Inbegrepen GRATIS producten
Hoe Herken En Voorkom Je Alternaria Bij Cannabisplanten?
De fungus Alternaria is een reëel probleem voor kwekers en tuiniers. Het kan verwoestende schade veroorzaken en is moeilijk te behandelen. In dit artikel bespreken we de verschillende symptomen van Alternaria bij cannabisplanten, hoe je het tegengaat en hoe je voorkomt dat het überhaupt toeslaat.
Inhoud:
WAT IS ALTERNARIA?
Alternaria is een genus dat behoort tot de Ascomyceten en kan ziektes bij planten veroorzaken. Als je niet goed oppast, kan het op je cannabisplanten groeien. Het is een belangrijke verwekker van plantenziekten die verantwoordelijk is voor 20% van alle mislukte agrarische oogsten. De ziekteverwekker verplaatst zich door de lucht, bodem en via stekken en kan gemakkelijk een aanvalsactie op je planten uitvoeren, vooral als de omgevingsfactoren bevorderlijk zijn. Deze factoren bestaan onder meer uit een hoge luchtvochtigheid, warme temperaturen en natte bladeren. Eenmaal op je plant wordt deze door de plantenziekte verzwakt en breidt het zich langzaam uit. In het bijzonder wanneer de planten zware kalium- en zuurstoftekorten vertonen.
Andere factoren die je planten vatbaarder maken voor Alternaria zijn:
- Een eerdere nematoden-infectie
- Schrale of inerte aarde
- Slechte toediening van voedingsstoffen
- Hoge luchtvochtigheid
PLANTEN DIE KUNNEN KAMPEN MET ALTERNARIA
Behalve cannabisplanten kan deze plantenziekte ook alle soorten wortelen, tomaten, aardappelen, bonen en crucifere groenten infecteren. Kruidachtige planten worden soms eveneens besmet. Hoewel de schimmel de planten in alle groeifases kan aanvallen, gebeurt dit het vaakst wanneer ze bloeien en vruchten vormen. Een plant die geïnfecteerd is, ziet er verpieterd uit en de groei stagneert.
Doorgaans zien agrariërs de schimmel wanneer er op de bladeren plekken verschijnen die tot een diameter van 2cm kunnen uitgroeien. Soms worden de paarsachtige, bruine plekken van Alternaria bedekt door kleinere zwarte plekjes. Deze plekjes, die conidiën genoemd worden, zijn de sporen die verantwoordelijk zijn voor de vermenigvuldiging van de schimmel.
SYMPTOMEN VAN ALTERNARIA
Alternaria is een schimmel die in zaden begint. Dat betekent dat het de plant bereikt via geïnfecteerde zaadjes. Vervolgens slaat het over naar omliggende planten. De meeste commerciële zadenbanken controleren op infectie voordat hun zaden gedistribueerd worden. Toch piept er wel eens wat tussendoor. Omdat deze plantenziekte zich langzaam ontwikkelt, vertonen planten pas in een gevorderd groeistadium tekenen van de infectie.
Deze infectie wordt vaak pas gesignaleerd als de planten verpot worden, of zodra ze vruchten beginnen te vormen. Dat heeft tot gevolg dat alle planten in de nabije omgeving geïnfecteerd worden. Ook doorschieten bij zaden en toppen is vaak een van de eerste symptomen van Alternaria. De plantenziekte komt aan het eind van de zomer of begin van de herfst het meest aan het licht en vormt zich veelal op gevoelige planten.
Een van de eminente kenmerken van Alternaria is het ontstaan van donkere, paarsachtige, bruine plekken die geel omrand zijn. Dat komt door een tekort aan chlorofyl. Wanneer de infectie een bladader bereikt, kan dit tot gevolg hebben dat bladeren vervormen en lichtelijk vergelen, of zelfs afvallen. Op de stelen zien de Alternariavlekken er langwerpig en diepliggend uit. Deze vlekken kunnen een aantal centimeter lang worden.
Andere symptomen van Alternaria zijn onder meer:
- Plaatselijke necrose
- Trage groei van de plant
- Belemmerde opname van voedingsstoffen waardoor tekorten kunnen ontstaan
De bruine, meercellige sporen van Alternaria kunnen door luchtstroming en overmatige irrigatie van omringende planten getransporteerd worden. De symptomen van deze infectieuze plantenziekte kunnen verschijnen op de bladeren, stelen, bladstelen en schutbladeren. In de meeste gevallen zijn de planten daardoor slecht te verhandelen. Omdat deze plantenziekte niet erg bekend is, wordt het vaak ten onrechte voor grauwe schimmel aangezien.
DE EFFECTEN VAN ALTERNARIA OP DE PLANT
Zodra een plant besmet is met Alternaria wordt de groei belemmerd en gaat ze geïnfecteerde vruchten produceren. Die zijn zelfs voor dieren niet meer eetbaar. Als dit besmette fruit toch door dieren wordt gegeten, zou dit maag-darmproblemen veroorzaken; met name diarree bij vee.
Besmette tomatenplanten vertonen een tragere productie en produceren ondermaatse tomaten. Wortels verpieteren echter in de grond en groeien niet meer. Koolsoorten en bonen stoppen met hun ontwikkeling en de kop van witte kool ontwikkelt zich niet goed.
ANDERE GEVAREN VAN ALTERNARIA
De gevaren die in verband gebracht worden met Alternaria beperken zich niet alleen tot planten. Deze fungus kan ook mensen besmetten. De ernst van de gevolgen varieert en kan in sommige gevallen ademhalingsmoeilijkheden en allergieën, zoals rinitis, hooikoorts en astma, veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat ten minste 10% van de wereldbevolking in bepaalde mate allergisch is voor Alternaria.
HOE JE ALTERNARIA VOORKOMT
- Kweek geen cultivars die vatbaar zijn voor de schimmel
- Laat de bladeren niet langdurig nat
- Verspreid je planten
- Geef je planten vroeg in de ochtend water, zodat ze niet de hele nacht nat staan
- Geef de planten water op de aarde en begiet ze niet van boven
- Zorg voor hygiëne in je kweekruimte
- Hergebruik je potgrond niet te vaak
- Zorg voor goede ventilatie, met name in een kas. Dan kan er zich geen vocht ophopen
HOE JE VAN ALTERNARIA AFKOMT
Wanneer een plant eenmaal besmet is met Alternaria zit er doorgaans weinig anders op dan haar uit de weg te ruimen en te vernietigen. Vergeet daarbij ook de afgevallen bladeren niet. Op die manier elimineer je het gevaar dat omliggende planten ook besmet raken. Wanneer je plant echter geïsoleerd staat, of je haar niet van het leven wilt beroven, zijn er een paar dingen die je kunt doen om deze fungus tegen te gaan.
Om met Alternaria te dealen, moet je rechtstreeks een fungicide op de besmette delen van je plant sprayen. Daarna moet je beter op de hygiëne gaan letten en de grond vervangen bij iedere kweek. Zo voorkom je in de toekomst nieuwe uitbraken. Als je biologisch kweekt, ben je beperkt tot sprays die koper of captan bevatten. Daardoor is het onder controle krijgen van de infectie wat uitdagender. Conventionele kwekers kunnen echter gebruikmaken van trifloxystrobine (FRAC11), chloorthalonil (FRAC M5), triflumizool (FRAC 3) en andere chemicaliën voor de planten die op het etiket van elk product vermeld worden.
Ook mulch kan de verspreiding van Alternaria sporen vertragen die al in de aarde zitten, vooral als je het meteen na het planten aanbrengt.
Alternaria kan aanzienlijke schade aanrichten als je niet direct in actie komt. Pas de hierboven beschreven preventiemaatregelen toe en voorkom dat het in je tuintje terechtkomt. Als je cannabis kweekt, zijn je planten in het geval van Alternaria vaak verloren; ook met fungiciden. Met name als ze toppen krijgen. Daarom kun je ze het best verwijderen en vernietigen. Daarna kun je weer met een frisse start beginnen. Het is even vervelend en tijdrovend, maar je verspilt tenminste geen energie aan rotte toppen.
External Resources:
- Bolting (horticulture) - Wikipedia https://en.wikipedia.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.