Inbegrepen GRATIS producten
Hoe gebruik je honing bij het kweken van wiet?
Als je wiet kweekt, ben je waarschijnlijk dol op natuurlijke producten. Compost, fermenten, wormenmest en mulch vallen onder andere in deze categorie. Maar hoe zit het met honing? Dit unieke product is ook een effectief hulpmiddel als je wiet kweekt, of je je planten nu wilt voeden of de bodemgezondheid wilt verbeteren. Ontdek hier meer.
Honing is een van de zoetste producten uit de natuur. Het is daarbij niet alleen lekker in talloze recepten, maar ook direct uit het potje. Maar buiten die heerlijke smaak is het eveneens ideaal als je wiet kweekt! Lees verder en ontdek hoe je honing kunt gebruiken om wietplanten te bemesten, de bodemgezondheid te bevorderen en de groei van stekken te stimuleren.
Inhoud:
Wat doet honing met de groei van wietplanten?
Als je graag op natuurlijke en biologische wijze kweekt, ben je vast blij te lezen dat honing als vruchtbare bron voor planten kan fungeren. En het doet dit op meerdere manieren. Zo levert het belangrijke macronutriënten, stimuleert het de wortelgroei en reguleert het microben in het bodemvoedselweb.
Je weet vast wel dat we bepaalde bijensoorten voor dit geweldige product mogen bedanken. Deze complexe beestjes halen nectar uit bloeiende planten en leveren dit aan de cellen in hun korf. Honing helpt echter niet alleen bijen overleven en onze smaakpapillen te bevredigen[1], maar bevat tevens voedingsstoffen en andere bioactieve stoffen die in de wiettuin van pas komen!
Melasse versus honing
We bespreken zo direct wat de toepassingen van honing zijn bij het kweken van wiet; eerst leggen we graag uit hoe deze zoete, stroperige substantie verschilt van melasse, een andere suikerrijke bron die vaak in de tuin wordt gebruikt. Beide zijn natuurlijke zoetstoffen, maar honing en melasse verschillen op de volgende manieren van elkaar:
- Oorsprong: bijen maken honing, terwijl melasse een dik, teerachtig bijproduct is van het koken van suikerrietsap.
- Smaak: in tegenstelling tot de zoete, bloemrijke smaak van honing, heeft melasse een rijke en ietwat bittere smaak.
- Consistentie: honing is er in verschillende consistenties, waaronder vloeibaar en vast. Daarentegen is melasse een veel dikkere, stroperige substantie.
- Kleur: honing varieert in kleur, van lichtgoud en doorschijnend tot ondoorzichtig en geel, terwijl melasse donkerbruin is.
Ondanks deze verschillen zijn zowel honing als melasse uitstekende bronnen van suikers en mineralen die kunnen helpen de gezondheid van planten en de bodem te verbeteren.
De voordelen van honing voor wietplanten
Het lijkt misschien vreemd om honing in de tuin te gebruiken, maar het wordt snel allemaal duidelijk! Hieronder de belangrijkste voordelen van het gebruik van honing bij je wietkweek:
- Honing is een goede bron van suikers: planten besteden veel tijd aan het aanmaken van hun eigen suikers door middel van fotosynthese. Ze hebben deze energievorm nodig voor fundamentele cellulaire processen. Onder een goede lichtbron kunnen planten zichzelf prima redden, maar als je honing aan de aarde toevoegt, geef je ze een extra bron van suiker. De plantenwortels kunnen dit vervolgens uit de rhizosfeer opnemen (de ruimte direct rondom de wortels).
- Honing is een bron van plantaardige macronutriënten: Honing bevat macronutriënten die onmisbaar zijn voor wiet, zoals stikstof, kalium en fosfor. Deze zijn weliswaar aanwezig als sporenelementen, maar spelen een belangrijke rol bij de eiwitsynthese, het transport van water en de activering van enzymen.
- Honing voedt de leden van het bodemvoedselweb: in gezonde, levende grond wonen miljarden verschillende organismen, waaronder schimmels, bacteriën, protozoa en aaltjes. Deze wezentjes helpen bij de circulatie van voedingsstoffen, waar wietplanten uiteindelijk van profiteren. Tijdens de fotosynthese verspreiden planten de suikers die ze aanmaken ook ondergronds om deze populaties te helpen floreren. Als je honing toevoegt, zal dit helpen deze aantallen nog verder te verhogen.
- Honing bevat antimicrobiële stoffen: honing bevat ook antimicrobiële stoffen die mogelijk[2] helpen ziekteverwekkers af te weren.
Hoe gebruik je honing bij het kweken van wiet?
Je weet nu wat de voordelen van honing zijn voor je wietteelt. Maar hoe moet je het precies gebruiken? Hieronder bespreken we de beste manieren om dit van bijen afkomstige product bij je kweek te benutten.
1. Honing als wortelhormoon voor stekken
Honing is een geweldig natuurlijk en duurzaam wortelhormoon. Zo biedt het als wortelhormoon de volgende voordelen:
- Antimicrobieel: de antimicrobiële stoffen in honing helpen ziektes bij jonge stekken te voorkomen, die door bepaalde schimmels en bacteriën worden veroorzaakt.
- Belangrijke enzymen: honing bevat verschillende enzymen en aminozuren[3] die de groei van wortels stimuleren.
- Kostenbesparend: als je voor honing kiest in plaats van synthetische producten, bespaar je op de lange termijn veel geld. Bovendien kun je het zelf ook eten!
Om honing als wortelhormoon te gebruiken, volg je deze eenvoudige stappen:
- Neem een stekje van een gezonde moederplant met een gesteriliseerde schaar of een snoeimes.
- Verwijder de onderste bladeren van de stek; laat enkele blaadjes aan de bovenkant zitten.
- Doop het afgesneden uiteinde van de stek in wat biologische honing.
- Plant de stek in een kleine pot met vermiculiet en zet deze op een warme en goed verlichte plek.
- Zet de stek in aarde zodra er een gezond wortelstelsel is gevormd.
2. Honing als meststof voor wietplanten
Honing bevat diverse macronutriënten en micronutriënten die wietplanten nodig hebben om optimaal te groeien. Naast de drie macronutriënten, dient honing ook als bron van calcium, magnesium, ijzer en zink.
Volg deze stappen om honing als meststof voor je wietplanten te gebruiken:
- Meng een eetlepel biologische honing met 1,5 liter gekookt water.
- Roer het goed door, zodat de honing volledig oplost.
- Laat het mengsel afkoelen.
- Giet de oplossing in een gieter en giet het op de aarde.
3. Honing als bladspray
Met een bladspray benut je de kleine poriën op wietbladeren. Deze poriën heten 'stomata' en als kweker kun je zo het wortelsysteem omzeilen en moleculen direct aan de plant leveren. Een bladspray met honing levert echter niet alleen voedingsstoffen, maar beïnvloedt waarschijnlijk ook de fyllosfeer, de bladeren en al het andere bovengrondse plantenweefsel waarop allerlei microben leven.
Maak je eigen bladspray met honing door de volgende stappen te volgen:
- Voeg twee theelepels honing toe aan 4,5 liter warm water.
- Meng goed tot de honing is opgelost.
- Giet het mengsel in een spuitfles.
- Spray het op de waaierbladeren en geef extra aandacht aan de bladeren die tekenen van een gebrek vertonen.
- Herhaal dit proces eens in de twee weken.
Honingvallen helpen plagen weg te houden
Honing helpt mogelijk ook plagen uit je kweekruimte te houden. Zet hiervoor kleine potten in de aarde, op zo'n manier dat de randen net boven de aarde uitkomen. Doe hier vervolgens wat honing in en kijk toe hoe je val korte metten maakt met slakken en varenrouwvliegjes.
Hoe meet je het suikergehalte van wietplanten?
Er zijn meerdere manieren om de gezondheid van je wietplanten te beoordelen. Veel kwekers zijn daarbij gewend hun planten regelmatig op plagen, ziektes en tekorten te controleren. Maar daarnaast kan het ook handig zijn om het suikergehalte van je wietplanten te meten.
Hoe zit dat? Nou, suiker is voor elke plantencel belangrijk[4]. Een gezond suikerniveau correleert dan ook met gezonde wietplanten. Een laag niveau is een teken van een slechte fotosynthese of andere problemen. Hoewel je niet specifiek het suikergehalte kunt meten, is er wel een goed alternatief: Brix.
Het belang van Brix bij het kweken van wiet
Brix (met de eenheid '°Bx') is een meetschaal die de hoeveelheid opgeloste vaste stoffen in een plantenmonster bepaalt. Naast het meten van andere vaste stoffen, zoals secundaire metabolieten en eiwitten, biedt Brix een vrij nauwkeurige meting van het suikerniveau in een monster. Dit wordt ook duidelijk als we naar de Brix-score van groentes kijken; hoe hoger de Brix, hoe zoeter de groente.
Het meten van Brix tijdens de groeicyclus geeft je een inkijkje in de innerlijke wereld van je wietplanten. Planten met een hogere Brix-score produceren meer suikers. Dit betekent dat ze productiever zijn en vaak ook dat hun gezondheid en vermogen om ziektes en plagen te weerstaan beter zijn.
De Brix-waarde bepalen
Kwekers meten Brix met behulp van een Brix-meter. Zo'n apparaat lijkt een beetje op een telescoop. Aan de ene kant vind je een bemonsteringsscherm en aan de andere kant een lens, waarvan je ook de focus kunt aanpassen. Wanneer licht door het uiteinde van het monster schijnt, wordt het gebroken op basis van het niveau van opgeloste vaste stoffen in het monster. Als je door de lens kijkt, zie je een schaal die de mate van refractie aangeeft, of in dit geval '°Bx'.
Om een monster (in de vorm van plantensap) te verzamelen, moet je wat waaierbladeren fijnmaken, bijvoorbeeld met een stamper en vijzel. Breng vervolgens voldoende sap aan op het bemonsteringsscherm en sluit het transparante deksel. Richt vervolgens de monsterzijde op een lichtbron en lees de meting af. Het is belangrijk om te weten dat het Brix-niveau constant schommelt. Dit komt door verschillende variabelen, waaronder het tijdstip van de dag. Om deze reden moet je een Brix-meting altijd op hetzelfde moment en bij vergelijkbaar weer uitvoeren (bijvoorbeeld alleen bij een heldere lucht).
Gezonde wietplanten hebben een Brix-score van tussen de 12 en 20. Planten aan de hogere kant van dit spectrum hebben echter meer kans om betere opbrengsten te leveren en zijn waarschijnlijk ook beter bestand tegen plagen. Om de score te verhogen, kun je overwegen wat honing aan je wietplanten te geven.
Honing en wiet: een veelzijdige samenwerking
Dat was het dan: je weet nu dat de honing in je keukenkastje ook van pas kan komen bij het kweken van wietplanten. Dus, wat dacht je ervan om het eens aan je planten te geven? Het levert tenslotte belangrijke voedingsstoffen, reguleert microben in de bodem en helpt stekken floreren. Geen reden om het niet te proberen. Succes!
External Resources:
- The effect of weight-bearing exercise and non-weight-bearing exercise on gait in rats with sciatic nerve crush injury - PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
- Antibiotics | Free Full-Text | Microbial Community Structure among Honey Samples of Different Pollen Origin https://www.mdpi.com
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14620316.2019.1592711
- Dietary sugar consumption and health: umbrella review | The BMJ https://www.bmj.com
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.