By Luke Sumpter


Heb jij ook je eigen bongroutine? Wiet vermalen, een schone screen in je bong plaatsen, zorgen dat je aansteker het doet en je bong met vers water vullen. Maar ontbreekt er niet iets? Houd je weleens rekening met de temperatuur als je een bong rookt? Sommige wietgebruikers vinden het prima om op kamertemperatuur te roken, maar anderen zweren bij het gebruik van een ice bong.

Ice bongs maken gebruik van het verkoelende effect van ijs en genereren zachte trekken die je echt doen watertanden. Keel- en longirritatie zijn voorgoed verleden tijd! Toch gaan er online ook verhalen rond van mensen die beweren last te hebben gekregen van longinfecties en andere aandoeningen nadat ze een ice bong hebben gebruikt. Dus, hoe zit dit? Moet je nu wel of niet een ice bong gebruiken? Veroorzaken ze echt longproblemen? Is het het risico waard? Lees hieronder alles wat je over ice bongs moet weten!

Wat zijn ice bongs?

Ice bongs zijn precies wat je denkt dat ze zijn: het zijn rigs waar naast water ook ijs in gaat, voor koelere en soepelere hijsjes. Misschien weet je dit al, maar elke keer dat je je aansteker gebruikt, zwaai je met een vlam met een temperatuur van bijna 2000°C. Wiet of hasj verbrandt onmiddellijk door deze hitte, gevolgd door een hete rookpluim.

Terwijl blunts, joints en pijpjes hete en vaak 'harde' rook afgeven, compenseren bongs dat enigszins met water op kamertemperatuur of koud water. Ice bongs gaan nog een stap verder, door ijsblokjes te benutten. Terwijl de rook langs het ijs stroomt, daalt de temperatuur van het gas voordat het de mond, keel en longen bereikt. Het resultaat is een koelere en zachtere hijs die minder irritatie, ongemak en hoesten veroorzaakt.

 • Ice bong designs

De cannabisindustrie zit boordevol innovatie. Het is dus niet gek dat er talloze ice bongs beschikbaar zijn. Heeft je huidige bong een standaard hals, een breed mondstuk en een buis die rechtstreeks naar de kamer leidt, dan kun je heel makkelijk een paar ijsblokjes aan het water toevoegen.

Creatieve geesten hebben echter ook speciale bongs met ice catchers ontworpen. Deze scheiden het ijs van de hoofdkamer. De modellen variëren in grootte, vorm en configuratie, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: kleine inkepingen (ice catchers) in de buis.

Deze structuren zitten meestal onderin de hals, net boven de kamer, en dienen om te voorkomen dat er ijs in het water valt. Hierbij is sprake van een tweeledig proces: de rook gaat eerst door het water van de bong, en daarna bereikt de rook de ice catcher, waar het snel in temperatuur daalt.

Ice bong designs

Voordelen van ice catcher bongs

Maar waarom zou je een ice catcher bong moeten overwegen? Is het echt de moeite waard om voorafgaand aan elke rooksessie ijsblokjes klaar te leggen? Bekijk de belangrijkste pluspunten hieronder en bepaal zelf!

Voordelen
Soepelere trekjes
Je kunt grotere trekken nemen
Superieure smaak
Voorkomt spetters
Ziet er geweldig uit
Seizoensgebonden
 • Soepelere trekjes

De rook koelt snel af dankzij de temperatuur van het ijs. Dit resulteert in hijsjes die in de mond, keel en longen beter aanvoelen. Over het algemeen zorgen ice catcher bongs voor een plezierige rookervaring.

 • Je kunt grotere trekken nemen

Zachtere rook betekent ook grotere trekjes (en minder hoesten). Je zult merken dat je grote bowls kunt roken en veel rook kunt inhaleren, met minder ongemak. Streef je naar een snelle en intense high, overweeg dan om voor het binnenkrijgen van meer cannabinoïden en terpenen ijs aan je bong toe te voegen.

 • Superieure smaak

Veel fans van ice bongs kiezen voor deze methode vanwege de smaak. Koelere rook optimaliseert namelijk het terpenenprofiel. Zonder die hete rook voelt het alsof je smaakpapillen ontvankelijker zijn voor aardse, fruitige, zoete en grasachtige terpenen.

 • Voorkomt spetters

Je kent het wel: je komt iets te hard tegen je bong aan of kantelt hem wat en er spettert bongwater op de koffietafel of de bank. Dit kan een anders perfecte middag of avond behoorlijk verstoren. IJs zal niet alle spetters voorkomen, maar houdt wel kleine spetters tegen die anders uit het mondstuk zouden vliegen.

 • Ziet er geweldig uit

Een ice catcher bong ziet er ook supercool uit. Een sprookjesachtige ijstoren van glas is prachtig om tijdens je rooksessie te aanschouwen. En het wordt alleen maar indrukwekkender naarmate de rook erdoorheen vloeit!

 • Seizoensgebonden

Terwijl het in de winter misschien niet aantrekkelijk klinkt om een koude hijs van een ice bong te nemen, is dat in de zomer wel anders. Wil je midden in een hittegolf nou echt warme rook inhaleren? Of wil je toch liever een koele glazen toren in je handen voelen?

Nadelen van ice catcher bongs

Raak je langzaam al door ice bongs geïntrigeerd? Wij snappen wel waarom. Ze zijn net effe wat anders. Maar zoals alles in het leven, hebben ze ook nadelen. Voordat we ingaan op de belangrijkste controverse rond deze rooktechniek, eerst enkele minpunten.

Nadelen
Voorbereiding
Tijdslimiet
Duurder
 • Voorbereiding

Ice bongs hebben meer voorbereiding nodig dan reguliere bongs. Bij het voorbereiden van een normale bong moet je alleen wat schoon water in de kamer gieten. Bij een ice bong moet je echter ook een ijsblokjesvorm klaar hebben staan. Als je van plan bent om regelmatig een ice bong te gebruiken, raden we aan om aan het einde van elke rooksessie een nieuwe ijsblokjesvorm klaar te maken.

 • Tijdslimiet

Hoelang wil jij roken? Als jij en je vrienden vaak uren achter elkaar een bong gebruiken, heb je meer dan één ijsblokjesvorm met ijs nodig. De inkeping in een ice catcher bong kan hete rook maar een bepaalde tijd afkoelen voordat het ijs smelt en in de kamer stroomt.

 • Duurder

Als je bong al een breed mondstuk en grote kamer heeft, kun je er gewoon rechtstreeks ijsblokjes in laten vallen. Wil je echter de volledige ice bong-ervaring, dan moet je investeren in een rig met inkepingen die zorgen dat de ijsblokjes op hun plek blijven.

Een ice bong gebruiken

Controverse rondom ice catcher bongs

Het zou niet fair zijn om de voordelen van ice catcher bongs aan te stippen, zonder op de mogelijke risico's in te gaan. Toch lijken de gevaren van ice bongs nihil, en is er geen wetenschappelijk bewijs voor. Op internetfora zijn echter verschillende verhalen te vinden van mensen die longproblemen zouden hebben gekregen na het gebruik van een ice bong.

Sommige mensen beweren dat ijsscherven van verse ijsblokjes in de longen kunnen terechtkomen en bronchitis en zelfs een longontsteking kunnen veroorzaken. Hoewel het inademen van water een bekende oorzaak van longontsteking is, bestaat er geen onderzoek dat een verband aantoont tussen het gebruik van ice bongs en longaandoeningen (en het lijkt ook onwaarschijnlijk dat dergelijk onderzoek er snel zal komen).

Hoe dan ook, als je al bestaande longproblemen of een aandoening van het immuunsysteem hebt, is het waarschijnlijk beter om ice bongs links te laten liggen. Je kunt ook je huisarts raadplegen, maar misschien is dat wat ongemakkelijk.

Een ice bong gebruiken

Nu we dit weten, hoe gebruik je een ice bong eigenlijk? Verloopt dit echt anders dan met een standaard rig? Hieronder vind je een stap voor stap gebruiksaanwijzing!

 1. Bereid het ijs voor: stop minstens een paar uur voor je sessie een ijsblokjesvorm in de vriezer.
 2. Vul de buis: voeg aan het begin van de sessie ijsblokjes toe aan de buis en vul deze tot enkele centimeters onder het mondstuk.
 3. Vul de bowl: stop je wiet in de bowl zoals je dit met een standaard bong ook zou doen.
 4. Laat het ijs een beetje smelten: de geruchten over ingeademde ijsscherven hebben ertoe geleid dat sommige gebruikers het ijs een beetje laten smelten voordat ze een hijs nemen. Wacht tot de blokjes een gladde, vorstvrije buitenkant hebben gekregen.
 5. Neem een trek en geniet: steek je bowl aan en geniet van zachte en koele hijsjes.
Een ice bong gebruiken

Tips om je ice catcher bong-ervaring te optimaliseren

Wil je je ice bong-ervaring naar een hoger niveau tillen? Met onderstaande tips doe je dit in een handomdraai!

 • Gebruik naast je ice bong ook een vaporizer: sommige vaporizers hebben een waterpijp-adapter waarmee je ze aan bong bowls kunt bevestigen. Als je de ervaring nog beter wilt maken, gebruik dan een compatibele vaporizer en ervaar terpeen-profielen als nooit tevoren.
 • Bouw een ijsvoorraadje op: als je een fervent gebruiker begint te worden, raden we aan een serieus ijsvoorraadje aan te leggen. Zorg voor meerdere ijsvormpjes in je vriezer en vul elke vorm aan het einde van elke rooksessie weer bij. Op deze manier zit je nooit zonder. Je kunt ook gearomatiseerd water, limonade of thee invriezen om je hijsjes nog smaakvoller te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos!
 • Houd de kamer koel: wil je dat je ijsblokjes langer meegaan? Zet een ventilator of airconditioning aan om te voorkomen dat het ijs te snel smelt.
 • Speel wat met ijsblokjesvormpjes: waarom zou je je creativiteit niet eens de vrije loop laten en de ervaring nog mooier maken? Gebruik bijvoorbeeld hartvormige, fruitvormige of zelfs cannabisbladvormige ijsblokjesvormpjes en creëer een heus ijspaleis!

Experimenteer gerust een beetje, het kan bijna niet fout gaan. Een ice bong roken is echt een bijzondere stoner-traditie. En we hopen dat na het lezen van dit artikel ook jij de kans krijgt om te ontdekken waarom wij zo enthousiast zijn!

Verantwoord cannabisgebruikRoyal Queen Seeds benadrukt het belang van verantwoord cannabisgebruik.

Hoewel velen regelmatig wiet gebruiken zonder problemen te ervaren, kunnen sommigen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van ongewenst gedrag. Wij zijn van mening dat de plant je leven moet verrijken en niet belemmeren.

Verantwoord gebruik houdt in dat het is beperkt tot volwassenen, dat je onder invloed niet mag autorijden of zware machines bedienen en er alles aan doet om misbruik te voorkomen.

Stay Cultivated.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.