🤯 Auto Madness: Up to 50% off seeds and supplies  SAVE NOW 🔥

 🤯 Autoflower Madness: pak tot
wel 50% korting
 ⏤ BESPAAR NU 🔥

By Luke Sumpter


Bij maantuinieren verricht je specifieke taken in overeenstemming met de maanfasen. Dit lijkt misschien pseudowetenschap, maar al eeuwenlang kweken tuinders met succes planten conform het ritme van de maan. Elk jaar weer lukt het telers om de vitaliteit van hun wietplanten te verbeteren en betere oogsten te krijgen door met de maankalender rekening te houden.

De maan is niet zomaar een inert object dat om de aarde draait. Zo beïnvloedt ze het plantenrijk op meerdere manieren: tijdens bepaalde maanfasen worden de planten ’s nachts verlicht, waardoor hun bladgroei versnelt. De zwaartekracht van de maan trekt ook sappen omhoog naar de bladeren en toppen. Als deze kracht weer afneemt, gaan deze voedingsrijke sappen ondergronds, waar ze het wortelsysteem voeden.

Haal het meeste uit je volgende wietkweek door de maankalender te volgen.

Bekijk hieronder de maankalender van 2022 en ontdek wanneer je moet ontkiemen, verpotten, voeden en snoeien en waarom je met volle maan moet oogsten.

Maanfasen en Wat Ze Betekenen

Tuinieren synchroon met de maan heeft alles met timing te maken. Voordat we ons gaan verdiepen in het hoe en wanneer van de te verrichten taken, eerst iets over de subfasen van de maan binnen de twee primaire fasen.

Wassende Maan (Jonge Maansikkel)

De wassende maan is een van de twee primaire fases. Wassen betekent groeien en deze fase betreft dan ook een periode waarin de maan gedurende 14–15 dagen steeds meer licht reflecteert. Tijdens dit stadium heeft de maan vier verschillende vormen.

Wassende Maan (Jonge Maansikkel)
  • Nieuwe Maan

De nieuwe maan markeert het begin van een nieuwe maancyclus. De maan staat op dit punt direct tussen de aarde en de zon in. De kant van de maan die is gericht op de aarde lijkt helemaal donker. Zodra de maan naar de volgende fase verschuift, reflecteert een klein stukje het zonlicht, waardoor we op aarde een kleine maansikkel waarnemen.

  • Maansikkel

Tijdens dit stadium ziet de maan eruit als een meer ontwikkelde maansikkel. De gigantische stenen bol beweegt zich uit de ruimte direct tussen de aarde en de zon. Naarmate de verlichte kant zichtbaar wordt, reflecteert de maan meer zonlicht naar de aarde.

  • Eerste Kwartier

Tijdens het eerste kwartier staat de maan op 90 graden ten opzichte van de aarde. Vanaf dat punt zien we dat de helft door de zon wordt verlicht. De maan heeft dan een halfronde D-vorm.

  • Wassende Maan

In de laatste fase van de wassende maan reflecteert de maan nog meer zonlicht naar de aarde. De maan is nog niet helemaal vol, maar het verlichte deel is citroenvormig.

Afnemende Maan

De afnemende maan is de tweede helft van de maancyclus en duurt ook ongeveer 14–15 dagen. Tijdens deze fase reflecteert de maan geleidelijk aan minder licht naarmate de voltooiing van de cyclus nadert en het weer nieuwe maan wordt.

Afnemende Maan
  • Volle Maan

De volle maan verlicht de nachthemel en zorgt ervoor dat bladeren van planten veel fotonen ontvangen. De volle maan heeft dan ook een sleutelrol als je volgens de maancyclus wiet kweekt. In deze periode bevindt de aarde zich grofweg tussen de zon en de maan in. Het licht van de zon schijnt over de aarde, waardoor het hele aanschijn van de maan licht ontvangt.

  • Verbreidende Maan

Net zoals de wassende maan uit het wassende stadium, is de verbreidende maan citroenvormig. De maan wordt hierbij steeds minder verlicht.

  • Derde Kwartier

De maan keert terug naar een positie op 90 graden ten opzichte van de aarde, dit keer aan de andere kant van de planeet. Ze reflecteert ook hier het licht van de zon zodanig dat er een halve cirkel zichtbaar is.

  • Balsamico

De balsamico-maan bevindt zich op een positie van 45 graden ten opzichte van de aarde. Daarbij is een heel klein deel van het oppervlak van deze natuurlijke satelliet zichtbaar. De maan heeft daarbij opnieuw een scherpe sikkelvorm.

De Wassende en Afnemende Maan

We zien de maan hoog of laag aan de hemel staan, waarbij ze zich cyclisch naar een hogere en lagere positie aan de hemel beweegt. Deze cyclus duurt 27 dagen, 7 uur en 43 minuten.

Als je synchroon met de maan gaat planten, moet je ook weten waar de maan zich aan de hemel bevindt. Dat is namelijk van invloed op de timing voor het voeden, het ontkiemen en de andere taken die je moet uitvoeren. De helft van de maand bevindt de maan zich in de wassende fase, waarbij ze hoger aan de hemel lijkt te staan. De andere helft betreft het afnemende stadium, waarbij de maan lager aan de hemel lijkt te staan.

Deze beide fasen zijn zeer belangrijk voor wietkwekers die volgens de maancyclus willen kweken. Ze bepalen namelijk hoe de plantensappen zich tijdens de verschillende maanfasen bewegen.

Sterrenbeelden Spelen ook een Rol bij Wietkweek op Basis van de Maancyclus

Aan de nachthemel zijn twaalf prominente sterrenbeelden zichtbaar die stuk voor stuk verband houden met een teken uit de dierenriem. De sterrenbeelden kunnen worden onderverdeeld in vier groepen en elke groep hoort bij een bepaald natuurelement. Maantelers geloven dat je, naarmate de maan zich door een sterrenbeeld beweegt, in de tuin rekening moet houden met het daarbij horende element. Dit heeft vervolgens invloed op de uit te voeren taken.

Sterrenbeelden Spelen ook een Rol bij Wietkweek op Basis van de Maancyclus

  • Vuur

In stadia waarbij de maan in een sterrenbeeld van het element ‘vuur’ staat, moeten kwekers hun zaden planten. De volgende sterrenbeelden behoren tot dit element:

- Ram
- Leeuw
- Boogschutter

  • Lucht

Als de maan het element lucht betreedt, moeten kwekers vooral aandacht aan de toppen van hun plant geven. De volgende sterrenbeelden horen bij dit element:

- Tweelingen
- Weegschaal
- Waterman

  • Water

Sterrenbeelden van het element water markeren een tijd waarin de bladeren en stengels opzwellen en groeien. De volgende sterrenbeelden horen bij dit element:

- Kreeft
- Schorpioen
- Vissen

  • Aarde

Alle sterrenbeelden van het element aarde hebben met de wortels en de grond te maken. Het gaat om de volgende sterrenbeelden:

- Stier
- Maagd
- Steenbok

De Invloed van de Maan op het Kweken van Wiet

Kwekers die wiet willen kweken aan de hand van de maankalender kunnen de effecten van het hemellichaam inzetten voor de gezondheid en productiviteit van hun planten. De wassende en afnemende fases bieden daarbij een natuurlijk tijdschema dat je door het seizoen begeleidt.

De wassende en afnemende fasen vertellen kwekers ook wanneer ze bepaalde taken moeten uitvoeren. Volgens maantuinders gaan, naarmate de maan daalt, de sappen (de levensenergie van planten) naar de grond. Als de maan echter stijgt, trekt ze deze energie omhoog, waar de toppen, stengels en bladeren vervolgens van profiteren.

Een kweker die deze natuurlijke cyclus volgt en de timing van zijn werkzaamheden daarop baseert, kan optimaal van de maanfasen profiteren. Als je je planten bijvoorbeeld tijdens de afnemende maan in de grond zet, geef je ze de beste start, omdat de meeste vereiste energie op dat moment in de grond zit.

Je kunt hierbij ook rekening houden met de sterrenbeelden. Conform deze cyclus ontkiemen, bewateren en voeden zorgt dat het element dat met de betreffende taak te maken heeft, wordt gestimuleerd, waardoor je mogelijk betere resultaten behaalt.

De Invloed van de Maan op het Kweken van Wiet

Hoe gebruik je de maankalender van 2022 bij het kweken van wiet?

Je weet nu hoe de maan planten tijdens hun groeicyclus beïnvloedt. Daarmee is het hoog tijd om die kennis in praktische adviezen om te zetten. 

  • Kiemen

Je kunt rond 16 februari je wietzaadjes binnen kiemen. Op dat moment bevindt de volle maan zich in het vuurteken 'leeuw'; perfect om het innerlijke levende vuur van je zaadjes te ontketenen.

  • Voorbereiding aarde

Voor wiet van goede kwaliteit heb je hoogwaardige levende aarde nodig, rijk aan wormen, gunstige microben en organisch materiaal om deze kleine wezentjes gevoed en gelukkig te houden. In de tuinbouw is er niet voor niets het oude weetje "richt je niet op het voeden van je planten, maar op het voeden van de aarde". Deze kleine wezentjes spelen een essentiële rol bij de gezondheid van planten. Ze breken niet alleen organisch materiaal af tot bruikbare voedingsstoffen, maar vormen ook een synergetische verbinding met de wortels.

Tijdens het groeiseizoen van 2022 kun je rond 18 maart proberen je aarde te verrijken. Voeg gunstige microben toe, wat rijke compost en een dikke laag mulch. Op dat moment staat de afnemende maan in het aardeteken 'maagd'.

  • Verpotten

Het wordt buiten warmer en je planten groeien sterker. Nu moet je je zaailingen verpotten naar grotere potten of tuinbedden (geruime tijd na de laatste vorst). Zo kunnen je wietplanten hun wortelsysteem uitbreiden, meer voedingsstoffen opnemen en hun gewicht beter ondersteunen. Als je in een warm land woont met een vroege lente, kun je rond 13 maart je planten verplanten. 9 april of 3 juni is in andere gevallen een goede optie. Op die dagen bevindt de wassende maan zich in de watertekens kreeft, schorpioen en vissen.

  • Training

Door planten tijdens de groeicyclus te trainen, blijven ze beheersbaar en productief. Wil je methoden als low stress training (LST), ScrOG, of main-lining toepassen? Doe dit dan op 4 maart, 10 april, 7 mei of 4 juni, wanneer de wassende maan begint en zich in een waterteken bevindt.

  • Snoeien

Snoeien houdt je wietplant netjes en vrij van ziekte. Ook kan ze zo haar energie steken in nieuwe groei en toppen. Het is het beste om op 1 juli, 30 juli, 6 augustus en 3 september te snoeien en ontbladeren. Je plant is dan aan het rijpen en de wassende maan betreedt opnieuw de watersterrenbeelden.

  • Meststoffen

Als je de aarde met voedingsstoffen en organisch materiaal verrijkt, zal dit de plantengroei en het oogstgewicht stimuleren. Maar je kunt dit effect versterken door dit op het juiste moment te doen. Probeer je planten te voeden met organisch materiaal, bladspray en water met voedingsstoffen wanneer de afnemende maan een waterteken betreedt. Dit is op: 23 maart, 19 april, 28 april, 25 mei, 21 juni, 19 juli, 15 augustus, 25 augustus, 21 september, 18 oktober en 15 november.

  • Oogst

Het is verstandig om je wietplanten tijdens volle maan te oogsten. Een periode waarin de maan een luchtteken betreedt, is een goed alternatief. Een volle maan trekt namelijk kostbare energie in de toppen. En oogsten in een luchtteken vertaalt zich in minder aanhoudend vocht en een lager risico op schimmel. De volle maan valt dit jaar op 14 juni, 13 juli, 12 augustus, 10 september, 9 oktober en 8 november. De data van de luchttekens zijn 11 juni, 8 juli, 9 september, 7 oktober en 4 november.

Hoe gebruik je de maankalender van 2022 bij het kweken van wiet?

Wiet Binnenhalen: Waarom bij Volle Maan Oogsten?

Er zijn twee stromingen ten aanzien van het oogsten van wiet met volle maan. Omdat het sap tijdens deze fase omhoog wordt getrokken naar de bladeren en toppen, denken veel kwekers dat dit voor rijpere wiettoppen zorgt, met meer terpenen en cannabinoïden. Anderzijds beweren sommigen dat de planten op dit moment het meeste water bevatten, waardoor het drogen en uitharden meer stress oplevert. Het is aan jou om te beslissen waar jij de prioriteit legt.

Helpt Kweken Volgens de Maancyclus in het Geval van Wiet?

Veel wietkwekers vinden het waarschijnlijk vreemd om de maankalender te volgen. Toch doen kwekers dit al eeuwenlang en behalen ze er geweldige resultaten mee. Als je nog niet overtuigd bent, dan stellen we toch voor het gewoon eens te proberen. Je blijft er in ieder geval mee op schema en kunt alle taken op een goed moment uitvoeren.

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.