Inbegrepen GRATIS producten
Wiet binnen versus buiten kweken: de voor- en nadelen
Wat is de beste plek om wiet te kweken? Dat is een goede vraag! Als je het tien ervaren kwekers zou vragen, zou je allemaal iets andere antwoorden krijgen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste verschillen tussen binnen- en buitenkweek.
Een van de leukste dingen aan het kweken van wiet is dat je alles aan jouw voorkeuren en situatie kunt aanpassen. Als je niets liever doet dan je tijd buiten doorbrengen, met de zon op je huid en gras tussen je tenen, dan kun je ervoor kiezen om planten in je tuin te kweken. Geef je echter de voorkeur aan gadgets, controle, discretie en comfort, dan zal het binnen telen van wiet je vooral aanspreken.
Maar de locatie kun je niet altijd kiezen. Sommige kwekers worden bijvoorbeeld vanwege strikte wetten naar binnen gedwongen. Anderen moeten daarentegen hun passie buiten uitoefenen vanwege een krap budget of nieuwsgierige verhuurders.
Als je op het punt staat voor het eerst wiet te gaan kweken, of alleen ervaring hebt met een van de twee, raden we je aan om de voor- en nadelen van beide eens af te wegen. Voordat je een beslissing neemt, is het belangrijk eerst zicht te hebben op alles wat erbij komt kijken. Buiten hebben je planten bijvoorbeeld minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig. Als je een tuin op het noorden hebt of eentje die wordt overschaduwd door bomen, is je tuin mogelijk niet geschikt.
Maar wees gerust. Hieronder zullen we je de voor- en nadelen van het kweken van wiet buiten versus binnen haarfijn uitleggen!
Voor- en nadelen van buiten wiet kweken
Waarom je zou moeten overwegen om buiten wiet te kweken? Ten eerste is dit de oorspronkelijke omgeving van de plant. Meer dan 12.000 jaar domesticatie is daar het bewijs van. Maar de term 'buiten' is vaag. Er zijn namelijk veel verschillende klimaten en landschappen, en wiet doet het niet overal even goed. Voordat we gaan kijken naar enkele nadelen, laten we eerst zien wat de voordelen van buiten kweken zijn.
Voordelen van buiten wiet kweken
Blootstelling aan natuurlijk zonlicht, microbiële biodiversiteit en meer ruimte zijn allemaal redenen voor kwekers om buiten wiet te kweken. Je kunt niet alleen gezonde, levendige planten onder de zon telen, maar ook enorme opbrengsten binnenhalen!
-
Meer ruimte
Een van de grootste voordelen van buiten kweken is dat je vaak meer ruimte hebt, waardoor wiet beter kan gedijen. Zo kunnen de planten hun wortels meer verspreiden en hun bladerdak uitbreiden. Op deze manier kunnen ze hun volledige genetische potentieel benutten.
Het verpotten van zaailingen in tuinbedden bevrijdt ze van de beperkingen van een pot. Ze kunnen grote wortelstelsels ontwikkelen en krijgen toegang tot veel voedingsstoffen en water. Veel buitenkwekers kiezen er echter ook voor om potten te gebruiken. Dit helpt namelijk om de planten op een gewenste grootte te houden. Maar meer ruimte betekent ook dat je grotere potten kunt gebruiken om grotere en productievere planten te krijgen.
Meer ruimte betekent daarnaast meer diversiteit. Veel kwekers kiezen ervoor om ook combinatieplanten te kweken om de biodiversiteit in hun tuin te vergroten. Zo kun je de schade door plagen en de verspreiding van ziekteverwekkers verminderen en de kwaliteit van de aarde behouden. Zo'n 'polycultuur' is een geweldige biologische manier om veelvoorkomende plagen[1] af te weren, zoals bladluis. Bovendien ben je minder afhankelijk van chemische middelen of andere middelen uit de winkel. Populaire combinatieplanten zijn witte klaver, kamille, dille en komkommerkruid.
-
Zonlicht
Wietplanten die buiten staan, brengen hun dagen door met zonnebaden. Maar, afhankelijk van het klimaat, kan de ene kweker hier veel meer van profiteren dan de andere. Net als bij kweeklampen voor binnen, raken de zonnestralen de chloroplasten in de bladeren en stimuleren ze de fotosynthese. Maar licht van de zon biedt duidelijke voordelen in vergelijking met kunstmatige lichtbronnen!
De zon straalt twee hoofdvormen van ultraviolette (UV) straling uit: UVA en UVB. De eerste vormt geen bedreiging voor planten, maar de laatste kan wel schade aan het DNA veroorzaken. Als reactie op beide produceren wietplanten beschermende harslagen vol secundaire metabolieten, zoals cannabinoïden en terpenen. Blootstelling aan dit soort straling kan daarom de effecten[2], geur en smaak van de toppen verbeteren.
-
Bodemdiversiteit
Tuinbedden zitten boordevol leven. Door zo'n bed aan te leggen, het te bedekken met mulch en een zogeheten no-till-aanpak te hanteren, creëer je een bodemvoedselweb dat wemelt van de bacteriën, schimmels, protozoa, aaltjes, geleedpotigen en wormen. Samen zetten deze soorten voedingsstoffen uit organisch materiaal om, waarna planten die kunnen opnemen.
Verschillende bacteriën en schimmels bouwen ook een symbiotische relatie op met de plantenwortels en maken vitale mineralen beschikbaar in ruil voor suikers. Bovendien zorgt een gezond bodemvoedselweb voor een goede bodemstructuur. Hyfen en bacteriële biofilms vormen aggregaten van bodemdeeltjes en voorkomen erosie. En wormen die tunnels door de aarde graven, zorgen weer voor een verbeterde beluchting en drainage.
-
Goedkoper
Buiten wiet kweken kan de kosten aanzienlijk drukken, vooral als je voor een minimalistische aanpak kiest. Een kas, polytunnel en irrigatiesysteem zijn misschien niet goedkoop, maar met een paar zakken compost en een paar vellen karton kun je ook al een geweldig no-till bed creëren dat verbazingwekkende oogsten kan opleveren! Zelfs als je te maken hebt met een kort teeltseizoen kun je deze techniek met succes gebruiken. Zolang je maar over zaadjes met de juiste genen beschikt.
Nadelen van buiten kweken
Buiten kweken is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Deze dynamische leefomgeving brengt ook veel uitdagingen met zich mee, van kleine problemen tot compleet mislukte oogsten. Bekijk hieronder de grootste problemen waar je buiten mee te maken kunt krijgen.
-
Ongedierte
Als je een moestuin hebt, weet je vast wel het een en ander over plagen. Slakken kunnen 's nachts bijvoorbeeld al je zaailingen wegvagen, bladluis kan een plant compleet leegzuigen en wortelvretende nematoden kunnen gaten in de grond eten, zonder dat je dat doorhebt. Voordat je buiten gaat kweken, moet je dus weten hoe je rupsen, spint, witte vlieg en vele andere soorten uit de buurt van je planten kunt houden!
-
Slecht weer
Slecht weer vormt ook een serieuze bedreiging voor wietplanten buiten. Harde wind kan bijvoorbeeld takken breken en een stortregen kan wortelrot veroorzaken en de kans op ziekte tijdens de bloei vergroten. Dan is er ook nog de mogelijkheid van een hittegolf en droogte, wat tot uitdroging en verwelking kan leiden. Late vorst in de lente en vroege vorst in de herfst kunnen zelfs helemaal fataal zijn voor wietplanten.
-
Ongeschikt klimaat
Buiten kweken is veel moeilijker op de noordelijke breedtegraden. Door een korter teeltseizoen en regenachtig weer zijn kwekers in deze delen van de wereld beperkt tot soorten met snelbloeiende genen. Dit levert echter meestal kleinere planten en minder grote opbrengsten op. Autoflowers doen het bijzonder goed in deze omgevingen, maar die zijn qua productiviteit niet te vergelijken met torenhoge, boomachtige sativa strains.
-
Afhankelijk van Moeder Natuur
Buitenkwekers moeten de seizoenen volgen. Hoewel dit je band met Moeder Natuur bevordert, betekent dit ook dat je geduld moet hebben. Je kunt buiten bijvoorbeeld niet de lichtcyclus veranderen om fotoperiode soorten te dwingen vroeger te bloeien (tenzij je verduisteringstechnieken gebruikt). Je zult moeten wachten tot de dagen korter worden.
-
Opvallender
Buiten zijn je planten veel beter zichtbaar dan wanneer je ze binnen kweekt. Buren en voorbijgangers kunnen tijdens de bloei de terpenen gaan ruiken. En grote sativa strains komen met gemak met hun bladerdek boven de schutting uit. Ook als je ergens woont waar het legaal is, is een bladerdak vol toppen nog altijd verleidelijk voor eventuele dieven. Als je de wet wilt ontduiken of diefstal wilt vermijden, overweeg dan om een guerrillakweek buiten de bebouwde kom op te zetten.
Voor- en nadelen van binnen kweken
Binnen kweken biedt beschutting, controle en discretie. Maar de beperkte ruimte verhindert vaak ook dat planten hun volledige potentieel kunnen benutten. Dit is echter niet altijd het geval. Ontdek hieronder de voor- en nadelen van het binnen kweken van wiet.
Voordelen van binnen wiet kweken
Binnen heb je controle over bijna alles wat er in de kweekruimte gebeurt. Zo kun je zelf de lichtcyclus en het bewateringsschema bepalen en wanneer je überhaupt wilt kweken. Bovendien hoef je je nooit zorgen te maken over harde wind of striemende regen.
-
Meer controle
Meer controle is een van de grootste voordelen van binnenkweek. Doordat je de verlichting kunt regelen, kunnen je planten de optimale hoeveelheid licht ontvangen voor een goede ontwikkeling. In een kweektent kamp je tenslotte niet met bewolkte dagen. Het betekent ook dat je precies kunt bepalen wanneer je de bloei bij fotoperiode soorten gaat opwekken. Breng daarvoor gewoon de lichtcyclus terug tot twaalf uur licht aan en twaalf uur licht uit. Binnen heb je ook meer controle over de temperatuur en luchtvochtigheid. En het handhaven van een optimale temperatuur en luchtvochtigheid in de verschillende stadia van de levenscyclus vertaalt zich uiteindelijk in gezondere groei en een lager risico op ziekten.
-
Beschermd
Met vier muren, een plafond en een vloer hoef je je nooit zorgen te maken over harde wind die je planten vernietigt of overmatig vocht dat beschimmelde toppen veroorzaakt. Wat er buiten ook gebeurt, je kunt je wietplanten op elk moment van de dag bezoeken en comfortabel van hun gezelschap genieten.
-
Discreet
Binnen kweken betekent ook meer privacy. Natuurlijk zijn er een paar uitzonderingen, zoals het hebben van huisgenoten of plotselinge bezoekjes van een verhuurder. Als je echter een eigen huis hebt of in een eigen appartement woont, is er niets wat je tegenhoudt! Je hoeft je geen zorgen te maken over dieven die in je tuin rondsnuffelen of dat de geur van je buitenplanten zich over de straat verspreidt. Natuurlijk ruiken wietplanten binnen net zo erg, maar koolstoffilters en geurneutralisatoren verhelpen dat in een mum van tijd.
-
Eeuwige oogst
Welk laagseizoen? In de herfst, wanneer buitenkwekers hun bedden opruimen en mulchen ter voorbereiding op de winter, ontkiemen kwekers binnen hun zaadjes voor alweer een nieuwe oogst. Binnenshuis kweken betekent dat je voorraadpotten nooit leeg hoeven te raken. Stop gewoon nog een zaadje in wat aarde als je huidige planten hun einde naderen. Zo kun je het hele jaar door blijven oogsten!
Nadelen van binnen kweken
Al die warmte, beschutting, privacy en controle zijn verleidelijk, toch? Maar voordat je begint met het opzetten van een kweektent in je logeerkamer, moet je ook weten wat de nadelen zijn van binnen kweken.
-
Minder microbieel leven
Als het gaat om het bodemleven is een binnenomgeving relatief steriel in vergelijking met buiten. Wanneer je kweekt met compost uit zakken, kun je niet zozeer van de voordelen van een sterk ontwikkeld bodemvoedselweb profiteren. Je kunt weliswaar een bloeiend miniatuurecosysteem opbouwen, maar dat kost tijd. Steeds meer binnenkwekers beginnen echter wel naar een vergelijkbare omgeving te streven. Het kweken van kleine combinatieplanten, het gebruik van bodembedekkers en het uitzetten van wormen, gunstige bacteriën en mycorrhizae in de bodem zijn allemaal goede voorbeelden hiervan.
-
Duurder
Binnen kweken brengt aanzienlijke opstartkosten met zich mee. Je hebt dure dingen nodig, zoals hoogwaardige kweeklampen, een kweektent, ventilatoren en koolstoffilters. En, als je in een vochtig klimaat woont, heb je mogelijk ook een ontvochtiger nodig. Verderop bespreken we wat je allemaal precies moet kopen. Bovendien, als je eenmaal alles hebt, moet je ook rekening houden met een iets hogere elektriciteits- en waterrekening.
-
Zonlicht is nog altijd beter dan groeilampen
Kweeklampen zijn heel geschikt voor het kweken van gezonde en productieve wietplanten. Ze missen echter een belangrijk onderdeel van zonlicht: ultraviolette straling. Zoals we hierboven vermeldden, zorgt blootstelling aan ultraviolette straling ervoor dat wiet de harsproductie opvoert om zichzelf te beschermen. Je kunt wel lampen gebruiken die UVA uitstralen, wat iets helpt om de productie van secundaire metabolieten te verhogen, maar van blootstelling aan UVB, wat het gehalte terpenen en cannabinoïden verder verhoogt, is geen sprake. Wat dat betreft, hebben planten buiten een fytochemisch voordeel.
Wat heb je nodig om wiet te kweken?
Het kweken van wiet binnen vereist een grotere investering, maar ook als je buiten wilt telen moet je bepaalde spullen in huis halen. De checklists hieronder bevatten de belangrijkste benodigdheden.
Benodigdheden buiten
Wietzaadjes naar keuze | Kweeklocatie (no-till bed, verhoogd bed, potten) |
Compost van goede kwaliteit | Compostbak/-hoop |
Regenton | Gieters |
Biologische voedingsstoffen | Mulch (hooi, stro, compost, dode bladeren, gemaaid gras) |
Een plek die minimaal zes uur direct zonlicht krijgt | Insectengaas |
Mini snoeischaar |
Gebogen snoeischaar |
Droogrek | Curing potten |
Wietzaadjes naar keuze | Kweeklocatie (no-till bed, verhoogd bed, potten) | Compost van goede kwaliteit | Compostbak/-hoop |
Regenton | Gieters | Biologische voedingsstoffen |
Mulch (hooi, stro, compost, dode bladeren, gemaaid gras) |
Een plek die minimaal zes uur direct zonlicht krijgt | Insectengaas | Mini snoeischaar |
Gebogen snoeischaar |
Droogrek | Curing potten |
Benodigdheden binnen
Wietzaadjes naar keuze | Kweektent/kamer | ||||||
Potten | Hoogwaardige potgrond | ||||||
Biologische voedingsstoffen |
Kweeklampen | ||||||
Luchtontvochtiger | Ventilatoren | ||||||
Afzuiging en koolstoffilter | Thermo-hygrometer | ||||||
Schalen om water op te vangen | Mini snoeischaar | ||||||
Gebogen snoeischaar |
Droogrek | ||||||
Curing potten |
---|
Wietzaadjes naar keuze | Kweektent/kamer | Potten | Hoogwaardige potgrond |
Biologische voedingsstoffen | Kweeklampen | Luchtontvochtiger | Ventilatoren |
Afzuiging en koolstoffilter | Thermo-hygrometer | Schalen om water op te vangen | Mini snoeischaar |
Gebogen snoeischaar | Droogrek | Curing potten |
Binnen versus buiten kweken: wat levert betere wiet op?
Als het gaat om de kwaliteit van de toppen, produceren zowel binnen- als buitenkwekers elk jaar eersteklas oogsten. Er is zoveel bij betrokken dat het onmogelijk is om een van de twee als beter te kwalificeren. Een kweker in Andalusië zal waarschijnlijk buiten de beste wiet produceren, terwijl je hier in Nederland baat zult hebben bij de klimaatbeheersing van een kweekruimte binnen. Elke omgeving biedt bepaalde voordelen, maar het komt vooral neer op je persoonlijke voorkeur en wat het beste bij jouw situatie past.
Het beste van twee werelden: binnen EN buiten
Waarom genoegen nemen met een van de twee als je ook allebei kunt proberen? Soms is het ook mogelijk om buitenplanten te verzorgen nadat je enige tijd in een kweektent binnen hebt doorgebracht. Als je voor het eerst wiet gaat kweken, waarom begin je dan niet in een van beide omgevingen, en probeer je daarna de andere als je je eerste oogst hebt verwerkt? Ervaring is nu eenmaal de beste leermeester en je weet pas wat voor jou werkt als je het zelf hebt geprobeerd! Probeer in de lente en zomer gebruik te maken van het goede weer, en verplaats alles in de donkere en koudere maanden naar binnen.
Maar er is ook een derde optie. Zo biedt een kas of polytunnel een hybride aanpak. Kassen bieden bescherming en klimaatbeheersing, terwijl je planten ook aan natuurlijk zonlicht worden blootgesteld. Glas filtert echter wel de meeste UVB-straling en ongeveer de helft van de UVA. Je kunt het tenslotte niet allemaal hebben.
External Resources:
- Insects | Free Full-Text | Companion Plants for Aphid Pest Management https://www.mdpi.com
- UV-B Radiations and Secondary Metabolites | Yavaş | Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology http://www.agrifoodscience.org
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.