By RQS Editorial Team

Hoeveel tijd ben je kwijt als je binnen wiet kweekt?

How Much Time Is Needed To Grow Cannabis Indoors?

Vraag diverse kwekers hoeveel tijd het kost om binnen wiet te kweken en je krijgt geheid verschillende antwoorden. Dat komt omdat het afhangt van allerlei zaken, zoals de genetische opbouw van de cannabisvariëteit, de toegepaste kweekmethode en de kweekomstandigheden. Alles bij elkaar, kan het 8 weken tot wel 7 maanden duren voordat je het kweekresultaat mag testen. Als je verder leest, kom je richtlijnen tegen over de tijdsframes waar je mee te maken krijgt als binnenkweker. Doe er je voordeel mee, maak een strakke planning en pluk de rookbare vruchten!


De Etappes Van Cannabis Kweken

Voor dit gidsje richten we ons op de verschillende fases van de levenscyclus van binnen gekweekte feminized, fotoperiode-afhankelijke cannabis. We willen je graag een goede indruk geven vanaf het moment dat je besluit een kweek op te starten, tot het punt waarop je voorraadpot gevuld is. De voorbereidingsfase en de tijd voor het drogen en curen rekenen we daarom ook mee. Als je binnen cannabis kweekt, krijg je met de volgende etappes te maken:

Voorbereiding op je kweek (0-4 weken) - De tijd die je kwijt bent om je zaden en materiaal bijeen te scharrelen en je kweekruimte op te zetten.

De kweek (8 weken - 7+ maanden) - Tijdsduur voor het kweken van cannabis, van zaad tot oogst: inclusief de 4 groeifases van de plant:

1. Kiemen (1-7 dagen) - Je zaden komen "tot leven".

2. Zaailingfase (10-15 dagen) - De "luierfase" van je pas ontsproten wietplant.

3. Groeifase (2-8+ weken) - Fotoperiode-afhankelijke (dus geen autoflowering) variëteiten zijn in principe eeuwig in de groeiperiode te houden. Doorgaans houden kwekers hun planten een maand of twee in de groeifase of tot het moment dat de cannabis een bepaalde hoogte bereikt. Van flinke exemplaren oogst je meer toppen. De duur van de groeifase is echter afhankelijk van de grootte van je kweekruimte.

4. Bloeifase - (5-16+ weken) - Dit is de voortplantingsfase van cannabis. De plant begint toppen aan te maken. De tijd die het duurt voordat de toppen van je planten gerijpt zijn, hangt af van de variëteit. Kortbloeiende indica-variëteiten doorlopen vaak een bloeifase van 55-60 dagen. Er zijn echter sativa-variëteiten die er een aantal maanden over doen voordat de toppen oogstklaar zijn.

Nabehandeling van de oogst (2-4+ weken) - Na het oogsten van je toppen, zouden ze nog moeten drogen en curen. Pas dan mag je ervan genieten.


Uitgebreid Tijdschema Voor Het Kweken Van Cannabis

Je hebt nu alvast een globale indruk van de tijdsduur bij een binnenkweek. We verdiepen ons hieronder in een aantal details, zodat je kweek succesvol verloopt.

Voorbereiding Op Je Kweek

 Tijdsduur: 0-4 weken 

Wellicht beschik je al over wat zaadjes en een operationele kweekruimte. Top! In dit geval hoef je niet veel tijd meer te besteden aan het opstarten van je kweek. Zo niet, dan moet je nog zaadjes bestellen en hierop wachten. Bovendien heb je tijd nodig voor het bijeen scharrelen van kweekbenodigdheden, zoals potten en potgrond. Deze tijdsspanne is variabel en hangt af van je kweekwensen, de leverancier van je zaadjes en hoelang de postbode erover doet. Reken voor de voorbereidingsfase gerust op 0-4 weken om alles in huis te halen.

De Kweek

 Tijdsduur: 8 weken - 7+ maanden 

We hebben het hier over de volledige levenscyclus van je planten. Dus van het laten kiemen van de zaden tot de oogst.

Je zaadjes laten kiemen

 Tijdsduur: 1-7 dagen 

Germination

Het laten kiemen van je wietzaadjes is de eerste belangrijke fase bij het kweken van cannabisplanten. Als er hierbij iets misgaat, bijvoorbeeld oude of slechte zaadjes die niet "openbarsten", valt er immers weinig te telen. Koop je zaden daarom bij Royal Queen Seeds; wij zijn hofleverancier van hoogwaardige cannabisvariëteiten, waarvan het kiempercentage hoog is.

Voor het laten kiemen van je zaadjes, is het mogelijk gebruik te maken van onze Starters Kit Feminized. Daar behaal je topresultaten mee. Veel kwekers kiezen ook wel voor de "natte papieren zakdoekjes-methode" voor het kiemproces. Anderen laten de zaden in een glas water zwemmen tot ze kiemen. Het is ook mogelijk de zaadjes in een klein potje met potgrond te laten ontkiemen of het kiemproces in de uiteindelijke pot te laten plaatsvinden. Hoogwaardige zaden hebben al binnen twee dagen een zogenaamde penwortel. Sommige sativa's doen over het kiemen wat langer, tussen de vier en zeven dagen. De kiemtijd van je zaadjes hangt ook af van andere factoren. De omgevingstemperatuur bijvoorbeeld. Je mag er echter van uitgaan dat je zaadjes altijd binnen zeven dagen ontkiemen.

Zaailingfase

 Tijdsduur: 10-15 dagen 

Seedling

Nadat je pas ontkiemde zaadjes met hun zaadlobben door de zaadschil gebroken zijn, begint de zaailingfase. Deze babyplantjes zijn slechts een paar centimeter groot en hebben nog maar een of twee paar piepkleine blaadjes. Vanaf dat moment duurt het nog een aantal dagen voordat je zaailingen de uiterlijke kenmerken van een echte cannabisplant vertonen met gekartelde blaadjes. De zaailingfase duurt doorgaans 10-15 dagen of totdat je jonge cannabisplant 3-4 knopen heeft aangemaakt. Vanaf dat moment is je wietplant gepromoveerd tot de groeifase van haar levenscyclus.

Groeifase

 Tijdsduur: 2-8+ weken 

Vegstage

De groeifase van je cannabisplant dient zich aan als je zaailing te groot is voor haar pot en klaar is voor het verhuizen naar een groter exemplaar.

Als je fotoperiode-cannabis kweekt onder 18 uur kunstlicht en verder de geschikte omstandigheden, kun je nergens aan zien wanneer je plant gaat bloeien. Dat betekent dat dergelijke cannabis in principe zolang je maar wilt in de groeifase te houden is. Veel kwekers doen dat om zo lang mogelijk van een moederplant te profiteren. Tenzij je moederplanten onderhoudt, wil je de planten echter graag laten groeien tot ze een gewenste hoogte bereiken. Vervolgens trek je ze in bloei door over te stappen op een lichtregime van 12/12 licht/duisternis.

De groeifase van een cannabisplant is afhankelijk van de kweekruimte en energie (stroomvoorziening) waar je over beschikt. Natuurlijk wil je graag dat je plant zo groot mogelijk wordt. Dat impliceert namelijk een flink oogstgewicht. Je wilt echter ook niet dat ze de kweektent uit groeit. Probeer in te schatten hoe groot je plant uiteindelijk wordt. Er zijn bijvoorbeeld spichtige sativa's die tijdens de bloei makkelijk tweemaal zo groot worden. Hetzelfde gaat op voor bepaalde hedendaagse kruisingen en zelfs indica-variëteiten.

Daarbij is ook de toegepaste kweekmethode bepalend voor de duur van de groeifase. Ga je te werk met een SOG-opstelling, veel kleine cannabisplanten dicht opeengepakt, dan wil je ze waarschijnlijk snel in bloei trekken. Andere traintechnieken, zoals toppen, hebben soms tot gevolg dat je planten moeten herstellen van "high stress". De groeifase duurt daardoor een weekje (of meer) langer.

De gemiddelde groeiperiode van binnen gekweekte indica's en gekruiste variëteiten bedraagt 4-6 weken.

Bloeifase

 Tijdsduur 5-16+ weken 

Flowering

Fotoperiode-afhankelijke cannabisplanten gaan pas over tot de bloei als het aantal lichturen verandert. Als in de natuur de hoeveelheid daglicht in de herfst afneemt, beginnen de planten te bloeien. Kweek je binnen, dan moet je zelf de bloei in gang zetten door over te schakelen op een 12/12-lichtregime.

Na een korte voorbloei, waarbij sommige planten beduidend hoger worden, beëindigt cannabis haar groeifase. Vanaf dat moment steekt ze al haar energie in waar je haar voor kweekt: een voorraadje grote, kleverige, heerlijk ruikende toppen!

De rijpingsfase van je cannabisplanten is afhankelijk van hun genetische opbouw. Sommige indica's zijn speciaal veredeld om de bloeifase in een recordtijd van 5-7 weken te doorlopen. Bij de meeste indicasoorten en kruisingen mag je er echter van uitgaan dat de bloeiperiode 7-10 weken duurt, maar dat hangt ook weer van de strain af.

Er zijn sativa's, zoals Amnesia Haze, die een beduidend langere bloeiperiode nodig hebben. Deze soorten vereisen wel 12 weken of meer totdat je uiteindelijk van de toppen mag genieten.

Nabehandeling Van Je Oogst

 Tijdsduur: 2-4+ weken 

Helaas is het niet zo dat je pas geoogste toppen linea recta in je voorraadpot kunnen en ook nog eens meteen rookbaar zijn. Het duurt nog een week of wat voordat je verse oogst veranderd is in een voorraadje wiet, waar je reikhalzend naar hebt uitgekeken.

Tijdens deze fase droog en cure je de toppen. Dit proces is van levensbelang en van beslissende invloed op de eindkwaliteit van je wiet.

Het drogen van je wiet aan een waslijntje neemt vaak 1-2 weken in beslag. Daarna moeten je de toppen nog 2 weken (of meer) laten curen. In deze periode ontwikkelt zich de werkingskracht en het smaak- en geurprofiel. Slecht gecurede wiet is een straf om te roken. Bovendien zijn de effecten en de high bijzonder onaangenaam.

Wat is Bepalend Voor Het Tijdsbestek?

Als je het tijdsbestek wilt beïnvloeden, houd dan rekening met de variabelen die doorslaggevend zijn voor de duur van een kweek.

🧬 Genetica

Zo is de genetische opbouw van cannabisplanten van doorslaggevend belang. Indica-dominante en gekruiste variëteiten laten zich vaak sneller kweken dan sativa's. Vooral Haze-variëteiten nemen er de tijd voor om de finish te halen. Voor mensen die op hete kolen zitten; variëteiten als Royal Cheese of Honey Cream van RQS zijn kortbloeiende soorten. Deze oogst je al na 6-8 weken bloei.

Mocht je zelfs dat geduld niet willen opbrengen, kies dan voor autoflowering cannabiszaden. Autoflowers gaan vanzelf, 2-4 weken na het planten, over naar de bloeifase. Ze zijn een luttele 8-9 weken na het zaaien al klaar voor het oogstfeest.

Bij het bepalen van welke cannabiszaden je wilt kweken en wat je ervan wenst, is het verstandig om bij een goed aangeschreven zadenbedrijf in te kopen. Royal Queen Seeds behoort daar ook toe. We voorzien je van gedetailleerde gegevens van al onze variëteiten, waaronder de duur van de bloeiperiode. Zo weet je precies wat je in huis haalt en of een strain geschikt is voor je kweek.

🏡 Kweekomgeving

De omgevingsfactoren van je kweek, zoals de lampen, temperatuur, vochtigheidsgraad, maar ook het medium waarop je kweekt en de voedingsstoffen die je toedient, behoren tot de tweede bepalende factor voor de groeisnelheid van je cannabisplanten.

Stel dat je planten onder sterke lampen kweekt. Daarbij zijn ze in staat snel licht in energie om te zetten en groeien ze vervolgens sneller. Krijgen ze minder licht, dan heeft dat een nadelige invloed op de groeisnelheid.

Cannabis vindt tijdens de groeiperiode een temperatuur van 20–30ºC het prettigst. Voor de bloeiperiode prefereert ze 18–25ºC. Lagere temperaturen veroorzaken een tragere groei. Als de temperatuur echter boven deze waarden komt, is dat ook nadelig. Bovenmatige temperaturen vertragen de groei van je cannabisplanten en soms stopt de cannabis zelfs helemaal met groeien.

Toegepaste kweektechnieken en het substraat hebben ook invloed. Als je een hydroponische opstelling hebt met een Diep Water Cultuur of een eb & vloed-installatie hangt het wortelstelsel van je planten in het water. Op die manier beschikken ze direct over voedingsstoffen. De energie van de planten spitst zich daarbij meer toe op een voortvarende groei en een kortere bloeiperiode.

✂️ Training

Ervaren kwekers trainen hun planten vaak door ze te toppen of te fimmen. Dat werkt opbrengstverhogend. Met deze technieken beknel of snoei je delen van de plant. Vanwege de stress die dat veroorzaakt, schieten planten in de verdediging en neemt de groei toe. Hoewel het oogstgewicht door trainingstechnieken oploopt, heeft het soms tot gevolg dat de groeiperiode uitloopt. Dat betekent dus een langere kweek.


Hoeveel Tijd Cannabis Kweken in Beslag Neemt - Resumé

Bij een cannabiskweek is het belangrijk dat je alles van A tot Z organiseert. Houd rekening met factoren die de groeisnelheid beïnvloeden en let op de tijdsduur van elke groeifase en je sleept keer op keer een goede oogst binnen. Mocht je de eventuele onzekerheden van fotoperiode-variëteiten willen omzeilen, kies dan voor een autoflower. Daarmee halveer je de tijdsduur van je kweek.

Veel plezier met kweken!

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.