By Luke Sumpter


Wietkwekers zijn voortdurend op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om hun planten te kweken. En er bestaan inmiddels talloze trainingstechnieken, voedingsstrategieën en andere methodes om je kweek te verfijnen.Veel van deze strategieën zijn erg populair, maar er bestaan ook een aantal ongebruikelijke en bijzondere technieken, zoals het ondersteboven kweken van planten! Deze techniek, ook bekend als 'topsy-turvy', dwingt planten om uit de bodem van een hangende pot te groeien.

Misschien heb je deze techniek wel eens gezien bij tomaten en andere planten met lange ranken, maar ook wietkwekers experimenteren ermee. Maar is het ondersteboven kweken van je wiet eigenlijk effectief? Kun je er gezonde planten mee kweken die een flinke oogst leveren of is het niets meer dan een leuk uitziend trucje? Leer hieronder alles wat je moet weten over de topsy-turvy methode.

Wat is de topsy-turvy methode?

Topsy turvy technique

Bij een topsy-turvy kweek zet je de standaard manier van wiet kweken letterlijk op zijn kop. Normaal gesproken zaai je je zaden in een pot, die gewoon op de grond staat. Topsy-turvy planten groeien daarentegen uit de bodem van een pot die je ophangt aan het plafond, een muur of trellis. Sommige kwekers maken hun eigen geïmproviseerde topsy-turvy potten, terwijl anderen speciale omgekeerde plantenbakken gebruiken die eigenlijk bedoeld zijn voor de teelt van tomaten.

In je moestuin, tuinkas of polytunnel kun je veel ruimte besparen met omgekeerde potten. Je kunt planten die niet klimmen, zoals bladgroente, struikbonen of bieten, op de grond zetten. De verticale ruimte kun je benutten met klimplanten die in omgekeerde plantenbakken hangen.

Toch weet je vast wel een wietplant geen klimmende groei heeft. De plant ontwikkelt zich tenslotte als een rechtopstaande, struikachtige plant die zonder ondersteuning kan blijven staan. Is een topsy-turvy kweeksysteem dan wel geschikt voor wiet?

Kun je wiet ondersteboven kweken?

Jawel, je kunt het topsy-turvy systeem gebruiken om wiet te kweken. Onthoud echter wel dat de resultaten kunnen variëren. Sommige soorten fruit, groente en kruiden zijn veel beter geschikt om ondersteboven te kweken dan andere. Zo gedijen pompoenen, tomaten, bonen en erwten prima in dit systeem, omdat ze van nature ranken ontwikkelen. Je kunt ze dus vrij gemakkelijk ondersteboven hangen, zonder negatieve gevolgen voor de gezondheid van de plant en de uiteindelijke oogst.

De wietplant ontwikkelt niet van die lange ranken en groeit het liefst omhoog. Toch kan wiet in een omgekeerde pot zeker overleven, en soms zelfs uitstekend presteren. In tegenstelling tot tomaten en andere ranken, zullen wietplanten niet passief aan een omgekeerde pot hangen en naar beneden groeien. De bladeren en stelen zullen via de bodem van de pot omhoog groeien, in de richting van het licht. Dit houdt in dat de hoofdsteel en takken zich opwaarts om de pot heen buigen, wat er nogal uniek uitziet.

Er is echter een uitzondering op dit groeipatroon. Mocht je binnen kweken, kun je de lichtbron op de grond plaatsen. Dit stimuleert de planten om direct naar beneden te groeien, al zul je met zo'n setup geen vloerruimte besparen.

Voordelen van het ondersteboven kweken van wiet

Welke voordelen kun je verwachten als je wietplanten ondersteboven kweekt? Laten we ze eens op een rijtje zetten:

 • Vernieuwend: Een wietplant ziet er ondersteboven nogal vreemd uit. En dat vinden sommige kwekers nou juist zo aantrekkelijk. Een wietplant die op haar kop hangt, is een opvallend spektakel en maakt zeker indruk op je vrienden. Daarnaast is het ondersteboven kweken van wiet ook een interessant experiment voor mensen die uitgekeken zijn op hun gebruikelijke aanpak.
 • Ruimtebesparend: Je kunt veel ruimte besparen als je wiet ondersteboven kweekt, of je dat nu in een kweektent, tuinkas, op balkon of in je tuin doet. Je kunt deze extra ruimte gebruiken om andere planten, of zelfs meer wietplanten te kweken. Soms is ondersteboven kweken de enige haalbare optie, zeker op een krap balkon dat al vol staat met stoelen, tafels, barbecues en andere accessoires.
 • Mogelijk grotere oogst: Er zijn kwekers die zweren dat ze een grotere oogst krijgen door hun wietplanten ondersteboven te kweken. Ze noemen als redenen een betere beluchting en meer licht dat de toppen bereikt.

Nadelen van het ondersteboven kweken van wiet

Hoewel het origineel en interessant is, heeft het ondersteboven kweken van wiet ook nadelen. Ontdek hieronder de bezwaren van deze ongebruikelijke kweektechniek:

 • Minder gezonde planten: Veel kwekers melden problemen met de gezondheid van hun ondersteboven gekweekte wiet. De extra stress kan de planten verzwakken, wat ze vatbaar maakt voor ongedierte en ziektes.
 • Verstoorde wortelgroei: De wortels van bloeiende planten vertonen geotropie[1]. Dit is een duur woord om aan te geven dat hun groei wordt beïnvloed door de zwaartekracht. Uiteraard groeien de wortels meestal neerwaarts en zijwaarts onder de bovengrondse delen van de plant. Wanneer je echter in omgekeerde potten kweekt, moeten de wortels omhoog groeien. Geotropie kan hier problemen veroorzaken, waardoor de wortels zich niet goed kunnen ontwikkelen. Dit heeft mogelijk een impact op de gezondheid en prestaties van de plant.
 • Rommelig: Wanneer je je planten in een hangende pot kweekt, geeft dat onvermijdelijk rommel. Gedoe met water en losse aarde kan een grote puinhoop maken op je vloer, maar ook op de planten die er direct onder staan.
 • Mogelijk kleinere oogst: Een verstoorde wortelgroei leidt tot minder gezonde planten met een kleinere oogst als gevolg. Het stressen van planten in de vroege groeifase kan de ontwikkeling ook verstoren, waardoor ze minder nieuwe toppen vormen.

Hoe kweek je wiet met een topsy-turvy systeem?

Je bent nu op de hoogte van de voor- en nadelen van het topsy-turvy systeem voor de teelt van wiet. Heb je zin om het te proberen? Hieronder vertellen we je wat je moet doen.

How to grow up dise down cannabis

Benodigdheden

 • emmer van 19 liter met deksel en handvat
 • potgrond van goede kwaliteit
 • wietzaadjes
 • boor
 • 5 cm gatenzaag

Instructies

 1. Zet je emmer op de grond en boor een aantal drainagegaten in het deksel. Verwijder het deksel en vul de emmer tot aan de rand met aarde. Plaats het deksel terug.
 2. Draai je emmer om en maak een gat van 5 cm in het midden van de bodem met je gatenzaag.
 3. Week je wietzaadje 12 uur in water en zaai het direct in het gat van 5 cm.
 4. Houd je emmer rechtop totdat je plant ongeveer 10 cm hoog is en een aantal echte bladeren heeft.
 5. Het is tijd om je emmer op te hangen. Draai de emmer langzaam om en laat hem niet vallen, anders plet je je kostbare plant! Hang de emmer aan het handvat aan een stevige beugel in je kweekruimte, tuinkas of tuin.
 6. Je kunt het deksel van de emmer verwijderen om water en voeding te geven. Overweeg ook om je plant te toppen, zodat er meerdere stelen om de rand van de emmer naar boven groeien en je een gelijkmatiger bladerdak krijgt.
 7. Verzorg je wietplant zoals je dat normaal zou doen, dus geef regelmatig water en voeding.

Topsy-turvy: een innovatieve manier om wiet te kweken

Dat was alles! Je hebt nu een compleet nieuwe manier om cannabis te kweken. Weet wel dat je geen gigantische oogsten hoeft te verwachten als je je wietplanten ondersteboven kweekt. Toch is het kweken van een hangende, bizar gevormde wietplant een leuk experiment, waarmee je je vrienden versteld doet staan wanneer je ze een rondleiding door je kweekruimte geeft.

External Resources:
 1. Gravity Signaling in Flowering Plant Roots - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.