In de afgelopen jaren heeft de legalisatie van wiet zich over verschillende delen van de wereld verspreid, waardoor blowers afscheid konden nemen van straatwiet van lage kwaliteit. Nu staan ze voor een keuze. Gaan ze voor het gemak en halen ze hun voorraad routinematig bij de lokale coffeeshop of cannabis club, of steken ze de handen uit de mouwen om thuis hun eigen voorraad te kweken?

Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden bij het afwegen van deze opties, van kosten en kwaliteit tot variëteit en gemak. Lees verder en ontdek wat je het beste kunt kiezen.


Dispensary

Coffeeshop-wiet: de algemene consensus

De Verenigde Staten liepen voorop met dispensaria, waarvan de eerste in 1996 in Californië zijn deuren opende om medicinale wiet te distribueren. Nu vind je deze etablissementen in elke legale staat. Terwijl sommige landen in Europa een vergelijkbaar cannabis club-model hebben overgenomen, zijn dispensaria een vast onderdeel van de Amerikaanse cannabisindustrie en zullen ze naar verwachting alleen maar toenemen in aantal naarmate legalisatie zich verder verspreidt. De belangrijkste vraag is echter; verkopen ze goede wiet?

Over het algemeen hebben dispensaria in de Verenigde Staten een solide reputatie voor het verkopen van hoogwaardige, krachtige toppen naast een enorme reeks cannabisproducten, concentraten en rookgerei. Klanten worden getrakteerd op een brede variëteit aan strains die voorzien zijn van belangrijke informatie, waaronder de concentraties cannabinoïden en terpenen profielen. Maar niet iedereen verlaat dispensaria met een tevreden gevoel, en dat is bij onze coffeeshops niet anders.

Vergelijk het maar met restaurants. Waar het ene restaurant geweldige gerechten en service biedt, kan dit bij het volgende restaurant tegenvallen. Naast de deskundigheid van de medewerkers, hangt de reputatie van coffeeshops grotendeels af van de kwaliteit van hun aanbod. Soms trekken deze bedrijven aan het kortste eind en laat de kwaliteit van hun producten nog veel te wensen over. Over het algemeen verkopen ze echter cannabis die van hogere kwaliteit is dan straatwiet. Waarom kiezen zoveel gebruikers er dan voor om zelf te kweken?

Eigen kweek versus coffeeshop-wiet: de verschillen samengevat

Zelfgekweekte wiet varieert sterk in kwaliteit. Omdat er geen toezichthouder is die toeziet op de kwaliteit van de wiet die mensen zelf kweken, kunnen talloze factoren het eindproduct aantasten. De meeste wietgebruikers zijn het er wel over eens dat, mits goed gekweekt, eigen teelt zowel wiet uit de coffeeshop als straatwiet ver overtreft. Lees verder om te ontdekken waarom zelfgekweekte wiet in de ogen van veel cannabisconnaisseurs veruit het beste is.

Homefrow vs dispensary
  • Herkomst

Sommige coffeeshops geven zoveel mogelijk informatie over de herkomst van hun wiet. Ze geven bijvoorbeeld aan of een specifieke partij wiet biologisch is, of het van een grote of kleine teler komt, en of het de nodige batchtests heeft ondergaan om de veiligheid te waarborgen. Met al deze factoren in overweging genomen, hebben blowers een globaal idee van waar hun wiet precies vandaan komt en hoe het is gekweekt.

Door zelf thuis kweken, weet je daarentegen precies waar je wiet vandaan komt, welke kweektechnieken zijn gebruikt, en de risico's (of het gebrek daaraan) op verontreiniging. Bovendien kunnen mensen die op zoek zijn naar specifieke cannabis, zoals onder de zon gekweekte of vegan wiet, gerust zijn dat hun eindproduct aan deze standaarden voldoet.

  • Kwaliteit

Veel van de discussie rond eigen teelt versus coffeeshop-wiet draait om kwaliteit. Laten we duidelijk zijn: de wiet die in coffeeshops en dispensaria wordt verkocht, is doorgaans vele malen beter dan straatwiet. Moderne coffeeshop-wiet pronkt met een ongelooflijke sterkte, smaak en zachtheid. In de Verenigde Staten bestaan er vanwege regelgevingskwesties echter wel zorgen over de aanwezigheid van verontreinigingen[1] in wiet, waaronder insecticiden en fungiciden.

Verder lijkt de schaal van de teelt vaak te correleren met een afname in kwaliteit. Kwekers kunnen immers onmogelijk de kwaliteit van alle wiettoppen beoordelen tijdens het oogsten, drogen en curen van enorme hoeveelheden tegelijk. Als je genoegen neemt met wiet van de coffeeshop, is het belangrijk om te leren onderscheiden wat goed is en wat niet.

Zelfgekweekte wiet kan, mits goed gekweekt, makkelijk de kwaliteit van coffeeshop-wiet overtreffen. Vergeleken met op commerciële schaal gekweekte cannabis, wordt eigen teelt met meer zorg gedroogd en gecured, resulterend in een superieure smaak en zachtheid. Waarom? Nou, in commerciële settings moet één teler soms honderden of duizenden planten overzien, in tegenstelling tot hobbykwekers die al hun liefde en aandacht op een klein aantal wietplanten richten.

  • Kosten

Een ander belangrijk punt van overweging in het debat tussen eigen kweek en coffeeshop-wiet komt neer op kosten. Wiet kan snel een aanzienlijke maandelijkse uitgave worden, vooral voor dagelijkse gebruikers. coffeeshop-wiet is daarbij niet bepaald zacht voor je portemonnee, en roept de vraag op of een thuiskweek geen betere optie is. Hoewel het gepaard kan gaan met vrij hoge opstartkosten, vooral als je binnen kweekt, besparen hobbykwekers uiteindelijk veel geld op de lange termijn.

Er zijn veel variabelen in het spel als het gaat om het schatten van kosten. Echter, na het opzetten van een kweekoperatie binnen, kun je verwachten ongeveer €1,24/g uit te geven. Buiten bedragen de kosten ongeveer €0,42/g. Laten we dit nu vergelijken met gangbare coffeeshopprijzen, die ergens tussen €4–€18/g liggen. Als je een frequente gebruiker bent, is je eigen wiet kweken op de lange termijn dus een voordelige keuze.

Weed cost homegrown
  • Diversiteit

Coffeeshops bieden meestal een goede variëteit aan soorten. Maar als bedrijven zijn ze overgeleverd aan de vraag van de consument; ze zullen op voorraad houden wat trending is, en wiet die mensen niet meer boeit uit het assortiment halen. Als je een specifieke smaak hebt als het op wiet aankomt, kan het moeilijk zijn om je favoriete cultivars te vinden. Bovendien zijn nieuwe strains met unieke terpenen- en cannabinoïden-profielen vaak nog moeilijker te vinden. Daarentegen geeft het thuis kweken je volledige controle over de soorten, zodat je kunt zorgen dat je altijd een voorraad van je favoriete wiet hebt.

  • Gemak

Als het op gemak aankomt, lijkt de keuze tussen eigen teelt en coffeeshop-wiet voor de hand liggend. Zeker, het is misschien eenvoudiger om even een coffeeshop binnen te lopen en wat toppen te scoren, dan maandenlang verschillende planten te verzorgen. Kiezen voor een coffeeshop maakt het leven zeker makkelijker, maar slechts voor even. Tekorten, prijsschommelingen en sluitingstijden zijn ergernissen waar de coffeeshopklant tegenaan loopt.

Hoewel hobbykwekers hard moeten werken om hun eerste voorraad te bemachtigen, hebben ze uiteindelijk genoeg wiet om te roken gedurende de daaropvolgende kweekcycli. Uiteindelijk zullen ze een periodieke oogst hebben om hun voorraadpotten aan te vullen, wat betekent dat ze zelden een dag zonder wiet zitten. En gewoon je voorraadkast openen is natuurlijk een stuk aantrekkelijker dan naar de coffeeshop rijden om wat wiet te halen.

Is coffeeshop-wiet sterker?

Er zijn veel factoren die meespelen in de keuze tussen zelfgekweekte wiet en wiet uit de coffeeshop, als het aankomt op de sterkte. Hobbykwekers met een voorliefde voor krachtige wiet, kunnen simpelweg strains selecteren met een THC-gehalte van 30% of hoger, waardoor ze wiet krijgen die net zo sterk is als die uit de coffeeshop. Natuurlijk bieden coffeeshops een breed scala aan soorten, sommige met lage THC percentages en sommige met buitensporige concentraties cannabinoïden. Over het algemeen zijn thuiskwekers echter perfect in staat om cannabis te kweken die net zo sterk is - of sterker - dan die van de coffeeshop.

Is coffeeshop-wiet beter dan straatwiet?

Coffeeshop-wiet heeft een veel betere reputatie dan straatwiet, en dat is niet zonder reden. Los van het huidige Nederlandse experiment van de gereguleerde achterdeur, staan coffeeshops erom bekend de producten die ze verkopen te testen, wat zorgt voor een zeker niveau van kwaliteit en zuiverheid.

Bovendien streven deze bedrijven ernaar een goede relatie met hun klanten te onderhouden en daarom zoeken ze meestal het beste spul om te verkopen. Daarmee vergeleken varieert straatwiet enorm in kwaliteit. Zeker, sommige verkopers doen alles wat ze kunnen om de kwaliteit van het product te waarborgen, maar het gebrek aan regulering verhoogt de kans op wiet die van slechte kwaliteit of zelfs zwaar verontreinigd is.

Kweken coffeeshops hun eigen wiet?

Sommige cannabis coffeeshops hebben hun eigen soorten wiet. Dat betekent vaak niet alleen een kortere toeleveringsketen maar, afhankelijk van de telers, ook een betere kwaliteit van het product. Maar de meeste coffeeshops halen hun wiet bij commerciële wietkwekers.

Je eigen wiet kweken: is het de moeite waard?

Het is absoluut de moeite waard om te leren hoe je thuis je eigen wiet kweekt! Tenzij omstandigheden dit verhinderen, zoals gebrek aan ruimte, kun je toppen kweken die perfect aansluiten bij je wensen. Bovendien weet je dan precies hoe je wiet is gekweekt en dat het perfect is gedroogd en gecured. Al met al biedt zelfgekweekte wiet een betere algehele ervaring en, zodra je de kneepjes van het vak leert, een veel beter eindproduct tegen lagere kosten.

External Resources:
  1. Comparison of State-Level Regulations for Cannabis Contaminants and Implications for Public Health - PMC https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.