over minder daglicht en koelere temperaturen, waar meer noordelijke en zuidelijke strains wel mee kampen. Als een gevolg hiervan kunnen ze hun tijd nemen voor de bloei.

Het is soms lastig om het warme, vochtige klimaat waarin ze gewend zijn te imiteren. Als je een kas hebt, kun je deze soorten vrij succesvol kweken. Om zuivere Thai soorten te kweken, heb je wel veel geduld nodig. Je moet ze ook warm genoeg kunnen houden.

Het kweken van Thai wiet
  • Het effect van Thai wiet

Nu je weet hoe lang deze wietplanten nodig hebben om te groeien, vraag je je vast af hoe Thai zo populair geworden is in het westen, vooral in vergelijking met de snelle en gemakkelijke indica's.

Dat komt omdat het effect van Thai sativa niet te vergelijken is met andere soorten. Dankzij de moderne veredelingstechnieken kan de sterkte van hedendaagse soorten oplopen tot wel 30%. Sommige breeders geven aan dat ze zelfs die grens hebben overschreden. Maar in de jaren 60 dacht men dat Thai soorten ongeveer 13% THC bevatten, wat destijds ongelooflijk sterk was. In combinatie met het stimulerende, heldere effect is het geen wonder dat ze razendsnel populair werden onder stoners en innovatieve breeders.

Enkele van de meest voorkomende effecten van Thai sativa zijn:

Euforische buzz Cerebraal
Stimulerend Creatief
Sterk
  • Thai cannabis: smaken en geuren

Thai landrassen smaken rijk en aards. Het is moeilijk om de smaak exact te beschrijven. Verschillende planten ontwikkelen namelijk diverse terpeenprofielen, wat tot veel variatie leidt. Een wietplant die op de doorweekte vlaktes in het noorden van Thailand groeit, zal anders smaken dan een plant die zorgvuldig in een kas of onder kunstlicht is gekweekt. Toch kunnen we een algemene omschrijving geven:

Aarde Hout
Chocolade Citrus
Diesel

Soorten wiet met Thai genen

De aanvoer van Thai naar de VS nam af toen de troepen uit Vietnam werden teruggetrokken. Maar het erfgoed leeft voort. Het is mogelijk wietzaadjes te kopen waarvan wordt beweerd dat het zuivere Thai landrassen zijn, hoewel deze bewering ter discussie staat.

Desondanks vormen Thai genen de fundering van veel moderne strains. Hier zijn enkele van onze favorieten:

Blueberry

Blueberry is in de jaren 70 aan de westkust van de Verenigde Staten ontwikkeld door breeder DJ Short. Naar verluidt, is deze soort de hybride nakomeling van Highland Thai x Purple Thai x Afghan. De exacte genetische oorsprong zal voor altijd een mysterie blijven. Toch staat één ding vast: deze soort is ongelooflijk goed.

Zoals de naam al suggereert, trakteert Blueberry op fruitige, weelderige smaken waarbij bessen overheersen. Dankzij de invloed van indica, ontwikkelt Blueberry zich sneller dan zuivere Thai wiet. Ze behoudt wel de strakke, vette cola's en veel van de verfrissende effecten.

Hieronder staan enkele van de toonaangevende strains die van dit erfgoed zijn afgeleid.

Blue Mystic

Blue Mystic

Blue Mystic is onze eigen interpretatie van Blueberry. In tegenstelling tot klassieke Thai landrassen is ze indica-dominant. Toch combineert ze de beste eigenschappen van de ultra-ontspannende Northern Light met de dynamische smaak en krachtige groei van Blueberry. Daarmee trakteert ze op een dromerige, relaxte ervaring. En dat niet alleen, want de bloei bedraagt slechts 7-9 weken. Verwacht een gulle oogst, bestaande uit grote, dichte toppen.

Ze heeft veel terpenen van Blueberry behouden, maar het effect is zwaarder en heeft meer weg van een klassieke stone. Daarmee is Blue Mystic het best geschikt voor de avonduren of momenten waarop je tijd hebt om heerlijk te luieren.

Blue Mystic
Oregon Blueberry x Northern Light
375 - 425 gr/m2
60 - 100 cm
8 - 9 weken
THC: 18%
Sativa 20% Indica 80%
400 - 450 gr/plant
180 - 220 cm
Oktober
Stoned

Koop Blue Mystic

Royal Bluematic

Royal Bluematic

Kun je Blueberry waarderen, maar kweek je liever een strain die zich sneller ontwikkelt en gemakkelijker laat verzorgen? Dan moet je Royal Bluematic wietzaadjes planten! Deze soort is ontstaan uit een kruising tussen Blueberry en ruderalis. Het resultaat is een autoflowering superster met robuuste en gulle eigenschappen.

Deze strain bereikt een hoogte van slechts 60cm, maar trakteert daarmee toch op goede resultaten. Het effect is gemixt en helt meer over naar een relaxende stone dan een energieke en euforische sensatie. De totale doorlooptijd van deze strain bedraagt ongeveer 12 weken.

Royal Bluematic
Blueberry x Ruderalis
425 - 475 gr/m2
60 - 75 cm
7 - 8 weken
THC: 14%
Sativa 10% Indica 60% Ruderalis 30%
70-120 gr/plant
70 - 100 cm
11 - 12 weeks after sprouting
Krachtig, Stoned

Koop Royal Bluematic

Fruit Spirit

Fruit Spirit

Fruit Spirit is een wietsoort die Blueberry combineert met White Widow. Het resultaat? Een ongelooflijk krachtige soort met krachtige, bedwelmende effecten die je energiek en betrokken houden. Ondanks de indica-dominante aard, wordt haar sativa-afkomst goed duidelijk als je het effect ervaart.

Fruit Spirit kan erg groot worden; reken op 200cm. Dit grote formaat vertaalt zich natuurlijk in heel veel wiet. De bloei duurt ongeveer 8-9 weken, wat vrij gemiddeld is en je geduld wordt absoluut beloond. Na het oogsten, geniet je van toppen met veel hars die trakteren op rijke smaken en verkwikkende effecten.

Fruit Spirit
Blueberry x White Widow
375 - 425 gr/m2
80 - 120 cm
9 - 10 weken
THC: 18%
Sativa 30% Indica 70%
475-525 gr/plant
175 - 220 cm
Begin Oktober
Helder

Koop Fruit Spirit

Haze

Ook Haze is afgeleid van Thai sativa. Ze bevat genen van andere landrassen uit Colombia, Mexico en India. Met een sensationele sativa-high en verschillende smaken van kruiden, brandstof en citrus, zal Haze de dag van elke roker opfleuren.

Hieronder noemen we enkele op Haze gebaseerde soorten die ook door Thai zijn beïnvloed.

Haze Berry

Haze Berry

Haze Berry is een sappige kruising tussen Blueberry x Shining Silver Haze. Ze slaat stevig in en laat zich gemakkelijk kweken; wat wil je nog meer? Shining Silver Haze staat bekend als de 'koning onder de sativa's', al is 'koningin' toepasselijker. Dankzij de Thai invloed, afkomstig van Blueberry en Haze, bevat Haze Berry 80% sativa-genen.

Toch duurt de bloei redelijk kort; reken op ongeveer 9-10 weken. Als je binnen kweekt, kun je een opbrengst verwachten van ongeveer 525–575g/m². De gerookte wiet smaakt naar een combinatie van bessen, vanille, aarde en kruiden en van het effect sla je steil achterover. Verheug je op een veelzijdige, opwindende high, waarbij een sterk inspirerende buzz wordt gecombineerd met een diepe, lichamelijke stone.

Haze Berry
Blueberry x Shining Silver Haze
525 - 575 gr/m2
60 - 100 cm
9 - 11 Weken
THC: 20
Sativa 60% Indica 40%
600-650 gr/plant
160 - 180 cm
Eind oktober
Fysiek Ontspannend, Krachtig, Langdurig

Koop Haze Berry

Silver Shining Haze

Shining Silver Haze

Haze heeft een lange en glorieuze geschiedenis en wij wilden ook een stukje van die taart! Maar in plaats van opnieuw een Haze te creëren, hebben we er een unieke draai aan gegeven. Daarom hebben we er ook wat indica in gestopt. De keuze is gevallen op Northern Light, die nog altijd tot de allerbeste indica's behoort.

Het resultaat is Shining Silver Haze, die zowel stimuleert als ontspant. Je geest bruist, terwijl je lichaam in een lome toestand verkeert. Dit lijkt een vreemd contrast, maar de kenmerken vullen elkaar op prachtige wijze aan, waardoor je van een buitengewone high geniet.

Shining Silver Haze
Haze x (Skunk x Northern Light)
600 - 650 gr/m2
80 - 120 cm
9 - 11 Weken
THC: 21%
Sativa 75% Indica 25%
600-650 gr/plant
180 - 220 cm
Eind oktober
Zwaar

Koop Shining Silver Haze

Amnesia Haze

Amnesia Haze

Amnesia Haze is een van de meest bekende soorten wiet ter wereld en daar zijn goede redenen voor. Ze bevat 70% sativa en was een van de eerste hybriden die de voordelen van sativa biedt met het gemak van indica. Voor liefhebbers van opwekkende effecten is Amnesia Haze ideaal en dat zal waarschijnlijk niet veranderen.

Voor wat betreft de smaak, mag je rekenen op fruitige, bloemrijke sensaties, aangevuld met vleugen klassieke citrus. De toppen druipen van de hars, waardoor ze ideaal is als je dol bent op extracten, concentraten of simpelweg plakkerige wiet. Het effect is sterk stimulerend. Onder een ervaren hand kan het THC-gehalte oplopen tot wel 22%. Al bij al is het genieten geblazen met deze soort, maar je moet haar wel met respect behandelen.

Amnesia Haze
Origineel Amnesia Haze
600 - 650 gr/m2
80 - 140 cm
10 - 11 Weken
THC: 22%
Sativa 70% Indica 30%
650 - 700 gr/plant
175 - 210 cm
Eind oktober
Fysiek Ontspannend, Krachtig, Langdurig

Koop Amnesia Haze

Chocolate Haze

Chocolate Haze

Dankzij een kruising tussen Cannalope Haze x OG Chocolate Thai zag onze eigen Chocolate Haze het levenslicht. We wilden graag een soort maken die ongeëvenaarde zoetheid biedt, in combinatie met een sterke buzz. En dat is ons gelukt!

Deze strain bevat maar liefst 95% sativa-genen en daarmee biedt ze bijpassende effecten. Reken op krachtige stimulatie, euforie en meer gefocuste creativiteit. Misschien moet je deze wiet niet roken vlak voor het slapengaan! Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te raden hoe Chocolate Haze smaakt, maar je staat versteld van hoe rijk die smaken zijn. Golven chocolade-achtige sensaties dansen over je tong, waarmee ze op een verrukkelijke ervaring trakteert.

Chocolate Haze
OG Chocolate Thai x Cannalope Haze
475 - 525 gr/m2
90 - 160 cm
9 - 11 Weken
THC: 20
Sativa 95% Indica 5%
450 - 500 gr/plant
150 - 200 cm
Eind oktober
Zwaar

Koop Chocolate Haze

AK-47

AK-47 moet je niet verwarren met de synthetische cannabinoïde met dezelfde naam. Deze soort wiet is iconisch en combineert Thai, Mexican, Colombian en Afghan invloeden in één super sativa-hybride. De naam is beduidend meer intimiderend dan de high. Met de volgende van AK-afgeleide strains geniet je van een relaxte, geestelijke buzz.

Royal AK

Royal AK

Voor veel mensen staan AK-soorten simpelweg voor perfectie. Royal AK is opgemaakt uit 60% sativa- en 40% indica-genen en dat wordt al snel overduidelijk. Ze bevat het beste uit beide werelden, zowel qua groei als effecten. Daarom is ze ongelooflijk populair bij kwekers en stoners over de hele wereld.

Verwacht een sterke, lichamelijke stone, verrijkt met een even krachtige sensatie in je bol. Vanwege de kracht kan de high snel overweldigen als je te veel rookt; let hier dus een beetje op! Ondanks de agressieve naam is Royal AK behoorlijk vredelievend. De smaken zijn gevarieerd en worden gedomineerd door vleugen diesel en fruit.

Royal AK
Columbian, Mexican, Thai & Afghan
525 - 575 gr/m2
80 - 140 cm
8 - 9 weken
THC: 19%
Sativa 60% Indica 40%
600-650 gr/plant
130 - 170 cm
Begin Oktober
Gebalanceerd, Helder, Stoned

Koop Royal AK

Royal AK Automatic

Royal AK Auto

Denk je eens in: alle hierboven genoemde eigenschappen, verpakt in een autoflowering wietzaadje met een levenscyclus van 12 weken! Om deze soort te maken, hebben we Royal AK met ruderalis gekruist. Je kunt haar gemakkelijk kweken, zonder compromissen te sluiten als het gaat om de eigenschappen van AK. Verwacht dezelfde geweldige smaken en een unieke high.

External Resources:
  1. Thailand’s Legendary Marijuana – The Diplomat https://thediplomat.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.