By Ryan Najjar

Als je wiet gebruikt, is de intensiteit en de duur van de high afhankelijk van veel verschillende factoren. De gekozen wietsoort en de gebruikte methode zijn van invloed op hoelang je het effect voelt. Daarnaast kunnen individuele elementen, zoals bijvoorbeeld je gewicht en lengte, bepalen hoelang je rode ogen en intense gedachten ervaart.

Hieronder bespreken we een aantal belangrijke factoren die van invloed zijn op de duur van je high. Ontdek met welke methoden je het langst stoned blijft en wat je kunt doen om een high af te kappen, mocht dat ooit nodig zijn.


Welke factoren zijn van invloed op de duur van een wiet high?

Soms ervaar je na het roken van een joint razendsnel een high die een korte, maar krachtige golf van inspiratie teweegbrengt. Andere keren resulteert een trek uit een bong in een high die langzaam opkomt en urenlang blijft hangen.

Hieronder ontdek je de belangrijkste variabelen die meespelen bij de duur van je ervaring met wiet.

 • De hoeveelheid THC

Elke keer dat je online een wietzaadje bestelt of een zakje toppen koopt in een coffeeshop, zie je een bepaald percentage op je producten. Dit getal wijst op de sterkte.

De gemiddelde soort heeft een THC-gehalte tussen de 15 en 20%. Maar dankzij innoverende breeders zijn er veel nieuwe genen ontstaan die met gemak 25-30% THC bevatten.

Hoe geconcentreerder de THC die je inhaleert of eet, hoe sterker de high (en mogelijk ook de duur ervan). Soms voel je de effecten van gerookte THC al binnen enkele minuten na het nemen van een trek.

Heb je in een dappere bui een bowl gevuld met wiet met 25% THC of heb je een moonrock geknutseld? Dan kun je verwachten dat je een tijdje door de kosmos zweeft voordat je weer op aarde belandt.

De hoeveelheid THC
 • Hoeveelheid gebruikte wiet

De hoeveelheid gerookte of gegeten wiet per sessie beïnvloedt ook de duur van de high. Hoeveel wiet je gebruikt, weegt uiteindelijk zwaarder dan de kracht van de toppen.

Sterke wiet met een THC-gehalte van 25% houdt je een tijdje onder de pannen. Maar als je de ene na de andere gemiddeld sterke joint rookt, is de opgewekte high niet alleen sterker, maar houdt ook langer aan.

Elke keer als je een hijs neemt, komt THC via de longblaasjes in je bloedbaan terecht. Kort daarna passeert het de bloed-hersenbarrière om zich vast te hechten aan de aanwezige CB1-receptoren.

Het psychoactieve molecuul activeert deze receptoren, wat leidt tot een tijdelijke verschuiving in de manier waarop je hersenen neurotransmitters verzenden en ontvangen. Hoe meer THC je inhaleert, hoe meer receptoren je activeert. Als je enkele uren achter elkaar rookt, houd je je CB1-receptoren actief en verleng je het psychoactieve effect.

 • Consumptiemethodes

In principe bestaan er 3 methodes om THC te consumeren. Bij deze methoden zijn enigszins verschillende paden in het lichaam betrokken, wat leidt tot variaties in de aanvang en duur van het effect.

⇢ Roken/vapen: het effect komt snel op en houdt ongeveer 30-60 minuten aan (soms veel langer, afhankelijk van andere variabelen).

⇢ Edibles: het effect komt na maximaal 1 uur op. De opgewekte high is intens en duurt gemiddeld 4-6+ uur.

⇢ Sublinguaal: bij sublinguale inname druppel je met cannabinoïden verrijkte olie onder de tong om het daar vast te houden. Hierdoor kunnen THC en andere moleculen in het capillaire bed onder de tong oplossen en het spijsverteringskanaal omzeilen. Dankzij de onmiddellijke toegang tot de bloedbaan is de duur en het effect van sublinguale wiet vergelijkbaar met roken of vapen.

Consumptiemethodes
 • Tolerantie

Het lichaam raakt mettertijd gewend aan de hoeveelheid wiet die je consumeert. Als een beginnende roker en een ervaren stoner dezelfde hoeveelheid wiet gebruiken, ervaren ze beiden heel andere effecten.

De beginner ervaart een sterkere, meer langdurige high, terwijl de doorgewinterde stoner vijf minuten later het liefst nog een hijs neemt.

Maar waarom wekt dezelfde hoeveelheid wiet bij beide mensen een ander effect op? Dat heeft te maken met de ontwikkelde tolerantie voor THC.

Na langdurige blootstelling aan THC besluiten de hersenen het aantal CB1-receptoren te verminderen. THC verbindt zich aan deze sites waardoor het effect ontstaat. Hoe minder CB1-receptoren er beschikbaar zijn, hoe meer THC er nodig is om zich te verspreiden en deze sites te bereiken.

In de hersenen van een beginnende roker zijn daarentegen overal CB1-receptoren aanwezig. Daarom hoeft slechts een kleine hoeveelheid THC de hersenen te bereiken voordat het molecuul een van de vele beschikbare landingsplaatsen tegenkomt en een effect produceert. Voor degenen die veel roken, is dit proces gelukkig omkeerbaar. Als je een tolerantiepauze inlast, voel je je in een mum van tijd weer als een beginner.

 • Metabolisme

Iedereen heeft een iets andere stofwisseling, ook wel bekend als metabolisme. Met de stofwisseling bedoelen we de chemische processen in het lichaam die energie verbruiken en calorieën verbranden.

We kennen allemaal wel mensen die alles kunnen eten zonder aan te komen. Deze personen hebben een snelle stofwisseling waardoor energie snel wordt verbruikt. Diezelfde stofwisseling beïnvloedt ook de duur van de high.

Iemand met een snelle stofwisseling kan THC vlotter uit het systeem verwijderen dan iemand met een langzamer stofwisselingsproces. Dit heeft vooral impact bij cannabis edibles.

Metabolisme
 • Leeftijd

Er is weinig bewijs dat leeftijd een factor is met betrekking tot de duur van een high. Maar als je vaak rookt, kan de tolerantie toenemen als je ouder wordt. Een oudere persoon met een verhoogde tolerantie ervaart waarschijnlijk een kortere high, vooral als er relatief zwakke wiet wordt gerookt.

 • Lengte en gewicht (massa)

Lengte en gewicht hebben weinig effect op de high of de psychoactieve effecten van wiet. De meeste actie vindt plaats in de hersenen, dus lichaamsmassa en lengte zijn nauwelijks bepalend.

Iemand met overgewicht, deels te wijten aan een trage stofwisseling, kan echter langdurige effecten ervaren bij het gebruik van edibles. Hun lichaam kan cannabis langzamer verwerken, waardoor de ervaring langer aanhoudt.

Hoelang duurt mijn wiet high?

De manier waarop je wiet gebruikt, heeft meer invloed op de duur van de high dan elke andere factor. Bekijk hieronder het algemene tijdschema voor elke consumptiemethode. Ontdek vervolgens methoden om je high te verlengen als je het naar je zin hebt, of manieren om deze in te korten als je het liever afkapt. 

 • Roken en vapen

Het roken van een joint of het gebruik van een vaporizer levert een snelle dosis THC in de bloedbaan. De effecten van roken pieken na 10 minuten en houden 1-3 uur aan, afhankelijk van andere variabelen.

Zelfs nadat meest duidelijke effect is verdwenen, kun je nog steeds een subtiel 'na-effect' verwachten die tot 6-8 uur na het nemen van die eerste hijs blijft hangen.

Roken en vapen
 • Edibles

Edibles nemen een heel andere route door het lichaam. THC moet eerst door het spijsverteringskanaal en de lever passeren voordat het de hersenen betreedt en CB1-receptoren activeert. Ga ervan uit dat het ongeveer 30-60 minuten duurt voordat je iets voelt.

Zodra het effect opkomt, kun je een krachtige, bijna psychedelische high verwachten die zeker 2 uur lang piekt. Vervolgens duurt het afdalen naar de aarde nog minimaal 4 uur.

Edibles
 • Concentraten

Concentraten zoals hasj en dabs worden geïnhaleerd via dab rigs, vapes of bongs. Deze preparaten produceren een langduriger effect dan toppen, omdat ze een sterk geconcentreerde dosis THC bevatten. Verwacht dat het effect de eerste 10 minuten piekt. De high blijft daarna ongeveer 2-3+ uur hangen.

Concentraten

Hoe geniet je langer van een high?

Liefhebbers van wiet benutten diverse methoden om hun high zo lang mogelijk te rekken. Als je het naar je zin hebt met vrienden, wil je die vibe simpelweg vasthouden. Bekijk deze tips om de duur van de high te verlengen:

Kies edibles

Met edibles blijf je veel langer high dan met gerookte wiet. Wees wel voorbereid op een meer intense en introspectieve ervaring. Het doseren van edibles is ook wat ingewikkelder, omdat het lastig kan zijn om een gelijkmatige verdeling in voedsel te krijgen.

Eet wat mango

We hebben geen bewijs om deze bewering te onderbouwen, maar veel wietgebruikers melden dat de high langer duurt als ze verse mango eten. Deze tropische vrucht is rijk aan myrceen, een terpeen dat voorkomt in de wietplant en een stoned en ontspannend effect opwekt.

Nip aan een biertje

Veel mensen houden er niet van om wiet te combineren met alcohol. Als je het echter slim aanpakt, kun je de kracht van een goed biertje benutten om je high te verlengen. Onderzoek toont aan dat alcohol mogelijk de opname van THC[1] verbetert. Probeer per slokje te beoordelen hoe je reageert en voorkom dat je te ver gaat.

Hoe verkort je de high van wiet?

Soms is het nodig de duur van de high te verkorten, bijvoorbeeld als je naar je werk moet of een onrustig gevoel krijgt. Deze tips kunnen je helpen om je high vroegtijdig te beëindigen:

Zwarte peper

Als je onrust voelt borrelen, probeer dan eens op een paar peperkorrels te kauwen. Als je de pittige smaak kunt behappen, kunnen verbindingen in zwarte peper het scherpe randje van je wiet high te halen. Deze specerij bevat een hoog gehalte aan caryofylleen. Onderzoek toont aan dat deze terpeen een ontspannend effect[2] heeft dat kan helpen bij onrust en opwinding.

Pijnboompitten

Deze heerlijke knabbelsnacks zijn rijk aan pineen[3]. Deze terpeen ontspant en gaat malende gedachten tegen. 

CBD

Deze niet-psychoactieve cannabinoïde helpt je mogelijk weer snel op aarde te landen. Men denkt dat CBD het effect van THC balanceert. 

Citroenschil

Citroenschil bevat ook ontspannende terpenen die een rustgevend en verfrissend effect hebben. Heb je een minder leuke ervaring, combineer je joint dan met een ontspannend drankje. Zet bijvoorbeeld een lekkere thee met wat citroenschil erin.

Wiet high: bepaal je eigen tempo

Door de methode waarop je wiet consumeert te veranderen, kun je de duur van je high beïnvloeden. Natuurlijk moet je ook rekening houden met andere factoren, zoals je persoonlijke tolerantie en metabolisme.

Houd rekening met al deze aspecten om in te schatten hoelang de high aanhoudt. Bovendien kun je de bovenstaande tips gebruiken in een poging de duur van je ervaring te verlengen of juist te verkorten.

Uiteindelijk gaat het erom dat jij een zo comfortabel mogelijke high van je wiet ervaart. Experimenteer met verschillende soorten, sterktes en methodes totdat je je persoonlijke 'sweet spot' hebt gevonden.

Verantwoord cannabisgebruikRoyal Queen Seeds benadrukt het belang van verantwoord cannabisgebruik.

Hoewel velen regelmatig wiet gebruiken zonder problemen te ervaren, kunnen sommigen gevoelig zijn voor het ontwikkelen van ongewenst gedrag. Wij zijn van mening dat de plant je leven moet verrijken en niet belemmeren.

Verantwoord gebruik houdt in dat het is beperkt tot volwassenen, dat je onder invloed niet mag autorijden of zware machines bedienen en er alles aan doet om misbruik te voorkomen.

Stay Cultivated.

External Resources:
 1. Ethanol increases plasma Delta(9)-tetrahydrocannabinol (THC) levels and subjective effects after marihuana smoking in human volunteers - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 2. β-Caryophyllene, a CB2 receptor agonist produces multiple behavioral changes relevant to anxiety and depression in mice - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
 3. Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effects https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.