Inbegrepen GRATIS producten
Hoe Kweek Je Wiet Volgens de Maancyclus in 2024?
Je wietplanten en de maan hebben misschien meer met elkaar van doen dan je in eerste instantie denkt. Ontdek hier hoe je volgens de maancyclus kweekt en wie weet haal je wel oogsten binnen zoals nooit tevoren!
Bij maantuinieren verricht je specifieke taken in overeenstemming met de maanfasen. Dit lijkt misschien pseudowetenschap, maar al eeuwenlang kweken tuinders met succes planten conform het ritme van de maan. Elk jaar weer lukt het telers om de vitaliteit van hun wietplanten te verbeteren en betere oogsten te krijgen door met de maankalender rekening te houden.
De maan is niet zomaar een inert object dat om de aarde draait. Zo beïnvloedt ze het plantenrijk op meerdere manieren: tijdens bepaalde maanfasen worden de planten ’s nachts verlicht, waardoor hun bladgroei versnelt. De zwaartekracht van de maan trekt ook sappen omhoog naar de bladeren en toppen. Als deze kracht weer afneemt, gaan deze voedingsrijke sappen ondergronds, waar ze het wortelsysteem voeden.
Haal het meeste uit je volgende wietkweek door de maankalender te volgen.
Bekijk hieronder de maankalender van 2022 en ontdek wanneer je moet ontkiemen, verpotten, voeden en snoeien en waarom je met volle maan moet oogsten.
Inhoud:
Maanfasen en Wat Ze Betekenen
Tuinieren synchroon met de maan heeft alles met timing te maken. Voordat we ons gaan verdiepen in het hoe en wanneer van de te verrichten taken, eerst iets over de subfasen van de maan binnen de twee primaire fasen.
Wassende Maan (Jonge Maansikkel)
De wassende maan is een van de twee primaire fases. Wassen betekent groeien en deze fase betreft dan ook een periode waarin de maan gedurende 14–15 dagen steeds meer licht reflecteert. Tijdens dit stadium heeft de maan vier verschillende vormen.
-
Nieuwe Maan
De nieuwe maan markeert het begin van een nieuwe maancyclus. De maan staat op dit punt direct tussen de aarde en de zon in. De kant van de maan die is gericht op de aarde lijkt helemaal donker. Zodra de maan naar de volgende fase verschuift, reflecteert een klein stukje het zonlicht, waardoor we op aarde een kleine maansikkel waarnemen.
-
Maansikkel
Tijdens dit stadium ziet de maan eruit als een meer ontwikkelde maansikkel. De gigantische stenen bol beweegt zich uit de ruimte direct tussen de aarde en de zon. Naarmate de verlichte kant zichtbaar wordt, reflecteert de maan meer zonlicht naar de aarde.
-
Eerste Kwartier
Tijdens het eerste kwartier staat de maan op 90 graden ten opzichte van de aarde. Vanaf dat punt zien we dat de helft door de zon wordt verlicht. De maan heeft dan een halfronde D-vorm.
-
Wassende Maan
In de laatste fase van de wassende maan reflecteert de maan nog meer zonlicht naar de aarde. De maan is nog niet helemaal vol, maar het verlichte deel is citroenvormig.
Afnemende Maan
De afnemende maan is de tweede helft van de maancyclus en duurt ook ongeveer 14–15 dagen. Tijdens deze fase reflecteert de maan geleidelijk aan minder licht naarmate de voltooiing van de cyclus nadert en het weer nieuwe maan wordt.
-
Volle Maan
De volle maan verlicht de nachthemel en zorgt ervoor dat bladeren van planten veel fotonen ontvangen. De volle maan heeft dan ook een sleutelrol als je volgens de maancyclus wiet kweekt. In deze periode bevindt de aarde zich grofweg tussen de zon en de maan in. Het licht van de zon schijnt over de aarde, waardoor het hele aanschijn van de maan licht ontvangt.
-
Verbreidende Maan
Net zoals de wassende maan uit het wassende stadium, is de verbreidende maan citroenvormig. De maan wordt hierbij steeds minder verlicht.
-
Derde Kwartier
De maan keert terug naar een positie op 90 graden ten opzichte van de aarde, dit keer aan de andere kant van de planeet. Ze reflecteert ook hier het licht van de zon zodanig dat er een halve cirkel zichtbaar is.
-
Balsamico
De balsamico-maan bevindt zich op een positie van 45 graden ten opzichte van de aarde. Daarbij is een heel klein deel van het oppervlak van deze natuurlijke satelliet zichtbaar. De maan heeft daarbij opnieuw een scherpe sikkelvorm.
De Wassende en Afnemende Maan
We zien de maan hoog of laag aan de hemel staan, waarbij ze zich cyclisch naar een hogere en lagere positie aan de hemel beweegt. Deze cyclus duurt 27 dagen, 7 uur en 43 minuten.
Als je synchroon met de maan gaat planten, moet je ook weten waar de maan zich aan de hemel bevindt. Dat is namelijk van invloed op de timing voor het voeden, het ontkiemen en de andere taken die je moet uitvoeren. De helft van de maand bevindt de maan zich in de wassende fase, waarbij ze hoger aan de hemel lijkt te staan. De andere helft betreft het afnemende stadium, waarbij de maan lager aan de hemel lijkt te staan.
Deze beide fasen zijn zeer belangrijk voor wietkwekers die volgens de maancyclus willen kweken. Ze bepalen namelijk hoe de plantensappen zich tijdens de verschillende maanfasen bewegen.
Sterrenbeelden Spelen ook een Rol bij Wietkweek op Basis van de Maancyclus
Aan de nachthemel zijn twaalf prominente sterrenbeelden zichtbaar die stuk voor stuk verband houden met een teken uit de dierenriem. De sterrenbeelden kunnen worden onderverdeeld in vier groepen en elke groep hoort bij een bepaald natuurelement. Maantelers geloven dat je, naarmate de maan zich door een sterrenbeeld beweegt, in de tuin rekening moet houden met het daarbij horende element. Dit heeft vervolgens invloed op de uit te voeren taken.
Vuur
In stadia waarbij de maan in een sterrenbeeld van het element ‘vuur’ staat, moeten kwekers hun zaden planten. De volgende sterrenbeelden behoren tot dit element:
- Ram
- Leeuw
- Boogschutter
Lucht
Als de maan het element lucht betreedt, moeten kwekers vooral aandacht aan de toppen van hun plant geven. De volgende sterrenbeelden horen bij dit element:
- Tweelingen
- Weegschaal
- Waterman
Water
Sterrenbeelden van het element water markeren een tijd waarin de bladeren en stengels opzwellen en groeien. De volgende sterrenbeelden horen bij dit element:
- Kreeft
- Schorpioen
- Vissen
Aarde
Alle sterrenbeelden van het element aarde hebben met de wortels en de grond te maken. Het gaat om de volgende sterrenbeelden:
- Stier
- Maagd
- Steenbok
De Invloed van de Maan op het Kweken van Wiet
Kwekers die wiet willen kweken aan de hand van de maankalender kunnen de effecten van het hemellichaam inzetten voor de gezondheid en productiviteit van hun planten. De wassende en afnemende fases bieden daarbij een natuurlijk tijdschema dat je door het seizoen begeleidt.
De wassende en afnemende fasen vertellen kwekers ook wanneer ze bepaalde taken moeten uitvoeren. Volgens maantuinders gaan, naarmate de maan daalt, de sappen (de levensenergie van planten) naar de grond. Als de maan echter stijgt, trekt ze deze energie omhoog, waar de toppen, stengels en bladeren vervolgens van profiteren.
Een kweker die deze natuurlijke cyclus volgt en de timing van zijn werkzaamheden daarop baseert, kan optimaal van de maanfasen profiteren. Als je je planten bijvoorbeeld tijdens de afnemende maan in de grond zet, geef je ze de beste start, omdat de meeste vereiste energie op dat moment in de grond zit.
Je kunt hierbij ook rekening houden met de sterrenbeelden. Conform deze cyclus ontkiemen, bewateren en voeden zorgt dat het element dat met de betreffende taak te maken heeft, wordt gestimuleerd, waardoor je mogelijk betere resultaten behaalt.
Hoe gebruik je de maankalender van 2024 tijdens het teeltseizoen?
Nu je bekend bent met de mogelijke impact van de maan op de plantengroei, is het tijd om deze kennis in de praktijk te brengen. Ontdek hieronder hoe belangrijke kweekstadia, van de kieming tot de oogst, zich tot de maankalender van 2024 verhouden!
Kiemen naar de maandstand
Wil je bij het wietkweken de maankalender van 2024 aanhouden, dan kun je je zaden het beste kiemen als de volle maan in een vuurteken staat. Waarom is dat? Nou, bij de traditie van tuinieren naar de maanstand staan vuurtekens (Ram, Leeuw en Boogschutter) gelijk aan warmte. En dat is iets wat zaden nodig hebben om goed te kiemen.
Als kweker heb je daarbij verschillende opties. Kweek je je planten binnen op en heb je te maken met een lang teeltseizoen, dan kun je al in januari zaaien. Wil je pas later in het seizoen beginnen, dan kan dat zelfs in juni nog met snelgroeiende autoflowers. Op de onderstaande dagen staat de volle maan in een vuurteken:
- 25 januari
- 24 februari
- 25 maart
- 23 april
- 23 mei
- 22 juni
Grondvoorbereiding in overeenstemming met de maankalender
Ook als je je zaden supervroeg in het jaar zaait, kun je bij het verplanten nog rekening houden met de beste data voor grondvoorbereiding (zie hieronder). Maankwekers adviseren om het kweekmedium voor te bereiden wanneer de afnemende maan in het aardeteken Maagd staat. Tijdens de afnemende maanfase, als het maanlicht zwakker wordt en de overgang van volle naar nieuwe maan plaatsvindt, worden namelijk sappen in de aarde getrokken. Dit is vooral belangrijk bij planten die al in aarde staan, maar deze periode is ook het ideale moment om de grond voor te bereiden. Probeer op de volgende data je voedingsrijke aarde klaar te maken:
- 27 februari
- 24 maart
Verpotten op basis van het ritme van de maan
Als je gaat verpotten aan de hand van de maankalender, doe dit dan als de wassende maan in een waterteken staat. Waar een afnemende maan zorgt dat sappen in de aarde worden gezogen, trekt een wassende maan ze juist omhoog. Dit zorgt er tijdens het verplanten voor dat je zaailingen genoeg vocht en voeding krijgen. Een wassende maan bevindt zich op de volgende dagen in het waterteken Kreeft, Schorpioen of Vissen:
- 11 maart
- 20 maart
- 16-17 april
- 13-14 mei
- 9 juni
Het trainen en snoeien van wiet volgens de maankalender
Het trainen van je planten helpt je om van een goede wietkweek een uitstekende te maken. Met LST creëer je uniformere toppen en verhoog je de oogst, bij topping doorbreek je de apicale dominantie, en met ontbladeren maak je het bladerdak opener om de luchtstroom en lichtblootstelling te verbeteren. Wat de maankalender betreft, kun je deze ingrepen het beste uitvoeren als de wassende maan in het waterteken Vissen, Kreeft of Schorpioen staat. Dan worden sappen namelijk omhoog de takken in getrokken. Plantentraining kan volgens de maankalender het beste op onderstaande dagen worden gedaan, (redelijk) vroeg in het seizoen:
- 12-13 februari
- 11-12 maart
- 9 april
- 12 mei
- 9 juni
Snoeien kun je het beste later in het seizoen op de volgende data doen:
- 6-7 juli
- 5 augustus
Voeding geven als de afnemende maan in een waterteken staat
Bemesten vindt plaats bij een afnemende maan, wanneer het sap de aarde in vloeit. Zo kunnen voedingsstoffen weer terug in de plant stromen als er weer een wassende maan aan de hemel staat. Houd er rekening mee dat vloeibare voeding, zowel synthetische als biologische, snelwerkende meststoffen bevat. Aan de andere kant heeft organisch materiaal als mulch veel langer nodig om af te breken. Voeding geef je het beste als de afnemende maan in het teken van Vissen, Kreeft of Schorpioen staat. Dit betekent dat je je op de volgende dagen moet richten:
- 5 februari
- 3 maart
- 5 mei
- 1 juni
- 29 juni
- 3 augustus
- 31 augustus
- 25 oktober
Oogst: luchttekens en volle maan
Je hebt twee opties als het gaat om de oogst. Allereerst kun je oogsten als de wassende maan in een luchtteken staat. Een wassende maan trekt namelijk sappen richting de toppen, terwijl luchttekens in verband worden gebracht met het bladerdak en de bovengrondse delen van planten. Houd hiervoor de volgende data aan:
- 18 juni
- 15 juli
- 17 september
- 14 oktober
- 10 november
De andere optie is oogsten tijdens volle maan. Dit is gebaseerd op het idee dat dit astronomische fenomeen planten stimuleert hun beschikbare bronnen beter te benutten en vitaler te worden. Bovendien heb je meer natuurlijk licht tot je beschikking als je tot laat in de nacht bezig bent. Als je bij volle maan wilt oogsten, doe dat dan op de volgende dagen:
- Steenbok: 21 juni
- Steenbok: 21 juli
- Waterman: 19 augustus
- Ram: 17 oktober