By Adam Parsons

In de vorige drie delen van Royal Queen Seeds' basisgids voor buitenkweken, leerden we over de voordelen van het selecteren van de juiste soorten, het vinden van een geschikte kweeklocatie en de voordelen van het binnen opstarten van je project. We bespraken biologische aarde en leerden alles over correcte bewaterings-technieken. We hebben het ook gehad over het belang van camouflage en hoe je een buitentuin moet beschermen tegen wilde dieren. Als je de eerdere delen hebt gemist, kan je ze via de links hieronder bekijken.

In het vierde deel van onze gids voor het buitenkweken, vestigen we onze aandacht op de altijd aanwezige uitdaging van plagen en ongedierte. Veel vervelende beestjes lijken niets leuker te vinden dan het leven van een kweker zo zuur mogelijk te maken. Wanneer we buiten kweken, moeten we extra opletten, omdat de kans op een plaag, die ons project kan verwoesten, groter is in vergelijking met het binnen kweken.

Het goede nieuws is dat het eenvoudig te leren is hoe je veelvoorkomende plagen identificeert, voorkomt en bestrijdt, voor ze een kans hebben teveel schade aan te richten. In dit deel van onze gids, kijken we naar de meestvoorkomende plagen en vertellen je wat je eraan kan doen.

De basis van het buitenkweken (Deel 4)
De basis van het buitenkweken (Deel 4)
De basis van het buitenkweken (Deel 4)

HET VOORKOMEN VAN PLAGEN

Wanneer we buiten kweken, hebben we minder controle over onze planten dan binnen. We zijn overgeleverd aan de wind en het weer, maar moeten ook omgaan met ongedierte en de insecten die Moeder Natuur op ons afstuurt. Als het om plagen gaat, is preventie de beste behandeling, omdat je dan nooit problemen hoeft op te lossen. Hier zijn een aantal stappen die je kan nemen om het risico te minimaliseren.

Steriliseer je aarde

Een oorzaak voor een insectenplaag kan de kwaliteit van de aarde zijn. Je aarde kan pathogenen en insecten bevatten, die erop wachten om je oogst te verwoesten. Het risico op besmette aarde kan je beperken als je commerciële aarde gebruikt of aarde-loze mixen van een betrouwbare verkoper. Sommige commerciële aarde, zoals de "budget" merken en die van lagere kwaliteit, komen soms ook in contact met insectenlarven en ongedierte. Een oplossing is het steriliseren van de aarde die je wil gebruiken, zeker als je van plan bent aarde van buiten te gebruiken. Methoden zoals grond solarisering of stoomsterilisatie kunnen schadelijke pathogenen en insectenlarven doden, waardoor het risico op deze plagen wordt verminderd.

Opgemerkt moet worden dat dit wel een extreme maatregel is. Het steriliseren van je aarde zal niet alleen de slechte dingen doden, maar ook de

De basis van het buitenkweken (Deel 4)

Kweek planten die insecten verjagen

Moeder Natuur kan het leven van een kweker vrij lastig maken, maar ze biedt tegelijkertijd ook effectieve remedies! Een van de beste dingen die je kan doen om veelvoorkomende insectenplagen, zoals spint, bladluizen of knaagdieren, te voorkomen, is het kweken van gezelschapsplanten. In het geval van cannabis zijn deze gezelschapsplanten, die insecten en kleine dieren verjagen, knoflook, uien, geraniums en goudsbloemen. Knoflook is met name effectief tegen bladluis en spint, die tot de meestvoorkomende insectenplagen behoren. Knoflook kan zelfs muizen en andere knaagdieren afschrikken. Het planten van gezelschapsplanten tussen je cannabis buiten, zal niet alleen ongedierte verjagen en voorkomen, maar zal ook helpen je cannabis te camoufleren.

De basis van het buitenkweken (Deel 4)

Gebruik nuttige roofinsecten

Veel soorten insecten, zoals spint en bladluis, hebben natuurlijke vijanden die ze met liefde zullen opeten. Deze natuurlijke vijanden bieden geweldige oplossingen voor cannabis kwekers die ongedierte op natuurlijke en biologische wijze willen bestrijden om hun gewas te beschermen. In ons geval zijn lieveheersbeestjes ideaal, omdat ze jagen op zowel bladluizen als spint. Voor een meer effectieve controle van spint, kan je zoeken naar roofmijten uit de Phytoseiulus familie. Veel goed gesorteerde growshops en tuincentra bieden lieveheersbeestjes, roofmijten en andere nuttige insecten en organismen aan.

De basis van het buitenkweken (Deel 4)

Gebruik natuurlijke en biologische pesticiden voor preventie

Er zijn veel natuurlijke en biologische manieren waarop je een insectenplaag kan stoppen voor het een plaag wordt. Sommige biologische pesticiden werken als insectenwerend middel, terwijl anderen de natuurlijke weerstand van je planten kunnen versterken en soms doen ze beiden.

Een aantal van deze natuurlijke, biologische pesticiden zijn Neem olie, Karanja olie, citrus olie, cayennepeper en knoflookolie. Boeren weten al eeuwen dat deze biologische pesticiden effectief zijn. In tegenstelling tot chemische pesticiden, zullen natuurlijke pesticiden geen schade toebrengen aan mensen, dieren of je planten. Normaal gesproken kunnen ze veilig worden gebruikt. Het is verstandig om je planten preventief met regelmaat in te spuiten. Wissel tussen verschillende biologische pesticiden voor een maximaal effect. Je kan bijvoorbeeld de eerste week een natuurlijke pesticide met Neem olie gebruiken, de volgende week gebruik je een product met knoflookolie en in de derde week gebruik je een pesticide op basis van citrusolie. Buitenkwekers behandelen soms het gebied rond de planten in een "magische cirkel". In plaats van direct je planten te bespuiten, behandel je een gebied van tenminste een meter rondom je planten. Dit is met name handig tijdens de bloei, wanneer je liever geen producten op je planten en toppen wil spuiten.

Bouw een draadkooi

Als knaagdieren, zoals konijnen en andere grotere beestjes, interesse hebben in je tuin, kan je overwegen je planten te omheinen. Je kan dit doen met kippengaas en bamboe stokken, te koop in doe-het-zelf winkels of tuincentra. Het bouwen van een draadkooi of hek, om je planten te beschermen tegen vogels, knaagdieren en andere dieren, is niet ingewikkeld. Onthou alleen dat je bouwsel je project meer zichtbaar maakt, zeker als je guerrilla kweekt. Houd daar rekening mee voordat je iets neerzet.

De basis van het buitenkweken (Deel 4)

HET HERKENNEN VAN EN OMGAAN MET ONGEDIERTE

Met bovenstaande tips kan je een plaag meestal voorkomen voordat het gebeurt. Dat gezegd hebbende, kan je er niet blind op vertrouwen dat je cannabis 100% veilig is. Het komt gewoon te vaak voor dat ongedierte je cannabis planten als hun nieuwe thuis beschouwen. Er is geen reden voor paniek. Als je weet hoe je ze moet herkennen en behandelen, kunnen ze vaak worden verwijderd voor er teveel schade ontstaat.

Hier is een lijst met de meestvoorkomende insectenplagen, hoe je ze herkent en hoe je er op effectieve en natuurlijke wijze vanaf komt.

SPINT

Wat zijn ze?

Spintmijten zijn de vloek van elke cannabis kweker, simpelweg omdat we ze zo vaak tegenkomen. Onopgemerkt en onbehandeld kunnen ze je hele gewas verwoesten. Gelukkig zijn ze relatief eenvoudig te bestrijden.

Hoe herken je ze?

Spintmijten zijn enorm klein en ze zijn niet gemakkelijk te spotten met het blote oog. Ze zien eruit als kleine stipjes. De eerste indicaties van spintmijten zijn meestal heel kleine, gele plekjes op de bladeren van je planten. Je hebt waarschijnlijk een loupe of microscoop nodig om de mijten te zien zitten op de onderkant van de bladeren. Hierna zullen de bladeren bedekt raken met dichte webben, die veel duidelijker te spotten zijn. De mijten zien eruit als kleine spinnetjes (vandaar de naam) en kunnen wit, geel of bruinrood van kleur zijn. De meest voorkomende is de bonenspintmijt, die twee vlekken op zijn rug heeft. Met een vergrootglas kan je ook de eitjes zien; ze zien er uit als kleine gelei-achtige, transparante belletjes.

Hoe behandel je ze?

Om van volwassen mijten af te komen, kan je een oplossing gebruiken van 2% insecten dodende zeep. Zeepspiritus is zeer veilig in gebruik. Neem olie is ook een effectieve en biologische pesticide die effectief is bij spint. Hoewel Neem olie meer preventief werkt en ze niet doodt bij contact, kan het verstandig zijn een oplossing te maken van zeepspiritus en wat Neem olie om het effect te maximaliseren.

Lieveheersbeestjes en de Phytoseiulus persimilis roofmijten zijn de natuurlijke vijanden van de spintmijt. Als je deze introduceert in je kweekgebied, zullen ze je spint verslinden.

De basis van het buitenkweken (Deel 4)

BLADLUIZEN

Wat zijn ze?

Bladluizen zijn kleine, zachte insecten die veel kleuren kunnen hebben, zoals groen, geel, zwart, bruin of rood. Ze zijn heel klein, hebben een ovale vorm en veel hebben lange poten, vleugels en voelsprieten. Soms vind je ze in grote kolonies op de onderzijde of bovenop de bladeren. Bladluizen zuigen het sap van cannabis planten op. Ze scheiden een heldere, suikerachtige en kleverige vloeistof uit, bekend als honingdauw.

De honingdauw op zich is al een probleem, omdat het de groei van een roetzwart uitziende, zwarte schimmel kan stimuleren wanneer het zich ophoopt op planten. Ook is het handig om te weten dat bladluizen vaak mieren aantrekken, omdat de mieren zich voeden met honingdauw. Het is bekend dat mieren vaak bladluizen verzorgen en "melken" voor dit doel. Je wil geen mieren in de mix hebben, dus het is verstandig zo snel mogelijk korte metten te maken met bladluizen.

Hoe herken je ze?

Bladluizen zijn groter dan mijten en dus ook eenvoudiger te zien, zeker als het grote kolonies zijn. Ze zijn klein, groenachtig en half transparant. Als je een plaag bladluizen hebt, zal je normaal gesproken ook de heldere, suikerachtige honingdauw kunnen herkennen op de bladeren. De verschijning van mieren kan ook een teken zijn dat je een probleem hebt met bladluizen.

Hoe behandel je ze?

Net als bij spint, kan het zeer effectief zijn de bladluizen in te spuiten met zeepspiritus en Neem olie. Onthoud alleen dat je de behandeling regelmatig herhaalt. Het is verstandig een dag te sprayen, 3-4 dagen te wachten en opnieuw te sprayen. Herhaal dit elke week tot de plaag verdwenen is. Behandel wanneer het licht niet te fel is, zoals in de avond of vroeg in de morgen.

Lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke, biologische vijanden van bladluizen, dus wellicht wil je ze introduceren in je kweekgebied.

De basis van het buitenkweken (Deel 4)

WITTE VLIEGEN

Wat zijn ze?

Witte vliegen, ook wel motluizen genoemd, zijn een algemene plaag voor cannabis, zeker als je buiten kweekt. Ze voeden zich met de chlorofyl van de planten en kunnen letterlijk het leven uit je planten zuigen. Witte vliegen zijn vliegende insecten die kunnen worden vergeleken met kleine motten.

Hoe herken je ze?

Deze kleine, witte vliegen verstoppen zich graag onderaan de bladeren, dus je ziet ze wellicht niet direct. Als je de plant schudt, en honderden vliegen eraf, zal dit een indicatie zijn van een witte vliegen plaag. Net als met spintmijten zorgen ook witte vliegen voor kleine witte of gele plekjes op de bladeren.

Hoe behandel je ze?

Ook hier komt zeepspiritus en Neem olie van pas. Meng een 2% oplossing van zeepspiritus met wat Neem olie voor het beste effect. Spray regelmatig tot de besmetting onder controle is.

De kleine wesp Encarsia Formosa (sluipwesp) is de natuurlijke, biologische vijand van de witte vlieg. Als je deze te pakken kan krijgen en uitzet in je tuin, zullen 2 of 3 van deze wespen per plant de klus meestal klaren.

De basis van het buitenkweken (Deel 4)

RUPSEN

Wat zijn ze?

Rupsen zijn de larven van vlinders en motten. Ze zijn er in verschillende kleuren, maar meestal zijn ze heldergroen. Rupsen zien er normaal gesproken uit als kleine wormen, hoewel sommigen ook pluizig kunnen zijn. Dit type ongedierte komt veel voor en rupsen kunnen met name buiten enorme schade veroorzaken.

Hoe herken je ze?

Hoewel rupsen vrij groot zijn, is een plaag niet altijd direct duidelijk. Soms zie de rupsen zelf niet, omdat ze zich diep in je toppen werken, waar ze zich helemaal suf eten. Meestal herken je mysterieuze gaten in je toppen en missende stukken blad. Zodra een rups zich in een top heeft gegeten, zal de top waarschijnlijk gaan rotten.

Hoe behandel je ze?

De meest effectieve en natuurlijke, biologische methode om van rupsen af te komen, is het gebruik van een insecticide die Bacillus thuringiensis (BT) bacteriën bevat. Dit type bacterie is veilig in gebruik en heeft geen invloed op nuttige insecten.

Het is heel belangrijk bacillus thuringiensis preventief te gebruiken of tenminste bij het zien van de eerste tekenen van rupsen. Herhaal de behandeling elke week tot de besmetting onder controle is. Je moet de behandeling ook herhalen na zware regen. Zoals met de meeste natuurlijke en biologische manieren om van ongedierte af te komen, zal bacillus thuringiensis de rupsen niet onmiddellijk doden, hoewel het ze wel direct laat stoppen met eten. Er is geen reden tot paniek als je nog wat rupsen ziet na het sprayen. Als de rupsen donkere, schimmelige gebieden op je toppen hebben veroorzaakt, verwijder dan de aangedane delen onmiddellijk om de verspreiding van de schimmel te voorkomen.

Ongedierte en plagen kunnen een groot probleem zijn voor elk kweekproject, maar alleen als je niet goed geïnformeerd bent. Zodra je weet hoe je ongedierte herkent, voorkomt en behandelt, zijn ze slechts lastig en niet langer een serieuze bedreiging voor je oogst. Tegenwoordig kan je veel natuurlijke en biologische manieren vinden om effectief van ongedierte af te komen, zonder de negatieve effecten van chemische pesticiden. Onthoud dat preventie de beste defensie is!

De basis van het buitenkweken (Deel 4)

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.