By Steven Voser

Het voortplanten van cannabis is een prachtige manier om meerdere planten uit een sterke ouderplant voort te brengen. De methode van lucht klonen is een bijzonder goede manier om dit te doen. Hierbij bereik je vaak betere resultaten dan met andere voortplantingsmethoden. Lees verder om meer te weten te komen over lucht klonen en hoe het werkt.

HOE VOORTPLANTING MET LUCHTLAGEN WERKT

Voortplanting met luchtlagen, ook bekend als lucht klonen, werkt voor een verscheidenheid aan planten. Het blijkt met name goed te werken bij houtachtige planten als vijgen en palmlelies, alsmede bij fruitbomen. Het stelt je in staat takken van een plant voort te brengen terwijl ze nog aan de ouderplant vastzitten. Dit door deze af te schermen met een soort geïmproviseerde kamer met vochtig mos.

Hierdoor ontwikkelt de tak wortels, waarna je hem er vervolgens afsnoeit en in de grond zet. Lucht klonen komt overigens ook in het wild voor wanneer takken de grond raken. Na verloop van tijd ontwikkelt zo'n tak eigen wortels die tot diep onder het grondoppervlak geworteld raken.

DE VOORDELEN VAN LUCHT KLONEN

Er zijn vele manieren om planten te vermenigvuldigen, maar lucht klonen is bij uitstek de makkelijkste, snelste en effectiefste manier. Als je het goed doet, brengt het binnen slechts twee weken nieuwe wortels voort. Daarnaast is lucht klonen toe te passen op gerijpte takken van planten die al weken in de vegetatieve fase staan. Hiermee verkrijg je grote, volwassen stekjes.

Het beste van alles is dat lucht klonen je in staat stelt genetica van een moederplant te behouden zonder haar te beschadigen totdat de kloon klaar is om zelf verder te groeien in de grond.

Voordelen Van Lucht Cannabis

HOE MET LUCHT KLONEN CANNABIS VOORT TE PLANTEN

WAT JE NODIG HEBT

Om je cannabisplanten voort te planten met luchtlagen heb je het volgende nodig:

 • Duurzame plasticfolie/huishoudfolie, bij voorkeur ondoorzichtig of zwart
 • Een stuk veenmos (ook wortelblokken werken)
 • Een beetje gel voor wortels/klonen
 • Een scherp, gesteriliseerd mes
 • Elastiekjes of broodbanden

Air Layer Material

INSTRUCTIES

Lucht klonen is een simpel proces:

 1. Begin door het mos of je wortelblok te weken. Knijp het uit om overtollig water te verwijderen.
 2. Kies nu de tak die je wilt klonen. Voor het beste resultaat ga je voor een sterke met goede vegetatieve groei. Je moet wellicht een aantal bladeren van de tak verwijderen voor het mos/wortelblok.
 3. Markeer het stukje van de tak waar je het mos gaat plaatsen. Dit doe je door het puntje van je mes een paar centimeter langs de tak te halen. Richt het mes iets naar beneden, zodat het erin snijdt, maar breek de tak niet en snijd niet te diep.
 4. Breng de wortel- of kloongel aan op het ingekerfde gedeelte van de plant.
 5. Bedek het ingekerfde deel van de tak en het omliggende gebied met het vochtige mos/wortelblok.
 6. Wikkel het mos of het wortelblok in plastic en maak beide uiteinden vast met de elastieken/broodbanden. Deze zouden een soort zegel moeten vormen om het vocht vast te houden. Zo stel je de tak in de gelegenheid wortels te ontwikkelen.
 7. Bekijk regelmatig of er wortels ontstaan. Zodra de tak een paar gezonde wortels heeft ontwikkeld, snijd je hem van de moederplant af. Vervolgens plant je deze als een reguliere kloon elders.

Voortplanting Met Luchtlagen Stap Voor Stap

Veel plezier met lucht klonen!

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.