By Luke Sumpter

In de straten van Amsterdam en veel andere Nederlandse steden, vind je honderden coffeeshops. Deze worden jaarlijks bezocht door miljoenen toeristen die van wiet houden. Maar ook in andere Europese steden vind je winkels waar men cannabis verkoopt. Barcelona heeft bijvoorbeeld gezellige wietclubs. Wietgebruikers in steden als Londen of Parijs moeten echter in het geheim hun wiet kopen en zijn afhankelijk van plaatselijke kwekers en verkopers.

Wiet bij een coffeeshop of ander verkooppunt kopen, is een snelle en simpele manier om aan cannabis te komen. Maar de kosten daarvan lopen al snel op; zelfs als je maar twee of drie keer per week een coffeeshop bezoekt, kan dat al een behoorlijke aanslag op je maandelijkse budget zijn.

Maar hoe kun je dan geld besparen? Veel wietgebruikers kiezen ervoor om zelf te kweken. Maar als je aan die hobby begint, brengt dat natuurlijk ook de nodige opstartkosten met zich mee; je moet het nodige gereedschap en zaden kopen. Bovendien is het in sommige landen verboden om wiet te kweken.


Zelfgekweekte wiet versus wiet uit de coffeeshop: wat te kiezen?

Het verschil tussen zelfgekweekte wiet en wiet uit de coffeeshop behelst echter niet alleen de prijs. Veel rokers beweren namelijk ook dat zelfgekweekte cannabis van veel betere kwaliteit is dan die van een verkooppunt. Anderen zijn het daar totaal mee oneens en beweren dat ze nog nooit zo high zijn geweest als toen ze in Amsterdam waren.

Voor sommige kwekers is het misschien weinig moeite om binnen een kleine tent op te zetten, maar anderen hebben geen zin in het risico op een boete en kiezen liever voor het gemak van een verkooppunt, waar ze verschillende wietsoorten verkopen.

Zelfgekweekte wiet vergeleken met wiet uit de coffeeshop

  • Kosten

De meest prangende vraag beantwoorden we als eerste; bespaar je geld door zelf wiet te kweken of juist door het bij de coffeeshop te halen?

- Zelfgekweekte wiet

Als je zelf je toppen kweekt, bespaar je op lange termijn zeker geld. Maar het aanschaffen en opzetten van een kweektent brengt wel de nodige initiële kosten met zich mee.

Sommige kwekers hebben veel geld te spenderen als ze hun eigen wietplanten gaan kweken. Zij kunnen bijvoorbeeld een bevochtiger aanschaffen, een duur geautomatiseerd irrigatiesysteem, polytunnel en extractie-apparatuur.

Maar hoeveel kost het nu precies om wiet te kweken? We houden het even simpel en berekenen de kosten van een minimalistische kweekopstelling. Het is niet heel prijzig om met dit systeem te beginnen. Vervolgens berekenen we de waarde van je opbrengst op basis van de prijzen bij coffeeshops om tot een eerlijke vergelijking te komen.

Wat heb je nodig?

Dat is het dan. Je kunt de belangrijkste spullen voor je wietkweek voor ongeveer € 258,- tot € 288,- aanschaffen. Maar je wilt waarschijnlijk ook wat ander nuttig gereedschap kopen, naarmate de groei vordert; bijvoorbeeld een gieter, snoeischaar, ventilator en misschien een geurbestrijder. Dit zijn geen essentiële spullen, maar ze maken het leven wel een stuk makkelijker. Reken hiervoor op ongeveer € 30,- tot € 50,- extra.

Met de hierboven genoemde uitrusting heb je genoeg voedingsstoffen, ruimte en licht om twee supergezonde autoflowering planten te kweken. Je kunt ook kiezen voor een grotere fotoperiode indica of sativa, maar autoflowers zijn compacter en sneller klaar voor de oogst.

Dus, hoe snel betaalt je investering zich terug? We nemen Royal Kush Automatic even als voorbeeld. Deze soort levert onder de juiste omstandigheden qua verlichting ongeveer 150g/plant op. Dus, van twee planten kun je 10–11 weken na het zaaien ongeveer 300g toppen halen.

Als we kijken naar de prijzen in de Amsterdamse coffeeshops, dan heb je daarmee toppen ter waarde van € 3600,- geproduceerd. Hiermee heb je niet alleen de kosten van je initiële investering gedekt, maar ook nog geld over om andere dingen voor je kweek te kopen. In bovenstaand voorbeeld hebben we ook niet gerekend met een grote kweektent, kas of buitenkweek, waarbij je een nog veel grotere opbrengst kunt binnenhalen.

Naarmate je meer ervaring krijgt als kweker, ontwikkel je ook steeds meer vaardigheden om zelfvoorzienend te worden. Je kunt bijvoorbeeld leren om zelf natuurlijke bemesting te maken met Koreaanse technieken, maar ook zelf compost en wormenmest leren maken. Zo kun je geld besparen terwijl de grond gezonder wordt en de kwaliteit van je toppen toeneemt.

Kosten

- Coffeeshop

De prijs van wiet varieert, afhankelijk van de herkomst ervan. Als je bij meerdere coffeeshops kijkt, verschillen de prijzen aanzienlijk. Je kunt inferieure toppen kopen voor ongeveer € 5,- per gram en wiettoppen van betere kwaliteit voor zo'n € 12,- per gram. Als je een voorgerolde joint of superieure toppen wilt, reken dan op circa € 15,- of meer voor vier cones.

In de meeste coffeeshops en wietclubs kun je ook hoogwaardige hasj kopen. Nogmaals, de prijs verschilt per verkooppunt, maar reken gemiddeld op zo’n € 12,- per gram.

Deze prijzen lijken op het eerste gezicht misschien redelijk, zeker voor een toerist. En als je een of twee keer per jaar naar Amsterdam gaat om daar stoned te worden, dan heb je er waarschijnlijk geen probleem mee om dit bedrag te betalen.

Maar als je dagelijks wiet gebruikt, dan lopen de kosten behoorlijk op. Aan het eind van de maand heb je dan waarschijnlijk meer geld uitgegeven aan wiet en hasj dan aan boodschappen en andere benodigdheden. Ter vergelijking, de kosten van zelf wiet kweken nemen na verloop van tijd juist af.

Kosten
  • Moeilijkheidsgraad

Natuurlijk zijn er ook verschillen qua moeilijkheidsgraad tussen een coffeeshop bezoeken en maanden in je eigen kweekruimte doorbrengen.

- Zelfgekweekte wiet

Als je voor de eerste keer zelf wiet kweekt, verloopt dat meestal niet zoals je het had bedacht. Waarschijnlijk was je verwachting dat je een kweekruimte vol weelderige groene bladeren en vette, harsrijke toppen zou krijgen, en vervolgens voorraadpotten vol met cannabis.

Er zijn zeker beginners die het snel oppakken, maar er zijn ook kwekers die eerst niet verder komen dan gele bladeren en tegenvallende oogsten en die te maken krijgen met talrijke uitdagingen tijdens het kweken. Vaak moet je eerst heel wat hordes nemen voordat je genoeg ervaring hebt om een consistente oogst te produceren. Denk hierbij aan de volgende problemen:

Maar als je de basis eenmaal onder de knie hebt, wordt het bij elke kweek wat makkelijker.

Moeilijkheidsgraad

- Coffeeshop

Het moeilijke deel van wiet kopen bij een coffeeshop is waarschijnlijk verlamming door analyse — je raakt overweldigd door het enorme aanbod. Maar in coffeeshops werken meestal ook vriendelijke en bekwame mensen die je kunnen helpen om de juiste soort te vinden. Het is dus niet moeilijk om op zo’n plek wiet te kopen. Er is volop keuze wat betreft toppen, hasj, voorgerolde joints en edibles.

Moeilijkheidsgraad
  • Kwaliteit

De kwaliteit kan zowel wat betreft zelfgekweekte wiet als wiet uit de coffeeshop behoorlijk verschillen. Je kunt daarbij in beide gevallen aan hoogwaardige toppen komen.

- Zelfgekweekte wiet

De kwaliteit van zelfgekweekte wiet hangt van jou als kweker af. Als je net begint, moet je er niet van uitgaan dat je hetzelfde niveau haalt als de mensen die wiet voor coffeeshops kweken. Maar als je eenmaal een paar keer hebt gekweekt, zul je zien dat de kwaliteit van je cannabis vanzelf toeneemt.

Maar wat bedoelen we eigenlijk met de kwaliteit van wiet? De effecten ervan zijn immers erg subjectief en iedereen heeft een persoonlijke voorkeur. Toch zijn er enkele factoren die objectief invloed op de kwaliteit hebben, waaronder:

Als je hier rekening mee houdt, en de wietsoort kiest die bij jouw wensen past, moet het goedkomen. Op deze manier krijg je uiteindelijk wat je zoekt: de juiste smaak, kracht en effecten — van edibles tot extracten; alles wat je maar met je wiet wilt maken.

- Coffeeshop

Nederlandse coffeeshops zijn niet voor niets wereldberoemd. Natuurlijk speelt de plaatselijke regelgeving daarin mee, maar ze hebben er ook uitstekende toppen. Maar, zoals voor elke industrie geldt, is de kwaliteit wel afhankelijk van de leverancier.

Eersteklas winkels, zoals Coffeeshop Boerejongens, combineren een uitstekende klantenservice, een prettige sfeer en hoogwaardige toppen met een geweldige belevenis. Naast Boerejongens zijn er echter ook diverse andere coffeeshops waarbij de klant op de eerste plaats staat en waar je superieure wiet kunt kopen.

Maar er zitten ook rotte appels tussen. Je kunt de slechte reviews online wel vinden, waar men schrijft over humeurig personeel, slecht geknipte toppen en een slecht cannabinoïden-profiel.

Kwaliteit
  • Gemak

Je denkt nu misschien meteen aan coffeeshops: die scoren hier het hoogst op, toch? Nou, zo simpel is het niet.

- Zelfgekweekte wiet

Het duurt zo’n 8–10 weken voordat je wiet kunt oogsten. Daarna duurt het nog een paar weken om de toppen goed te drogen en uit te harden. Als je bovendien van plan bent om buiten gigantische sativa strains te kweken, moet je nog meer geduld hebben.

Dit lijkt misschien heel veel werk, maar de opbrengst is de tijd die je eraan besteedt uiteindelijk meer dan waard. Als je kast eenmaal vol voorraadpotten staat, kun je zo bij je favoriete wiet! Bovendien bestaat tegenwoordig de kans op een lockdown en is het juridische landschap onzeker. Als al je andere opties dan wegvallen, is het wel heel fijn als je thuis wiet hebt staan!

- Coffeeshop

Coffeeshops zijn handig, maar alleen als je in Nederland woont. Als je over de grens woont, moet je eerst een vliegticket of treinreis regelen en een hotel zoeken, en dat alles om wat wiet te kunnen roken. Maar ook in Nederland kost het soms de nodige tijd om bij de dichtstbijzijnde coffeeshop of wietclub te komen. Pas als je er dichtbij woont, is dit een ‘makkelijke’ optie.

Gerelateerd Artikel

De Cannabiskweek-tijdlijn

  • Legaliteit

Coffeeshops bezoeken en zelf wiet kweken zijn alleen mogelijk als dat wettelijk is toegestaan. In Nederland zijn de regels niet altijd helemaal duidelijk voor iedereen. Ontdek hieronder met welke optie je het minste risico loopt.

- Zelfgekweekte wiet

In bepaalde landen is het kweken van wiet riskant. Maar in Nederland tolereert de overheid de kweek van maximaal vijf planten[1] en gaat ze ervan uit dat dit het voeren van commerciële handel uitsluit.

Kwekers in Spanje profiteren ook van de decriminalisering van wietkweek. Als je hier planten voor persoonlijk gebruik[2] kweekt, word je niet vervolgd.

Maar wietkwekers in het VK en andere landen hebben met een heel andere situatie te maken. Als je daar een willekeurige hoeveelheid wiet kweekt, kun je een boete of gevangenisstraf krijgen.

Legaliteit

- Coffeeshop

Je voelt je misschien een gehoorzame burger als je een joint in een gezellige coffeeshop rookt. Maar hoewel de verkoop van wiet op deze locaties wordt gedoogd, ziet de Nederlandse regering de verkoop van softdrugs nog altijd als een strafbaar feit[3]. Nederlandse coffeeshops trekken veel toerisme, maar een plotselinge wetsverandering in de toekomst kan de hele industrie om zeep helpen.

Zelfgekweekte wiet en coffeeshop-wiet hebben beide voordelen (en nadelen)

Of je nu wiet haalt van je eigen planten of in een coffeeshop, het heeft beide voor- en nadelen. Coffeeshops bieden gemak, een ruim assortiment, een gedenkwaardige belevenis en een sociale sfeer. Maar op lange termijn is zelf wiet kweken veel voordeliger. En dat is niet het enige; als je het zelf kweekt, ontwikkel je ook nuttige vaardigheden, kun je de genen kiezen die jij wilt roken en krijg je een gevoel van trots: die geweldige toppen heb je helemaal zelf gekweekt!

External Resources:
  1. Am I committing a criminal offence if I possess, produce or deal in drugs? | Drugs | Government.nl https://www.government.nl
  2. CANNABIS LAW AND LEGISLATION IN SPAIN https://cms.law
  3. Am I committing a criminal offence if I possess, produce or deal in drugs? | Drugs | Government.nl https://www.government.nl
Disclaimer:
Deze content is alleen bedoeld voor educatieve doeleinden. De verstrekte informatie is afkomstig uit onderzoek dat is verzameld vanuit externe bronnen.

Ben je 18 Jaar of ouder?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.