By Luke Sumpter


Heb je weleens wiet gekweekt en jezelf afgevraagd: waarom zijn mijn autoflowers zo klein? Allereerst zijn autoflowering planten genetisch geprogrammeerd om kleiner te worden dan de meeste fotoperiode soorten. Toch kun je een aantal dingen doen om kleine autoflowers te voorkomen.

Mensen kweken deze soorten om verschillende redenen, waaronder de razendsnelle groei, algehele eenvoud ervan en het kleine formaat. Vooral dat laatste punt biedt je als kweker een grote mate van onopvallendheid. Sommigen kweken hun planten zelfs in omgebouwde kasten en bakken. Maar wanneer je alleen op de oogst gefocust bent, helpt het om maatregelen te nemen, zodat je planten niet al te compact blijven. Gebruik de onderstaande gids om kleine autoflowers te voorkomen en telkens grote planten te kweken!

Waarom autoflowers klein blijven (en wat je ertegen kunt doen)

Genen zijn een belangrijke factor als het gaat om het uiteindelijke formaat van een autoflower, maar ook de omgeving speelt een grote rol. Autoflowers bereiken een gemiddelde hoogte van 60–120cm. Wij laten je zien hoe je diverse variabelen kunt beïnvloeden om planten te krijgen die aan de hogere kant van het spectrum zitten.

Gebrek aan planning

Je planning is superbelangrijk als je kleine autoflowers wilt voorkomen. Hierbij moet je de juiste genen kiezen (sommige autoflowering planten worden groter dan andere) en over de omgeving nadenken.

Wanneer je bijvoorbeeld overhaast een kweek opstart met slechte genen en een kleine pot, dan krijg je kleine autoflowers en een teleurstellende oogst. Je moet ook rekening houden met het vermogen van je groeilamp, het water geven en de soort aarde die je gebruikt. Deze factoren hebben allemaal invloed op het eindresultaat.

Hoe meer kennis je uiteindelijk vergaart, des te beter kun je kleine autoflowers voorkomen. Bij Royal Queen Seeds zijn we al jarenlang bezig met het samenstellen van ons cannabis blog. Deze schat aan informatie bevat inmiddels dan ook alles wat je moet weten over het kweken van wiet, variërend van bodemkwaliteit en verlichting tot voeding. Gebruik deze enorme informatiebron dan ook zeker bij je volgende kweek voor de beste resultaten!

Kies de juiste genen om kleine autoflowers te voorkomen

Elke kweek begint met het kiezen van een wietsoort. Deze keuze kan je niet alleen helpen om kleine planten te vermijden, maar bepaalt uiteindelijk ook de effecten, geuren en smaken van je oogst. Om te beginnen, wil je voor kwaliteit gaan. Hoogwaardige zaden hebben een beter kiempercentage en behalen superieure resultaten. Zulke zaadjes vind je in de gehele Royal Queen Seeds-catalogus. Vervolgens moet je kijken naar de specifieke eigenschappen van de soorten die je aanspreken. Als je op zoek bent naar een behoorlijk formaat, kun je maar beter wegblijven van kleine autoflowers als Royal Dwarf die vooral bedoeld zijn voor onopvallende kweekprojecten. Overweeg in plaats daarvan cultivars als Mimosa Automatic,, die maximaal 160cm hoog kan worden. Als je een soort wilt vinden die perfect bij je past, kun je ook de RQS Cannabis Seedfinder gebruiken.

Kies de juiste genen om kleine autoflowers te voorkomen

Kiemproblemen leiden tot kleine autoflowers

Een optimale kieming geeft je planten de beste start mogelijk. Vergeet niet dat autoflowers op basis van een interne genetische klok gaan bloeien. En deze klok begint te tikken zodra de zaden kiemen. Hoe sneller je planten dus boven de grond komen, des te langer ze licht krijgen en dit omzetten in energie om hoger en uitbundiger te worden. Om dit te bewerkstelligen, raden we de eenvoudige methode van de natte keukenrol aan.

Deze methode heeft een hoog slagingspercentage en voorkomt vroegtijdige problemen in de aarde, zoals wortelrot. Leg je zaden gewoon op een vochtig stukje keukenrol, met een paar centimeter tussen elk zaadje. Leg er nog een vochtig stukje keukenrol bovenop en leg het geheel op een donkere plek (keukenkastjes werken goed). Stop de zaden in de aarde wanneer ze witte worteltjes van 2–3cm lang hebben.

Te compact kweekmedium

Autoflowers gedijen het beste in een licht, luchtig en minder voedingsrijk kweekmedium. Hiermee kunnen de wortels zich namelijk snel door de aarde verspreiden. Dat is met name belangrijk tijdens de zaailingfase en vroege vegetatieve fase. Een stevig, heel compact kweekmedium kan de groei vertragen, waardoor je tegen de oogsttijd kleinere planten hebt. Kwekers van autoflowers hebben succes met veel verschillende kweekmedia. We hebben echter gemerkt dat deze aardemix altijd goed werkt:

3 delen turf 3 delen compost
2 delen perliet (voorbevochtigd) 1 deel vermiculiet (voorbevochtigd)

Beperkingen met potten beperken de groei van autoflowers

Potten spelen ook een cruciale rol bij de plantengroei. Het formaat van de pot kan uiteindelijk de groei beperken of juist stimuleren. Maar de afmetingen zijn niet het enige wat telt. Het type pot kan namelijk ook invloed hebben op de gezondheid van je planten en hun wortels.

  • Potmaat

Vaak maken kwekers de fout om te denken dat een kleine pot volstaat om autoflowers te kweken. Wanneer je dit doelbewust doet, kun je je planten zeker klein en onopvallend houden. Maar als je kleine autoflowers wilt voorkomen, moet je voor een grotere potmaat gaan. De planten vullen hun pot namelijk snel op en wanneer de wortels merken dat er geen ruimte meer is, stoppen je wietplanten met groeien. We raden aan om een kweekpot van 11l te gebruiken als je een hoge en volumineuze autoflower wilt kweken. Deze potten bieden je planten genoeg ruimte om de hoogte in te schieten, maar zijn ook niet teveel van het goede.

Potmaat
  • Pottype

Naast de grootte is ook het pottype van belang voor de algehele gezondheid en prestaties van je planten. Hoewel standaard plastic potten kunnen volstaan, leiden ze soms ook tot een gebrek aan beluchting en oververzadiging. Gelukkig hebben innovatieve geesten in de wietwereld manieren bedacht om deze problemen te verhelpen. Stoffen potten en smart pots bevorderen bijvoorbeeld de luchtstroom door het kweekmedium en de afwatering. Daarmee wordt de kans op ziektes beperkt.

Pottype

Verlichting

Misschien weet je niet veel meer van biologieles. Maar waarschijnlijk kun je je het woord 'fotosynthese' nog wel herinneren en weet je dat planten licht in essentiële suikers omzetten. De bladeren van wiet zijn in feite biologische zonnepanelen. Als er licht op schijnt, zetten de bladgroenkorrels de lichtenergie om in suikers die als brandstof voor de plantengroei dienen. Het is dus logisch dat hoe meer licht je autoflowers krijgen, hoe groter ze worden.

  • Binnen

Binnenplanten hebben aanvullende verlichting nodig. Je kunt weliswaar geld besparen door autoflowers op een vensterbank op het zuiden te zetten, maar daar kunnen ze niet hun volledige potentieel bereiken. In plaats daarvan moet je krachtige LED of HID lampen in je kweektent installeren. Welk type je ook kiest, ga voor een model dat in staat is om minstens 400W te produceren.

Wanneer je verlichting hebt uitgekozen, moet je bepalen hoelang je het aan laat staan. Autoflowers kunnen 24 uur per dag licht verduren, aangezien dit geen invloed heeft op hun mogelijkheid om te bloeien. Toch bereik je ook goede resultaten met een schema van achttien uur licht aan en zes uur licht uit tijdens de gehele levenscyclus.

Binnen
  • Buiten

Uiteraard heb je buiten veel minder invloed op het lichtschema. Hoewel fotoperiode soorten vooral goed gedijen in warme en zonnige klimaten, kun je autoflowers ook buitenhuis in de kortere en koelere seizoenen van noordelijke regio's kweken. Heb je het geluk dat je in een warmer klimaat woont, bijvoorbeeld in Zuid-Europa? Dan groeien je planten veel sneller en zijn ze aan het eind van het seizoen veel groter.

Waar je ook buiten kweekt, er is wel een paar dingen waarop je moet letten om kleine autoflowers te voorkomen. De meeste autoflowering planten zijn 8–10 weken na het kiemen klaar voor de oogst. Daarom kun je de zaden het beste begin juni zaaien om de groeispurt van je wietplanten op de langste dagen van het jaar plaats te laten vinden. Wanneer het tijd is om te verpotten, zet je ze op een zonnige plek op het zuiden, met wat bescherming tegen de wind.

Buiten

Met het bewateringsschema kleine autoflowers voorkomen

Het water geven van je wietplanten lijkt misschien simpel. Toch kan verkeerd bewateren meer schade aanrichten dan je denkt, en kan het een kweek verknoeien voordat deze goed en wel van start is gegaan. Net zoals wij sterven wietplanten snel zonder water. Ze hebben het nodig voor de fotosynthese, om voedingsstoffen te transporteren en weelderig te blijven. Omdat het zo belangrijk is, hebben veel beginners de neiging om hun geliefde planten teveel water te geven. Dit pakt echter eigenlijk nooit goed uit.

Overtollig water hoopt zich in kleine luchtbellen van het kweekmedium op. In het beste geval stikken de wortels hierdoor tijdelijk. Maar in het slechtste geval leidt het tot de groei van slechte anaerobe bacteriën (microben die groeien zonder de aanwezigheid van zuurstof), die de wortels aantasten en de planten zelfs kunnen doden. Periodes van waterophoping kunnen dus de werking van de wortels verstoren, wat de groei van je wietplanten kan vertragen en het eindresultaat behoorlijk kan beïnvloeden.

Probeer om het medium 25–33% van zijn capaciteit water te geven. Uiteraard kun je dit niet zo goed op het oog inschatten. Zorg gewoon dat je water geeft tot je potten genoeg water vasthouden, zonder dat er veel aan de onderkant wegstroomt. Weeg je potten daarbij voor en na het water geven om te weten wanneer het weer nodig is of wacht gewoon tot de bovenste 5cm van de aarde volledig droog is voordat je weer water geeft.

De impact van de temperatuur en luchtvochtigheid op autoflowers

Water, licht en aarde zijn allemaal essentieel voor het kweken van goede wiet. Daarnaast zijn echter ook de temperatuur en luchtvochtigheid factoren om rekening mee te houden, zeker wanneer je kleine autoflowers wilt voorkomen. Wiet groeit het beste binnen een specifiek temperatuurbereik en bij een specifieke luchtvochtigheidsgraad. Hoewel je dit buiten moeilijk kunt beheersen, heb je hier binnen wel invloed op, bijvoorbeeld met ventilatoren, verwarmingstoestellen, luchtbevochtigers en luchtontvochtigers. Dit zijn de optimale cijfers voor elk stadium van de levenscyclus:

ZAAILINGFASE VEGETATIEVE FASE
Temperatuur: 20–25°C Temperatuur: 22–28°C
Luchtvochtigheid: 65–70% Luchtvochtigheid: 40–70%
BLOEI LATE BLOEI
(1–2 weken voor de oogst)
Temperatuur: 20–26°C Temperature: 18–24°C
Luchtvochtigheid: 40–50% Humidity: 30–40%

Voeding is essentieel om kleine autoflowers te voorkomen

Naast licht en water hebben wietplanten voor hun belangrijkste fysiologische functies ook diverse macro- en micronutriënten nodig. Ze vereisen stikstof om gezonde groene bladeren te ontwikkelen, genoeg kalium voor de bloei, calcium voor gezonde wortels en magnesium om het chlorofylmolecule aan te maken.

Autoflowers hebben absoluut voedingsstoffen nodig om te overleven en gedijen, maar vaak minder dan hun fotoperiode familieleden. We raden aan om te starten met hoogwaardige potgrond, aangevuld met zelfgemaakte compost of wormenmest om het bodemleven te voeden. Als je kant-en-klare voeding kiest, is het raadzaam om 50–75% van de aanbevolen dosering te gebruiken.

Planten gaan snel achteruit bij een gebrek aan essentiële voedingsstoffen of wanneer ze juist teveel voeding krijgen. Gelukkig kun je aan de bladeren vrij goed aflezen wat er mankeert. Onze gids over wat blaadjes je kunnen vertellen, komt daarbij goed van pas.

Krijg je nog steeds kleine autoflowers? Kijk eens naar de pH

We hebben al enkele basisprincipes besproken die je waarschijnlijk ook bij biologie geleerd hebt. Daarom is het nu tijd om je scheikundekennis eens op te frissen. De zuurgraad, of pH, beschrijft het aantal waterstofionen dat in een oplossing aanwezig is. De pH-waarde varieert van 0 tot 14. Zure oplossingen die meer waterstofionen bevatten, liggen in het bereik van 0–6. Basische oplossingen met minder waterstofionen hebben echter een waarde die binnen de 8–14 ligt. En 7 duidt op een neutrale oplossing.

Waarom is dit van belang als je grote autoflowers wilt kweken? Nou, omdat de wortels van wietplanten voedingsstoffen veel beter opnemen wanneer het kweekmedium binnen een specifiek pH-bereik ligt. Sterker nog, wanneer de pH te veel afwijkt, kan dit zorgen dat de wortels helemaal geen nutriënten meer opnemen.

Je aarde moet een pH van 6–7 hebben. Je kunt de pH-waarde met een pH-meter meten en met pH-up- en -down-producten aanpassen. Bij hydroponics ligt het ideale pH-bereik tussen de 5,5 en 6,5.

Krijg je nog steeds kleine autoflowers? Kijk eens naar de pH

Beheers deze basisprincipes om kleine autoflowers te voorkomen!

Ziedaar, je bent nu klaar om de grootst mogelijke en productiefste autoflowers te kweken. Aan de hand van onze tips ben je goed voorbereid om te beginnen en het maximale uit je wietsoort te halen. Maar maak het niet te ingewikkeld en experimenteel. Het gaat er tenslotte niet om dat je de gekke wetenschapper uithangt! Begin gewoon met goede genen en stem de omgeving goed af om het potentieel van elk zaadje optimaal te benutten en kleine autoflowers te voorkomen. Voordat we afscheid nemen, hier nog een samenvatting en wat extra tips:

  • Plant je zaden in hun uiteindelijke potten
  • Gebruik grotere potten
  • Gebruik een luchtig kweekmedium
  • Voeg gunstige micro-organismen toe
  • Kweek zaailingen binnen op
  • Ga voor minstens achttien uur licht
  • Gebruiken lampen van minimaal 400W
  • Voorkom overbewatering
  • Stem binnen de temperatuur en luchtvochtigheid in elk stadium af
  • Blijf alert op voedingstekorten
  • Meet de pH en pas deze indien nodig aan

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.