De plant zelf heeft een eigen pH-identiteit; sommige planten zijn zuurder, anderen meer alkalisch. Het water in een regio heeft een pH-identiteit die bepaald wordt door verschillende omgevingsfactoren, ook de bodem in een regio heeft een pH-identiteit.

Hoe kan de kweker deze dans van zuur en base beheersen om een overvloedige oogst te krijgen? De eerste stap is het verkrijgen van basiskennis van de pH, de behoeften van het betreffende gewas, en de omstandigheden en materialen die hij voor handen heeft om de optimale omgeving voor de plant te creëren.

 

de perfecte pH waarde voor cannabis

Terwijl de fysica van pH behoorlijk ingewikkeld kan zijn, is dat niet noodzakelijkerwijs zo. Bij de voorbereiding voor het telen van de cannabisplant, kan de teler zich troosten met de gedachte dat cannabis een stevige plant is die men van oudsher in de tuinbouw als onkruid heeft beschouwd. De cannabisplant wil nu eenmaal leven en zal haar best doen om dat doel te bereiken.

De pH-schaal loopt van 1 tot 11, waarbij lagere getallen een zuur aangeven en hogere getallen alkalisch zijn. De cannabisplant houdt van een pH-omgeving van 5,5 tot 6,5. Wanneer het pH-milieu alkalisch wordt en boven 7,5 stijgt zijn de wortels niet meer in staat om de beschikbare ijzer-, koper-, zink-, mangaan- en borium-ionen in hun omgeving op te nemen, en wanneer de pH in zuurgraad verlaagt tot 6 kunnen de wortels geen fosforzuur, calcium en magnesium opnemen omdat deze hun oplosbaarheid dan verliezen. Als de pH tot tussen 5 en 3 daalt bij temperaturen boven 26 graden Celsius vormen schimmelziekten een bedreiging voor de plant.

BODEMCULTUUR EN PH

Slimme telers weten dat het succes van hun gewas altijd begint met de conditie van de grond. Zandachtige grond is van nature zuur, kleigrond is alkalisch. Bosgrond komt meestal uit in het midden, het wordt ook wel aangeduid als leem.

Men moet echter bedenken dat, hoewel bosgrond ontstaat door het proces van rotting van bladeren, schors en ander organisch afval, de toplaag naar zuur neigt. Het is altijd het beste om een eenvoudige pH-test uit te voeren waarmee de identiteit van de bodem en het water vastgesteld kunnen worden.

de perfecte grondmix voor wietplanten
Telers van cannabis zijn altijd zeer te spreken geweest over de resultaten van hun teelt op zandige leemgrond, omdat het zand een goede drainage stimuleert en de wortels gemakkelijk laat groeien, terwijl de leemachtige grond is rijk aan voedingsstoffen en het water goed vasthoudt.

Tuinen met een diepe kleigrond zijn meestal rijk aan voedingsstoffen, maar moeten worden aangepast om het voor de plant mogelijk te maken om deze voedingsstoffen op te nemen, en het voor de wortels mogelijk te maken gemakkelijker binnen te dringen in de dichte klei. Eenvoudige methodes voor het  biologisch aanpassen van alkalische kleigrond zijn bijvoorbeeld het bijmengen in de bodem van bladeren, gehakte of gemalen dennennaalden, koffiedik, en de inhoud van theezakjes. Maar vergeet niet dat deze organische methoden vooraf moeten plaatsvinden. Het is helemaal ideaal als de toevoegingen aan de bodem de winter van tevoren plaatsvinden, zodat deze materialen kunnen composteren en zich vermengen met de bodem, waardoor de pH al vast aangepast wordt. Een snellere aanpassing wordt verkregen door het mengen van compost en zand met de grond.

Zandgrond zal de drainage verbeteren, maar houdt de voedingsstoffen minder lang vast, zodat telers deze grond moet aanvullen met een hoge kwaliteit compost om de felbegeerde zanderige leem te bereiken.

 

DE TEELT OP HYDROCULTUUR EN PH

Hydrocultuur-systemen zijn ontworpen om het teeltproces van het gewas te vereenvoudigen. De teler controleert de pH minstens twee keer per dag, en is in staat om deze snel aan te passen. Een basische pH van 6,0 zal de planten toestaan in waarde te bewegen tussen 5,5 en 6,5.

HET "LEZEN" EN VOEDEN VAN DE PLANT

de beste marihuana plantenTelers van zowel binnen- als buitengewassen moeten niet vergeten dat de pH van hun groeimedium op natuurlijke wijze verandert als de planten voedingsstoffen verbruiken. Dit is een grote uitdaging wat de 'pH-dans' betreft.

Ervaren telers leren om hun planten te 'lezen', en kunnen vertellen wat ze nodig hebben aan de hand van indicatoren zoals de kleur van de bladeren, de houding van de plant en hun groeipatroon. Gele bladeren wijzen op een gebrek aan ijzer, en zijn een alkalisch teken; zure omstandigheden zullen brandplekken op de bladeren veroorzaken en een verwelkte plant laten zien.

Het belangrijkste doel is ervoor zorgen dat de plant de nodige voedingsstoffen krijgt. Plantaardig voedsel op basis van chelatie is chemisch ontworpen om beschikbaar te zijn voor de planten en zal de teler helpen tijdens de ups en downs van de pH.

 

BEN JE 18 JAAR OF OUDER?

De inhoud van RoyalQueenSeeds.nl is alleen geschikt voor volwassenen met de wettelijk geldende volwassen leeftijd.

Wees er zeker van dat je de wet kent van het land waar je woont.

Door op ENTER te klikken, bevestig
je dat je
18 jaar of ouder bent.